Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

A Cordura először 1929-ben jelent meg amikor a DuPont cég tudósai létrehoztak egy mesterséges viszkozitású (cellulóz) szálas anyagot, ami elég szilárd volt ahhoz, hogy hálót hozhassanak létre belőle. A Cordura egy jól ismert márka, amely különféle anyagokat hoz létre, különféle felhasználásra. De mindegyikben

Mit jelent a "D"?

Amikor kiválasztunk egy hátizsák, az anyagoknál gyakran látjuk az xxxD megjelölést, ahol a D a denier-t jelenti, ami nem más mint a fonal finomságának mértékegysége; 9000 méter fonal súlya grammban. Tehát az 1D jelölés azt jelenti, hogy egy 9000 méternyi fonal súlya 1 gramm (0,11 mg / 1 m). Hogy könnyebben el tudjuk képzelni, például az emberi haj átlagosan 20D, a mikroszál pedig 0,9D körül mozog. Nem igaz, hogy minél több denieres egy anyag annál jobb lenne, még pedig több okból sem.

  • Tény, hogy a nagyobb sűrűségű (magasabb D) anyagok ellenállóbbak lesznek, de ugyanakkor nehezebbek és durvábbak is egyben. A súlykülönbséget, különösen a kisebb hátizsákok esetében nem fogjuk észrevenni (kivéve, ha ultra light modellt keresünk, ahol minden gramm számít), ellenben az anyag.
  • Fontos tényező még az anyag ellenállóságánál az is, hogy milyen szövési technikával készült el. A különféle technikák határozottan befolyásolhatják az anyag tartósságát (mint pl. a Rip-Stop szövésnél, ahol a gyengébb szálak közé erősebb fonalak vannak beszőve amik így meggátolják a gyengébb szálak szakadását). A gyártási folyamat elején az ugyan olyan denieres anyagok a folyamat végére akár két teljesen különbözővé is változhat. Ezt természetesen az egyszeri felhasználó nem látja, ezért is fontos, hogy egy hiteles, megbízható gyártóra/márkára hagyatkozzunk, mint amilyen a Cordura is.
  •  Természetesen körültekintően kell összehasonlítanunk a különféle anyagokat is, hiszen egy 420D-es nejlon erősebb mint egy 600D-es poliészter.

 

BlocVent

Anyagok és technológiák

Fire Retardant

Anyagok és technológiák

Fire Retardand egy olyan technológia, amely tűz keletkezése esetén elfolytja és eliminálja annak következményeit.

Coleman Blackout Bedrooms

Anyagok és technológiák

Speciális bevonat a sátor anyagán amely segít abban, hogy ne melegedjen túl a sátor akkor sem, ha közvetlen napsütés éri.