Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Milyen kabátot válasszunk télre és a nyirkos őszi napokra?

Nem tudod, hogy milyen kabát után nyúlj, ha odakint nyirkos őszi idő van, vagy éppen szállingózni kezdett a hó? Reméljük, hogy ez a cikk segítségedre lesz a választásban!

Az utóbbi időben nagyon trendi lett a minimalizmus a természetjárók öltözetét illetően. Ennek az a lényege, hogy az, amit felveszünk minél könnyebb legyen, és jól össze lehessen csomagolni. Manapság az sem ritka, ha egy kabát csupán 90 gramm súlyú, és golflabda nagyságúra tekerhető össze. A hosszú őszi séták, illetve a téli hógolyócsaták esetében mindennek nincs akkora nagy jelentősége, mint például egy hegymászás során, amikor minden gramm számít!

Ruhaválasztáskor legyünk környezettudatosak, és nyúljunk az újrahasznosítható anyagokból varrt ruházat után! Ezért nem is meglepő, hogy a nevesebb gyártók még mindig a felülmúlhatatlan tollat használják izolációs anyagként, váltakozva a bambuszrosttal, illetve a pamuttal.

Mindezek alapján melyik lesz a legmegfelelőbb kabát a téli tevékenységeink, illetve a nyirkos őszi napok során?

Lényeg, hogy mindenekelőtt kényelmes legyen! Nem szükséges egy vagyont költeni a ruháinkra annak érdekében, hogy kényelmesek legyenek! Választáskor tegyük fel azt a néhány alapkérdést, hogy ki-és milyen körülmények között fogja viselni az adott öltözéket, és milyen hosszú ideig?

Legjobb megoldásnak az tűnik, ha egy univerzális modell után nyúlunk! Olykor az anyagi lehetőségek, illetve a ruhatár mérete is fontos szempontot játszanak a választás során, hiszen lehetetlen minden egyes aktivitáshoz külön darabot vásárolni!

Ezért azt tanácsoljuk, hogy válassz egy olyan univerzális kabátot, melyet ugyanúgy ki tudsz használni egy sípályán, mint egy téli túra során, de jó szolgálatot tesz majd akár szélfúvás esetén is!

Milyen vízoszlop nyomásig legyen vízálló a kabát?

Vegyük csak át, hogy mi rejtőzik ez alatt a fontosnak tűnő kifejezés alatt, és miért fontos erről beszélni?

Nagyon egyszerűen megfogalmazva a vízoszlop nyomás határozza meg, hogy laboratóriumi körülmények között mekkora vízszintig ellenálló az adott anyag. A gyártók ezt az értéket rendszerint milliméterben határozzák meg.

Bizonyára az anyag reális körülmények között kissé másként fog majd viselkedni, de a szabály nagyon egyszerű: amennyiben síeléskor fogod viselni a kabátot, és nem esel el túl gyakran, elég a 3 000 mm vízoszlop érték. Abban az esetben, ha például snowboardozol, és gyakran beleesel a hóba, célszerűbb egy 5000 mm vízoszlopértékű modellt választanod. Az őszi természetjáráshoz is elég lesz egy ekkora érték, de a tartósan esős időben egy minőségi membránnal ellátott modellt kell választani ( 10 000 mm és nagyobb értékűt) vagy jobb esetben esőkabátot.

Az az igazság, hogy a magas értékekkel rendelkező ruha sem garancia arra, hogy nem ázunk bőrig egy kiadós eső során. Nagyon fontos szerepe van a kabáton elhelyezkedő varratoknak, cipzárnak és a hónaljszellőzésnek, de ne feledkezzünk meg a megfelelő rétegzésről sem! 

Mit kell tudni a rétegzéssel kapcsolatban?

Amennyiben nem rétegezzük megfelelőképpen az öltözetünket, még a legpraktikusabb kabátot sem tudjuk megfelelőképpen kihasználni. Azt amiről most beszélünk outdoor-körökben hagyma-rétegzésnek nevezik, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy, mint a hagyma rétegei, mi is vegyünk magunkra több réteg ruhát (3 az alapréteg), hogy kényelmesen érezzük magunkat a viselésük közben.

Mindennél fontosabb az 1. alapréteg kiválasztása! Az első réteg ruhát, ami általában funkcionális alsónemű, a második (izolációs réteg) követi, ami rendszerint fleece anyagból készül. A harmadik réteget védőrétegnek nevezzük, ami valójában maga a kabát

Számtalan lehetőség létezik arra, hogy miként válogassuk össze az öltözetünket, de a pamutból készült pólók, flanel ingek stb. viselését el kell felejteni. Rétegezéskor fontos olyan ruhaneműt kiválasztani, ami kevésbé szívja magába a nedvességet, gyorsan megszárad, illetve jól vezeti át a nedvességet a ruha külső felére.

Vastagot, vagy vékonyat?

Ha betartod a megfelelő rétegzés alapszabályait teljesen mindegy, hogy jól izolált kabátot választasz-e vagy csak egy vékony kabátot húzol magadra, ami alá egy fleece pulóvert veszel, vagy egy softshell-kabát után nyúlsz a szekrénybe. Az outdoor-öltözéket viselő emberek nagy része azonban a több vékony rétegű ruha viselését részesítik előnyben. Ebben az esetben sokoldalúbban van lehetőségünk kihasználni a ruhatárunk egyes darabjait.

Itt egy jó példa erre:

Kiránduláskor hiába veszel fel egy alaposan bélelt kabátot, ha alatta mindössze egy microfleece-ből készült pulóvert viselsz mert a mozgás során átveszi a tested melegét, és úgy érzed majd, hogy le kell venned. Na de alatta nincs más, csak egy vékony microfleece pulóver, és a melegből hirtelen hideg lesz! Közötte pedig nincs átmenet...

Viszont, ha a kirándulásra egy könnyű kabátot viszel, ami alá ugyanazt a microfleece pulóvert veszed fel, de ezenkívül egy tollal bélelt kabátot is felveszel, sikerül megtartanod a megfelelő kényelmet abban az esetben is, ha a tollal bélelt kabátot le kell venned.

Miért éli újra fénykorát a jó öreg tollkabát?

Sokan ellenzik a tollkabát viselését de az igazság az, hogy még akkor is, ha a szintetikus töltetű kabátok túlsúlyban vannak, minőségben a legjobb továbbra is a toll marad. Meg kell hagyni, hogy a tollon kívül léteznek egyéb szintetikus jellegű töltetek is. Az egyik legjobb minőségű ezek közül a Primaloft, aminek abban rejlik az előnye, hogy nagyon csekély a felszívóképessége, illetve az, hogy a magába szívott nedvesség csupán minimális változást idéz elő rajta.

Pont ez volt az az anyag, melyet a ruhagyártók előnyben részesítettek a tollal szemben. Ugyanis a toll egy idő után sajnos elveszíti a vízlepergető képességét, ráadásul a tollpihék egymáshoz ragadhatnak, amivel csökken a szigetelő képessége.

A toll tökéletesen működik száraz és fagyos időben - legyünk a hegyekben, a tajgán vagy a tundrán -, de a mi éghajlati viszonyaink között a nedvesség komoly gondot okozhat. Szerencsére ezeket a problémákat a tolltermékekkel foglalkozó gyártók általában sikeresen leküzdik.

A titok abban rejlik, hogy a tollat megfelelő kezelésnek kell alávetni mielőtt megtöltenék vele az adott terméket és természetesen oda kell figyelni a kabát megfelelő karbantartására is. Ma már léteznek olyan speciális impregnáló szerek amelyek segítségével a tollkabátunk a legrosszabb időben is megfelelően védve lesz.
A németországi Friedrichshafen-ben rendezett világméretű OutDoor konferencián bemutatásra került a Nikwax cég egyik terméke, ami olyannyira megakadályozza a tollpihék összetapadását, illetve a nedvfelszívó képességüket, hogy egy prezentációval is ábrázolni tudták ezt. A bejárat előtti tóban egy ezzel bekent hálózsák lebegett a vízben úgy, hogy egy ember feküdt annak a belsejében!

A télikabát karbantartása

A kabátok esetében sokat vitatott kérdés a megfelelő karbantartásuk. Ki lehet-e őket mosni, és ha igen-milyen gyakran? Mosógépben is lehet őket mosni? Szárítógépben is száríthatók? Miként kell őket helyesen impregnálni?

Mivel nagyon sokféle anyag létezik, mindegyik karbantartásához sajátosan kell hozzáállni. Fontos itt megjegyezni egy egyszerű alapszabályt: ha követed a ruhához tartozó címkén szereplő karbantartási utasításokat, nem követsz el nagy hibát! Amennyiben még így sem vagy biztos a dolgodban, add be a kabátodat agy ruhatisztítóba! Az ottani alkalmazottaknál jó kezekben lesz!

Ha úgy döntesz, hogy mégis otthon fogod mosni a tollal bélelt kabátodat, felejtsd el a hagyományos mosószerek használatát, mert azok visszafordíthatatlanul megkárosíthatják a funkciós anyagból készült ruhákat! Azt tanácsoljuk, hogy vásárolj a sportruházati boltok valamelyikében egy kimondottan technikai öltözékhez szánt mosószert. Ezenkívül használhatsz még valamilyen univerzális mosószert is, melyet kimondottan toll, fleece, softshell, stb.anyag tisztítására fejlesztettek ki.

A kabátot egyébként nem szükséges gyakran kimosni, de ha egy évben 2x-3x mosógépbe teszed, nem fog veszíteni a tulajdonágaiból. Annak ellenére, hogy a legtöbb funkciós ruházatot gyártó cég nem ajánlja a ruhaszárító használatát, a Gore-társaság mégis azt tanácsolja, hogy a Gore-Tex membránnal ellátott ruhák funkciója a szárítógépekben megújul. Ennél a pontnál azonban megint csak azt tanácsoljuk, hogy kövesd a gyártó címkéjén feltüntetett utasításokat.

Képes az impregnáció olyan tulajdonságokat biztosítani, mint egy minőségibb vízhatlan anyagból készült ruha?

A tisztítás során ugyan megszabadítjuk a kabátot a rárakódott szennyeződésektől, de ahhoz, hogy visszanyerje az eredeti tulajdonságait ún. impregnációval kell bekenni. Sajnos még így sem lehet elérni azt, hogy a kabát visszanyerje az eredeti paramétereit, de legalább felfrissíthetjük a funkcióit, és meghosszabbítjuk ezáltal az élettartamát. Nem szabad elfelejtened, hogy impregnációval nem lehet tartós hatást elérni, ezt a folyamatot minden egyes mosás után meg kell ismételni.

Az impregnálószerek leggyakrabban spray vagy öblítőszer formában kaphatók. Az öblítő szert a ruha mosógépben történő mosásakor kell a vízhez adagolni. A spay-formában kapható impregnáló szereket kívülről kell felvinni a ruha vagy cipő legjobban igénybe vett részeire. Ezek általában a külső varratok, a vállrész, és a cipzár lesznek.

Szerzők: A 4camping csapata

Forrás: nikwax.cz, czechou t.cz, pinguin cz.cz

Mit pakoljunk egy vízitúrára

Tanácsadás

Mit pakoljunk be, ha víz közelébe megyünk? Mit vigyünk magunkkal és mit hagyjunk otthon? Inspirálódj mai cikkünkből. 

Túrahátizsákok és amiket belepakolunk

Tanácsadás

Azon töröd a fejed, hogy miket is kell bepakolni ha a természetbe indulsz? Inspirálódj cikkünkből. 

Hogyan főzzünk a természetben - receptek

Tanácsadás

A Rabbit Chef’s csapata a szabadban főzés szerelmesei és mesterei. Most könnyű és ízletes, a természetben is egyszerűen elkészíthető receptjeikkel adnak inspirációt mindenkinek.

Válogatásunk

24 873 Ft (14.53 %) 21 260 Ft

43 858 Ft (15.77 %) 36 940 Ft

42 220 Ft (14.99 %) 35 890 Ft