Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Milyen kabátot válasszunk télre és a nyirkos őszi napokra?

Hogyan válassz kabátot a téli vagy a hűvös őszi időjáráshoz? A választ cikkünkben megtalálod.


Tartalom

 

Az utóbbi időben nagyon trendi lett a minimalizmus a természetjárók öltözetét illetően. Minél könnyebb és kisebbre csomagolható valami, annál jobb. Manapság az sem ritka, hogy egy kabát kevesebb, mint 90 gramm, és golflabda nagyságúra csomagolható össze. Hosszú őszi séták, illetve a téli hógolyócsaták esetében mindennek nincs annyira nagy jelentősége, mint például hegymászás során, amikor minden gramm számít!

Ami számunkra érdekesebb, ha a természetes és környezetbarát, vagy közvetlenül a megújuló anyagok felé nyúlunk.

Ezért nem is meglepő, hogy a nevesebb gyártók még mindig a felülmúlhatatlan tollat használják izolációs anyagként, váltakozva a bambuszrosttal, illetve a pamuttal.


Kattintson a képre a membránoskabát-választékunk megtekintéséhez. 

 

Ideális kabát téli tevékenységekhez és hideg időben?

A legfontosabb dolog a kényelem, hogy Te jól érezd magad benne, és megfelelő kényelmet nyújtson a számodra. Az legelső kérdés, amit tisztázni kell, hogy kinek, milyen tevékenységre kell, milyen gyakran fogod használni, és mit vársz el tőle.

Nemrég volt egy hasonló problémám. Legjobb megoldásnak az tűnit, hogy egy univerzális modellt választok. Az anyagi lehetőségeim és a ruhatáram mérete nem teszi lehetővé, hogy minden egyes tervezett tevékenységhez más-más kabátot vásároljak, ezért a következőt választottam: egy membrános kabátot szigetelés nélkül, levehető hóövvel, összecsukható kapucnival, integrált elasztikus mandzsettával és hónaljszellőzéssel.

Azt tanácsoljuk, hogy válassz egy olyan univerzális kabátot, melyet ugyanúgy ki tudsz használni egy sípályán, mint egy téli túra során, de jó szolgálatot tesz majd akár nagy szél esetén is!

 

Van a kabátnak vízoszlopa?

Vegyük csak át, hogy mi rejtőzik ez alatt a kifejezés alatt, és miért fontos erről beszélni?

Nagyon egyszerűen, a vízoszlop határozza meg, hogy egy anyag laboratóriumi körülmények között milyen magas vízoszlopot képes visszatartani, mielőtt átszivárogna a víz. A gyártók ezt az értéket rendszerint milliméterben határozzák meg.

Világos, hogy az anyag valós körülmények között kissé másként fog majd viselkedni, de azért a következőt jegyezd meg. Ha síeléshez kell a kabát és nem esel gyakran, elég a 3 000 mm vízoszlop értékű. Ha mondjuk snowboardozol és gyakran beesel a hóba, célszerűbb egy 5000 mm-es vízoszlop értékű modellt választani. Az őszi természetjáráshoz is elég lesz egy 5000 mm-es értékű, de tartósan esős időben egy minőségi membránnal ellátott modellt jobb választani ( 10 000 mm vagy annál nagyobb értékűt) vagy ami a legjobb, egy esőkabátot.

Az az igazság, hogy még egy magas vízoszlop értékkel rendelkező ruha sem garancia arra, hogy nem ázunk bőrig egy kiadós eső során. Nagyon fontos szerepe van a kabáton elhelyezkedő varratoknak, cipzárnak és a hónaljszellőzésnek. És persze ne feledkezzünk meg a ruhák megfelelő rétegezéséről sem.

 

Mit kell tudni a rétegzéssel kapcsolatban?

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő réteges öltözködés nélkül még egy minőségi télikabát is haszontalan lehet. Azt amiről most beszélünk, outdoor-körökben hagyma-rétegződésnek nevezik (3 alapréteg van), hogy a megfelelően komfortosan érezzük magunkat.

Minden a megfelelő választással kezdődik:

  1. szállító réteg (funkcionális fehérnemű)
  2. szigetelő réteg (fleece)
  3. védő réteg (kabát)

Rengeteg lehetőség van a ruhák kombinálására, de felejtsd el a pamut pólókat, flanel ingeket és hasonlókat. Rétegezéskor fontos olyan ruhaneműt kiválasztani, ami kevésbé szívja magába a nedvességet, gyorsan megszárad, illetve jól vezeti át a nedvességet a ruha külső felére.

 

Vastagot, vagy vékonyat?

Mindaddig, amíg követjük a helyes rétegezés elveit, nem számít, hogy bélelt kabátot veszel-e, vagy egy vékonyat választol és az alá egy gyapjú pulóvert vagy softshell dzsekit veszel. Az outdoor-öltözékek kedvelői - közöttük én is - inkább a több, vékony ruha viselését részesítem előnyben. Így sokoldalúbban ki tudjuk használni a ruhadarabokat, és nagyobb változatosságot biztosít a rétegezésben is.

Itt egy jó példa:

Természetesen egy nagyon jó, szigetelt kabátot is magaddal vihetsz a hegyekbe a kirándulásra, de napközben az aktivitás miatt meleged lesz, ezért úgy döntesz, hogy leveszed. Na de alatta nincs más, csak egy vékony microfleece pulóver. A melegségből hirtelen fázás lesz. Közötte pedig nincs átmenet.

Ha viszont egy könnyű kabátot viszel magaddal az útra, és alá egy vékony mikrofleece pulóvert és egy softshell vagy tollkabátot veszel fel, akkor amint meleged lesz, leveheted a pulóvert vagy a kabátot, és így is megmarad a megfelelő hőkomfort.

 

Miért válaszd a tollkabátot?

Sokan a tollkabát ellen vannak, de az igazság az, hogy nincs a világon jobb szigetelőanyag. Léteznek persze nagyon jó szintetikus bélések is. A leghíresebb és valószínűleg a legjobb minőségű közülük a Primaloft

A Primaloft előnye a nagyon alacsony vízfelvétel és a paraméterek minimális változása nedves körülmények között. Ezért is volt ez - az az anyag, melyet a ruhagyártók előnyben részesítettek a tollal szemben. A toll ugyanis egy idő után sajnos elveszíti a víztaszító képességét, ráadásul a tollpihék egymáshoz ragadhatnak, amivel csökken az izoláció lehetősége.

A magas hegyek, tundrák és tajgák száraz és fagyos körülményei között a pehely tökéletesen működik, de a mi szélességi körünkön mindig is gondot okozott a páratartalom. Szerencsére ezeket a problémákat a tolltermékekkel foglalkozó gyártók általában sikeresen leküzdik.

A titok abban rejlik, hogy a tollat megfelelő kezelésnek vetik alá mielőtt megtöltenék vele az adott terméket és természetesen oda kell figyelni a megfelelő karbantartásra is. Ma már léteznek olyan speciális impregnáló szerek amelyek segítségével a tollkabátunk még a legszélsőségesebb páratartalomnak is ellenáll. A németországi Friedrichshafen-ben rendezett világméretű OutDoor konferencián bemutatásra került a Nikwax cég egyik terméke, ami olyannyira megakadályozza a toll összeragadását, illetve a nedvszívó képességét, hogy egy prezentációval ezt be is mutatták. Ez korábban elképzelhetetlen volt. A tollal töltött kabátok egyszerűen az egyik legmelegebb téli kabátok közé tartoznak kiváló szigetelő tulajdonságaiknak köszönhetően. 


Kattintson a képre a tollkabát-választékunk megtekintéséhez. 

 

A télikabát karbantartása

A kabátok esetében sokat vitatott kérdés a megfelelő karbantartásuk. Ki lehet-e mosni, és ha igen - milyen gyakran? Mosógépben lehet mosni? Lehet szárítógépben szárítani? Hogyan kell helyesen impregnálni?

Mivel nagyon sokféle anyag létezik, mindegyik karbantartásához sajátosan kell hozzáállni. Fontos itt megjegyezni egy egyszerű alapszabályt: Amennyiben követed a ruhához mellékelt címkén lévő karbantartási utasításokat, nem követsz el nagy hibát. Ha még így sem vagy biztos a dolgodban, add be a kabátodat agy ruhatisztítóba. Ott jó kezekben lesz.

Amennyiben mégis otthon fogod mosni a tollkabátodat, felejtsd el a hagyományos mosószereket és öblítőket. Ezek visszafordíthatatlanul károsíthatják a funkcionális anyagokat. Személy szerint azt javaslom, hogy menj el bármelyik üzletünkbe, és szerezz be egy technikai ruházatok mosására szánt folyékony mosószert. Ezen kívül használhatsz még valamilyen univerzális mosószert is, melyet kimondottan toll, fleece, softshell, stb.anyag tisztítására fejlesztettek ki.

A kabátot nem kell túl gyakran mosni, de ne aggódj, ha évente 2-3 alkalommal mosod, sértetlenül megússza. Egyes gyártók tiltják a szárító használatát, de a Gore egyenesen azt ajánlja, hogy a Gore-Tex membránnal ellátott kabátokat tegyük a szárítóba, mert ez helyreállítja a funkcionalitásukat. Ennél a pontnál megintcsak azt tanácsoljuk, hogy kövesd a gyártó címkéjén feltüntetett utasításokat.


A képre kattintva megtekintheti a ruhák karbantartására és mosására szolgáló termékkínálatunkat. 

 

Impregnáló és vízálló anyagok

A tisztítás során ugyan megszabadítjuk a kabátot a rárakódott szennyeződésektől, de ahhoz, hogy visszanyerje az eredeti tulajdonságait - ún.impregnációt kell használni. Sajnos még így sem lehet elérni azt, hogy a kabát visszanyerje az eredeti paramétereit, de legalább újraélesztjük a funkcióit, és ezáltal meghosszabbítjuk az élettartamát. Ne feledd azonban, hogy ez nem egy tartós módosítás, ezt a folyamatot minden egyes mosás után meg kell ismételni.

Az impregnáló szerek leggyakrabban spray vagy öblítőszer formában kaphatók. Az öblítőszert a ruha mosógépben történő mosásakor kell a vízhez adagolni. A spay formában kapható impregnáló szereleket kívülről kell felvinni a ruha vagy cipő legjobban igénybevett részeire. Ezek általában a külső varratok, a vállrész, és a cipzár.

 

Hasznos linkek

Szerző: Vít Hruška

Források: nikwax.cz, czechou t.cz, pinguin cz.cz

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Hogyan válasszunk hálózsákot?

Tanácsadás

Toll vagy üreges szálú? Nyári vagy három évszakos? Múmia vagy szögletes? Mi megmondjuk, hogyan válaszd ki a megfelelőt.

Válogatásunk

Női széldzseki Zulu Windtrail

23 230 Ft (60.01 %) 9 290 Ft

Összehasonlítom

154 290 Ft (35.84 %) 98 990 Ft -tól

Összehasonlítom

152 000 Ft (13.14 %) 132 020 Ft

Összehasonlítom

152 000 Ft (10 %) 136 800 Ft -tól

Összehasonlítom

159 840 Ft (17.52 %) 131 840 Ft -tól

Összehasonlítom

46 240 Ft (30.64 %) 32 070 Ft

Összehasonlítom

115 180 Ft (50.89 %) 56 560 Ft -tól

Összehasonlítom