Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

A juhok tudják, hogyan kell öltözni a természetben. Merinóba!

Mi a cégnél már régóta  beleszerettünk a funkcionális merinó gyapjú ruházatba, de hogy állsz?

Bizonyára mindenkinek az eszébe jutott már, hogy miért olyan népszerűek a gyapjúból készült funkciós ruhák, és hogy lehet-e ezeket kényelmesen hordani, vagy mindenkinek a nagyi "szúrós” pulóvere jut a gyapjú hallatán az eszébe? Ebben cikkben nagyító alá vesszük az összes gyapjúval kapcsolatos téves mítoszt, és összevetjük a legfontosabb jellemzőit a poliészter és pamut tulajdonságaival.

 


Tartalom

 

Felhozatalunk olyan híres gyártók kiváló minőségű termékeit tartalmazza, mint a Devold, Ortovox, vagy az új-zélandon nagy népszerűségnek örvendő Mons Royale, illettve a Lasting,Sensor, na meg persze az Icebraker akik szinte legendának számítanak a merino gyapjú feldolgozása terén. Újonnan nagyon kedvező áron a Zulu márka, nagyon érdekes tervezésű Brynje of Norway És még sok mással, köztük a Craft legendával.

Az említett gyártók termékei csupán a feldolgozásuk típusában különböznek, esetleg az egyes termékek fazonja eltérő lehet, de ami mindegyikben közös, az a gyapjú! Vizsgáljuk meg a merino gyapjú tulajdonságait!

 

Teszter profil

Matyás Vejskal

2014 óta tesztelem a kültéri felszereléseket. Felhasználói véleményeket írtam a cseh és külföldi médiáknak, köztük ismert szabadtéri magazinoknak, és számos gyártóval együttműködtem a kések, a cipők és a bushcraft ruházat fejlesztésében. A számítógéptől való munkától a természet felé menekülök, és a saját bevizsgált felszerelésem határait keresem igényes többnapos túrák során, ideális esetben a hegymászással kombinálom.

 

 

Mi is rejlik valójában a megnevezés alatt, és honnan származik ez az alapanyag?

A merinó egy meghatározott juhfaj gyapja. Ezeket a "szuperbirkákat" merinónak hívják, és nagyobb magasságban, megfelelő fagyos éghajlat mellett élnek, ahol minőségi szőrmét növesztenek. Rendszeresen vágják. Ezután következik a merinó "gyártása", amely bár nem tűnik úgy, de elég bonyolult. Az olyan márkáknak, mint a Devold és az Icebreaker, saját farmjaik vannak Új-Zélandon és Ausztráliában, ahol a juhok legtökéletesebb gondozására törekszenek.

A merino egy 100% -ban újrahasznosítható természetes anyag. Vannak akik sajnálják az állatokat, melyektől ezt a fajta gyapjút nyerik, de nem kell aggódni, mert a farmerek különös odafigyeléssel kényeztetik a báránykáikat, melyekre joggal nagyon büszkék, sőt vannak akik saját gyermekeiknek tekintik őket. Amikor Új-Zélandon járva elérkezünk Otag városába, az első amit látunk az egy tábla, melyen a “You are entering the home of merino”-felirat szerepel. A helyiek pedig semmi másról sem beszélnek, csak a bárányaikról.

   

 

Hogyan válasszunk ruhát a futáshoz

A futáshoz megfelelő ruházat sok elégedett kilométer garanciája. Katka Balcarová tanácsot ad választásában.

>>> TÖBBET OLVASOK

 

Legeltetni és birkát nyírni!

A lenyírt gyapjút előbb a gazdák megtisztítják, majd finomság szerint csoportosítják, ami az egyes gyapjúszálak vastagsága szerint történik. A szál átmérője - ha valahol a 16 vagy kevesebb mikron számot látja, akkor ez egy nagyon finom gyapjú, amely alkalmas az első réteg vagy zokni számára. A merino gyapjúból készített zokni garantáltan nem fog szúrni, mint a nagymama által karácsonyra készített szvetter!

A 12 mikron finomságú gyapjú még ennél is finomabb, ezért kiválóan alkalmas a csecsemőruhák készítésére. Az Icebreaker társaság is ebből a finomságú gyapjúból készíti a Bodyfit200 termékeket. Az ezektől vastagabb szálú gyapjút második vagy harmadik rétegű bélésekbe használják fel, ahol nem érintkezik közvetlenül a bőrrel, de mégis nagyon jó izolációt tud nyújtani egy-egy ruhadarabban.

Még ettől is durvább tapintású a "szvetter gyapjú” több, mint 40 mikron erősséggel, ami bizony viszkető érzést kelthet a viselés során.

Ezt követően a gyapjút különféle technológiákat használva megszínezik, majd tekercsekbe sodorják. Minél hosszabbak a gyapjú szálacskák, annál tökéletesebb anyagot lehet belőle készíteni, és annál tartósabb az anyag. Gyapjúruházatot rendszerint télen viselünk, de létezik egy Tencel nevű anyag, amiből a Cool-Lite technológiával olyan ruhákat készítenek, melyek hűtenek.

 

Öt szabály a sikeres eredményhez

Vagyis nagyító alá vesszük, hogy mitől olyan különleges ez az anyag fajta, és melyek azok a tulajdonságai, melyek elbűvölik a túrázókat. A merino gyapjúból készült ruhákat hűvösebb időjárásban ajánlott viselni, fokozottabb fizikai megterhelés során. Vannak, akik csupán a természetjárás során viselnek merino-ból készült ruhákat, míg mások szinte minden nap ilyet viselnek és ezek nélkül szinte már el sem tudják képzelni a ruhatárukat. A merinio gyapjúból készült ruhák legfőbb jellemzői:

  • légáteresztés- ennek a tulajdonságának hála merino ruhát viselve jóval később izzad meg a testünk.
  • páratartalom szabályozás- a merino gyapjú képes a saját tömegének a 35 % -ba nedvességet szívni úgy, hogy nem hidegíti a bőrünket.
  • hőszabályozás- sokkal jobban szabályozza a hőmérsékletet, mint a szintetikus anyagok.
  • anibakteriális tulajdonságok- az anyagban természetesen előforduló lanolinnak köszönhetően a baktériumok később kezdenek el terjedni ebben az anyagban.
  • nem gyúlékonyság- a merino gyapjú nagyon ellenálló a tűzzel szemben, sőt nem olvadékony, és amennyiben lángra kap, magától elalszik-ezt a tulajdonságát legfőképp táborozók értékelik majd!

 

Hogy is kell mindezt elképzelni a gyakorlatban?

Az egész varázslat lényege a következő: Mielőtt túrázni indulunk öltözzünk merino gyapjúból készített ruhába. Amikor hideg van, a szálak megtartják a levegőt és felmelegítenek.

Mész az első kilométeren, és elkezd emelkedni. A bőröd izzadni kezd a merinóban, de ez harmadával később történik meg, mint a poliészternél. Az izzadást mi is később érezzük meg, mert a gyapjú szálak magukba szívják a testünkből eltávozó nedvességet, amit ráadásul ügyesen elvezetnek a testünktől, amit a fizikai test ráadásul hűtésként fog érzékelni.

A nedvesség eltávolításakor a merinó kissé lehűt , ami fizikai jelenség. Miután célba értünk, és az izzadás csökken, a merino gyapjú ezt követően még hosszú ideig megőrzi a komfort hőmérsékletünket.

Éjszakázz és utánna másnap folytatod. A gyapjúban természetesen előforduló lanonlin a felszín kedvezőtlen struktúrája miatt lelassítja a baktériumok elszaporodását, ezért a gyártók javaslata szerint a merino ruhákat elég minden harmadik viselés után kimosni. A kollégáink között azonban akadnak, akik egy hétig tartó aktív túrázás után tették csak mosógépbe a ruhájukat, mert még akkor sem lehetett rajta érezni a kellemetlen izzadságszagot, ami a szintetikus anyagból készült ruhák esetében már az első viselés után érezhető. A funkciós ruhák esetében tudni kell, hogy a gyakori mosás következtében az anyagból elkopik az antibakteriális bevonat.

Tűzrakáskor, ha egy szikra a ruhánkra pattan nem keletkezik olyan nagy lyuk, mint a szintetikus anyagokon, mert a merino amellett, hogy nehezen gyullad meg, rendkívül gyorsan szenesedik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ez a gyapjú ön kioltó tulajdonsággal is rendelkezik. A merinónak magas lobbanáspontja van, és gyorsan felhevül a szál felületén, ezért hajlamos önoltani.

Az alábbi angol nyelvű videóban a fent említett tulajdonságokat foglaltuk össze:

 

Gyapjú vagy poliészter?

A fenti összefoglalóra hivatkozva a merino gyapjúból készült ruhákat hosszabb ideig tartó, de fizikailag kevésbé kimerítő aktivitás során célszerű viselni. Abban az esetben, ha egy nyári futásra, alkalmas pólót keres a szintetikus anyag a jó megoldás, mert ügyesen elvezeti az izzadságot a testünktől, ráadásul nagyon gyorsan megszárad. A merino ezzel ellentétben csak nehezen venné fel a harcot egy aktív aerob tevékenységgel. Míg egy szintetikus anyagból készült ruha praktikus viselet lehet egy nyári futás során, ezzel ellentétben nehezen lehet csak elképzelni, hogy valaki ugyanilyet viseljen hegymászáskor, ugyanis a magas felületi feszültség miatt nem képes természetesen magába szívni a nedvességet. Mivel a világ gyorsan halad a fejlődésben a gyártók szeretnék minél jobban kihasználni ennek az anyagnak a kiváló tulajdonságait, ezért manapság már aerob-tevékenységre megfelelő ruházatot is készítenek ebből a gyapjúfajtából.

A kényelem érdekében ismét pamutot válassz. Az ilyen pólók a legkényelmesebbek - ha nem izzadsz, akkor olyan lesz, mint az "álom". Ha bemelegedsz a pamut tökéletesen felszívja a nedvességet, de nem teljesen megfelelő. A nedves pamut a testben lévő hőt a vízen keresztül elvezeti. És ha fúj a szél, a folyamat nagyon gyors. A túrázók körében nem hiába népszerű az a mondás, hogy “Vigyázz, mert a pamut öl!”, hiszen nagyon sok esetben, pont a pamutruha miatt jártak pórul a túrázók. „ a pamut öl". A pamuttal ellentétben az átnedvesedett merino kitűnően izolálja az embert.

 

 

Merino póló dupla annyiért?

A merino gyapjúból készült ruhák 2x drágábbak a hagyományos szintetikus anyagokból készült ruhákkal ellentétben. Kíváncsi vagy, hogy miért? Természetesen azért, mert a drágább ruhákat 2x akkora odafigyeléssel készítik, alaposan odafigyelve a ruha minden egyes apró részletére. A drágább merino termékek a magas árért cserébe jóval hosszabb élettartamot nyújtanak a viselőjének, tovább megőrzik eredeti színüket, mindemellett kényelmesebb a szabásuk

Az adott ruhához felhasznált gyapjú tömege is nagyban meghatározza a ruhák árát. A gyártók felhozatala tartalmaz 140g/ M 2 sűrűségű nyári, majd alsó-univerzális rétegnek használt 150-200/ M 2 sűrűségű, illetve 200-260g/ M 2 sűrűségű téli ruhák. A dolog nagyon egyszerűen működik minél több az adott anyag pamuttartalma, annál drágább az adott ruha.

Egy szó, mint száz biztos lehet abban, hogy ha több pénzt fektet be egy merino ruhába, biztos lehet benne, hogy minden esetben a legjobban fogja kapni a pénzéért.

Mindenképpen befektetés, de például az Icebreaker pólója több mint két intenzív év alatt boldoggá tett. Sokan ezért valóban nem sajnálnak hozzáfizetni, mert tudják, hogy mit kapnak cserébe a pénzükért.

 

A merino gyapjúból készült ruhák karbantartása:

A többi ruházati termékhez hasonlóan a merino ruhákat is az egyes darabokon feltüntetett gyártó által meghatározott utasítások szerint kell karbantartani., hogy élettartamuk minél hosszabb legyen. Ezért az első mosás előtt mindenképpen alaposan tanulmányozza át a gyártó javaslatát. Saját tapasztalatunkból a következő hasznos tanácsokat tudjuk adni:

Mosógépben való mosás-amennyiben a gyártó ajánlása szerint a termék alkalmas mosógépen való mosásra, állítsa a mosógépet a gyapjú mosására ajánlott programra. A merino ruházatot gyapjú vagy funkciós ruha mosására szánt mosószerben mossa! Nem gond, ha a egyéb sportolásra szánt ruhákkal együtt mossa ezeket a termékeket, mindössze arra kell odafigyelni, hogy a többi ruhára varrt tépőzár, illetve cipzár ne okozzon kárt a mosás során- A 30°C hőmérséklet feletti víz és a túlságosan hosszú mosóprogram megkárosít hatja a ruhánkat, sőt a gyapjú a magas hőmérséklet hatására össze is mehet, sőt kibolyhosodhat! Ilyen leértékelt termékre nem lehet reklamálni.

Kézi mosás amennyiben a terméket csak kézben lehet kimosni, használjon langyos vizet, aminek a hőmérséklete nem lehet több, mint 30°C. A kézi mosás során használjon pamutra alkalmas tisztítószert. Soha Ne használjon öblítő szert! A ruhát nagyon óvatosan csavarja ki, hogy ne károsítsa meg a gyapjúszálakat az anyagban.

Öblítés- kézi öblítéskor ügyeljen arra, hogy fokozatosan csökkentse a langyos víz hőmérsékletét, hogy a ruha alakja ne változzon meg!

Szárítás- a merino gyapjúból készült ruhák nem alkalmasak szárítógépen való szárításra! A ruhát vízszintesen lefektetve kell szárítani! Az otthoni fűtőtest nem alkalmas a gyapjúból készült ruhák szárítására, mert amennyiben forróbb, mint 30°C, a rajta szárított ruha ugyanúgy összemehet, mintha forró vízbe mártaná! Amennnyiben a fűtés hőmérséklete meghaladja a 30°C fokot (általában meg is haladja), a gyapjú szintén ugyanennyire melegszik fel, és ugyanaz be, mint amikor túl meleg vízben mosnánk ki, vagyis összemegy!

Mosás túrázás közben-előfordulhat, hogy a természetjárás közben kell kimosni valamelyik ruhadarabunkat. Ilyenkor elég hideg vízben kiöblíteni, és óvatosan kicsavarni, hogy a gyapjú rostjai.

 

Bújjunk egy időre a birkák bőrébe!

A bárányok ajándékba kapták a túlélés csodálatos képességét, bárhol is legyenek odakint a természetben. Nyáron a bárányok szőrzete rövid és szellős, de amint az időjárás hidegebbé válik odakint, hosszú és sűrű szőrzetet növesztenek télre. Nemárt, ha néha mi emberek is kicsit követjük a birkák ösztönszerű viselkedését, és nyáron alacsonyabb sűrűségű gyapjúból készült ruhákat hordunk, télen pedig ellenkezőleg nyúljunk egy extra ruhadarabért a szekrénybe. Réges-régen még a funkciós ruházat megszületése előtt a természetjárók is ugyanezt tették az erdőtől az északi sarkig! Mivel a merino, mint ahogy azt már említettük teljes mértékben újrahasznosítható anyag, nem szennyezzük vele a környezetünket, a szintetikus anyagokkal ellentétben! Növesszen szakállat, és viseljen merino öltözetet!

   

 

Merino

A merinó gyapjú tenyésztett juhfajból származik, amelyet Spanyolország hegyvidéki területein tenyésztettek a 18. században

>>> TÖBBET OLVASOK

 

Hasznos linkek:

 

Szerző: Matyás Vejskal

Források: szerzői archívum, pixabay.com , unsplash.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

11 999 Ft (25.84 %) 8 899 Ft

Összehasonlítom

10 459 Ft (19.7 %) 8 399 Ft

Összehasonlítom

19 266 Ft (8.86 %) 17 560 Ft

Összehasonlítom

14 700 Ft (11.29 %) 13 040 Ft

Összehasonlítom

34 359 Ft (10.01 %) 30 920 Ft

Összehasonlítom

8 940 Ft (2.43 %) 8 723 Ft

Összehasonlítom