Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk hátizsákot?

Két alapelven nyugszik - a mértékletesség és a kényelem elvén. Vásárolj éppen akkora, könnyű vagy jó minőségű hátizsákot, amennyire szükséged van. És ami a legfontosabb, próbáld ki, hogy megfelelő legyen.


Tartalom

Alapvetések

Mint minden másnál, a hátizsák kiválasztásánál is az alapvető kérdésekkel kezdünk:

 1. kié lesz a hátizsák (férfi / nő / gyerek)
 2. milyen nagy legyen (legfeljebb 35 liter / 35-55 liter / több mint 55 liter)
 3. milyen hosszú időre indulsz útnak (1 nap / pár nap / 1 hét vagy még tovább)
 4. milyen tevékenységet fogsz végezni (általános viselet / futás / kerékpározás / túrázás / magashegyi túrázás ...)
 5. milyen körülmények között fogod használni (szép időben / bármilyen időjárásban / extrém körülmények között)

Tudod a választ ezekre a kérdésekre? Akkor jöhet maga a választás.

 

Hátizsákok osztályozása

Annak érdekében, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a választás, több kritérium szerint osztályozzuk a hátizsákokat az e-shopban.

 1. méret szerint
 2. felhasználás szerint
 3. nemek szerint

 

1. Méret szerint

A hátizsákok leggyakoribb osztályozása méret (térfogat) szerint történik. A következő típusokat különböztetjük meg:

 

Kis hátizsákok - 35 literig

Rövidebb vagy kevésbé megterhelő tevékenységekhez alkalmas, ahol nem szükséges, vagy nem is kívánatos sok felszerelést és ruhát hordani.

kis hátizsákok előnyei és hátrányai:

+

 • kis súly
 • kevés helyet vesz igénybe
 • alacsony beszerzési költség
 • repülőn poggyásznak is alkalmas

-

 • a hátrendszer beállításainak kisebb változékonysága
 • kevesebb tárolóhely

 

Közepes hátizsákok - 35-től 55 literig

Rövidebb utazásokra vagy "könnyű" utakra alkalmasak. Nagy hátizsákok alternatívájaként hölgyeknek vagy alacsonyabb embereknek is megfelelő.

közepes hátizsákok előnyei és hátrányai:

+

 • több minden tárolható benne a kicsivel ellentétben
 • sokoldalúbb
 • a kis hátizsákokhoz képest kifinomultabb és gyakran állítható hátrendszer
 • nagyobb változatosság a belső térben a kis hátizsákokkal ellentétben

-

 • a kis hátizsákokhoz képest nagyobb súly
 • általában magasabb ár, mint a kis hátizsákoknál

 

Nagy hátizsákok - 55 liter felett

"Nehéz" utak és hosszú túrák során fogod leginkább értékelni a tulajdonságait. A legkifinomultabb hátrendszerrel rendelkeznek, mert sokkal nagyobb méretű dolgokat és terhelést kell kibírnia.

nagy hátizsákok előnyei és hátrányai:

+

 • sokminden elfér benne
 • maximális teherbírás
 • a legkifinomultabb és állítható hátrendszer
 • a belső tér legnagyobb változtathatósága

-

 • legnagyobb súly
 • általában a legmagasabb beszerzési költség
 • sok helyet foglal

Ha néhány napra mész, válassz egy közepes hátizsákot. Természetesen meheszt kisebb hátizsákkal is, azonban a dolgok amiket a hátizsákba teszel megnövelik a térfogatot, és ami otthon még belefér a hátizsákba, azt a természetben nem biztos hogy vissza tudod gyömöszölni. Ez az eset a gyakorlatban úgy néz ki, hogy minden, aminek füle nan vagy hurok van rajta, a hátizsákon függ, mint egy karácsonyfán.

 

2. Felhasználás szerint

A hátizsák használata alpján a következő hátizsákokat különböztetjük meg:

 

Túrahátizsákok

A túrahátizsákok tekinthetők a leguniverzálisabb hátizsákoknak. Ebben a csoportban olyan modellek találhatók, melyeket egy, de akár többnapos túrára is magunkkal vihetünk. Kialakításuknak köszönhetően akár városnézéshez is tökéletesen megfelelnek. Méret szerint ebben a kategóriában a kis hátizsákoktól a nagy túrazsákoking minden megtalálható.

Ha tudjuk, hogy a hátizsákunkat hosszabb ideig fogjuk a hátunkon cipelni, érdemes egy könnyített modellt választani, amit vásárlás előtt rendesen fel kell próbálni, hogy jól ül-e a hátunkon. Vedd figyelembe, hogy a hátizsák mindössze egy külső burkolat, a lényeg pedig az, ami a belsejében található! A kényelmes viselés mindennél fontosabb, hiszen egy nem megfelelő modell alaposan megkeseríthet egy kellemesnek ígérkező kirándulást.

Amennyiben egy igazán megbízható típusra van szükséged, érdemes egy erősebb és minőségibb anyagból varrt modell után nyúlni, mint például a Cordura. Az ötven literes, és az annál nagyobb hátizsákok ára kb. 15000 forint körül mozog, és mivel ezek az olcsóbb kategóriába tartoznak, hazai túrázáshoz, vagy fesztiválozáshoz ajánlják őket! Ha például Norvégiába készülsz, jobb ha egy kissé magasabb árfekvésű modellt választasz magadnak. Utazáskor mondjuk a reptéren, senki sem fog óvatosan bánni vele rakodás közben - ezért egy ilyen út előtt célszerűbb megvásárolni egy strapabíróbb modellt.

 

 

Expedíciós hátizsákok

Az expedíciós hátizsákok csoportjában találjuk a legjobb minőségű, illetve legprecízebb kidolgozású darabokat. Ezek a modellek többnyire jó ergonómiai kialakításúak, melyeket a legellenállóbb anyagokból varrtak, ezenfelül különleges paraméterekkel, illetve számos praktikus kiegészítővel szerelik fel őket. Egy ilyen darab megvásárlása esetén azonban számolnunk kell a magasabb árfekvéssel.

 

Hegymászó, síalpin és freeride hátizsákok

Általában a hegymászó, síalpin és a freeride hátizsákok kb. 40 literesek, sok akasztófül található rajtuk, melyekre felerősíthetők a sportoláskor használt kellékek, mint pl. a snowboard, jégcsákány, síléc, hegymászósisak, illetve a hegymászókötél. Ezek a hátizsákok általában könnyített modellek, bonyolult hátrendszer nélkül.

 

Bicikli és görkorcsolya hátizsákok

A bicikli és görkorcsolya hátizsákok űrtartalma általában nem több, mint 10-20 liter, belsejükben többnyire vizestömlőnek kialakított zseb is található. Ebben a kategóriában általában könnyített modelleket találunk, de vannak olyan típusú hátizsákok is, melyeknek nagyon jól kidolgozott hátrendszere megfelelő szellőzést biztosít a kerékpározás során.

 

Városi és Iskolatáskák

A városi hátizsákok illetve az iskolatáskák választéka formában, színben és méretben valóban széleskörű. Megkülönböztetett figyelmet fordítanak a funkcionalitásra és a tervezésre. Ezeknek a hátizsákoknak általában nincs derékpántjuk, ennek a városban egyébként sem vennénk túl nagy hasznát.

 

3. Nem szerinti választás

Végül, de nem utolsósorban, a hátizsákok nemek szerint is osztályozhatók:

 

Unisex

A legtöbb hátizsák úgynevezett unisex hátizsák. Ezek férfiak és nők számára egyaránt alkalmasak. Ennek következtében ezek nem veszik figyelembe a férfiak és nők sajátos igényeit és a testalkati különbségeit.

 

 

Férfi hátizsákok

Kifejezetten szélesebb vállakhoz, magasabb alkathoz és sajátos mellkasi formához lettek kialakítva.

 

Női hátizsákok

A gyártók a női hátizsákokat keskenyebb vállakhoz és a mellkas más formájához igazította. Természetesen a design és a nagyobb színkombinációról sem feledkeznek meg.

 

Gyerek hátizsákok

Gyerekes megjelenésűek, élénk színekkel és játékos dizájnnal. Úgy tervezték, hogy megfelelő legyen a kis gyermekalkatnak és a keskeny vállaknak. A nagyobb biztonság érdekében gyakran több fényvisszaverő elemet használnak.

 

Hogyan kell megfelelően pakolni a hátizsákba?

Mindkenkinek megvan a kedvenc hátizsák csomagolási rendszere. A terhelés súlyának megfelelő elosztására azonban van néhány szabály, amelyet mindannyiunknak be kell tartanunk.

 1. Feltétlenül húzd meg az összes kompressziós hevedert a hátizsákon. A táska tartalma nem mozog a hátadon, és jobban tudsz mozogni a terepen.
 2. A nehéz dolgokat közvetlenül a hátizsák fedele alá kell csomagolni.
 3. A fontos tárgyakat (telefon, térkép, dokumentumok, elsősegély-készlet, sürgősségi ruházat, élelmiszer…) vízálló csomagolásba csomagold (elegendő egy műanyag zacskó). Soha nem tudhatod, mikor pottyansz bele egy patakba :-)
 4. Csomagoláskor ne felejtsd el, hogy bizonyos dolgokra este vagy másnap lesz szükséged, másokra éppen ellenkezőleg, néhány órán belül.
 5. Ezért ennek megfelelően módosítsd a pakolást. A kevésbé szükséges dolgok távolabb lehetnek.
 6. Ha a sátort szétszeded kisebb csomagokra, külső sátorra, hálófülkére és vázra, sokkal jobb a helykihasználás a hátizsákban, és a súlypontot is jobban tudod alakítani.

 

 

Hátizsák kiegészítők:

Hasznos linkek

Szerző: Vít Hruška

Forrás: archiv autora, unsplash.com, pixabay.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

62 358 Ft (10.84 %) 55 600 Ft -tól

Összehasonlítom

47 803 Ft (16.49 %) 39 920 Ft

Összehasonlítom

56 667 Ft (18.61 %) 46 120 Ft

Összehasonlítom

21 680 Ft (56.65 %) 9 399 Ft

Összehasonlítom

46 480 Ft (34.81 %) 30 299 Ft

Összehasonlítom

88 317 Ft (17.05 %) 73 260 Ft -tól

Összehasonlítom

43 040 Ft (5 %) 40 890 Ft

Összehasonlítom