Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk sátrat?

Mivel a sátrat általában több éven át használjuk, érdemes odafigyelni minden apró részletre a vásárlás során! Tanácsaink segítségégével persze mindez gyerekjáték lesz!


Cikktérkép

 

 

Első lépés

Válogatás előtt összegezd magadban az alábbiakat:

 • Hol, és milyen feltételek között fogod használni a sátrat?
 • Milyen gyakran fogod használni?
 • Mekkora sátrat szeretnél, és hány ember fogja ezt használni?
 • Hány részből tevődjön össze?
 • Az árat, vagy a tulajdonságot részesíted előnyben?
 • Mennyi pénzt szeretnél a sátorba fektetni?

Válogass élőben!

Amennyiben sikerült megválaszolnod a feltett kérdéseket, itt az idő, hogy körülnézz a konkrét modellek között, hogy össze tudd hasonlítani őket. 

Amennyiben nincs alkalmad élőben megtekinteni a kiállított sátrakat, böngéssz a 4camping.hu oldalán, ahol közép-Európa legnagyobb sátorkínálatát találod!

Mit várunk el a sátortól?

 • Fontos, hogy mobilis legyen? Keress gyorsan és egyszerűen felállítható sátrakat.
 • Az egész felszerelést a hátadon fogod cipelni? Amennyiben igen, a kis súlyú és könnyen összecsomagolható modelleket részesítsd előnyben a kényelemes és tágas társaik előtt!
 • Több mindent viszel magaddal? Amennyiben igen, nagyobb méretű sátorra lesz szükséged.
 • Rossz, szeles idő esetén sem fogod otthonhagyni a sátrat? Ebben az esetben praktikusabb egy tágasabb modellt választani.
 • A kényelmet részesíted előnyben? Amennyiben igen, válassz nagyobb méretű sátrat, előtérrel, bővített tároló részekkel, illetve nagy kinyitható ablakokkal.  
 • Bővülni fog a család, vagy ellenkezőleg - kirepültek már belőle a gyerekek? A sátor kiválasztásánál ezt is jó szem előtt tartani. 
 • A vízoszlop még nem minden... A sátor belsejében a víz kondenzációja miatt több nedvesség keletkezhet, mint a külső sátorfal beázása miatt. Ezért figyelni kell arra, hogy a sátornak kitűnő szellőző rendszere legyen, és ne felejtsd el ezeket használni is!
 • A sátor színe nem csak díszítő elem. A világos színű sátrak nehezebben melegednek át, a sötét hálófülkében viszont jobbat lehet aludni.

Szerkezet

A sátor kiválasztásakor a szerkezetének is döntő szerepe van! Többféle szerkezet létezik, persze mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így a választási lehetőség kizárólag a vásárló kezében van:

Kupolás vagy más néven - iglu

A turistasátrak közül az egyik legkedveltebb modell. Kinézete első pillantásra a jól ismert iglu-t juttatja az eszünkbe. Ennek a sátortípusnak az önhordó szerkezetét két rugalmas sátorrúd alkotja, melyek a sátor négyszögletes aljából kiindulva a sátor legmagasabb pontjánál találkoznak össze. Ez a klasszikus kupola alakúnak is nevezett sátor mindössze egy kis előtérrel rendelkezik. Gyakran plusz sátorrudakkal egészítik ki, hogy egy teljes értékű hálószobát vagy előteret lehessen kialakítani belőle. Az iglu fő előnye az, hogy intuitív módon, nagyon könnyen összeszerelhető, ráadásul stabil, és viszonylag könnyű.

Alagút formájú

Ennek a sátortípusnak a kinézete olyan, mint egy fordított U-betű. Ez a sátortípus rendelkezik a legnagyobb hasznos területtel, az ide tartozó modellek nagyon könnyűek, és ha helyesen lettek összeszerelve, illetve kifeszítve, rendkívül jól ellenállnak a szélnek. Az alagút stabilitását szakszerű rögzítés teszi teljessé, ennek hiányában sajnos összecsukódik. Ezt a sátortípust gyakran kombinálják iglu sátorhoz hasonló szerkezettel. Az így összekombinált két sátortípus az egyik legelterjedtebb családi turistasátrak egyike.

Klasszikus háztető forma

Az egy sátorfallal rendelkező A-betűre hasonlító sátor szerkezete általában 2 masszív sátorrúdból tevődik össze, amelyek az első és a hátsó fal között helyezkednek el. Ezek alkotják a sátor csúcsát. Az alagút típushoz hasonlóan kötelek, és cövekek segítségével lehet kifeszíteni. Az az igazság, hogy manapság már nem nagyon gyártanak ilyen típusú sátrat - ezt a fajtát régebben a fiatalok főleg olcsó fesztivál-sátornak használtak, vagy ilyet állítottak fel a kertben a gyerekeknek.

 

Geodetikus szerkezet

Ez az a sátortípus ami a legextrémebb körülmények között is megállja a helyét, mint például szél, eső, vagy havazás. Mindemellett fontos, hogy a legnehezebben rögzíthető helyeken is fel lehessen állítani. Ezeket a modelleket a legkiválóbb alapanyagokból készítik, szerkezetét több rugalmas sátorrúd képzi, melyek különböző pontokban keresztezik egymást és egy stabil kupola szerkezetet hoznak létre. A klasszikus kupola alakú sátrakkal ellentétben a geodetikus sátraknak rendszerint bonyolultabb a szerkezetük, sokkal hosszabb idő alatt és kissé nehezebben lehet őket felállítani.

Tipi-indiánsátor

Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy az indiánsátor újra a fénykorát éli! A cserkésztáborokban manapság előnyben részesítik a tipiket a hagyományos sátorházzal ellentétben. Egyre több evezősportot űző illetve kempingező választása esik erre a típusú sátorra, mivel közös belterében akár egy nagyobb csoport is kényelmesen elfér.

Jurta

Az indiánsátorhoz hasonlóan a jurta is reneszánszát éli! Egyre több etnikum lakik az őseink által is igen közkedvelt jurtában. A mostani modelleket azonban a gyártók praktikus kempingsátrakhoz hasonló szerkezettel szerelték fel! Amellett, hogy rendkívül stabilak, nagy teret is biztosítanak. Egy jurta vásárlása esetén azonban számolni kell némi többletköltséggel, a nem éppen kisméretű csomagolással, illetve azzal, hogy kevés magánéletre lesz a belsejében lehetőségünk.

A sátrak külső anyagtípusai

 • Sátoralj: a gyártók mostanság főként nejlonból készítik ezeket, mivel a poliészternél ellenállóbb tulajdonságokkal rendelkezik, és még könnyebb is. Másrészről az UV-sugárzás gyorsabban roncsolja, valamint nedvesség és hő hatására megnyúlhat. Az olcsóbb árfekvésű sátraknak polipropilén sátoraljuk lehet. Ezek ugyan teljes mértékben vízállók és olcsók, de nagyon nehezek és rövidebb az élettartamuk. Ezért is használják az autóponyvák alapanyagaként.
 • Külső sátor: Ehhez legfőképp poliésztert használnak a gyártók, mivel ezt az anyagot a napsugarak kevésbé károsítjá, ezenfelül kevésbé nyúlik meg az időjárás viszontagságai hatására.
 • Bevonat: Mit érne a poliészter és a nejlon külső bevonat nélkül?
  Mindkét alapanyagnak szüksége van egy külső bevonatra annak érdekében, hogy megfelelően érvényesüljön víztaszító tulajdonságuk. Ez a bevonat készülhet poliuretánból vagy szilikonból.

A teljesség érdekében azért hozzá kell tenni, hogy több anyagkombináció is létezik, és ezek közül mindegyiknek megvan a maga jó, illetve rossz oldala.

 • A poliészter + belső poliuretán (PU) bevonat egyéb technikai módosítás nélkül - ez a leggyakrabban használt anyagkombináció, melyből tropiko sátrakat készítenek. Ez a kombináció az alacsony árfekvés mellett átlagos élettartamot és kiváló légáteresztő tulajdonságot biztosít ( a pamutból készített sátrak kivételével). Ennek a típusnak a varratait nem árt szilikon szalaggal körberagasztani. A sátortípus legnagyobb hátránya a súlya, és az anyag vízszívó tulajdonsága.
 • Nejlon + belső poliuretán (PU) bevonat egyéb technikai módosítás nélkül - egyértelműen ez a leggyakrabban használt anyagkombináció, melyből sátoraljat készítenek. Nagyon szilárd, mindemellett mechanikailag ellenálló tulajdonságok jellemzik, ezenfelül még könnyű és árban is kiválóan hozzáférhető. Ez a típusú anyag is megerősíthető külső ragasztással. Az, hogy nem túl ellenálló az UV-sugárzással szemben és a padlótáblái viszonylag nagy kiterjedésűek nem játszik nagy szerepet.
 • Poliészter + külső szilikon bevonat + belső, egyéb technikai kezelés nélküli poliuretán ( PU) bevonat - ez a kombináció a magasabb árfekvésű tropika-típusú anyag elterjedtebb változataként ismert. A szilikon bevonat növeli az UV sugárzás elleni védőréteg élettartamát, illetve az anyag vízlepergető tulajdonságát. Mivel ellenállóbb anyagtípusról beszélünk, ebben az esetben jóval magasabb árfekvéssel kell számolnunk, ugyanakkor hosszabb élettartamot kapunk cserébe. Ez az anyag viszonylag nehezebb, és kevésbé légáteresztő, viszont tapintásra ez tűnik az összes közül a legstrapabíróbbnak. Szükség esetén ez a típusú anyag is megerősíthető külső ragasztással.
 • Poliészter + külső szilikon bevonat + belső PU bevonat + Ripstop - hála az egyedi ripstop technikának ez a típusú tropika anyag nagy népszerűségnek örvend azon túrázók körében, akik valóban zord környezetben használják a sátrukat. Amellett, hogy mechanikailag ellenálló, viszonylag könnyű, egyébként pedig az előző típussal azonos jellemzői vannak.
 • Nejlon + külső és belső szilikon bevonat + Ripstop - az összes technológia közül ez a legjobban kifejlesztett és azt lehet mondani, hogy a legszebb kivitelezéssel rendelkező anyagtípus. A benne lévő szilikon védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen, ezen felül ez az anyagtípus egyáltalán nem légáteresztő. A Ripstop technológia és a szilikon nyújtotta feszesség lehetővé teszi a legkönnyebb fajsúlyú anyag használatát. Az abszolút könnyű tömegért a gyártók magasabb árat kérnek cserébe, ezenkívül ezeknek a sátraknak a varratai sajnos nem alkalmasak átragasztásra. Tapintásra ez az anyag sérülékenynek tűnik, de ez csak a látszat! A sátor felülete egyébként vízálló.

 

RIPSTOP (=szakadást gátló)

 • A Ripstop technológia egy olyan eljárás, melynek során az anyagok szövésekor vastagabb rostú szálakat használnak, vagy átszövik az egyes rétegeket annak érdekében, hogy az végeredményben ellenállóbb legyen a szakadással szemben. 
 • Ezzel a technológiával az anyagok nyújtáskor-húzódáskor nehezebben szakadnak szét, illetve meggátolják a keletkezett szakadás elterjedését.
 • A ripstop-anyagok magasabb árát kompenzálja az, hogy jóval áttetszőbbek, mint a hozzá hasonló anyagtípusok.
 • A legtöbb esetben a külső sátor készül ebből az anyagból.

Tartószerkezet-rudazat

A rudazat minden egyes sátor alapszerkezetét képezi. Az alábbiakban bemutatjuk az összes létező sátorszerkezetet:

 • Laminált (fiberglass) szerkezet - általában 6,5-12,7 mm átmérőjű fekete rudakból áll, melyek külső, vasból készült kapcsokkal csatlakoznak egymáshoz. Ez az alacsonyabb árfekvésű anyag az egyik legkedveltebb, de meg kell jegyezni, hogy rövidebb élettartama van, és a nehezebb szerkezetek közé tartozik. Sajnos a gyakori igénybevétel (összerakás és szétszedés) sem válik a hasznára, mivel a szerkezet a kapcsok éleinél gyorsan töredezni kezd.
 • Durawrap/Duraflex/Wrapflex - javított laminált szerkezetű. Általában szürke színű, jól kivehető rombuszra emlékeztető textúrájú szerkezet. A rudak átmérője általában 8,5-12,7 mm, melyeket vasból készült külső csatokkal erősítenek össze. Ez valójában egy jobb minőségű, ellenállóbb tulajdonsággal rendelkező laminált szerkezet, melynek súlya hasonló az előző sátorszerkezethez. Az egyes rudak minőségibb laminált anyagból készültek, és egy speciális hálószerű anyaggal vannak bevonva, ami jobban ellenáll a csatok éleinek. Ez a bevonat ráadásul megakadályozza az éles hegyek keletkezését azokon a helyeken, ahol a rudak megtörnek.
 • Acél - a legtöbb családi sátor szerkezete ebből az anyagból készült. A többi szerkezettől eltérően a kb. 20-30 mm rudak nem hajlíthatók, hanem a gyártó által előre méretre vannak szabva. A legnagyobb súlyú, de a legjobb teherbírású szerkezetről beszélünk, melyből az előre kialakított rudak segítségével kocka alakú sátor állítható fel, melyek elég belső teret biztosítanak egy család számára.
 • Dural - ez egy magas élettartamot biztosító könnyű anyag. A drágább turistasátrak szerkezete ebből az alapanyagból készül. A szerkezetet alkotó rudak általában csillogó arany, piros vagy ezüst színűek. Mivel a rudak belső kapcsokkal vannak egymáshoz erősítve, azok szerkezete kívülről teljesen sima, ezáltal nagyon könnyen átcsúsznak a sátor anyagán. A rudak átmérője általában 8,5-11,0 mm között mozog, és enyhén eltérhetnek az alapanyaghoz használt ötvözetek miatt. A rudak gyártásához leggyakrabban a T6 6001 ötvözetet és a kissé jobb minőségű T6 7001 ötvözetet használják. A legjobb tulajdonsággal pedig a T9 7075-ös ötvözet rendelkezik. 
 • Skandium - ez egy szkandiumban (Sc) gazdag dural ötvözet, ami egy kissé könnyebb az "egyszerű” dural ötvözettől, és mivel a magasabb árfekvésű ötvözetek közé sorolható, főképp a legdrágább expedíciós sátrakat készítik belőle. Esetenként kiegészítő tartozékként külön is megvásárolható egy-egy gyártó kínálatában.
 • Karbon/kevlar - stabil szilárdságot nyújtó könnyű anyag. Ezeket a rudakat mindössze néhány expedíciós sátrat gyártó cég kínálatában lehet megvásárolni világszerte, kiegészítő tartozékként. Áruk sok esetben megegyezik a sátor árával, vagy a dural-rudak 2-3-szorosával.
 • Túrabotok/lavina felszerelések -  az ultrakönnyű sátrak gyártói az utóbbi időben arra törekszenek, hogy a sátorszerkezetet többféle módon - akár túrázáshoz szükséges könnyű felszerelésként is fel lehessen használni. Előfordul, hogy nagyon rendhagyó, a sátor külső és belső terét túrabotokkal vagy lavinafelszerelésekkel kombináló sátrak jönnek létre. Azért praktikusak ezek, mert egy nehezebb túra során kevesebb tartozékot kell magunkkal cipelni.

Válassz gazdaságosan!

A megfelelő sátor kiválasztását semmiképp sem szabad elsietni. Hasonlóan kell eljárni, mintha egy új házat vásárolnál - hiszen több évig is fogod használni a nyaralások során. Kár lenne egy elsietett választás miatt elrontani egy ígéretesnek ígérkező nyaralást. Ezenfelül a sátor rejtekként is szolgál rossz idő esetén, ezért is fontos egy minden célnak megfelelő modell kiválasztása. Arról nem is beszélve, hogy egy komoly összeget fogunk beleinvesztálni, ezért nem mindegy, hogy mit vásárolunk.

Súly - a választás egyik fontos szempontja

Azok közé az emberek közé tartozol, akik gondolnak egyet, előkapják a szekrényből a családi sátrat, és már indulnak is kempingezni? Nehogy azt hidd, hogy csak azon fogsz bosszankodni, hogy a sátor túl nagy helyet foglal el a csomagtartódban. Nem csak méretére de a súlyára is oda kell figyelni, mert hosszas cipelés esetén hidd el, minden gramm számít.

Hosszabb időt kívánsz a természetben tölteni, melynek során többször is fel kell állítani, illetve össze kell csukni a sátrat? Ebben az esetben nem árt, ha egy dural-szerkezetű sátrat választasz magadnak. Ez az alapanyag jobban ellenáll a gyakori igénybevételnek, hajlítgatásnak mint a laminált és durawrrap rudak. Abban az esetben ha családi sátrat vásárolsz, melyet mondjuk a felállítás után ugyanazon a helyen fogsz tárolni egy hétig, a durawrap illetve a laminált rudak is jó szolgálatot fognak tenni.

Megfelelő méret

A kényelem az egyik legfontosabb szempontja annak, hogy elégedettek legyünk egy sátorral. A családi sátor vásárlásakor ezért ügyelj arra, hogy a sátor megfelelő méretű bejárati nyílással és belső térrel legyen felszerelve. Bosszantó lehet egy olyan sátorban hosszabb időt eltölteni, amelyben nem lehet kiegyenesedni. Bónuszként nem árt, ha előtérrel és aljzattal rendelkező sátorra esik a választásod, hiszen az előtérben főzni is lehet, de ahhoz ennek is elég tágasnak kell lennie. Azon is gondolkodj el, hogy elég tágas-e az előtér, hogy elférjen benne az összes kemping felszerelés.

Fontos, hogy megfelelő méretű sátrat válassz. Amennyiben biztosra veszed, hogy a közeljövőben bővülhet a család, vagy ellenkezőleg, már nagyok a gyerekek és többnyire nélkülük indulsz el a természetbe. Fontos ezt is szem előtt tartani egy-egy modell kipróbálásakor, hiszen fölösleges túlméretezett sátorral bajlódni, de nem árt egy kis tartalék a további utódok érkezése esetén, ami persze még több csomaggal jár.   

Mire fogjuk használni?

Egy folyón való leereszkedés során sátorban fogsz tölteni néhány éjszakát? Ebben az esetben elég egy olcsóbb sátor, mondjuk olyan, aminek durawrap/wrapflex szerkezete van, mert ez strapabíróbb gyakori felépítés esetén. Egy két hónapig tartó szibériai expedícióra készülsz? Ebben az esetben mindenképpen expedíciós sátrat válassz, mert ezek ellenállnak a legextrémebb időjárási viszonyoknak és ugyanakkor könnyebbek is.

A megfelelő szellőzés is fontos ahhoz, hogy jól érezzük magunkat egy sátorban! A szakszerűen alkalmazott szellőzőrendszer megvéd minket a kellemetlen rovarok és a kedvezőtlen időjárás esetén. 

Egyéb szempontok

Esetleg párokban fogjátok a sátorban tölteni az éjszakát? Ebben az esetben nem árt két elkülönített hálókabinnal és folyosóval felszerelt sátrat választani - vagy ellenkező esetben, amikor kisgyerekekkel kempingezünk, jobb a közös folyosó, hogy egyszerűbben szemmel tudjuk tartani őket.

Biztosan havon, homokon vagy sziklákon kell majd a sátrát felállítani? Ebben az esetben egy több rúdból álló egyedülálló konstrukciójú modellt kell választani.

A technikai szempontokon kívül nem árt odafigyelni a sátor bevonatához használt alapanyagokra, hiszen ezek nagymértékben meghatározzák a sátor belsejében lévő fényviszonyokat. Az anyag súlyának, illetve színének is meghatározó szerepe van. Rossz választás esetén előfordulhat, hogy nappal is lámpára lesz szükségünk a térkép tanulmányozásához. 

Sikerült a választás!

Végre sikerült kiválasztanod a legmegfelelőbb sátrat a saját magad által meghatározott paraméterek alapján! Azért mielőtt túrázni indulsz, próbáld meg felállítani és összecsukni , hogy képes vagy-e egymagad erre, vagy a család többi tagjának a segítségére is szükséged lesz.

Nem maradt más hátra, minthogy sok kellemes szabadban töltött napot és éjszakát kívánjunk, legyen az egy családi kempingezés, vizitúrázás, magyarországi vagy az ország határain kívüli túrázás!

Forrás: archiv szerző, rcoutfitters.netvystavastanu.cz

Olvassa el az alábbi cikkeinket is, hasznos lehet a választás során: 

 

 

 

5 egyszerű lépés a viasz eltávolításához a ruháról

Tanácsadás

Viasz került a ruhádra és nem tudsz megszabadulni tőle? Cikkünkben találsz néhány tippet, hogyan tudod eltüntetni!

Hogyan válasszunk hótalpat?

Tanácsadás

Jobban szeretsz a hegyekben lenni, mint otthon, de amikor a fehér takaró betakarja a lejtőket, úgy érzed, hogy vége a szezonodnak? Tévedsz, a havas terep nem csak a síelőknek való. A hótalpakkal ismét visszatérhetsz a bércekre.

Így válaszd ki jógaszőnyeged!

Tanácsadás

Az edzőszőnyegek közötti különbségek nagyok lehetnek. Egy jól megválasztott tornaszőnyeg nemcsak élvezetesebbé teszi azt a pillanatot, amikor az állóképességedet növeled, hanem biztonságos mozgást is tud garantálni. Mire kell tekintettel lenni a választáskor?

Válogatásunk

123 980 Ft (61.3 %) 47 980 Ft

Összehasonlítom

349 980 Ft (9.52 %) 316 650 Ft

Összehasonlítom

124 076 Ft (46.29 %) 66 640 Ft

Összehasonlítom

115 340 Ft (32.76 %) 77 550 Ft

Összehasonlítom

49 450 Ft (49.46 %) 24 990 Ft

Összehasonlítom

415 620 Ft (35.19 %) 269 380 Ft

Összehasonlítom

154 980 Ft (48.39 %) 79 980 Ft

Összehasonlítom

131 730 Ft (32.95 %) 88 330 Ft

Összehasonlítom