Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

turistickaobuv.jpg


Tartalom

Egy cipő az évek alatt elválaszthatatlan és megbízható partnereddé válhat kalandjaid során, a munkában és kirándulásokon egyaránt. Ehhez 2 dologra van szükség: fordíts kellő figyelmet a cipő kiválasztására, és ne feledkezz el a cipő karbantartásáról és a szükséges ápolásról sem.

 

Alapkérdések

 • kié lesz a cipő (férfi/nő/gyerek)
 • mire kell a cipő (mindennapos/túrázó/hegymászó/futó…)
 • milyen körülmények között fogjuk használni (jó időben/minden időben/extrém körülmények között)
 • milyen terepen fogjuk használni (burkolt utakon, járdán/burkolatlan utakon/nyílt terepen/sziklákon/havon és jégen...)
 • milyen egyéb igényünk van a cipővel szemben (magas rüszt/széles lábfej/bütyök/izzadós láb/preferált anyag vagy kinézet…)

Megvan minden válasz a fenti kérdésekre? Akkor jöhet a cipő kiválasztása.


A képre kattintva a téli és őszi cipőválasztékunkat nézheted meg.

 

Cipők osztályozása

A választás megkönnyebbítése érdekében cipőinket az alábbi szempontok szerint csoportosítottuk:

 1. nemek szerint
 2. bokamagasság szerint
 3. a tevékenység típusa szerint

 

1. Választás nemek szerint

A cipők legalapvetőbb osztályozása nemek szerint történik. A következő típusokat különböztetjük meg:

 1. férfi
 2. női
 3. gyerek

Az egyes típusok főként méretükben különböznek egymástól, szabásukban a nemek anatómiai különbségeihez igazodnak, és természetesen megjelenésükben és színükben is különböznek.

 

2. Választás bokamagasság szerint

A cipők abban is különböznek, hogy mennyire engednek szabad mozgást a bokánknak. Ezzel a felosztással leggyakrabban a túracipőknél találkozunk. A következő modelleket különböztetjük meg:

 1. félcipők
 2. bakancsok

E két alapkategória mellett néha találkozhatunk a bakancsok további felosztásával is. A MID (közepes) és a HIGH (magas) elnevezésű modellek a bokamagasság szerint vannak megkülönböztetve.

A félcipők általában könnyebbek, míg a bakancsok jobb védelmet nyújtanak bokaficamok ellen, de szennyeződés, víz és hó ellen is jobban védenek. Egy félcipő jobban megfelel a dinamikusabb vagy kevésbé fárasztó tevékenységeknek, míg egy bakancsot inkább igényesebb terepen használjunk, és ott, ahol nagyobb stabilitásra van szükség.


A képre kattintva a túrabakancs választékunkat tekintheted meg. 

 

3. Választás tevékenység szerint

A következő kritérium a tevékenység. Ebben a cikkben elsősorban csak a túracipőkre fogunk összpontosítani, de ezen kívül további kategóriákat is megtalálsz kínálatunkban:

 1. túra/trekking
 2. szabadidős
 3. városi
 4. szandálok, papucsok, flip-flopok
 5. futócipők
 6. Ferrata cipők
 7. mászócipők
 8. biciklis cipők

A képre kattintva cipőikínálatunk teljes választékát nézheti meg.

 

Túracipők

Ebbe a kategóriába termékek széles választéka tartozik, amelyek több paraméterben különböznek egymástól.

A termékkínálat közötti jobb eligazodás érdekében a gyártók - a már említett, bokamagasság szerinti felosztás mellett, a "trekking" kategóriába történő besorolást is használják a terep nehézsége szerint, de a cipőtalp és a köztes talprész keménységére is oda lehet figyelni. Logikus ugyanis, hogy más cipőre van szüksége egy alkalmi turistáknak a Balaton felvidéken és másra egy hegyi expedíció tagjának.

Ha csak alkalmi sétához, kutyasétáltatáshoz és rövid kiránduláshoz kívánsz cipőt választani, akkor elegendő egy puha szabadidős félcipő. De ha azok közé tartozol, akik évente nem csak párszor használják a túracipőjüket és olyankor igazi terepre mennek, akkor érdemes befektetni egy keményebb középtalpú bakancsba.

 

Túracipők fajtái a terep nehézsége szerint

Sétáló és könnyű túrákra szánt cipőknél általában nem találjuk meg a keménységi kategória jelölését. A nehezebb terepre és igényesebb túrákra szánt cipőknél azonban már nem fog hiányozni ez a besorolás. Ezt a megjelölést általában közvetlenül a termék dobozán találod meg, és természetesen nem hiányozhat a termék paramétereinek leírásából a weboldalunkon.

Ha a cipő kiválasztásakor nem vagy biztos abban, hogy az milyen terepre való, az imént említett kategória nagyban megkönnyítheti a választást.

 

Kategória

 

Jellemzők

 

Tipikus terep

 

Példa

A kategória (sétálócipő) Túrafélcipő, terep-futócipő vagy túraszandál. Puha talpuk van, nagyon könnyűek, ezért általában nagyon kényelmesek. Könnyű terepre, illetve kövezett utakra alkalmas. Kihasználható mindennapos viseletre vagy kerékpározásra is.

Férfi cipő Mammut Knit Low Men

A/B kategória A talpuk merevebb, mint az A kategóriában lévőknek, de még mindig elég puha. Általában magasabbak, így jobb védelmet nyújtanak bokaficamok ellen. Aszfaltozott utakra alkalmas. Nyáron hordhatod hazai csúcsok meghódítására, télen szolgálhat jó városi cipőként.

Férfi cipő Asolo Grid GV LTH

B kategória (túracipő) Stabilak és merevebb talppal rendelkeznek. Nyáron nyugodtan hordhatod burkolatlan utakon hazánkban és külföldön is. Nehéz hátizsákos túrákra alkalmas, könnyű vagy közepes terepen.

Férfi cipő Meindl Vakuum GTX

B/C kategória Stabil és szinte kizárólag bőrből készült csizma. Gyakran magas védőréteg van a cipő körül, ami a mechanikai sérülésektől véd. Általában használható turista hágóvashoz.

Bonyolult túrákra alkalmas, nehéz hátizsákkal még burkolatlan utakon is, törmelékeken és gleccseren, hómacskával való túrázáshoz.

Férfi cipő Hanwag Alaska GTX

C kategória (alpesi túrázásra alkalmas lábbeli) Hasonló a B/C kategóriához, de kicsit technikásabb cipő. A legjobb szintetikus anyagok felhasználásával egy hasonló teherbírású, de könnyebb cipő kialakítása a cél. A sarokrész alapkivitelben is alkalmas félautomata hágóvasak rögzítéséhez. Ezeket a bakancsokat kifejezetten gleccser-, és alpesi túrákra, valamint könnyebb havas-jeges mászásokra alakították ki.

Férfi cipők La Sportiva Trango Alp Evo Gtx

D kategória (hegymászó, expedíciós lábbeli) Bőrből vagy nagyon tartós szintetikus anyagokból készül. Mind a sarokrészen, mind a lábujjon hornyok vannak kialakítva az automata hágóvasakhoz. Gyakran szigeteltek. Ne egy kényelmes, aszfaltozott túrázáshoz való cipőre számíts. Elsősorban függőleges terepre tervezték - ideális jégmászáshoz és és vegyes terephez.

Hamarosan a 4camping.hu-n.

Fedélzeti cipő kategória (approach-nak is mondják) Félcipő, viszonylag merev középtalppal. Jellemzőjük, hogy fűzőrendszerük egészen a cipő hegyéig tart, egészen a lábujjnál is meghúzhatjuk a cipőt. A sziklával vagy a ferrátán lévő acélelemekkel való érintkezést a talp kialakítása biztosítja, elsősorban a lábujj területén - az úgynevezett mászási zónában. Ideális cipő via ferratára, de mászóknak is alkalmas cipő a mászófalra.

Női cipő Salewa Ws Mtn Trainer 2 Gtx

 

Hogyan kell cipőt próbálni

A cipő próbájára mindenképpen jobb egy délutáni vagy ideális esetben esti időpontot választani, amikor a lábak az egész napos testmozgás után duzzadtak. Hogy miért? Mert a lábak egy túrázás során is ilyenek lesznek.

Vigyél magaddal vastagabb, kirándulásra szánt zoknit - a legtöbb tevékenységhez merinó gyapjú és műszál kombinációját javasoljuk (kényelmes, jól elszívja az izzadtságot, megszünteti a szagokat).

Ha anatómiai talpbetétet használsz, azt is vidd magaddal, hogy a próba a lehető legpontosabb legyen.

Egy cipő viselése vékony bokazokniban és más talpbetéttel megváltoztathatja a valóban szükséges méretet.


Ne félj a cipőt megfelelően kipróbálni:

 • Sétálj jól bekötött cipőben (mintha igazából hordanád).
 • Ha van emelkedő, nyugodtan teszteld le, hogy a cipő jól illeszkedik-e emelkedőn és lejtőn is. Emelkedőn a sarok helyzetének változatlannak kell lennie, míg lejtőn a lábujjaknak nem kellene a cipő orráig ütközniük.
 • Fuss, nyújtózkodj, feszítsd meg a cipőt különböző pozícióban.
 • Próbáld megérezni, miként illeszkedik rád a cipő - jól kell hogy tartson, nem szabad hogy nyomjon vagy dörzsöljön, nem szabad kilépni vagy csúszkálni benne.

   

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő cipőméretet

A 4camping tanácsot ad arról, hogy hogyan kell kiválasztani megfelelő cipőméret.  

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő cipőméretet

"Majd idővel kitágul” - ezt a tanácsot egy jó eladó nem adja. A megfelelő méret kiválasztása rendkívül fontos. A méretet azonban nem könnyű mindig eltalálni. Különösen akkor, amikor különböző gyártók különböző méretezést használnak. Éppen ezért megpróbáltunk az egyes méretezések között egy orientációs konverziós táblázatot összeállítani.

Válassz a saját szokásos méretednél kb. 1 cm-rel nagyobb túracipőt. Ha a cipőnek membránja is van, akkor az további 0,5 cm-t is hozzáadhat a mérethez.

Úgy ismered fel a megfelelő méretet, hogy egyenes terepen és emelkedőn a lábujjaid nem érnek a cipő orrához. Ez vonatkozik a lejtőre is. Egy nagyon meredek dombon maximum hozzáérhetnek a lábujjak a cipőorrhoz, de soha ne nyomja. A saroknak viszont jól kell ülnie a cipő sarkában, és nem mozdulhat el.

 

Mérettáblázatok és konverziójuk:

 

Női cipő

US 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 11,5 12
UK 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 7,5 9 10
Euro 34 34,5 35 35,5 36 37 37,5 38 38,5 39 40 41 41,5 42 42,5 43 44
Japán 20 20,5 21 21,5 22 22,5 23 23,5 24 24,5 25 25,5 26 27 28

 

Férfi cipő

US 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 11,5 12 13 14 15
UK 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 12 13 14
Euro 37 37,5 38 38,5 39 40 41 41,5 42 42,5 43 44 45 45,5 46 47 48 49
Japán 23,0 23,5 24,0 24,5 25,0 25,5 26,0 26,5 27,0 27,5 28,0 28,5 29,0 29,5 30,0 31,0 32,0 33,0

 

Hogyan válasszuk ki a cipőfelső anyagát

A túrabakancsokat alapvetően három lehetséges változatban gyártják:

 1. szintetikus anyagból
 2. szintetikus anyag és bőr kombinációja
 3. teljesen bőr cipő

Minden anyagnak és azok kombinációjának megvannak az előnyei és hátrányai.

A textil felsőrésznek (bőrrel kombinálva is) számos előnye van. A cipők könnyebbek, jobban alkalmazkodnak a lábhoz, gyorsabban száradnak és áruk általában alacsonyabb, mint a teljesen bőr cipőké. A membránnal való kombináció a cipőt vízállóvá teszi. Hátránya ugyanakkor korlátozott élettartama és tartóssága, mely a viselés intenzitásával csökken.

A bőr felsőrész a textilhez képest hosszabb élettartammal, jobb tartóssággal és vízállósággal büszkélkedhet, szemben a súlyával, árával és alacsonyabb légáteresztő képességével. 

Általánosságban elmondható, hogy egy minimális varratokkal ellátott bőrcipő a legjobb választás igényes körülményekhez tartósság, kényelem és vízállóság szempontjából, amikor a cipő súlya nem elsődleges paraméter. De rendszeresen és jól kell gondoskodni róla.

A bőrcipők megfelelő ápolásáról ITT olvashatsz bővebben.  


A képre kattintva megtekintheted a cipőtisztító és -karbantartó termékeink teljes választékát. 

 

Ár

Az ár néha meglepetést okozhat, gondolatot ébreszthet. Vedd figyelembe, hogy a bakancsok hagyományos márkáinak (Hanwag, Lowa, Meindl, Scarpa, La Sportiva, Asolo stb.) gyártása továbbra is Európában zajlik, nagy szerepet játszik az ár alakulásában az, hogy a gyártás nagy része kézzel történik és az alapanyagok ára emelkedik (minőségi cipőbőr). Ezek a paraméterek nem csak az árcédulán mutatkoznak meg, de mindenek előtt a kivitelezés minőségén és a cipő tartósságán is. Ha intenzíven ki akarod használni a lábbelidet, vagy nehéz túrát tervezel kihalt területeken. Egyszerűen megéri kifizetni.

 

Túracipő vásárlása

Semmilyen körülmények között se siesd el, ne siess feleslegesen. Ha bizonytalan vagy a választásban, akkor inkább vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunk vagy üzleteteink képzett munkatársaival.

A cipő megvásárlása után először teszteld otthon, például a nappaliban. Visszaküldeni ugyanis lehetséges a cipőt, probléma nélkül.

   

 

Hogyan kell karbantartani a bőrcipőt

A bőrcipők sokáig kibírják, csak nehezebb karbantartani őket, mint a textil cipőket. Van néhány tippünk és trükkünk, hogy hogyan kell ezt csinálni. 

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Jótanácsok zárásként

Az első fárasztóbb túra vagy egy többnapos kirándulás előtt jó kipróbálni a cipőt kevésbé fárasztó terepen egy úgynevezett felderítő kirándulás, vagy egy cipőkitaposás során.

Izzad a lábad a cipőben, vagy vizet szívott fel? Ne aggódj, inkább cseréld át a nedves zoknit.

Ha járás közben valahol nyom a cipő, jó ha van kéznél tape szalag, vagy Compeed tapasz és elővigyázatosságból ragaszd le ott ahol nyom. Orvosold a problémákat, hogy aztán igazán bele tudj feledkezni a természetbeni séták szépségébe.


A képre kattintva megtekintheted a cipőkiegészítők teljes választékát webáruházunkban. 

Szószedet

 

Membrán:

 

Ha a vízállóság neked fontos szempont, keress egy minőségi membránt. A legismertebb a Gore-Tex, de számos más membrán és alternatíva van a piacon. Általában a vízállóságot, a légáteresztő képességet és a tartósságot határozza meg.

Nyelv: Rögzíti a lábat a cipőben, véd a víz és a szennyeződés behatolása ellen. Az igényesebb terepekre szánt cipőnél általában egybe van a cipő felső részével. Jól kell ülnie a lábfejen, és sehol ne nyomjon.

Gumis orr és védőréteg:

Védi a cipő legkiszolgáltatottabb részeit a kopástól és a víz behatolásától, ezzel meghosszabbítja annak élettartamát. Nehéz terepre szánt cipőkön mindig megtalálható. Hátrányuk, hogy a cipő kevésbé lélegzik és merevebb lesz tőle.
Cipőtalp: Elsődleges célja a láb védelme mechanikai sérülések ellen, valamint a tökéletes csúszásgátlás és tapadás biztosítása. Az, hogy milyen típusú a talp, a redőzet mélységéből és keménységéből tudod megállapítani. Általánosságban igaz, hogy minél puhább a talp, annál jobb a tapadás, de annál kevésbé tartós. 
Vibram: Egy elismert, talpakat gyártó cég. Több száz keveréket kínál, a terepen előírt tulajdonságoknak megfelelően. Számos más minőségi talpgyártó cég és márka van a piacon - Michelin, Continental, Pomoca, Contagrip...

 

Hasznos linkek

 

Szerzők: Zdeněk Batěk, Vít Hruška

Források: szerzői archívum, lasportiva.com, unsplash.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Válogatásunk

79 980 Ft (9.16 %) 72 650 Ft

Összehasonlítom

39 041 Ft (17.98 %) 32 020 Ft

Összehasonlítom

54 380 Ft (34.68 %) 35 520 Ft -tól

Összehasonlítom

15 180 Ft (45.45 %) 8 280 Ft -tól

Összehasonlítom

Gyerek szandál Hi-Tec Sanev Jr

20 817 Ft (44.9 %) 11 470 Ft

Összehasonlítom

38 367 Ft (14.4 %) 32 840 Ft

Összehasonlítom

15 493 Ft (14.93 %) 13 180 Ft

Összehasonlítom