Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk hálózsákot?

Toll vagy üreges szálú? Nyári vagy három évszakos? Múmia vagy szögletes? Mi megmondjuk, hogyan válaszd ki a megfelelőt.


Tartalom

 

Alapvető kérdések

Minden helyes választás elején, függetlenül attól milyen termékről van szó, fontos feltenni 5 alapvető kérdést, ami a megfelelő modell kiválasztásában segít:

 1. kinek keressük a terméket
 2. milyen körülmények között fogja használni a leggyakrabban
 3. milyen gyakran fogja használni
 4. mit vár el a terméktől
 5. mennyi pénzt szeretne belefektetni

Ha tudod a választ ezekre a kérdésekre, folytathatod a választást.

 

Hálózsákok felosztása

A hálózsákokat több szempont szerint osztjuk fel.

 1. hőmérséklet szerint
 2. nemek szerint
 3. alakja szerint
 4. szigetelőanyaga szerint
 5. tevékenység szerint

 

1. Hőmérséklet szerinti választás

A hálózsákok első és leggyakoribb felosztása hőmérséklet szerint történik. A következő típusokat különböztetjük meg:

 

Nyári hálózsákok

Ahogy a neve is mutatja, a nyári hálózsákokat meleg nyári éjszakákra tervezték. Különböző nyári eseményekre alkalmas, többek között vízi táborokhoz, fesztiválokra, hátizsákos túrára, akár gyermektáborba is, de bárhova, ahol a hőmérséklet nem esik kb. 5 °C alá.

Egy jobb nyári hálózsák súlya egy kilogramm alatt van.

 • a nyári hálózsák előnyei és hátrányai:

+

 • kis súly
 • kis térfogat
 • alacsony ár

-

 • a három évszakoshoz és a téilhez képest a legkevesebb hőkomfortot adja

 

Három évszakos hálózsákok

A három évszakos hálózsákok a leguniverzálisabbak, ezért ez a legkeresettebb kategória. A paraméterek megfelelő arányát biztosítják - a melegségérzet, egyéb jellemzők és az ár között. Ha tavasztól őszig kint alszol, ha még kedvezőtlen időjárási körülmények között is útnak indulsz egy túrára, vagy ha a fázósabb emberek közé tartozol, akkor a három évszakos hálózsák a megfelelő választás.

Még 0 °C körüli hőmérsékleten is kényelmesen fogsz benne aludni, de még valamivel alacsonyabb hőmérsékleten is. Súlyuk szerint a három évszakos hálózsákok nem haladják meg az 1,5 kg-ot, a jobbaknál 1 kg-ról is beszélhetünk.

 • a háromévszakos hálózsák előnyei és hátrányai:

+

 • legjobb komfort - ár arány
 • elfogadható csomagméret
 • ésszerű beszerzési költség

-

 • a téli hálózsákokhoz képest kisebb komfort hőmérsékletet nyújtanak
 • általában drágábbak, mint a nyári hálózsákok

 

Téli hálózsákok

A hőmérséklet szempontjából az utolsó kategória a téli hálózsák. Páratlan komforthőmérsékletet nyújtanak, ami az árukon megmutatkozik. Egy hétköznapi turista vagy táborozó nem fogja kiaknázni a lehetőségeit - ezek a hálózsákok expedíciókon, síalpinisták és hegymászók felszerelése között találják meg a megfelelő helyüket.

Ha nem alszol kint télen sokszor, inkább fektess be egy melegebb és jobb minőségű háromévszakos hálózsákba.

 • a téli hálózsák előnyei és hátrányai:

+

 • remek hőkomfort
 • jó komfort - méret arány
 • jó súly - hőkomfort arány

-

 • magas ár
 • a toll-töltet esetében igényesebb a karbantartása

 

2. Választás nemek szerint

A megfelelő hálózsák kiválasztását az is befolyásolja, hogy kinek szánják a hálózsákot. A következő típusokat különböztetjük meg:

 

Unisex hálózsákok

Az UNI vagy a férfi hálózsákok főként hosszukban különböznek a többitől. Az UNI hálózsák hossza általában 210-230 cm, a gyártótól, a modelltől és a mérettől függően. Gyakrabban találkozunk azonban a testhossz megjelölésével - például: 190 cm-ig, 200 cm-ig stb.

 

Női hálózsákok

A női hálózsákok rövidebbek, mint az uniszexek. Hosszuk általában 175 cm-ig terjed. Ezen kívül nagyobb mennyiségű szigetelő töltet lehet a lábaknál, de kinézetükben és színükben is gyakran másabbak.

 

Gyerek hálózsákok

A gyermek hálózsákok hasonlóak a női hálózsákokhoz. Rövidebbek - többnyire legfeljebb 150 cm-es magasságra tervezték. Néhány típust a gyártó úgynevezett növekvőre tervez - meghosszabbítható/lerövidíthető, így optimalizálhatjuk a gyerek magasságának megfelelő hőkomfortot. Színükben, de gyakran feltűnő gyermekdizájnjukban is különböznek más típusoktól.

Fontos megjegyezni, hogy ha ugyanazt a hálózsákot egy férfi, egy nő vagy egy gyerek használja, akkor a hőmérséklet és a kényelem megítélése nagyban különbözhet. A nők és különösen a gyermekek általában fázósabbak, ezért amit a férfiak elfogadható hőmérsékletnek ítélnek meg, azt a nők és a gyerekek esetleg nem találják megfelelőnek.

 

Hőmérséklet

A hálózsákok hőmérséklet-meghatározásának könnyebb eligazodása érdekében egységes európai szabványt vezettek be, amely alapján minden egyes hálózsákon fel kell tüntetni a használati határértékeket jellemző 3 értéket.

Az EN 13537 vagy az újabb EN 23537 szabvány szerint a következő hőmérséklet-értékeket különböztetjük meg:

 1. komfort hőmérséklet
 2. limit hőmérséklet
 3. extrém hőmérséklet

Az EN 13537 ill. az EN 23537 szabvány szerinti besorolás laboratóriumokban zajlik, olyan körülmények között, amelyek a szabadban nem valószínű, hogy előfordulnak. Ezek a hőmérsékletek ezért csak tájékoztató jellegűek. A határértékekről általában a következő mondható el:

 

Komfort hőmérséklet

Ez az érték nőkre vagy fázósabb egyénekre vonatkozik és azt a hőmérsékletet mutatja, amelyen egy 25 éves nő (160 cm, 60 kg) ideális (laboratóriumi) körülmények között jól ki tudja aludni magát. Vagyis amikor az ilyen emberek a hálózsákban még nem fáznak.

 

Limit hőmérséklet

A limit hőmérséklet a férfiakhoz vagy a nem fázós hölgyekhez kapcsolódik, és ugyanazt mutatja, mint a komfortos hőmérséklet. Az érték egy 25 éves férfira (173 cm, 70 kg) van felmérve.

 

Extrém hőmérséklet

Az extrém hőmérséklet olyan érték, amelyet a vevőnek semmiképpen sem kellene kipróbálnia. Ezk az érték megmutatja, hol van az a határ, amelynél fennáll a kifázás vagy rosszabb esetben a test károsodásának a veszélye - ami jelenthet akár csak egy megfázást de lefagyott ujjakat is.

Mégegyszer: Semmiképpen se válassz hálózsákot az extrém hőmérséklet alapján!

Ezek olyan értékek, amelyek alapján összehasonlíthatjuk a hálózsákokat egy adott kategóriában. A kívánt hőmérséklet kiválasztásakor főleg azt kell figyelembe venni, hogy olyan vagy-e mint egy fagyi, vagy a nyár neked csak az első hópellyel zárul.

Ezen kívül a melegség érzése a mi aktuális állapotunktól is függ. Fáradt vagy, éhes vagy, vagy beteg? Ilyen helyzetekben a hálózsák nem lesz képes felmelegíteni téged, szükséged lesz valami melegebbre.

Azt se feledd, hogy a használat során a hálózsákban megtörnek a szigetelő szálak, és a komfort folyamatosan csökken. Ezért a hőmérsékleti határok kiválasztásakor a saját fejed és tapasztalataid után menj, és ne felejtsd el, hogy a meleg-érzet nagyon szubjektív.

 

3. Választás a hálózsák alakja és hossza szerint

A hálózsák alakja és hossza - ezek a további kritériumok, amelyek alapján a megfelelő hálózsák kiválasztható. A hálózsákokat többféle hosszúságban gyártják, és csomagolásból vagy közvetlenül az eladótól fontos megtudni, hogy a megadott méret a hálózsák hossza vagy a test ajánlott magassága. Egyszerű ökölszabály, hogy a magasságodnál mindig 10–15 cm-rel hosszabb hálózsákot kell választani.

Ez vonatkozik a gyerekekre is. A szülők gyakran úgy érzik, hogy semmi baj nincs ha egy felnőtt hálózsákot vesznek a gyereküknek - legalább spórolnak, mert egyébként is olyan gyorsan növekszik, hogy egy év alatt kinőne belőle. A probléma azonban az, hogy ha az alvó lábainál túl sok a légtér, akkor a testnek nincs elegendő ereje felmelegíteni azt. Épp ellenkezőleg - a hideg veszi át a környezetet, ezáltal csökken a hőkomfort.

 

Növekvő hálózsák

A fentiek miatt egyes gyártók kifejlesztették a hálózsákok már említett, úgynevezett növekvő változatát, amiken a hálózsák lerövidíthető vagy meghosszabbítható. Ez általában cipzárral történik, kiterjesztve vagy lekicsinyítve annak méretét, így javítja a gyerek komfortérzetét.

 

Alak szerinti alapfelosztás

Az forma is fontos szerepet játszik a hálózsák kiválasztásakor. Alak szerint két fő típust különböztetünk meg.

 

Szögletes hálózsákok

A takaró alakú, szögletes hálózsákokat elsősorban könnyebb szabadidős tevékenységekre tervezték, olyan emberek számára, akik szeretik ha van hely körülöttük. A hangsúly a kényelmen és a jó érzésen van, nem pedig az anyagok funkcionalitásán, bár ez természetesen nincs mindig így.

Kempingbe vagy nyaralóba jártok autóval, ami elviszi a hálózsákot, és jobban érdekel a kényelem, mint a méret és a súly? Válassz szögletes hálózsákot.

 • a szögletes hálózsák előnyei és hátrányai:

+

 • nagyobb helyet biztosít
 • nagyobb méretekkel rendelkező egyének számára is alkalmas
 • többnyire tapintásra kellemes anyagokat használnak
 • takaróvá alakítható

-

 • elfogadható csomagméret
 • nagyobb súlyú

 

Múmia hálózsákok

A turista hálózsákok leggyakrabban az ún. múmia alakot használják, amely sokkal jobban másolja a test alakját, így hatékonyabban funkcionál a szigetelő töltet, a hálózsák térfogata és súlya pedig kevesebb.

 • a múmia hálózsák előnyei és hátrányai:

+

 • a belső tér hatékonyabb kihasználása
 • jobb hőkomfort a súlyhoz és a térfogathoz képest
 • kevesebb súly és kisebb csomagolás

-

 • kisebb belső tér
 • keskenyebb lábrész
 • tapintásra kevésbé kellemes anyagok

 

4. Választás szigetelőanyag szerint

A hálózsákok természetesen különböznek a hőszigetelést biztosító anyagukban is. Általában kétféle anyagot különböztetünk meg:

 

Szintetikus anyagok

A szintetikus anyagokat tovább oszthatjuk üreges szálasakra és mikroszálasakra.

Leginkább nyári és három évszakos hálózsákokban használják, és kevesen tudják, hogy döntő többségük újrahasznosított műanyagból készül.

A szerves anyagokkal összehasonlítva olcsóbbak és sokkal kevésbé igénylik a karbantartást. A szintetikus hálózsákok nem bánják a gondatlan kezelést vagy a nedvességet, gond nélkül moshatók mosógépben, és nedvesen is szigetelnek, amit különösen akkor értékelsz majd, ha a szabad ég vagy ponyva alatt alszol.

 

Üreges szálú

Ha hálózsák vásárlását fontolgatod és az ár előnyt élvez számodra, és nem számítasz arra, hogy rideg körülmények között használod majd, válassz üreges szálas hálózsákot.

Az üreges szálakból készült hálózsákok a legolcsóbbak, ugyanakkor a legnagyobb térfogatúak és a legnehezebbek, élettartamuk pedig rövidebb lesz, mint a mikroszálakból vagy tollakból készülteké.

 • a üreges szálú hálózsák előnyei és hátrányai:

+

 • alacsony ár

-

 • nagy térfogat
 • nagyobb súly
 • rövidebb élettartam

 

Mikroszálas

A mikroszál egy nagyságrenddel hatékonyabb anyag, ami ellenállóbb ridegebb körülmények esetlén is, ezért nemcsak nyári hálózsákokban használják, hanem három évszakos vagy akár téli hálózsákokban is.

 • a mikroszálas hálózsák előnyei és hátrányai:

+

 • ideális ár-érték arány
 • olcsóbb, mint a toll
 • könnyebb és kisebb térfogatú, mint az üreges szálú
 • széleskörű felhasználás

-

 • drágább, mint az üreges szál
 • a tollhoz képest kevesebb karbantartást igényel

 

Toll

A toll könnyebb, tömörebb, élettartama a szintetikus anyagok élettartamának akár a kétszerese, de lényegesen drágább. Fő előnye azonban a kiváló hőszigetelő tulajdonsága, amelynek nincs konkurenciája szabadidős tevékenységekre szánt termékeknél. Egy toll hátizsákkal nemcsak a már említett magasabb árat fizeted meg, de a megfelelő karbantartásra vonatkozó igény is jóval magasabb.

A tollnak nem szabad benedvesedni, mert akkor az egyes tollak összetapadnak, a töltet összecsomósodik és a hálózsák nem melegít.

 • a toll hálózsák előnyei és hátrányai:

+

 • a legjobb hőszigetelő
 • legkisebb súlyú és a legjobban összenyomható

-

 • magas beszerzési költség
 • nagyobb karbantartási igény
 • inkább szárazabb körülményekre alkalmas

 

 

5. Választás tevékenység szerint

A hálózsákokat fel lehet osztani aszerint is, hogy milyen tevékenységet szeretnénk velük végezni, vagy milyen feltételek mellett fogjuk használni.

 1. autóba vagy a telekre
 2. túrázni járok, horgászok
 3. a világot járom
 4. biciklire és motorhoz
 5. szélsőséges körülmények között

 

Autóba, kempingezéshez vagy a telekre

Kényelmet szeretnél? Inkább nyáron használod a hálózsákot, vagy akkor bújsz bele, amikor a telken hidegebb van? Általában autóval utazol? Ebben az esetben ne foglalkozz a hálózsák súlyával. Ne félj a kétkilós csomagtól, és használd ki az alacsonyabb árakat, miközben a kényelmed maximális.

 

Túrázni járok, horgászok

Természetjáró vagy, szeretsz a természetben aludni, de mindig van lehetőséged visszaszökni a melegbe és a civilizációba? Nem akarsz sok pénzt befektetni egy hálózsákba, de szeretnéd, ha a hálózsákon kívül valami más is elférne a hátizsákodban? Válassz egy olcsóbb múmiát, amit nem szabadalmaztatott és drága márkás anyagokból varrtak. Az ebben a kategóriában lévő háromévszakos hálózsákok súlya nem haladja meg az 1,7 kg-ot.

 

A nagyvilágot járom, és biztosra akarok menni

Ebben az esetben a lehető legjobb tulajdonságú modellre lesz szükséged, ami ugyan drágább, de hosszú távon jó befektetésnek bizonyul. A három évszakos (tavaszi, nyári, őszi) hálózsákok súlya nem több, mint 1500 gramm. Ezeknek az ára a felhasznált alapanyagoknak és kidolgozásuknak megfelelően alakul.

 

Biciklire és motorhoz

A legtöbb kerékpáros és motoros nyáron, és inkább jobb időben indul útra. Ezért a nyári hálózsák megfelelő, és természetesen a lehető legkisebb. Egyes nyári hálózsákok súlya kevesebb, mint 500 gramm, és inkább csak takaró és szúnyog elleni védelemként szolgál, mintsem egy teljes értékű hálózsákként. Az 1 kg körüli modellekből jóval nagyobb a választék.

 

Szélsőséges körülmények között

A szélsőséges helyzetekre szánt hálózsákok a legmodernebb techlológiát használják fel, egyes helyzetekben akár az életünk is függhet a felszerelésünk minőségétől. Ezért ezeknek az outdoor-felszereléseknek az ára és kidolgozása is ezzel arányos! A legújabb technológiák és technikai eljárások mellett belső töltetként még mindig a felülmúlhatatlan tollat használják. A legtöbb közülük nem-áteresztő membránnal vagy hidrofób kezeléssel van ellátva a nedvesség ellen.

 

 

Hasznos linkek

 

Szerzők: Vít Hruška

Források: a szerző archívuma, Martin Surovec, pixabay.com , unsplash.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

31 031 Ft (15.02 %) 26 370 Ft

Összehasonlítom

30 980 Ft (39.32 %) 18 799 Ft

Összehasonlítom

37 937 Ft (11.14 %) 33 710 Ft -tól

Összehasonlítom

34 080 Ft (40.14 %) 20 399 Ft

Összehasonlítom

34 444 Ft (14.15 %) 29 570 Ft -tól

Összehasonlítom

28 397 Ft (10.91 %) 25 300 Ft -tól

Összehasonlítom

Hálózsák Loap Aguja

36 091 Ft (34.72 %) 23 560 Ft

Összehasonlítom

54 389 Ft (43.44 %) 30 760 Ft -tól

Összehasonlítom