Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk hálózsákot a kerékpártúrához

A hálózsáknak, amit a biciklitúrára viszel, legfőképp kicsinek és könnyűnek kell lennie, ugyanakkor elég fontos az is, hogy jól melegítsen és kényelmes legyen. Hogy hogyan válaszd ki az igazit, ami pont neked való, megtudhatod ebből a cikkből.


Tartalom

 

Taposod a pedált, kilométerek futnak a lábad alatt, a szél kellemesen hűti felmelegedett testedet. A kerékpáron ülve ismét élvezheted ezt a fajta mozgást - a csodálatos szabadságot, a sebességet és könnyedséget. Talán már azon jár az eszed, mi lenne ha hosszabb útra mennél, valahol kinn aludnál és így sokkal távolabb jutnál. De ott vannak azok a dolgok, amelyeket magaddal kell vinni, és el kezdessz aggódni hogy hogyan tudsz akkor majd pedálozni. Végül is csak annak a hálózsáknak ami otthon van, a térfogata mint egy elefántbébié, és mennyi a súlya!

 

Először általánosan

Egy ilyen megfelelő kerékpáros hálózsáknak a lehető legkisebb súlyúnak kell lennie, ugyanakkor kicsi is kell hogy legyen, hogy el lehessen pakolni minden más apróságot is. És természetesen teljesítenie kell egy hálózsák alapvető funkcióját - hogy a testet reggelig melegen tartsa. Mivel nem minden kerékpáros jár csak nyáron, nézzük meg a különböző szituációkat.

 

Nyári hálózsákot akarok, éjszaka nem számítok hidegre

A nem túl meleg hálózsákok esetében van a legnagyobb választási lehetőség, ugyanis a töltet-különbségek itt még nem annyira jelentősek. Hasonlítsd össze a következő hálózsákokat 6/1 °C (kényelem/hőmérséklet limit) hőmérsékleti tartományuk szerint - toll Warmpeace Viking 300 (640 g), Trimm Impact (950 g) mikroszálas és az üreges szálas hálózsákokat: Zulu Arpa (1370 g), Pinguin Savana (1400 g).

Ha még ezek a hálózsákok sem elég kicsik, kipróbálhatod a Pinguin Lite Mummy-t (14/10 °C, 550 g) vagy egy picit nehezebb Hannah Micro-t (14/11 °C, 650 g). Érdekelhet még a 9/5 °C hőmérséklet-tartományú és 790 g Boll Light + hálózsák is. Ilyen enyhén meleg hálózsákokkal azonban tényleg csak jó időben indulhatsz útra. Néhány átreszketett hideg éjszaka után sokkal kevesebb erőd marad, mintha néhány grammal többet cipelnél.

 

Inkább valami melegebb kellene, de nem akarok tollat

Itt nagy valószínűséggel ráakadsz a mikroszálas hálózsákokra. Ha nem bánod, hogy egy cérnaszál itt-ott kilóg, és a felső szövet nem ripstop kivitelben készült (az esetleges szakadás nem terjed tovább), akkor a megfizethető Trimm Sporty (0/-4 °C, 1500 g) érdekelhet. Kicsit drágább, de jobb minőségű varrása lesz például a népszerű Boll Magma+ (0/-6 °C, 1490 g) hálózsáknak. 

 

Megbízható hálózsákot keresek, amiben a hideg nem lep meg

Ha hideg van, leginkább egy tollas hálózsák ajánlható. Ez minél melegebb, annál nagyobb mennyiségű töltelékkel rendelkeznek, ami a csomag méretén nyilvánvalóan megmutatkozik. A Warmpeace cégtől a cseh Viking 600 (-3/-9 °C, 1180 g) vagy ennek a melegebb testvére, a Viking 900 (-7/-14 °C, 1400 g) minden bizonnyal nagyon jól szolgál majd.

Ha tudod, hogy vándorlásod közben nedves helyeken is megfordulsz, nézd meg a Marmot hálózsákokat, amelyek tolla vízhatlan kezelésnek van alávetve. Egy ilyen Marmot Sawtooth valóban könnyű és jól melegít (-2.7/-13,3 °C, 1150 g).

 

Mire kell még figyelni

Ha már nagyjából van egy elképzelésed arról, hogy mit szeretnél egy hálózsáktól, nézzük meg még a hosszukat. Ha a hálózsák túl hosszú, fel kell melegíteni a felesleges helyet, ami extra energiát igényel. Ennek eredményeként fázhat a lábad. Ráadásul még felesleges grammokat is cipelsz. Egy kis hálózsák sem jelent nagy előnyt, ugyanis a szigetelés lehetséges összenyomódása miatt kiszökik a meleg, ráadásul a kényelemről ebben az esetben szó sem lehet. Ha kis növésű vagy, nézd meg a Pinguin és a Boll termékeket, ezek 175 cm-ig készítenek hálózsákokat. Amennyiben magasságod nem több, mint 185 cm, nyert ügyed van. Ebben a hosszúságban talán minden gyártó készít hálózsákot. Magasabb egyének kipróbálhatják a 192 cm-es (Boll) vagy a 195 cm-es (Pinguin, Trimm) méreteket.

Ne feledkezz meg a megfelelő matracról sem. Alul, ahol a hálózsák szigetelése összenyomódik, a levegő kipréselődik és így hő távozik a földbe. A hiányzó szigetelést meg kell oldani, különben még a legjobban szigetelő hálózsákban sem érzed jól magad. Ilyen esetekben a Robens PrimaCore felfújható derékalj például remek szolgálatot tesz.

 

A használat célja

Végül gondold át, hol viszed a hálózsákod. Ha a csomagtartóra szeretnéd kikötni, nincs jobb megoldás egy megfelelő nagyságú vízhatlan zsáknál. Ennek a segítségével a hálózsákot jól össze tudod tömöríteni, ráadásul nem kell aggódni ha esni kezd az eső. Könnyű és különböző nagyságú vízhatlan táskákat gyárt a Sea to Summit. Tökéletes választás például a Sea to Summit Ultra-Sil Nano 8 literes vízhatlan zsák, és csak 26 g.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: 4camping team

Forrás: unspash.com

Víz van a sátorban? Elmondjuk, miért.

Tanácsadás

A páralecsapódás egy természetes fizikai jelenség, amely még kempingezés közben sem kerülhető el. Hogyan lehet megszüntetni a kondenzáció és a varratokon keresztül beszivárgó víz mennyiségét? Fogadd meg a cikkünkben szereplő tanácsokat.

Hogyan válasszunk megfelelő sportmelltartó méretet

Tanácsadás

Hogyan válasszunk sportmelltartót a maximális kényelem érdekében? Ebben a cikkben a megfelelő méretről és a melltartó tökéletes illeszkedéséről adunk tanácsot.

Hogyan válasszunk terepfutó cipőt

Tanácsadás

Hogyan válasszunk futócipőt könnyű és nehéz terepre? Milyen cipő a megfelelő az erdei utakra, és a hegyi ösvényekre? Saját tapasztalata alapján is ír szerzőnk, Marcel Fronko.

Válogatásunk

31 340 Ft (15 %) 26 640 Ft

Összehasonlítom

Női kerékpáros mez

32 180 Ft (41.17 %) 18 930 Ft

Összehasonlítom

Kerékpáros szoknya

36 620 Ft (38.97 %) 22 350 Ft -tól

Összehasonlítom

Férfi kerékpáros nadrág

37 130 Ft (41.15 %) 21 850 Ft -tól

Összehasonlítom

Női kerékpáros mez

28 030 Ft (79.95 %) 5 620 Ft -tól

Összehasonlítom

41 090 Ft (41.18 %) 24 170 Ft

Összehasonlítom

41 090 Ft (41.18 %) 24 170 Ft

Összehasonlítom

Férfi kerékpáros nadrág

32 180 Ft (41.17 %) 18 930 Ft

Összehasonlítom