Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

💣 BLACK FRIDAY -30% és -60% az outdoor felszerelésekre Megnézem

Hogyan válasszunk hálózsákot a kerékpártúrához

A hálózsáknak, amit a biciklitúrára viszel, legfőképp kicsinek és könnyűnek kell lennie, ugyanakkor elég fontos az is, hogy jól melegítsen és kényelmes legyen. Hogy hogyan válaszd ki az igazit, ami pont neked való, megtudhatod ebből a cikkből.


Tartalom

 

Taposod a pedált, kilométerek futnak a lábad alatt, a szél kellemesen hűti felmelegedett testedet. A kerékpáron ülve ismét élvezheted ezt a fajta mozgást - a csodálatos szabadságot, a sebességet és könnyedséget. Talán már azon jár az eszed, mi lenne ha hosszabb útra mennél, valahol kinn aludnál és így sokkal távolabb jutnál. De ott vannak azok a dolgok, amelyeket magaddal kell vinni, és el kezdessz aggódni hogy hogyan tudsz akkor majd pedálozni. Végül is csak annak a hálózsáknak ami otthon van, a térfogata mint egy elefántbébié, és mennyi a súlya!

 

Először általánosan

Egy ilyen megfelelő kerékpáros hálózsáknak a lehető legkisebb súlyúnak kell lennie, ugyanakkor kicsi is kell hogy legyen, hogy el lehessen pakolni minden más apróságot is. És természetesen teljesítenie kell egy hálózsák alapvető funkcióját - hogy a testet reggelig melegen tartsa. Mivel nem minden kerékpáros jár csak nyáron, nézzük meg a különböző szituációkat.

 

Nyári hálózsákot akarok, éjszaka nem számítok hidegre

A nem túl meleg hálózsákok esetében van a legnagyobb választási lehetőség, ugyanis a töltet-különbségek itt még nem annyira jelentősek. Hasonlítsd össze a következő hálózsákokat 6/1 °C (kényelem/hőmérséklet limit) hőmérsékleti tartományuk szerint - toll Warmpeace Viking 300 (640 g), Trimm Impact (950 g) mikroszálas és az üreges szálas hálózsákokat: Zulu Arpa (1370 g), Pinguin Savana (1400 g).

Ha még ezek a hálózsákok sem elég kicsik, kipróbálhatod a Pinguin Lite Mummy-t (14/10 °C, 550 g) vagy egy picit nehezebb Hannah Micro-t (14/11 °C, 650 g). Érdekelhet még a 9/5 °C hőmérséklet-tartományú és 790 g Boll Light + hálózsák is. Ilyen enyhén meleg hálózsákokkal azonban tényleg csak jó időben indulhatsz útra. Néhány átreszketett hideg éjszaka után sokkal kevesebb erőd marad, mintha néhány grammal többet cipelnél.

 

Inkább valami melegebb kellene, de nem akarok tollat

Itt nagy valószínűséggel ráakadsz a mikroszálas hálózsákokra. Ha nem bánod, hogy egy cérnaszál itt-ott kilóg, és a felső szövet nem ripstop kivitelben készült (az esetleges szakadás nem terjed tovább), akkor a megfizethető Trimm Sporty (0/-4 °C, 1500 g) érdekelhet. Kicsit drágább, de jobb minőségű varrása lesz például a népszerű Boll Magma+ (0/-6 °C, 1490 g) hálózsáknak. 

 

Megbízható hálózsákot keresek, amiben a hideg nem lep meg

Ha hideg van, leginkább egy tollas hálózsák ajánlható. Ez minél melegebb, annál nagyobb mennyiségű töltelékkel rendelkeznek, ami a csomag méretén nyilvánvalóan megmutatkozik. A Warmpeace cégtől a cseh Viking 600 (-3/-9 °C, 1180 g) vagy ennek a melegebb testvére, a Viking 900 (-7/-14 °C, 1400 g) minden bizonnyal nagyon jól szolgál majd.

Ha tudod, hogy vándorlásod közben nedves helyeken is megfordulsz, nézd meg a Marmot hálózsákokat, amelyek tolla vízhatlan kezelésnek van alávetve. Egy ilyen Marmot Sawtooth valóban könnyű és jól melegít (-2.7/-13,3 °C, 1150 g).

 

Mire kell még figyelni

Ha már nagyjából van egy elképzelésed arról, hogy mit szeretnél egy hálózsáktól, nézzük meg még a hosszukat. Ha a hálózsák túl hosszú, fel kell melegíteni a felesleges helyet, ami extra energiát igényel. Ennek eredményeként fázhat a lábad. Ráadásul még felesleges grammokat is cipelsz. Egy kis hálózsák sem jelent nagy előnyt, ugyanis a szigetelés lehetséges összenyomódása miatt kiszökik a meleg, ráadásul a kényelemről ebben az esetben szó sem lehet. Ha kis növésű vagy, nézd meg a Pinguin és a Boll termékeket, ezek 175 cm-ig készítenek hálózsákokat. Amennyiben magasságod nem több, mint 185 cm, nyert ügyed van. Ebben a hosszúságban talán minden gyártó készít hálózsákot. Magasabb egyének kipróbálhatják a 192 cm-es (Boll) vagy a 195 cm-es (Pinguin, Trimm) méreteket.

Ne feledkezz meg a megfelelő matracról sem. Alul, ahol a hálózsák szigetelése összenyomódik, a levegő kipréselődik és így hő távozik a földbe. A hiányzó szigetelést meg kell oldani, különben még a legjobban szigetelő hálózsákban sem érzed jól magad. Ilyen esetekben a Robens PrimaCore felfújható derékalj például remek szolgálatot tesz.

 

A használat célja

Végül gondold át, hol viszed a hálózsákod. Ha a csomagtartóra szeretnéd kikötni, nincs jobb megoldás egy megfelelő nagyságú vízhatlan zsáknál. Ennek a segítségével a hálózsákot jól össze tudod tömöríteni, ráadásul nem kell aggódni ha esni kezd az eső. Könnyű és különböző nagyságú vízhatlan táskákat gyárt a Sea to Summit. Tökéletes választás például a Sea to Summit Ultra-Sil Nano 8 literes vízhatlan zsák, és csak 26 g.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: 4camping team

Forrás: unspash.com

Mit pakoljunk egy vízitúrára

Tanácsadás

Mit pakoljunk be, ha víz közelébe megyünk? Mit vigyünk magunkkal és mit hagyjunk otthon? Inspirálódj mai cikkünkből. 

Túrahátizsákok és amiket belepakolunk

Tanácsadás

Azon töröd a fejed, hogy miket is kell bepakolni ha a természetbe indulsz? Inspirálódj cikkünkből. 

Hogyan főzzünk a természetben - receptek

Tanácsadás

A Rabbit Chef’s csapata a szabadban főzés szerelmesei és mesterei. Most könnyű és ízletes, a természetben is egyszerűen elkészíthető receptjeikkel adnak inspirációt mindenkinek.

Válogatásunk

29 840 Ft (20.01 %) 23 870 Ft

Összehasonlítom

27 465 Ft (23.76 %) 20 940 Ft

Összehasonlítom

32 220 Ft (20.02 %) 25 770 Ft

Összehasonlítom

16 887 Ft (17.93 %) 13 860 Ft

Összehasonlítom