Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Melyik a legjobb acél a késekhez?

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

 
Leírás: A fix pengéjű késsel tűzifát készíthetsz és sátorcövekeket is cserélhetsz.

Tartalom

 

Bevezető

Az acél minősége, amelyből a penge készül, a penge formájával együtt meghatározza annak hasznos tulajdonságait. Jól fog vágni a kés? Nyirkos körülmények között is bírja és nem rozsdásodik? Apríthatok fát késsel? Gyorsan el fog kopni az éle? És milyen könnyen tudom újra élesíteni? Egy csomó kérdés, és minél többet gondolkodsz a késválasztáson, annál több kérdés merül fel. Mire kellene tehát és nincs összpontosítanunk?

 

A legjobb késacél jellemzői

Az összes kérdés, amin töröd a fejed, a késacél hat lényeges tulajdonságában foglalható össze.

 1. Az acél keménysége
  Ez az acél azon képessége, hogy ellenáll a használat közbeni sérüléseknek. Azt is befolyásolja, hogy a kés mennyire tartja meg az élességét az élezés után. Minél keményebb az acél, annál tovább tart a penge. Ugyanakkor a köszörülése nehezebb lehet. A puhább acél könnyebben élezhető, de gyakrabban is kell élezni. A kemény acél ugyanakkor törékeny is lehet. A kés leejtésekor könnyebben eltörhet.

 2. Az acél szívóssága
  Meghatározza a penge ellenállását a hirtelen ütközéskor bekövetkező töréssel szemben. Minél keményebb az acél, annál jobban ellenáll a repedésnek és a törésnek. A nagyobb szívósságú acél előnyösebb az outdoor késeknél, amelyek különböző körülményeknek vannak kitéve.

 3. Korrózióállóság
  Ha a kést a szabadban használják, nem lehet teljesen megvédeni a nedvességtől. A nedvesség pedig rozsdásodást okoz a fémeknél. Ezért a rozsdamentes acélhoz krómot adnak, hogy védő réteget képezzen a felületen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rozsdamentes acél egyáltalán nem tud korrodálni, csak ellenállóbb.

 4. Kopásállóság
  A kést különféle hatások viselhetik meg. Például apró durva részecskék, többek között a homok hatása, amely károsítja a penge felületét. A keményebb acélból készült kések jobban ellenállnak a mechanikai sérüléseknek, és tovább tartják az éles pengét. Másrészt az acél szilárdsága csökkenhet. Ekkor a penge könnyebben eltörik.
  TIPP: Utazáskor tartsad a kést a praktikus tokban. Megvédi a kést a kopástól és a tompulástól, de megvédi téged és a holmidat is a pengétől.
 5. Élek megőrzése
  A kemény acél jól tartja az élezést, és nem kell olyan gyakran csiszolni. Másrészt viszont könnyebben lepattanhat belőle egy kisebb darab, és a terepen nem biztos, hogy egyszerű lesz a csiszolása.
  TIPP: Éles kést bármikor, bárhol? Csomagolj a hátizsákodba késélezőt. Ha pedig nem tudod, hogyan kell megfelelően élesíteni a kést, inspirálódj a Victorinox mestereitől.
 6. Az újraélezés megkönnyítése
  Sokáig leszünk úton? Magunknak kell újraélezni a kést egy hagyományos élezővel? Akkor vissza kell vennünk a kés keménységére vonatkozó követelményeinkből.

   

 

Hogyan válasszunk kést 10 lépésben

A következő cikk elolvasása után könnyen ki tudod majd választani azt a kést, amely a legjobban megfelel az igényeidek.  

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Melyik késacél a megfelelő?

Az outdoor kés pengéjének ideális acélja az egyes tulajdonságok kiegyensúlyozott kombinációja kell, hogy legyen. A késkészítők évszázadok óta próbálják megtalálni a tulajdonságok egyensúlyát, hogy az egyes arányokat az abszolút tökéletességig finomhangolják. Ami persze nem létezik, de a késkészítő mesterek erőfeszítéseinek köszönhetően különböző acélfajták közül választhatunk, és megtalálhatjuk a számunkra ideális változatot. És mivel a gyártók általában egy acélt részesítenek előnyben késeikhez, javasoljuk, hogy irányítsd a figyelmed annak a gyártónak a többi termékére is, akinek a kése leginkább bevált számodra. Meglátod, hogy megfelelnek majd neked.

TIPP: Jól gondoskodj a késről. Különösen a multifunkciós kések mechanizmusáról, amely szenved a nedves környezetben. Az ideális az, ha rendszeresen tisztítod, hagyod jól megszáradni, és olajjal kened a mechanizmust.

Leírás: Egy jó multifunkciós kés egy egész szerszámosládát helyettesít. Utazás közben pedig sosem tudhatod, mi jöhet jól. 

 

Késacélok összetétel szerint

Az acélhoz további elemeket adnak, amelyek javítják annak hasznos tulajdonságait és magasabb szintre emelik a kés teljesítményét.

Szénacél

Az outdoor kések népszerű acéltípusa. Könnyen élezhető, és viszonylag jól tartja az éleket. Kiemelkedik szívósságában és tartósságában. Több gondozást igényel, hogy ne rozsdásodjon könnyen. Olyan acél, amelyet macsétákhoz és túlélőkésekhez használnak.

Rozsdamentes acél

Itt vas, szén és leggyakrabban króm ötvözetéről van szó, amely nagyobb ellenállást biztosít a korróziós károsodásokkal szemben. Általában gyakoribb élezést igényel. Keresettek az élelmiszer-feldolgozó kések, a többfunkciós kések és a bicskák.

Egyéb elemek, amelyek javítják a késacélt

A króm mellett más kémiai elemeket is hozzáadnak az acélhoz, amelyek befolyásolják annak végső tulajdonságait.

 

Elem

 

Javított acéltulajdonságok

Foszfor

Ellenállás, keménység

Króm

Korrózió- és ütésállóság, keménység, rugalmasság

Kobalt

Szilárdság, keménység

Szilícium

Rugalmasság, torzulással szembeni ellenállás

Mangán

Keménység, kopásállóság

Molibdén

Keménység, ütés- és korrózióállóság

Nikkel

Keménység, szilárdság, korrózióállóság

Szén 

Keménység, rugalmasság, élesség

Vanad

Keménység, szilárdság, ütésállóság

Volfrám

Keménység, fagyállóság

 

A fix pengéjű kések és összecsukható kések leggyakrabban használt acéljainak tulajdonságai

A skála 0-tól 10-ig terjed, és minél magasabbak a számok, annál jobb a minőség. Összességében azonban az egyes jellemzők közötti egyensúlyt értékeljük. Ezért ne keress mindenáron 10-est. Ha könnyen élezhető, de strapabíró kést szeretnél, akkor az élezés könnyedsége 8-9, a többi jellemző pedig 5 körüli legyen. Ahogy ez az egyik legkeresettebb svéd acél, a Sandvik 12C27 vagy 7Cr17MoV rozsdamentes acél esetében is fennáll.

A táblázatban láthatók a leggyakoribb acéltípusok és azok besorolása. A legértékesebbek a kiegyensúlyozott tulajdonságarányú acélok. Másrészt az alacsony előállítási költségű, könnyen csiszolható acélnak is fontos helye van.

 

Acél:

 

 

Szívósság

A penge stabilitása

Korrózióállóság

A köszörülés könnyedsége

 

12C27

Sandvik

6

4

5

6

Az egyik legjobb a piacon

14C28N

Sandvik

6

5

4

5

Kiváló ár/ érték arány

420

Rozsdamentes acél

6

2

8

9

Közönséges és olcsó acél, mindennapi köszörülés.

420HC

Rozsdamentes acél

6

3

8

9

A 420 továbbfejlesztett változata.

440 A

Rozsdamentes acél

6

3

5

9

Szabványos acél szilárd teljesítménnyel.

440C

Rozsdamentes acél

5

4

4

6

A 4401 továbbfejlesztett változata.

1070

Szénacél

5

2

1

10

Könnyű csiszolás

3CR13

Rozsdamentes acél

6

3

6

7

A tulajdonságok jó minőségű aránya. 

7Cr17MoV

Rozsdamentes acél

6

4

5

9

Kínai acél kiváló tulajdonságaránnyal.

8Cr13MoV

Rozsdamentes acél

4

3

3

8

Költséghatékony kínai acél.

D2

Szerszámacél

6

7

4

3

Szerszámacél, kiváló teljesítmény kedvező áron.

 

Mit fogsz még értékelni a kalandtúrádon?

Egy jó minőségű késnek minden szabadtéri expedíció alapfelszerelésének kell lennie. De ha hosszabb túrát tervezel, sokkal többre lesz szükséged.

 1. Praktikus hátizsák, amely könnyen hordozható, és minden fontos dolog elfér benne.
 2. Ivópalack, mivel a folyadékhiány gyorsan lerövidítheti az utazást.
 3. Élelmiszer-ellátás az út hosszának megfelelően.
 4. Tűzgyújtó, vagy gyújtósok, mert a tűz a hő, a meleg étel és a fény forrása.
 5. Outdoor főző, amelyen akár úgy is lehet ételt készíteni, hogy nem kell fát szerezni a tábortűzhöz.
 6. Könnyű hálózsák, melyben erőt gyűjthetsz másnapra.
 7. Sátor vagy ponyva, hogy éjszaka megvédjen az időjárás viszontagságaitól.

Az igazi ínyencek pedig egy hordozható kávéfőzőt is bepakolnak a hátizsákjukba. Mert egy illatos eszpresszó reggel kötelező.

 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Lucie Krůčková

Forrás: a szerzői archívuma. 

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Válogatásunk

Horgászkés Mikov 338-NH--5B

7 610 Ft (5.65 %) 7 180 Ft

Összehasonlítom

Többfunkciós kés Ferrino Coltello Con Posate

6 870 Ft

Összehasonlítom

42 540 Ft (5.57 %) 40 170 Ft

Összehasonlítom

26 200 Ft (22.29 %) 20 360 Ft

Összehasonlítom

23 100 Ft (22.29 %) 17 950 Ft

Összehasonlítom

4 450 Ft (5.62 %) 4 200 Ft

Összehasonlítom

11 610 Ft (5.6 %) 10 960 Ft

Összehasonlítom

Zsebkés Mikov 232-XH-2

19 210 Ft (5.62 %) 18 130 Ft

Összehasonlítom