Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Hogyan válasszunk kést 10 lépésben

A következő cikk elolvasása után könnyen ki tudod majd választani azt a kést, amely a legjobban megfelel az igényeidek.


Tartalom

Szinte minden férfi álmai között szerepel egy hűvös markolatú, pokolian tökéletesre csiszolt penge, ami bármilyen körülmények között helyt áll! Amennyiben kést csak a főzés során használsz, és félsz belemélyedni a gyártók késeihez mellékelt útmutatókba, mert attól tartasz, hogy elveszel a technikai leírásokban - megnyugodhatsz, mert erre egyáltalán nem fog sor kerülni! Tekintsd ezt a cikket egy alap iránymutatónak a kések világában, és ne félj, mert az acélfajtákban előforduló molekuláris cikkről szóló elméletünket egy kicsit későbbre tartogatjuk :)

 

1. Hunyd be a szemed, és gondolkodj!

Milyen célra fogom a legtöbbet használni? Csupán a haverok előtt szeretnék jó benyomást kelteni? A túlélő készletemben hordom majd mindenhova, de egyébként nem fogok vele semmit sem vágni? Olyan késre van szükségem, melyet bármikor és bárhol tudok használni? A szoborfaragástól kezdve, zöldségaprításon keresztül egy nyárs elkészítésén át egészen az elejtett zsákmány felporciózásáig szinte mindenre használni fogom?

Az egyik kollégánk ámulatbaejtő dolgokat vitt véghez a késekkel, melyeket a teszteléshez válsztott ki! A legizgalmasabb amit láttunk, az a szögek összedarabolása volt, na meg az, amikor egy téglafalba vágta bele a kés pengéjét, illetve az a teszt, amikor azt próbálta, hogy a fába vágott penge elbírja-e a saját súlyát. Ezek azok a helyzetek, melyekben az adott kés megmutatja saját képességeinek határait.

Az igazság ugyanis az, hogy a hagyományos mindennapos használat során az ember sosem kerül ehhez hasonló helyzetekbe, és vásárláskor főleg a kényelem szempontjából válogat. A számunkra legmegfelelőbb kés megtalálásához értékeljük ki az alábbi szempontokat!

 

2. Felépítés - összecsukható vagy fix pengéjő

Felépítésük szerint a kések két alaptípusát különböztetjük meg:

  • Az egyszerűbb kialakítású (fixed knife) a fix pengéjű kés nem zárható, de nagyon tartós. Tudunk vele botokat vágni, fákat kivágni, szúrni vagy döfni. A fix konstrukció hátrányai közé tartozik mindenképpen a súly és a pakolhatatlanság - egy ilyen késsel ellátott tokot csak függőlegesen lehet az övre csíptetni, vagy a hátizsákban hagyni.
  • Az összecsukható (folding knife) bonyolultabb, és a mozgatható penge miatt kisebb vágási és döfési erővel rendelkezik. A klasszikus összecsukható kés így tökéletes a könnyebb feladatokhoz, mint például a dobozok felnyitása, kötelek vágása, ételkészítés, stb.

Annak megakadályozására, hogy a penge önkényesen záródjon, különböző zárómechanizmusok vannak (bélés-, keret- vagy hátsó zár) - nem szeretnék zár nélküli kést ajánlani. A lényeg az, hogy a biztosíték egy kézzel könnyen kezelhető, a konkrét mechanizmus nem igazán számít annyira.

Fontos: Az egy kézzel nyitható késeket egyes országokban (például Németországban) betilthatják, és ha a nyitómechanizmus rásegített (automata vagy kipattanó), akkor szinte mindenhol betiltják.

 

3. Markolat

A "markolat" szó csak egy kifejezés arra a részre, amelynél fogva tartod a kést. Lényeges, hogy a markolat illeszkedjen a kézhez, ne csússzon és ne szoruljon össze még akkor sem, ha hosszú ideig használod a kést. Persze, bármivel meg lehet vajazni egy kiflit, de ha 20 percig fogsz aprítani valamit, értékelni fogod az agresszív élek és kiálló részek nélküli fogantyút. Az ergonómikus ujjmélyedések népszerűek a kialakításban, de hidd el, senkinek sem illenek pontosan, ráadásul a kés minden egyes mozdulatánál kissé más fogást igényel, és csak idegesíteni fognak. Ha nincs lehetőséged megtapogatni a kést, válassz egy kerekebb, egyszerűbb formát, felesleges sallangok nélkül.

Az anyaga lehet klasszikus fa, amely mindennapos használatra alkalmas. A másik lehetőség a tartósabb mesterséges anyagok - a guminyelek remekül bírják, de ha a tartósságot kedveled, válaszd a Micarta nevű anyagot (gyantával kötött üvegszálas rétegek, pl. G10).

Vannak olyan kések is, amelyeknek fém markolata van, vagy teljesen markolat nélküliek (mint a Mikov List), de jobb, ha kipróbálod, és magad ítéled meg.

 

4. Pengehossz

A hosszabb penge nem jelent jobb kést. Számos tényezőt kell figyelembe venni. Ami engem személy szerint a legjobban érdekel, azok a jogi pengehossz-korlátozások azokban az államokban, ahová utazom. Általában előírják, hogy 12 cm pengehosszúságig bárhol hordható és tartható kés, így megpróbálok ezen a határon belül maradni. A hosszabb pengét nehezebb kezelni. Ha van egy 20 cm-es bozótvágó késed, akkor fát vághatsz és ágakat apríthatsz, de kolbászvágás közben megvághatod magad.

Fontos: A 12 cm-nél hosszabb pengéjű vagy sérülés okozására tervezett késeket (önvédelmi kések, pillangókések, karambtek, tőrök) a jogszabályok gyakran fegyvernek minősítik, és kíméletlenül elkobozzák őket. A "kempingkéssel" feladott poggyász általában gond nélkül átmegy a repülőtéri ellenőrzésen.

Röviden, egy 10-12 cm körüli penge elég sokoldalúan használható kempingezéshez vagy túrázáshoz, csak el kell fogadni néhány kompromisszumot. A zsebben való hordozáshoz és egyszerűbb tevékenységekhez elegendő bármi, aminek 6-9 cm körüli pengéje van.

 

5. Anyagok - rozsdamentes acél, szénszál vagy valami más?

A kések a használat során tompulnak, de ez nem hiba, ez csak a kés sajátossága. Az, hogy milyen gyorsan tompulnak, a felhasznált anyagtól függ. Ez más késtulajdonságokkal is összefügg, mint például a vágás vagy a penge rugalmassága.

Ha nem vagy nagy ínyenc, és a konyhai késeidet bontókéssel vagy csak élesítőn élezed, akkor inkább a klasszikus rozsdamentes acélokat keresd (stainless steel - ugyanaz, mint a konyhai késekl). Lágyabb, könnyen csiszolható és nagyon ellenálló a rozsdával szemben. Nem marad olyan sokáig éles, de megbocsátja az időnkénti durva bánásmódot anélkül, hogy a penge apró fogai megrepednének.

Ha tudod, hogyan kell bánni a késsel, és nem idegen tőled a kerámia - vagy gyémántköveken való élezés (vagy egy köszörűssel élezteted meg), akkor nyugodtan fontold meg egy alternatív acél használatát. A szénacél (carbon steel) nem tompul el annyira, és az erdőben aranyat ér. Az ínyenceknek vannak extra kemény poredzett acélok (S30V, Elmax), amelyek az előzőek legjobb tulajdonságait ötvözi modern módon.

Mindenesetre vigyázni kell a késsel - tartsd a pengét tisztán és élesen, öblítsd le a savanyú citrom szeletelése után, olajozd be az acélt, mielőtt a fiókban tárolod (egy kis zsír jobb, mint a WD-40). Ha rozsdafoltok jelennek meg, csak próbáld meg kis fogkrémmel megkent szivaccsal súrolni, de maga a rozsda nem rontja a kés tulajdonságait. Ismétlem, ez nem hiba, hanem tulajdonság. A folyamat rozsdamentes acélon lassabb, szénacélon pedig meglepően gyors, de ha évekig aktívan használod a kést, készülj fel a "patinára", amely elhomályosítja a pengét.

 

 

6. Anyagok - penge sötétre festve vagy kezeletlenül

Ezután koncentráljunk a penge felületkezelésére. A klasszikus fényes, de valamilyen módon kezelt (kővel mosott, savval maratott), amit első pillantásra meg lehet állapítani. Egy fényes késen a karcolások nem fognak szépnek tűnni, de ez csak egy részlet. Egyes szénacél késeken is látni fogsz sötétítést, amely elsősorban a rozsda ellen véd. Ne feledd azonban, hogy a sötétítés nem végleges, és a penge továbbra is gondozást igényel.

 

7. Penge - egyenes vagy fogazott

Ha egy klasszikus, egyenes pengéjű kést szeretnél, akkor tudd mire számíthatsz. Ha rostos anyagot szeretnél vágni, jól jöhet egy fogazott penge (serrated), amellyel szövetet, kötelet, kenyeret vagy akár paradicsomot is vághatsz. El kell menned egy köszörűshöz, hogy megélezzék (vagy már tudod, hogyan kell ;-) ). Ezen a Victorinoxon például egy speciális fogazott pengét is találsz, amellyel kivághatod az autó szélvédőjét.

kombinált penge mindkettő előnyeit kínálja, csak ne feledd, hogy például aprításkor csak a penge lapos része van a hegyénél, ami nem biztos, hogy teljesen kényelmes.

 

Videó - Victorinox RescueTool zsebkés

 

8. Felhasználás - zsebbe vagy hátizsákba

Szeretnéd, hogy mindig kéznél legyen egy kés? Akkor egy EDC-kést keresel (Every-Day-Carry, azaz minden nap magaddal hordozhatod), és valószínűleg zsebkést szeretnél zsebcsipesszel.

Egy túlélőkést mindenképpen szilárd, masszív, minőségi tokban, élezővel és néhány más túlélő felszereléssel. A Mikov kivételezett klasszikus Patronja pont az lesz, amit keresel.

Könnyű kés túrázáshoz, gombászáshoz, vagy csak úgy. Súlya mindössze néhány gramm, így alig veszed észre. Klasszikus Opinel No. A8-as vagy az egyszerű Victorinox Sentinel nagyszerű szolgálatot tesz.

 

9. Felhasználás - csak kés vagy többfunkciós eszköz

A kés története régre nyúlik vissza - az anyagok vágásának és szeletelésének képessége már a kőkorszak óta jelen van az emberiségben, és rendkívül hasznos. Egy klasszikus, éles pengéjű késsel nem lehet melléfogni, de az emberiség napról napra ugrásszerűen fejlődik, így ha többre vágysz, nézd meg a multifunkciós szerszámok, vagy egyszerűen a multitoolok kínálatát. Legyen szó akár egy Victorinox svájci bicskáról vagy egy Leatherman fogóról, fűrészt, bornyitót, csavarhúzót vagy USB flash meghajtót is kaphatsz egy csomagban.

 

10. Ár

A kés kiválasztásakor nem az árnak kell a fő tényezőnek lennie. Ez nem néhány hétre szóló vásárlás, hanem inkább néhány évre, esetleg egy életre szól. Teljesen tiszteletben tartom a késnek, mint fogyasztási cikknek a megközelítését, ahol nem adok párezernél többet, mert "valahol megint el fogom veszíteni", bárkivel bármi megtörténhet, nem? De én inkább egy szempont-lista alapján választok, ami alapján kiválasztom a kedvencemet, és csak az árat kell elfogadnom. Azzal vigasztalódhatunk, hogy egy jól karbantartott kést néhány év múlva jó pénzért el lehet adni. A kések nem romlanak és nem öregednek olyan gyorsan, mint a mobiltelefonok, így néha még el is előfordulhat, hogy valamilyen karcolódás akad bizonyos modelleken.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Matyáš Vejskal

Forrás: a szerző archívuma, unsplash.com , pixabay.com

Mit pakoljunk egy vízitúrára

Tanácsadás

Mit pakoljunk be, ha víz közelébe megyünk? Mit vigyünk magunkkal és mit hagyjunk otthon? Inspirálódj mai cikkünkből. 

Túrahátizsákok és amiket belepakolunk

Tanácsadás

Azon töröd a fejed, hogy miket is kell bepakolni ha a természetbe indulsz? Inspirálódj cikkünkből. 

Hogyan főzzünk a természetben - receptek

Tanácsadás

A Rabbit Chef’s csapata a szabadban főzés szerelmesei és mesterei. Most könnyű és ízletes, a természetben is egyszerűen elkészíthető receptjeikkel adnak inspirációt mindenkinek.

Válogatásunk

12 360 Ft (17.56 %) 10 190 Ft

Összehasonlítom

22 260 Ft (17.57 %) 18 350 Ft

Összehasonlítom