Melyik a legjobb acél a késekhez?
Tanácsadás
A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?
A következő cikk elolvasása után könnyen ki tudod majd választani azt a kést, amely a legjobban megfelel az igényeidek.
Tartalom |
Szinte minden férfi álmai között szerepel egy hűvös markolatú, pokolian tökéletesre csiszolt penge, ami bármilyen körülmények között helyt áll! Amennyiben kést csak a főzés során használsz, és félsz belemélyedni a gyártók késeihez mellékelt útmutatókba, mert attól tartasz, hogy elveszel a technikai leírásokban - megnyugodhatsz, mert erre egyáltalán nem fog sor kerülni! Tekintsd ezt a cikket egy alap iránymutatónak a kések világában, és ne félj, mert az acélfajtákban előforduló molekuláris cikkről szóló elméletünket egy kicsit későbbre tartogatjuk :)
Mire is kell a kés? Le akarom nyűgözni vele a barátaimat? Bevetésre készen áll az elsősegély készletemben, de valószínűleg nem vágok vele semmit? Olyan kést szeretnék, ami bármikor és bárhol kéznél lehet? Szobrokat faragok, zöldségeket vágok, fákat vágok ki, konzervet nyitok, a fogást darabolom fel, kötelet vagy akár autóüveget vágok vele?
Az egyik kollégánk ámulatbaejtő dolgokat vitt véghez a késekkel, melyeket a teszteléshez válsztott ki! A legizgalmasabb amit láttunk, az a szögek összedarabolása volt, na meg az, amikor egy téglafalba vágta bele a kés pengéjét, illetve az a teszt, amikor azt próbálta, hogy a fába vágott penge elbírja-e a saját súlyát. Ezek azok a helyzetek, melyekben az adott kés megmutatja saját képességeinek határait.
Az igazság ugyanis az, hogy a hagyományos mindennapos használat során az ember sosem kerül ehhez hasonló helyzetekbe, és vásárláskor főleg a kényelem és komfort szempontjából válogat. A számunkra legmegfelelőbb kés megtalálásához értékeljük ki az alábbi szempontokat!
Felépítésük szerint a kések két alaptípusát különböztetjük meg:
Annak megakadályozására, hogy a penge önkényesen záródjon, különböző zárómechanizmusok vannak (bélés-, keret- vagy hátsó zár) - nem szeretnék zár nélküli kést ajánlani. A lényeg az, hogy a biztosíték egy kézzel könnyen kezelhető, a konkrét mechanizmus nem igazán számít annyira.
Fontos: Az egy kézzel nyitható késeket egyes országokban (például Németországban) betilthatják, és ha a nyitómechanizmus rásegített (automata vagy kipattanó), akkor szinte mindenhol betiltják.
A "markolat" szó csak egy kifejezés arra a részre, amelynél fogva tartod a kést. Lényeges, hogy a markolat illeszkedjen a kézhez, ne csússzon és ne szoruljon össze még akkor sem, ha hosszú ideig használod a kést. Persze, bármivel meg lehet vajazni egy kiflit, de ha 20 percig fogsz aprítani valamit, értékelni fogod az agresszív élek és kiálló részek nélküli fogantyút. Az ergonómikus ujjmélyedések népszerűek a kialakításban, de hidd el, senkinek sem illenek pontosan, ráadásul a kés minden egyes mozdulatánál kissé más fogást igényel, és csak idegesíteni fognak. Ha nincs lehetőséged megtapogatni a kést, válassz egy kerekebb, egyszerűbb formát, felesleges sallangok nélkül.
Az anyaga lehet klasszikus fa, amely mindennapos használatra alkalmas. A másik lehetőség a tartósabb mesterséges anyagok - a guminyelek remekül bírják, de ha a tartósságot kedveled, válaszd a Micarta nevű anyagot (gyantával kötött üvegszálas rétegek, pl. G10).
Vannak olyan kések is, amelyeknek fém markolata van, vagy teljesen markolat nélküliek (mint a Mikov List), de jobb, ha kipróbálod, és magad ítéled meg.
A hosszabb penge nem jelent jobb kést. Számos tényezőt kell figyelembe venni. Ami engem személy szerint a legjobban érdekel, azok a jogi pengehossz-korlátozások azokban az államokban, ahová utazom. Általában előírják, hogy 12 cm pengehosszúságig bárhol hordható és tartható kés, így megpróbálok ezen a határon belül maradni. A hosszabb pengét nehezebb kezelni. Ha van egy 20 cm-es bozótvágó késed, akkor fát vághatsz és ágakat apríthatsz, de kolbászvágás közben megvághatod magad.
Fontos: A 12 cm-nél hosszabb pengéjű vagy sérülés okozására tervezett késeket (önvédelmi kések, pillangókések, karambtek, tőrök) a jogszabályok gyakran fegyvernek minősítik, és kíméletlenül elkobozzák őket. A "kempingkéssel" feladott poggyász általában gond nélkül átmegy a repülőtéri ellenőrzésen.
Röviden, egy 10-12 cm körüli penge elég sokoldalúan használható kempingezéshez vagy túrázáshoz, csak el kell fogadni néhány kompromisszumot. A zsebben való hordozáshoz és egyszerűbb tevékenységekhez elegendő bármi, aminek 6-9 cm körüli pengéje van.
A kések a használat során tompulnak, de ez nem hiba, ez csak a kés sajátossága. Az, hogy milyen gyorsan tompulnak, a felhasznált anyagtól függ. Ez más késtulajdonságokkal is összefügg, mint például a vágás vagy a penge rugalmassága.
Ha nem vagy nagy ínyenc, és a konyhai késeidet bontókéssel vagy csak élesítőn élezed, akkor inkább a klasszikus rozsdamentes acélokat keresd (stainless steel - ugyanaz, mint a konyhai késekl). Lágyabb, könnyen csiszolható és nagyon ellenálló a rozsdával szemben. Nem marad olyan sokáig éles, de megbocsátja az időnkénti durva bánásmódot anélkül, hogy a penge apró fogai megrepednének.
Ha tudod, hogyan kell bánni a késsel, és nem idegen tőled a kerámia - vagy gyémántköveken való élezés (vagy egy köszörűssel élezteted meg), akkor nyugodtan fontold meg egy alternatív acél használatát. A szénacél (carbon steel) nem tompul el annyira, és az erdőben aranyat ér. Az ínyenceknek vannak extra kemény poredzett acélok (S30V, Elmax), amelyek az előzőek legjobb tulajdonságait ötvözi modern módon.
Mindenesetre vigyázni kell a késsel - tartsd a pengét tisztán és élesen, öblítsd le a savanyú citrom szeletelése után, olajozd be az acélt, mielőtt a fiókban tárolod (egy kis zsír jobb, mint a WD-40). Ha rozsdafoltok jelennek meg, csak próbáld meg kis fogkrémmel megkent szivaccsal súrolni, de maga a rozsda nem rontja a kés tulajdonságait. Ismétlem, ez nem hiba, hanem tulajdonság. A folyamat rozsdamentes acélon lassabb, szénacélon pedig meglepően gyors, de ha évekig aktívan használod a kést, készülj fel a "patinára", amely elhomályosítja a pengét.
Ezután koncentráljunk a penge felületkezelésére. A klasszikus fényes, de valamilyen módon kezelt (kővel mosott, savval maratott), amit első pillantásra meg lehet állapítani. Egy fényes késen a karcolások nem fognak szépnek tűnni, de ez csak egy részlet. Egyes szénacél késen is látni fogsz sötétítést, amely elsősorban a rozsda ellen véd. Ne feledd azonban, hogy a sötétítés nem végleges, és a penge továbbra is gondozást igényel.
Ha egy klasszikus, egyenes pengéjű kést szeretnél, akkor tudd mire számíthatsz. Ha rostos anyagot szeretnél vágni, jól jöhet egy fogazott penge (serrated), amellyel szövetet, kötelet, kenyeret vagy akár paradicsomot is vághatsz. El kell menned egy köszörűshöz, hogy megélezzék (vagy már tudod, hogyan kell ;-) ). Ezen a Victorinoxon például egy speciális fogazott pengét is találsz, amellyel kivághatod az autó szélvédőjét.
A kombinált penge mindkettő előnyeit kínálja, csak ne feledd, hogy például aprításkor csak a penge lapos része van a hegyénél, ami nem biztos, hogy teljesen kényelmes.
Szeretnéd, hogy mindig kéznél legyen egy kés? Akkor egy EDC-kést keresel (Every-Day-Carry, azaz minden nap magaddal hordozhatod), és valószínűleg zsebkést szeretnél zsebcsipesszel.
Egy túlélőkést mindenképpen szilárd, masszív, minőségi tokban, élezővel és néhány más túlélő felszereléssel. A Mikov kivételezett klasszikus Patronja pont az lesz, amit keresel.
Könnyű kés túrázáshoz, gombászáshoz, vagy csak úgy. Súlya mindössze néhány gramm, így alig veszed észre. Klasszikus Opinel No. A8-as vagy az egyszerű Victorinox Sentinel nagyszerű szolgálatot tesz.
A kés története régre nyúlik vissza - az anyagok vágásának és szeletelésének képessége már a kőkorszak óta jelen van az emberiségben, és rendkívül hasznos. Egy klasszikus, éles pengéjű késsel nem lehet melléfogni, de az emberiség napról napra ugrásszerűen fejlődik, így ha többre vágysz, nézd meg a multifunkciós szerszámok, vagy egyszerűen a multitoolok kínálatát. Legyen szó akár egy Victorinox svájci bicskáról vagy egy Leatherman fogóról, fűrészt, bornyitót, csavarhúzót vagy USB flash meghajtót is kaphatsz egy csomagban.
A kés kiválasztásakor nem az árnak kell a fő tényezőnek lennie. Ez nem néhány hétre szóló vásárlás, hanem inkább néhány évre, esetleg egy életre szól. Teljesen tiszteletben tartom a késnek, mint fogyasztási cikknek a megközelítését, ahol nem adok párezernél többet, mert "valahol megint el fogom veszíteni", bárkivel bármi megtörténhet, nem? De én inkább egy szempont-lista alapján választok, ami alapján kiválasztom a kedvencemet, és csak az árat kell elfogadnom. Azzal vigasztalódhatunk, hogy egy jól karbantartott kést néhány év múlva jó pénzért el lehet adni. A kések nem romlanak és nem öregednek olyan gyorsan, mint a mobiltelefonok, így néha még el is előfordulhat, hogy valamilyen karcolódás akad bizonyos modelleken.
Szerző: Matyáš Vejskal
Forrás: a szerző archívuma, unsplash.com , pixabay.com
Tanácsadás
A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?
Tanácsadás
A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!
Tanácsadás
Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.
11 920 Ft
22 500 Ft
(19.29 %)
18 160 Ft
71 150 Ft
(22.23 %)
55 330 Ft
16 900 Ft
13 780 Ft
18 450 Ft
(26.34 %)
13 590 Ft
16 900 Ft
(30.65 %)
11 720 Ft -tól
23 100 Ft
(22.29 %)
17 950 Ft