Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk outdoor ruházatot?

Akár túrázol, akár beltéri sportot űzöl, futsz, mászol vagy csak sétálsz, mindig megfelelően kell öltözködni. Ha igazán hatékonyan is szeretnél öltözködni, akkor a ruhák megfelelő rétegezését kell követned. Íme egy cikk, ami megmutatja, hogyan kell ezt csinálni!


Tartalom

 

Ez a cikk a réteges, más néven a hagymás öltözködési rendszerre összpontosít. Három alapvető technikai vagy funkcionális textilrétegből áll. Ha még esetleg nem találkoztál ezzel a rendszerrel, hidd el, hogy nagyon könnyű megtanulni az elveit, és ha követed őket, akkor biztosan győzni fogsz a kedvezőtlen éghajlati viszonyok, a túlmelegedés vagy a hipotermia felett. 

 

Mit jelent a hagyma-rendszer a réteges öltözködésben?

A hagyma-rendszer a ruházat megfelelő rétegezésének jól meghatározott rendszere, amely tökéletes kényelmet és funkcionalitást biztosít gyakorlatilag bármilyen sport vagy szabadtéri tevékenység során. Ha ezt a rendszert követjük, biztosíthatunk, hogy a testes minden körülmények között (még a legkedvezőtlenebb időjárási körülmények között is - hideg, hőség, szél, eső, hó, stb.) ideális állapotban és formában lesz. A megfelelő rétegezéssel a ruházat mindig pontosan azt adja, amire a testünknek szüksége van a legkülönbözőbb körülmények között.

A ruházat rétegezése a következő:

 

 • Első réteg (elszívó) - funkcionális alsónemű vagy termoruházat
 • Második réteg (szigetelő) - pulóverek vagy szvetterek
 • Harmadik réteg (védő) - kabátok és nadrágok 
 • Második/harmadik réteg (a szigetelés és a védelem kombinációja) -softshell

 

 

 

Hogyan veszítünk hőt?

Ez nagyon fontos - érdemes ezzel kezdeni az elején. Ahhoz, hogy megértsük, miért kell megfelelően öltözködni, meg kell értenünk, hogyan működik a hő. És azt is, hogy hogyan veszítünk hőt. Ideális esetben a hőt a test közelében kell tartanunk, és folyamatosan meg is kell őriznünk. Ezt a hatást éppen a ruhák rétegezésével érhetjük el. 

 1. Nedvesség - erről nemrég írtam a tollkabátok mosásáról szóló cikkben, ugyanis a nedvesség vezeti a legjobban a hőt. Ezért van az, hogy ha megázol, hamar fázni is fogsz. Itt egy ok, hogy lecseréld az 1. réteget, és fektess be egy minőségi alaprétegbe, amely 1) gyorsan szárad és 2) elvezeti az izzadságot a testtől.
 2. légáramlás - vagyis a szél, amely eltávolítja a testünk által körülöttünk felhalmozott vékony, felmelegedett légréteget. Ideális esetben szerezzünk be egy olyan szélálló réteget, amely eléggé ellenálló ahhoz, hogy a szél ne tudjon behatolni a komfortzónánkba. Ideális választás a Windstopper membránnal és hasonlóval ellátott ruházat. 
 3. Sugárzás - testünk folyamatosan ad ki hőt, különösen a fejünk, a lábunk és a kezünk. Ha ezeket a testrészeket jól szigeteljük (funkcionális zokni, jó minőségű sapka és kesztyű), akárcsak a test többi részét, akkor ez a hő azonnal visszatér a testbe, és nem fogunk többé veszíteni belőle. 

 

 

Az első réteg - funkcionális fehérnemű

Az első réteg még magas páratartalom mellett is képes szabályozni a testhőmérsékletet, alacsony nedvszívó képességgel rendelkezik, és egyfajta természetes "mikroklímát" teremt a test számára. Magyarán a fő célja az, hogy szárazon tartson, és elvezesse az izzadságot a testtől. Az első rétegnek gyorsan száradónak kell lennie, hosszabb használat során sem kellene szagokat átengednie, de mindenekelőtt kényelmesnek kell lennie. 

 

 • Egy jótanács: a termo alsónemű legyen a második bőröd, azaz ne "csúszkáljon", és épp szorosan is kell, hogy álljon (úgy, hogy azért kényelmesnek is érezd, a megfelelő illeszkedésről is szól).
 • Egy régi tapasztalat tanulsága: ha az alsónemű nem illeszkedik tökéletesen, akkor gyakorlatilag megfosztod a fő funkciójától, ami az izzadságelvezetés és a hőszabályozás.
 • Még egy jó tanács: még a termo alsóneműben is izzadni fogsz (a test izzadása fontos, igyekszik lehűteni minket), de képesnek kell lennie arra, hogy kezelje az izzadságot, és elvezesse azt a testtől.

 

 

A funkciós ruházat anyaga

Feltétlenül fontos, hogy olyan funkcionális anyagot válassz, amelyet az elvégzendő tevékenységhez használsz. Minden anyagnak megvannak a maga sajátosságai, beszéljünk róluk röviden.

 • Merinó - a jelenlegi trend és az egyik legjobb tulajdonságú. Inkább hosszú távú viselésre ajánlott, nem pedig rövid távú intenzív igénybevételre. Nem szívja magába a szagokat. Hátránya lehet a természetes eredet, és ezért bizonyos fokú "karcosság" a testen, amelytől meg lehet szabadulni a merinó termékekhez tervezett készítménnyel történő mosással. Jól elvezeti az izzadságot, a nedves merinó nem hűl le annyira, mint a szintetikus anyagok, és lassabban szárad.
 • Szintetikus anyagok (poliamid, nejlon, polipropilén) - ahol a merinógyapjú nem elég, a szintetikus anyagok tökéletesen működnek. Nagy terhelés, maximális aktivitás (hegymászás, aerob sportok), itt ez az anyag végzi a maximális munkát és a legjobb teljesítményt. Magába szívja a szagokat, és hűvös lesz a testen, ami rövid távú edzés után talán nem is olyan rossz, de jó, számolunk vele. 
 • Kombinált anyag - a trekking zoknikhoz hasonlóan ideális választás, ha egy adott tevékenységhez megfelelő arányt választasz. Számunkra a legjobb választás, ha nem vagy biztos a tevékenység intenzitásában, így sokoldalú termo ruházatot szeretnél, amely minden anyagból a legjobbat használja. Bambusszal is kombinálható (2x gyorsabban elszívja a nedvességet, mint a pamut), amely szintén kiválóan működik. 
 
Gramázs (súly)

A nyári gramázs 100-150 g/m körül legyen, 200 körüliek az univerzális darabok (amelyek jobban bírják a hideget télen, míg a fázósabbak nyáron is használhatják). 250 g/m felett kezdődnek a melegítőfelsők. 

 

 

Második réteg - pulóverek vagy szvetterek

Szigetelő réteg és képesnek kell lennie kezelni azt az izzadtságot, amelyet a termo alsónemű már elvezetett a testedtől. Fontos tudni, hogy a ruhák nem melegítenek (még a legjobbak sem), csak vissza tudják tartani a hőt a test számára és fenntartják a mikroklímát. Fontos tehát, hogy a megfelelő dolgokat válasszuk, amelyek így működnek, ezáltal bármilyen időjárás esetén jól esik majd mozogni és aktívan tevékenykedni a szabadban. 

 

 • Érdekes tény: az anyag tipikus képviselője a fleece, egy "szőrös" anyag, amely képes nagy mennyiségű levegőt megkötni a szerkezetében. Azzal, hogy a levegőt mozdulatlanul és a testhez kötve tartjuk, képesek vagyunk felmelegedni - és ez a második réteg alapvető feladata -, hogy az anyagban megkötött hőt biztosítsuk. 

 

A második réteg anyaga

Ez nagyon hasonló az első réteghez, ismét természetes anyag (merinó) és szintetikus anyag találkozik. Itt is döntő fontosságú a gramázs és azok tevékenységek, amelyek közben a ruhát viseled majd.

 • Klasszikus fleece - nagyon jó és vastag szigetelőanyag, amely egy membránnal (ideális esetben Windstopperrel) laminálható, és harmadik réteggé válhat. 100% poliészterből áll, és számos formája és gramázsa létezik (Polartec Thermal Pro, Polartec Classic 200...). De ez még mindig az általunk ismert fleece. Összecsomagolva nagyméretű, nem sok aktív mozgást tesz lehetővé.
 • Technikai fleece - sokkal érdekesebb választás, mivel ez az anyag gyorsan száradó, légáteresztő, rugalmasabb és kopásállóbb. Ráadásul vékonyabb, és könnyen összecsomagolható, például egy hátizsákba. A Pontetorto Technostretch változatát a Sensor és a Polartec PowerStretch-et a High Point használja.
 • Merinó gyapjú - határozottan igen, a 250 g/m vagy annál nagyobb gramázsú termékek nagyon jól működnek. Sajnos a gyapjú ebben az esetben súlyosabb és nehezebben csomagolható, és jóval többet kell fizetni érte. 

 

Softshell

Ez a réteg nagyon különleges a felhasznált anyagának köszönhetően. Nem mindenhol fogod látni a hagyma rétegezésének ezt a megközelítését, de szeretném ezt a határozottan eltérő anyagot felvenni a listánkba. A softshell mind köztes rétegként, mind utolsó, azaz negyedik rétegként működik. Attól függ, hogy milyen típust használsz és milyen tevékenységhez. 

Biztosan találkoztál már ezzel az anyaggal, vagy legalábbis a kifejezéssel, de tudod, honnan származik? 

A Schoeller cég azzal az elgondolással fejlesztette ki, hogy egy tökéletesen sokoldalú alapot biztosítson a tevékenységek széles skálájához. A softshell puha felületű, kopásálló, páraáteresztő, szélálló és vízálló a szövési módszernek köszönhetően. Sokféle kivitelben és gramázsban gyártják. 

 

 • Membrános
 • Membrán nélküli
 
Membrános softshell

A kombináció egyszerű, szövet + membrán + bélés = összelaminálva. Nagyon jó légáteresztő képességű, a fleece belső résznek köszönhetően könnyen melegen tart. Mindenképpen az utolsó, külső rétegként szolgál. Teljesen úgy működik, mint egy membrános kabát, de nagyobb légáteresztő képességgel. Előnye a szélállóság is, mind a membránnak, mind a softshell tulajdonságainak köszönhetően. 

 

Softshell membrán nélkül

Olyan, amelynek eredetileg tervezték. Tiszta, membrán nélküli, páratlanul légáteresztő és jó szélálló. Lehet, hogy nem lesz olyan meleg, mint a membrános változat, ez soha nem lesz egy nagyobb szigetelésre orientált kabát. Nem feltétlenül megbízható a nyomásnak való ellenállás szempontjából, így a hátizsák pántjai alatt akár szivárogni fog az izzadság. 

 

Hasonlítsuk össze őket táblázatban:

 

Típus

 

Előnyök

 

Hátrányok

Membrános softshell

- mérsékelten jó légáteresztő képesség

- utolsó külső rétegként is használható

- nagyon jó vízszigetelés

- szélállóság

- alacsonyabb légáteresztő képesség a membrán miatt

Membrán nélküli softshell

- nagyfokú légáteresztő képesség

- utolsó külső rétegként is használható

- ellenáll a könnyebb esőnek

- alacsony ellenállás a heves esőzésekkel szemben

 

 

Minden, amit tudni akartál a softshellről

Mi jut eszedbe, ha azt hallod, hogy sokoldalú outdoor anyag? A legtöbb túrázási tapasztalattal rendelkező ember azt mondja, hogy softshell. Ezzel csak egyetérteni tudok. Mi a varázsa és vannak-e hibái?

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Harmadik réteg - kabátok és nadrágok

Az utolsó döntő fontosságú választás, amelynek helytelen választása teljesen semmissé teheti a többi réteg választását. 

A harmadik réteggel egy új tulajdonság kerül a képbe, nevezetesen a külső hatások elleni védelem képessége. Ezt a réteget úgy tervezték, hogy védelmet nyújtson az átfújás, átázás, átnedvesedés, fagyás ellen. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, bizonyos paraméterekkel kell rendelkeznie. A védelem így többféleképpen biztosított.   

 

 • Először is az kell, hogy érdekeljen minket, hogy a ruhadarab (például egy kabát) mennyire képes "átlélegezni" az anyagon, hogy az első rétegből áramló pára távozni tudjon. Egyszerűen fogalmazva: ez a réteg biztosítja, hogy ne "izzadjunk" - ezt a képességet a légáteresztő és a páraáteresztő képesség jelzi.
 • A második lényeges paraméter a vízállóság, vagy vízlepergetés.

 

 

Kabátok

A vízálló kabátnak két alapvető dolgot kell egyesítenie. A vízállóságot, és a légáteresztőséget. A vízállóság ideális esetben 100%-os lehet, a légáteresztő képesség pedig kiváló, azaz olyan, hogy ne csöpögjön az izzadság egy idő után. Így leírva nagyon egyszerűen hangzik, de hidd el, az ilyen anyagok kiválasztása némi munkát igényel. Egyetlen tökéletesen lélegző anyag sem lesz tökéletesen vízálló, és fordítva. Ezért az ideális technológia egy adott tevékenységhez a kabát technológiája - lepergető vagy membrán. Ismerjük meg őket egy kicsit.

bevonat röviden egy belső, általában poliuretánból készült vékony filmréteg. Valójában a kabát belsejére viszik fel, majd belevasalják. Nagyon érdekes tulajdonságokkal rendelkezhet, amelyért sok túrarajongó értékeli. 

membrán egyfajta gát, leginkább a "műanyaghoz" hasonlít, amelyen keresztül a víz nem áramlik át kívülről. Másrészt belülről kiengedi a párát, így "lélegzik". Ez az egész technológia egy teljesen más és kifinomultabb rendszeren alapul, mint a bevonat, és sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezhet. 

További információ a táblázatban található, amely egyértelműen rangsorolja a két változatot:

 

Technológia

 

Előnyök

 

Hátrányok

Vízálló bevonat

- olcsó és elegendő vízálló és légáteresztő megoldás alacsony igénybevételű tevékenységekhez

- alacsony ellenállás heves esőzésekkel szemben

- alacsony élettartam (de bizonyos mértékig helyreállítható)

- alacsony légáteresztő képesség

Vízálló membrán

- nagyon jó vízállóság

- hosszú élettartam

- kiváló légáteresztés

- a minőségi membránok többe kerülnek

 

Vessünk egy pillantást a különböző membrántípusokra és azok tulajdonságaira.

 1. Porózus membránok - olyan kis pórusokkal rendelkeznek, hogy amikor egy csepp a ruhadarabra esik, a csepp nem fér be a pórusba, azaz nem áramlik át rajta, és így a víz nem tud bejutni. A pórus sokszor kisebb, mint egy vízcsepp, de elég nagy ahhoz, hogy a kabát belsejében lévő levegőmolekula (vízgőzmolekula) át tudjon rajta hatolni. A porózus membránok tipikus képviselője a Gore-Tex
 2. Nem porózus membránok - olyan elven működik, amit egy konyhai szivacshoz/szűrőhöz lehet hasonlítani. A porózus membránnal összehasonlítva ez az anyag képes befogadni némi vizet vagy izzadságot, amely nem gáz, hanem folyékony halmazállapotban van. Ugyanakkor olyan tulajdonságokkal rendelkezik, hogy belülről (a bélésből) magába szívja a környezeti párát és nedvességet, amelyet aztán kifelé, a felső rétegébe nyom. Az elv egyirányúsága miatt az anyag nem engedi be a nedvességet (a külső környezet felől). Az ilyen típusú membránra példa a BlocVent, amelyet High Point használ.

Azt is jó tudni, hogy a membránokat laminálási módszerrel dolgozzák fel. Három alapvető típus létezik: kétrétegű, két és fél rétegű és háromrétegű. 

Mit kell tudni a rétegezéssel kapcsolatban?

A bevonat és a membrán között határozottan észrevehető különbség van a minőség és a vízzáróság tekintetében. Az ideális vízállóság 10 000 feletti vízoszlopnyomásnál kezdődik (ideális esetben 15-20 000). 

Légáteresztés

A megerőltetőbb szabadtéri tevékenységekre tervezett termékek esetében sok jó hírű gyártó inkább Ret egységben (légáteresztő képesség), mint g/m2 egységben jelöli a termékeket. Itt minél kisebb a szám, annál jobb (pl. 10 kielégítő, 3 kiváló). 

 

Az ideális kabát kiválasztása csak rajtad múlik. Az alapvető paraméterekről már beszéltünk, fontos, hogy a választott tevékenységet figyelembe véve megfelelő kabátot válasszunk. Valamint a környezet is fontos, amelyben használni fogod. A kabátot megerőltetőbb túrázásra vagy csak a városba szánod? Milyen más tevékenységgel szeretnéd majd kombinálni? Ne feledd, hogy az aktív mozgás jobb légáteresztő képességet igényel, és minél vízállóbb a membrán, annál nehezebben fog "lélegezni". Jó, ha figyelembe vesszük a kabátok műszaki jellemzőit is, például a hónalj alatti szellőzést. Nyugodtan mozogj a kabátban, nem szabad, hogy bárhol kidudorodjon vagy korlátozza a mozgásod.

Ha softshellt használsz, legyél körültekintő. Egy másik rétegnek e felett a lehető legkönnyebbnek és jól összecsomagolhatónak kell lennie. 

 

Nadrágok

Az utolsó lényeges dolog a választáshoz. Ha rossz minőségű, átázósat választasz, az minden mást alapvetően befolyásolni fog. Minimum a cipődbe csorog a víz. Beszéljük meg tehát, hogy mi a fontos a nadrágok esetében is. 

Alapvetően az egész ugyanazon az elven működik, mint a kabát. Membrános és bevonatos, egyéb tevékenységekhez párosítva, és fontos az is, hogy megnézzük, milyen nehéznek szeretnénk. Könnyű vagy bélelt? Milyen a technikai kivitelezése? 

Jó tudni, hogy a nadrágok különböző stílusúak lehetnek. Webáruházunkban számos nadrágot találhatsz, de most csak az outdoor nadrágokról beszélünk. Vízhatlanok. Ezek fajtái:

 1. ultrakönnyű (cserélhető) - vízálló rétegként húzható a többi réteg fölé
 2. hegymászó - ideális esetben teljes cipzáras síeléshez és nehéz terep megmászásához
 3. klasszikus - sokféle változat létezik 

 

A döntésnek hasonlónak kell lennie, mint egy kabát esetében. Mindenképpen inkább "élőben" próbáld fel, és bátran mozogj benne. Csinálj egy-két guggolást, a nadrágnak tökéletesen kell illeszkednie, és nem szabad akadályoznia a mozgást. Ha a cipőd fölé kell húznod a szárát, akkor ki kell tudni cipzározni. Minél technikásabb, annál kevesebb kompromisszumot kell kötni. A funkcionális anyag ugyanazokat a szabályokat követi, mint amiket a kabátnál leírtunk, és ismét a membrán nyer (de felárat kell fizetni). 

Bélelt kabát kiválasztása

Nagyon fontos a tökéletes bélés kiválasztása, amelyben nem rettegsz a nagy fagyoktól. Vagy ha nem mozogsz, megfagysz. Ami nem opció, ezért tegyünk valamit ellene, és beszéljünk arról, milyen szabályok vonatkoznak a jó szigetelőréteg kiválasztására. A téma itt a szigetelés következő szintje lesz, ami nem áll meg a termo alsóneműknél és a fleece kapucnis pulóvereknél, itt más anyagok is szerepet játszanak.

 

Melyek az alapvető fajták?

 1. könnyű, bélelt szvetter vagy pulóver - szolgálhat utolsó rétegként vagy köztes rétegként
 2. könnyű kabát béléssel - tökéletesen megfelel, ha pehellyel vagy üreges szálakkal van töltve
 3. klasszikus télikabát béléssel - klasszikus meleg kabát béléssel, amelyet a vízálló réteg fölé vehetsz, hogy melegen tartsd magad
 4. maximálisan bélelt kabát extrém hidegre - rendkívül jól bélelt kabát, ideális esetben tollal, a legkeményebb fagyok esetére

 

Itt fontos beszélni az alapokról, a tökéletes szigetelést biztosító töltetről. Amint láthatod, a jól szigetelő kabátok sokféle formában léteznek. Nem csak a magas töltőanyag tartalmú, hanem a könnyű változatok is. Alapvetően három típusuk van:

 1. Toll
 2. Szintetikus anyag - mikroszál és üreges szál

 

1. Toll

A pehelykabátoknál a lazaság nem probléma (legalábbis nem olyan mértékben, mint a hálózsákoknál), amivel viszont feltétlenül foglalkozni kell, az a töltöttség. A pehelytollak és az egyéb tollak arányát fejezi ki. Ezt cuin értékben, azaz az úgynevezett térkitöltő képesség értékében adják meg. Ez az érték határozza meg, hogy az anyag mennyi hőt képes leadni. A terméknek mindkét összetevőt tartalmaznia kell - bár a pehely a legjobb minőségű, a maradék tollak nélkül az anyag sokkal gyorsabban hullana, és ezzel egyidejűleg megszűnne a melegítő funkciója.

A hálózsákokhoz hasonlóan kétféle toll létezik:

 1. Liba / a legtöbb kabát alapja, a legjobb tulajdonságú
 2. Kacsa / felzárkózik a libához, kissé rosszabb tulajdonságokkal és kisebb tartóssággal, de az utóbbi években mindkét tulajdonság kiegyenlítődött (liba vs. kacsa)

 

Telítettség

A töltési kapacitás azt a térfogatot jelzi, amelyet egy anyag adott körülmények között képes elfoglalni. Minél nagyobb, annál nagyobb a tollak mennyisége. Az értéket köbinchben adják meg (angolul cubic inch, rövidítve cuin). A 600 köbinch egy olyan alapszint, amely alá nem ajánlom, hogy menjünk. Az alacsony értékű anyagok (400 vagy 450 köbinches anyaggal is találkozhatsz) egyszerűen laposabbak, vékonyabbak lesznek. Ellenben a 800 köbinch nagyszerű érték.

Valami extra?

 

 • Mindenképp pár érdekes információ. A pehelykabátoknak két típusa van, membrános és nem membrános. A membránosak logikusan jobban ellenállnak a rosszabb körülményeknek, de hosszabb ideig tart a száradásuk, és - a membránnak köszönhetően - sokkal rosszabbul "lélegeznek" (rosszabb páraáteresztő képesség). Semmi sem akadályozza meg, hogy a nem membránosak jól "lélegezzenek", de megint csak nem túl ellenállóak az esővel szemben. Vannak DWR-kezeléssel (toll impregnálás) ellátott változatok is. Még így is, a rosszabb körülmények között való használatuk inkább arról szól, hogy nem utolsó rétegként használják őket, hanem egy vízálló membrán van rajtuk.

 

2. Szintetikus anyagok

Aki ismeri a hálózsákokhoz használt anyagokat, az otthon van bennük. A szintetikus anyagok még nedvesen is remek munkát végeznek, gyorsabban száradnak. Ideálisak olyan nagy igénybevételű felhasználáshoz, ahol már nincs időd a kabát miatt aggódni. Valamint ahol várhatóan vizes leszel. A jelenlegi anyagok közül mindenképpen a Primaloftot választanám, amelyet olyan gyártók használnak, mint a Montane vagy a Salomon. 

Mire kell figyelni

 

 • Kövesd a hagyma rétegező rendszer szabályait. Ez az egyetlen módja annak, hogy elkerüld az olyan kellemetlen érzéseket, mint az átfújás, a átfagyás, a túlmelegedés, a nedvesedés, stb.
 • A ruházat minősége önmagában nem elég. Válassz ruházatot az adott tevékenységnek megfelelően - más ruházat alkalmas a futáshoz, mint a snowboardozáshoz, stb.
 • A ruhák kiválasztásakor a pamutra vonatkozóan figyelmeztetéssel találkozhatsz. Ez a figyelmeztetés nem alaptalan - szakemberek, igényes felhasználók gyakran állítják, hogy a "pamut öl". Bármilyen hihetetlennek is tűnik, dokumentált, hogy sok kalandor fizette meg az árát annak, hogy pamut funkcionális alsóneműt viselt zord körülmények között, és megfagyott. A pamut általában nem ajánlott, és ez különösen igaz a zord téli körülmények között!

 

 

Hasznos linkek

 

Szerzők: Radek Martinek, Vit Hruska

Forrás: a 4camping archívuma, unsplash.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

31 132 Ft (19.83 %) 24 960 Ft

Összehasonlítom

36 925 Ft (44.18 %) 20 610 Ft

Összehasonlítom

23 345 Ft (19.86 %) 18 710 Ft

Összehasonlítom

26 460 Ft (19.84 %) 21 210 Ft

Összehasonlítom

116 026 Ft (9.82 %) 104 630 Ft

Összehasonlítom

31 911 Ft (19.84 %) 25 580 Ft

Összehasonlítom

Gyerek softshell kabát Axon Prodigy Jr

19 640 Ft

Összehasonlítom