Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

🏕️ KÓD:camp4caravan 🏕️További -10% a kiválasztott kemping márkákra

Hogyan mossuk ki a tollkabátot

Válaszolunk a leggyakoribb kérdésekre mindenkinek, aki nem biztos benne, hogy hogyan mossa ki kedvenc darabját. Egy kisebb ismertetőt is csatolunk magáról a tollról.

 

Tartalom

Itt szeretném eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a tollkabátot nem lehet mosni, valamint hogy az egyetlen minőségi mosás csak professzionális tisztítókban lehetséges. Nézzük végig a tollak otthoni mosásának alapelveit. Ne aggódj, nem bonyolult, csak be kell tartani néhány alapszabályt.

 

 

Rövid ismertető a tollakról

A toll - akár kacsa, akár liba -, a létező legjobb szigetelő. Nem tud vele a versenyezni a legjobb szintetikus szál sem, mert a természet kezdettől fogva a legjobbat találta ki. Hogy hogyan működik valójában? Mindenekelőtt a toll nem melegít, hanem "csak" tökéletesen szigetel. Ez azt jelenti, hogy melegen tartja a levegőt, hogy ne hűljön le. Ez az egészben a trükk.


A második döntő tényező az, hogy a tollak szívják fel a legjobban a test kipárolgását (ami az izzadás) valamilyen tevékenység, vagy alvás közben is (akár 1 liternyi izzadságot is képesek vagyunk termelni az éjszaka folyamán). A szintetikus szál alapvetően víztaszító, ezért a pára lecsapódik benne. Ezen elv alapján nedves lesz, és így gyorsabban elvezeti a hőt a testtől. Szigetelőként tehát rosszabb.

 

 

Nem szükséges megállapítanod, hogy milyen tollakból van a cuccod. A kacsa- és libatoll közötti különbség elsősorban árbeli (a liba olcsóbb, mint a kacsa), de ez a jelenlegi feldolgozás minősége mellett (teltségről és szagról beszélek, mint két a kacsatoll körüli mítoszról), már minimális.


Tehát nem fontos, hogy milyen tollal van töltve a kabátod. Nem számít a tömöttsége sem. De jó tudni, hogy minden tollon természetes zsírréteg van, ami tulajdonságainak egyik kulcseleme. Ugyanakkor ez az ismeret, mosáskor jól jön.

 

A tollkabátok mosásának alapjai

Hidd el, nem csak a mosoda az egyetlen lehetőség, ha bepiszkolódik a tollkabátod. Először is azt tisztázzuk, hogy mennyire koszos a kabát. Ha kis szennyeződésről van szó, csak nedvesítsd be a szövet felületét szappanos vízzel, és puha kefével tisztítsd meg. Ezt a módszert ajánlom a legtöbb outdoor kabáthoz, még azoknak is, akik tollat eddig csak messziről láttak. Nem ronthatsz el semmit, csak győződj meg róla, hogy a) lemegy így is a kosz, és akkor megoldottad, vagy b) rájössz, hogy a szennyeződés még ott maradt, ezért hatékonyabb eszközt kell választanod.

 

Megfelelő mosószer

Először is ki kell választani egy speciális mosószert, ugyanakkor el kell olvasni a mosási címkét, amelyet minden kabátnak tartalmaznia kell. A legtöbbször azt fogod olvasni, hogy mosógépben mosható, de centrifugálás nélkül. Valamint, hogy hány fokon, és hogy be lehet-e tenni a szárítógépbe. Már az elején a gyártó által megadott adatokból indulnék ki. A speciális mosószer azt jelenti, hogy azt kizárólag tollakhoz és tolltermékekhez készítették. A tollak ismertetésében említettem a tollak természetes zsírrétegét. Ha általános mosószert, vagy egyéb okból nem megfelelő mosószert használsz, akkor ezek károsítják (lemossák, eltávolítják) ezt a réteget és a tollak elveszítik ezt az egyedi tulajdonságukat.

A tollak mosására számos mosószer létezik, nevezetesen a Granger’s Down Wash vagy a Rapide Down Wash.

 

Mosási program és a mosógép beállításai

Ajánlott minden cipzárt felhúzni mosás előtt, hogy a dob belsejében lévő anyag ne sérüljön. Azaz minden élesebb cipzárt, gombot, patentot és hasonlót. Ha modern mosógéped van, akkor rendelkeznie kell egy olyan programmal, amelyet a toll (vagy outdoor ruházat) kíméletes mosására terveztek. A program kíméletes nemcsak a hőmérsékletet tekintve, de a dob forgásakor is (a ruhák jobban megőrzik eredeti vízálló tulajdonságukat, ha van).


Általános szabály, hogy a speciális mosószer mellett a tollakat legfeljebb 40 Celsius fokos hőmérsékleten lehet mosni. Ne használj öblítőszert, vízlágyítót vagy fehérítőt. Ezen kívül kapcsold ki, de legalább csökkentsd a centrifuga fordulatszámát, amennyire csak lehetséges. Ha több kabátod van, mosd mindegyiket egyenként.

 

 

Toll - tulajdonsága, előnyei és hátrányai

Tanácsadás rovatunk cikkében a Patizon munkatársaival együtt a pehelyre, pontosabban a pehelyszigeteléssel ellátott termékekre összpontosítunk. Bemutatjuk ennek a pótolhatatlan természetes anyagnak az előnyeit és hátrányait.

 

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

 

Tollak szárítása

Használhatsz szárítógépet, vagy kézzel kicsavarhatod a kabátot, kiterítheted egy szárítóra, ahol fokozatosan megszárad. Ha kézzel fogsz hozzá, hagyd 3-4 napig, közben gyakran rázd fel, hogy a tollcsomók visszakerüljenek a helyükre. Ez is egy módja annak, hogy a kabátot a lehető legkíméletesebben szárítsuk. Soha ne szárítsd a kabátot közvetlenül a napon vagy a fűtőtesten. A szárításnak egyenletesnek kell lennie, a tollakat nem szabad túlszárítani, vagy éppen ellenkezőleg, vizesen hagyni, ami penészesedéshez vezethet.

A szárítógépben történő szárítás gyorsabb és általában inkább ajánlható. A labdás trükköt használva a legideálisabb, amelyeket a dobba tehetsz a kabáttal együtt. A labdák elsimítják a gubancokat, és egyenletesen osztják el a tollakat a kamrákba. Csak normál tenisz vagy floorball labdára van szükség. A golyókat a mosási ciklus alatt is használhatod, a tollak már ott bolyhosodnak. A szárítóból a kabát visszakapja azt a természetes puhaságot, amilyennek lennie kell. Alacsony hőmérsékleten szárítsd.

 

Kimosott kabátok tárolása

Ahogy a toll hálózsáknál ugyanúgy hagyd a kabátot szabadon lélegezni. Ideális esetben akaszd fel egy fogasra egy jól szellőző szekrényben.

 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Radek Martinek

Forrás: 4camping archívum, unsplash.com

Hogyan kezdjünk futni, avagy 10 km 3 hónap alatt

Tanácsadás

El szeretnél kezdeni futni, de egy percen belül már kapkodsz levegőért? Tanácsokat adunk arra nézve, hogy hogyan ugorj neki úgy a futásnak, hogy 3 hónapon belül biztonságosan és örömmel le tudj futni 10 km-t.

Hogyan válasszunk hálózsákot nőknek

Tanácsadás

Ó, a kora reggeli órák, amikor a hideg lassan felkúszik a lábadtól a hálózsákodra. Tanácsokat adunk a megfelelő hálózsák kiválasztásához, és számos olyan tippet is, amikkel jobban leküzdheted a hideggel.

Hogyan készítsük fel a biciklit a szezonra

Tanácsadás

A tavasz már itt kopogtat az ajtón, itt az ideje, hogy leporold a járgányt és az első menet előtt megfelelően ellenőrizd. A LIBERTA TOUR srácainak tanácsai arról, hogy hogyan kell ezt elvégezni.

Válogatásunk

A Dare 2b Checkpoint IIIJkt női kabát könnyű ARED 20/20 anyagával, ergonomikus Made-To-Move szabásával...

46 980 Ft (9.24 %) 42 640 Ft

Összehasonlítom

Fenntarthatóság: Öko termék

A Northfinder Erik könnyű férfi dzseki szabadidős és outdoor tevékenységekhez alkalmas. A kabát vízálló,...

30 840 Ft

Összehasonlítom

Az újrahasznosított szálakból, poliuretán bevonattal, levehető kapucnival, meghosszabbított háttámlával...

13 620 Ft

Összehasonlítom

A Kari Traa Tirill 2.0 egy női szigetelő outdoor kabát, előnyös vonalvezetéssel. Olyan sportolók és hölgyek...

69 280 Ft (20.01 %) 55 420 Ft

Összehasonlítom

Fenntarthatóság: Öko termék

Funkcionális Loap Urlana női dzseki minden olyan nő számára, aki szereti aktívan tölteni az idejét. Hegyekbe,...

25 610 Ft (14.99 %) 21 770 Ft

Összehasonlítom

A Dare 2b Touchpoint II Jkt egy ARED 20/30 vízálló rugalmas anyagból készült férfi kabát.

46 820 Ft (1.17 %) 46 270 Ft

Összehasonlítom

A rugalmas, újrahasznosított Isotex anyagból készült Rayz Regatta gyerek kabát beépített újratölthető...

22 980 Ft (9.23 %) 20 860 Ft

Összehasonlítom

A Montane Pac Plus Jacket egy női vízálló és lélegző kabát, amely 30 D GORE-TEX Packlite Plus-ból készült....

91 980 Ft (17.75 %) 75 650 Ft

Összehasonlítom