Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Hogyan mossuk ki a tollkabátot

Válaszolunk a leggyakoribb kérdésekre mindenkinek, aki nem biztos benne, hogy hogyan mossa ki kedvenc darabját. Egy kisebb ismertetőt is csatolunk magáról a tollról.

 

Tartalom

Itt szeretném eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a tollkabátot nem lehet mosni, valamint hogy az egyetlen minőségi mosás csak professzionális tisztítókban lehetséges. Nézzük végig a tollak otthoni mosásának alapelveit. Ne aggódj, nem bonyolult, csak be kell tartani néhány alapszabályt.

 

 

Rövid ismertető a tollakról

A toll - akár kacsa, akár liba -, a létező legjobb szigetelő. Nem tud vele a versenyezni a legjobb szintetikus szál sem, mert a természet kezdettől fogva a legjobbat találta ki. Hogy hogyan működik valójában? Mindenekelőtt a toll nem melegít, hanem "csak" tökéletesen szigetel. Ez azt jelenti, hogy melegen tartja a levegőt, hogy ne hűljön le. Ez az egészben a trükk.


A második döntő tényező az, hogy a tollak szívják fel a legjobban a test kipárolgását (ami az izzadás) valamilyen tevékenység, vagy alvás közben is (akár 1 liternyi izzadságot is képesek vagyunk termelni az éjszaka folyamán). A szintetikus szál alapvetően víztaszító, ezért a pára lecsapódik benne. Ezen elv alapján nedves lesz, és így gyorsabban elvezeti a hőt a testtől. Szigetelőként tehát rosszabb.

 

 

Nem szükséges megállapítanod, hogy milyen tollakból van a cuccod. A kacsa- és libatoll közötti különbség elsősorban árbeli (a liba olcsóbb, mint a kacsa), de ez a jelenlegi feldolgozás minősége mellett (teltségről és szagról beszélek, mint két a kacsatoll körüli mítoszról), már minimális.


Tehát nem fontos, hogy milyen tollal van töltve a kabátod. Nem számít a tömöttsége sem. De jó tudni, hogy minden tollon természetes zsírréteg van, ami tulajdonságainak egyik kulcseleme. Ugyanakkor ez az ismeret, mosáskor jól jön.

 

A tollkabátok mosásának alapjai

Hidd el, nem csak a mosoda az egyetlen lehetőség, ha bepiszkolódik a tollkabátod. Először is azt tisztázzuk, hogy mennyire koszos a kabát. Ha kis szennyeződésről van szó, csak nedvesítsd be a szövet felületét szappanos vízzel, és puha kefével tisztítsd meg. Ezt a módszert ajánlom a legtöbb outdoor kabáthoz, még azoknak is, akik tollat eddig csak messziről láttak. Nem ronthatsz el semmit, csak győződj meg róla, hogy a) lemegy így is a kosz, és akkor megoldottad, vagy b) rájössz, hogy a szennyeződés még ott maradt, ezért hatékonyabb eszközt kell választanod.

 

Megfelelő mosószer

Először is ki kell választani egy speciális mosószert, ugyanakkor el kell olvasni a mosási címkét, amelyet minden kabátnak tartalmaznia kell. A legtöbbször azt fogod olvasni, hogy mosógépben mosható, de centrifugálás nélkül. Valamint, hogy hány fokon, és hogy be lehet-e tenni a szárítógépbe. Már az elején a gyártó által megadott adatokból indulnék ki. A speciális mosószer azt jelenti, hogy azt kizárólag tollakhoz és tolltermékekhez készítették. A tollak ismertetésében említettem a tollak természetes zsírrétegét. Ha általános mosószert, vagy egyéb okból nem megfelelő mosószert használsz, akkor ezek károsítják (lemossák, eltávolítják) ezt a réteget és a tollak elveszítik ezt az egyedi tulajdonságukat.

A tollak mosására számos mosószer létezik, nevezetesen a Granger’s Down Wash vagy a Rapide Down Wash.

 

Mosási program és a mosógép beállításai

Ajánlott minden cipzárt felhúzni mosás előtt, hogy a dob belsejében lévő anyag ne sérüljön. Azaz minden élesebb cipzárt, gombot, patentot és hasonlót. Ha modern mosógéped van, akkor rendelkeznie kell egy olyan programmal, amelyet a toll (vagy outdoor ruházat) kíméletes mosására terveztek. A program kíméletes nemcsak a hőmérsékletet tekintve, de a dob forgásakor is (a ruhák jobban megőrzik eredeti vízálló tulajdonságukat, ha van).


Általános szabály, hogy a speciális mosószer mellett a tollakat legfeljebb 40 Celsius fokos hőmérsékleten lehet mosni. Ne használj öblítőszert, vízlágyítót vagy fehérítőt. Ezen kívül kapcsold ki, de legalább csökkentsd a centrifuga fordulatszámát, amennyire csak lehetséges. Ha több kabátod van, mosd mindegyiket egyenként.

 

 

Toll - tulajdonsága, előnyei és hátrányai

Tanácsadás rovatunk cikkében a Patizon munkatársaival együtt a pehelyre, pontosabban a pehelyszigeteléssel ellátott termékekre összpontosítunk. Bemutatjuk ennek a pótolhatatlan természetes anyagnak az előnyeit és hátrányait.

 

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

 

Tollak szárítása

Használhatsz szárítógépet, vagy kézzel kicsavarhatod a kabátot, kiterítheted egy szárítóra, ahol fokozatosan megszárad. Ha kézzel fogsz hozzá, hagyd 3-4 napig, közben gyakran rázd fel, hogy a tollcsomók visszakerüljenek a helyükre. Ez is egy módja annak, hogy a kabátot a lehető legkíméletesebben szárítsuk. Soha ne szárítsd a kabátot közvetlenül a napon vagy a fűtőtesten. A szárításnak egyenletesnek kell lennie, a tollakat nem szabad túlszárítani, vagy éppen ellenkezőleg, vizesen hagyni, ami penészesedéshez vezethet.

A szárítógépben történő szárítás gyorsabb és általában inkább ajánlható. A labdás trükköt használva a legideálisabb, amelyeket a dobba tehetsz a kabáttal együtt. A labdák elsimítják a gubancokat, és egyenletesen osztják el a tollakat a kamrákba. Csak normál tenisz vagy floorball labdára van szükség. A golyókat a mosási ciklus alatt is használhatod, a tollak már ott bolyhosodnak. A szárítóból a kabát visszakapja azt a természetes puhaságot, amilyennek lennie kell. Alacsony hőmérsékleten szárítsd.

 

Kimosott kabátok tárolása

Ahogy a toll hálózsáknál ugyanúgy hagyd a kabátot szabadon lélegezni. Ideális esetben akaszd fel egy fogasra egy jól szellőző szekrényben.

 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Radek Martinek

Forrás: 4camping archívum, unsplash.com

Mit pakoljunk egy vízitúrára

Tanácsadás

Mit pakoljunk be, ha víz közelébe megyünk? Mit vigyünk magunkkal és mit hagyjunk otthon? Inspirálódj mai cikkünkből. 

Túrahátizsákok és amiket belepakolunk

Tanácsadás

Azon töröd a fejed, hogy miket is kell bepakolni ha a természetbe indulsz? Inspirálódj cikkünkből. 

Hogyan főzzünk a természetben - receptek

Tanácsadás

A Rabbit Chef’s csapata a szabadban főzés szerelmesei és mesterei. Most könnyű és ízletes, a természetben is egyszerűen elkészíthető receptjeikkel adnak inspirációt mindenkinek.

Válogatásunk

67 980 Ft (20.01 %) 54 380 Ft

Összehasonlítom

70 240 Ft (15.01 %) 59 700 Ft

Összehasonlítom

18 680 Ft (20.02 %) 14 940 Ft

Összehasonlítom

69 590 Ft (22.66 %) 53 820 Ft

Összehasonlítom