Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Toll - tulajdonsága, előnyei és hátrányai

Tanácsadás cikkünkben a Patizon munkatársaival együtt a tollra, pontosabban a toll szigeteléssel ellátott termékekre összpontosítunk. Bemutatjuk Önnek ennek a pótolhatatlan természetes anyagnak az előnyeit és hátrányait.


Tartalom

A természet újra és újra bebizonyítja nekünk, hogy a több millió éves fejlődésen túl nincs újítás. A toll egyszerűen a legjobb szigetelőanyag, amit hálózsákba vagy bármely más outdoor felszereléshez kaphatunk. Nincs olyan szigetelőanyag, amely felülmúlná a tollat, legyen az szintetikus vagy természetes.

De hogy ne vigyük túlzásokba az ódákat, a következő sorokban elmondunk mindent, amit a tollakról tudunk, és amit sokéves tapasztalataink során megtanultunk. És hidd el, hogy egyszerűen, világosan, és egyenesen fogunk beszélni.

 

 

 

Patizon

A cseh Patizon cég munkatársai maximalisták és fanatikusok. Olyan toll hálózsákokat terveznek és gyártanak, amelyek funkcionálisan és esztétikailag is tökéletesek. A legmelegebb libapehelyet (90/10, cuin 750+) a japán Toray cég legkönnyebb nejlonszövetét (TOREX™ Airtastic™), és a legkifinomultabb konstrukciót kombinálják. Ennek köszönhetően a piac legjobb hálózsákjait kínálják.

 

A toll nem melegít

Semmilyen szigetelőanyag nem melegít. Még tollak sem, hacsak nincsenek benne elemek vagy ilyesmi. De amire a tollak szinte a világon a legjobbak - az a szigetelés.

A világ legjobb szigetelése a vákuum - erről például a termoszoknál meg is győződhetsz. Másrészt senki sem találta még fel a vákuumos hálózsákot, és tudjuk, hogy a közeljövőben nem is fogják feltalálni. Éppen ezért az outdoor gyártók olyan anyagokat keresnek, amelyek a lehető legjobban tudják elszigetelni a saját testük melege által felmelegített levegőt a környezettől. Igen, minden szigetelő tömítés ezen az elven működik. Az általunk felmelegített levegőréteget a test közelében tartják, és megpróbálják megakadályozni, hogy kívülről lehűljön.

Toll kontra szintetikus

A véleménytáborok évszázados csatájának végül nem lesz egyértelmű győztese. A mi szemünkben ugyan lesz, de a végső preferencia mindig az egyén szubjektív döntése. Amit tehetünk, az az, hogy felsorakoztatajuk a puszta és időtálló tényeket, a döntés az rajtad áll.

1. Súly, fűtőérték, csomagolhatóság

Az első számú tény: A toll termékeknek mindig a legjobb a súly, fűtőérték, valamint a csomagolási arányuk. Egy toll hálózsák térfogata ⅓-al kevesebb lesz az ugyanolyan paraméterű szintetikus hálózsákénál.

A szintetikus szigetelőanyagok jelentős részét, az úgynevezett üreges szálúakat (a különböző formájú és keresztmetszetű, valóban üreges szintetikus szálak) nagy súlyuk és rossz csomagolhatóságuk miatt háttérbe szorítja. A hatékony szigeteléshez az üreges szálnak nagyon erős gyapjúra van szüksége, és a hálózsák vagy a belőle készült ruhák mindig nehezek és nehezebben csomagolhatóak.

Alapvetően ugyanez vonatkozik a juhgyapjúra is, amelyet az utóbbi időben meglehetősen sikeresen használnak a ruházatban. Hálózsákban azonban nincs sok értelme, a gyapjú elég durva és nem formázható jól.

Az utolsó konkurens a mikroszálas. Súlyával és csomagolhatóságával közel áll a tollak paramétereihez, ezért érdekes alternatívának tekinthető. De vannak más tények, amelyek végül mégsem hozzák előnybe.

2. A szigetelő töltet élettartama

A szintetikus anyagok - és különösen a mikroszálak - az ismételt összenyomódás következtében (csomagolásnál) eltörnek. Ez rontja az anyag szerkezetét és rétegeit, és a szigetelő réteg leválik. Persze ez a használat és a tárolás intenzitásától is függ, de a toll ebből a szempontból sokkal jobb. Ez elsősorban szerkezetének, természetes eredetének és nem utolsó sorban annak a keveréknek a finomságának és tartósságának köszönhető, amelyet a gyártó a tollakból kever. Tapasztalatból tudjuk, hogy a szintetikus szigetelésű hálózsákok élettartama 3-5 év, míg a toll hálózsákok esetében ez a duplája, vagy inkább hosszabb. Fontos tehát, hogy ennek fényében nézzük meg az árcédulát, amelyet de facto legalább 2-vel oszthatunk a szintetikus töltetű hálózsákokkal összehasonlítva.

3. Mit tegyünk a páratartalommal

A nedvességgel való bánás a tollak esetében valószínűleg a legvitatottabb téma. Ezt ezért részletesen tárgyaljuk.

A legfontosabbnak a hálózsák külső nedvességtől való megvédése tűnhet. Kívülről nézve egy hálózsák nem kis mennyiségű vízzel szembesülhet, legyen az eső, harmat, páralecsapódás a sátorban vagy akár hó. Másrészt, ha tapasztalt kintalvó vagy, akkor a modern anyagokkal is boldogulsz.

Manapság a hálózsákokat DWR (Durable Water Repellency) kezeléssel ellátott, víztaszító anyagokkal látják el, néha membrános anyagokat is használnak, amelyeknek a vízállósága nagyon jó. A kívülről érkező nedvesség elleni védekezés elég könnyen megoldható (és akkor még nem is említettük a sátrat, ponyvát, stb...). Be kell ismerni viszont, hogy ha alaposan benedvesedik a hálózsák, akkor a tollakat nem lehet olyan könnyen megszárítani a terepen. A szintetikus anyagokkal erre nagyobb az esély.

 

 

 

Patizon toll hálózsákok

Az első hálózsák modellsorozat a nyolcezres Lhotse, Manaslu és a szibériai Bajkál-tó átkelésénél is volt. Nagyon jó hír az is, hogy a Patizon most Csehországban varrja hálózsákjait.

 

De nem csak a külső páratartalomról van szó!

Tudja, hogy a szigetelő töltőanyag mennyire hatékonyan működik azzal a nedvességgel, amelyet az ember éjszaka izzad ki (0,75 - 1 liter éjszakánként)? A szigetelő töltetnek és a felhasznált anyagoknak, amelyekbe csomagolták, a lehető legjobb lélegzőképességgel kell rendelkezni a kiizzadt vízgőz átengedéséhez. És itt van a vízválasztó. A szintetikus anyagok alapvetően mindig kőolajból készülnek. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem nedvszívóak. Ezért gyakran előfordul, hogy amikor a vízgőz áthalad az anyagon, a gőz lecsapódik, a szál nedves lesz és gyorsabban elvezeti a meleget, mint kellene. (Egyszerűen rosszabbul szigetel. A nedves anyag 30-40-szer gyorsabban elveszi a hőt, mint a száraz anyag). Természetes anyagként azonban a tolltöltet bizonyos mértékig képes az izzadt nedvességet a saját szerkezetébe szívni anélkül, hogy szigetelő tulajdonságai megváltoznának - sőt, kimutatták, hogy az alacsony páratartalom javítja a szigetelő tulajdonságokat. Az éjszaka folyamán hatékonyabban párologtatja a nedvességet, mint a szintetikus anyagok, jobban szárad és kellemes mikroklímát teremt a hálózsákban.

Mikroklíma

A millió és milliónyi légzsebet és redőt a tollkeverék szerkezetében egyetlen szintetikus anyag sem képes utánozni. Ez az egyik oka annak, hogy a toll töltet jobban meg tudja tartani a felmelegített levegőt, és ezáltal hatékonyan csökkenti annak kihűlését.

Hátrányok

Természetesen a tollaknak is vannak "hátrányai". A tollból készült termékek kicsit több törődést igényelnek és magasabb az áruk, ami - mint fentebb írtuk - viszonylagos a tartósság szempontjából. Időről időre szükséges kimosni, megfelelően megszárítani, felrázni. Ideális lazán felakasztva vagy tároló huzatban tárolni. De ha ezt sikerül elvégezni, hamarosan rájössz, hogy a toll termékekbe való befektetés hosszú távon jelentősen megtérül. És elkezdesz hinni a tollakban. Csakúgy mint mi!

Fontos fogalmak

Telítettség (fill power)

A tollak telítettssége azt a térfogatot jelzi, amelyet egy bizonyos mennyiségű (tömegű) szigetelő töltet fel tud venni a teljes "felfújódás" után. Ezt a felfúvódást loftnak is nevezik. Köbhüvelykben (cubic inch = cuin) mérik. A tollak, amelyeknek a teljessége legfeljebb 500 cuin, az átlag alá tartoznak, az átlagról 500-650 cuin tartományban beszélhetünk. A 700-900 cuin tartomány kimagaslóan jó telítettségnek számít.

Keverék arány

A tolltöltet tulajdonságait, például a tömöríthetőséget és a tartósságot nagymértékben befolyásolja az az arány, ahogy a pehelykeveréket a nagyobb tollakkal keverik. Minél kisebb a tollak aránya, annál jobb a csomagolhatóság, de rövidebb az élethossz. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az általánosan elfogadott legjobb arány 90:10, azaz 90% pehely és 10% nagyobb toll.

A tollak eredete

A világon számos toll üzem működik. Általában a lengyel és a magyarországi termelőket tartják a legjobb minőségűnek, őket követi Oroszország és Ukrajna.

RDS és IDFL tanúsítványok

Az RDS (Responsible Down Standard) tanúsítvány garantálja, hogy a tollak fenntartható és etikus tenyésztésből származnak. Különösen azt garantálja, hogy a madarak, amelyektől a tollak származnak, a szabványos életkorig élnek, a tollakat soha nem élő madarakból nyerik, a madarakat nem etetik kényszerből, valamint természetes és humánus körülmények között élnek.

Az IDFL tanúsítás garantálja a termék állandó, ingadozásmentes minőségét. A toll beszállítója ezzel garantálja termékei minőségét.

Liba vagy kacsa!

A toll, akár kacsa, akár liba, toll marad. A kacsa és a liba is jól szigetel. De azt is meg kell mondani, hogy mi a különbség közöttük. Nagyon gyakran találkozunk azzal a véleménnyel, hogy a kacsatoll rosszabb, mint a libatoll. De a világon semmi sem fekete-fehér.

Telítettség: A liba lényegesen nagyobb madár, mint a kacsa. Ezért nagyobb tollai vannak, hosszabb a toll szerkezete, így a libatollak magasabb telítettség értékeket (fill power) érnek el, mint a kacsatollak. Napjainkban azonban a tollfeldolgozás olyan szinten van, hogy a kacsatollak telítettsége elérheti a 700, a libatollak kivételes esetekben a 900 köbcentimétert is.

Tisztaság: A táplálkozás alapján (a lúd szinte kizárólag füvet, a kacsa alapvetően mindent eszik), valamint az állat mérete alapján is arra alapoznak, hogy a libatoll általában tisztább, mint a kacsatoll, mind színében, mind esetleges szagában (nedvesség esetén). A professzionális gyártásban tisztított tollak azonban ma már olyan szinten vannak, hogy a különbségek minimálisak. Érdekes azonban az a tény, hogy a zsírosabb kacsatollak bizonyos esetekben jobban működnek a nedvességgel, mint a libatollak. Ezért bizonyos esetekben alkalmasabb lehet a "párás hidegben".

Ár: Az utolsó különbség mindenképpen az ár. A libából kevesebb van, mint a kacsából, így a libatollak általában majdnem 30%-kal drágábbak. Nem kell hozzá nagy tudomány: hogyha olcsóbb tollterméket szeretnél, el kell fogadni, hogy az kacsatollas lesz.

Hasznos linkek

Szerzők: Ondra Vacek

Forrás: a szerző archívuma

Hogyan tisztítsd és gondozd hátizsákod

Tanácsadás

A hátizsák egy nagyszerű segítőtárs. A kirándulásokon segíti a munkádat, sőt: sokaknál a minőségi hátizsák szükséglet. Ha sok figyelmet szántál a kiválasztására, bizonyára elvárod, hogy tökéletesen szolgáljon majd sok éven át. Tudjuk ennek az útját-módját.

A funkcionális ruházat anyagainak összehasonlítása

Tanácsadás

Hogyan működik a funkcionális ruházat? Összehasonlítjuk az anyagokat és azok tulajdonságait.

Hogyan tartsuk melegen a lábunkat

Tanácsadás

Amikor a lábujjaink teljesen átfagytak, mindig nagy fejtörést okoz, hogy hogyan tudnánk kellően felmelegíteni őket. Az alpesi turizmus ismerői minden bizonnyal tudják, hogy néz ki ha ujjaink fagyási sérülést szenvednek és nem foglalkozunk vele kellően (röviden: kék, aztán fekete, aztán volt-nincs).

Válogatásunk

100 640 Ft (39.95 %) 60 430 Ft

Összehasonlítom

141 280 Ft (23.07 %) 108 680 Ft -tól

Összehasonlítom

115 040 Ft (38.04 %) 71 280 Ft

Összehasonlítom

115 840 Ft (22.89 %) 89 320 Ft

Összehasonlítom

133 600 Ft (22.75 %) 103 200 Ft -tól

Összehasonlítom

79 840 Ft (37.9 %) 49 580 Ft

Összehasonlítom