Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk hálózsákot nőknek

Ó, a kora reggeli órák, amikor a hideg lassan felkúszik a lábadtól a hálózsákodra. Tanácsokat adunk a megfelelő hálózsák kiválasztásához, és számos olyan tippet is, amikkel jobban leküzdheted a hideggel.

 

Tartalom

Elkészülni, vigyázz, rajt....

Kezdjük akkor a hölgyek számára legmegfelelőbb hálózsák kiválasztásával. Mivel a szebbik nem számára válogatunk, a legfontosabb szempontok, melyeket szem előtt kell tartanunk a komfort hőmérséklet, a megfelelő hossz, illetve a forma lesz. Nem szabad megfeledkeznünk a nők számára tervezett hálózsákok különleges tulajdonságairól sem, mint például az extra szigetelőanyag a lábak területén vagy a különböző bélésanyagok.

1. Hőmérséklet szerint

Ami a hőmérséklet szerinti szempontokat illeti mi a komfort hőmérsékletet tekintjük elsődleges kiindulópontnak. Ezt mindenek előtt természetesen az adott személy saját hőháztartása határozza meg. Amennyiben a fázós emberek közé tartozol, célszerűbb egy fokkal melegebb hálózsákot választani, hiszen ha túl melegünk lenne, egyszerűen csak le lehet húzni a rajta lévő cipzárt.  De befűteni nem lehet benne.

2. A hálózsák hossza

Vásárlás során ez a paraméter az egyik legfontosabb szempontok közé tartozik. Nem célszerű túlságosan nagy méretű hálózsákot választani, mert a testnek feleslegesen nagy igénybevételre lesz szüksége ahhoz, hogy minden zugát bemelegítse. A fázós hölgyek számára a megfelelő méretű hálózsák kiválasztása sorsdöntő lehet. Az ideális megoldás az, ha a hálózsák 5-10 cm-rel hosszabb a testmagasságnál. Ha a hálózsák túl rövid, a testünkkel érintjük, így nyomást gyakorolunk a hálózsák falára és a szigetelést nyújtó bélésre is. Ezeken a helyeken elfogy a meleg a hálózsákból, és épp ellenkezőleg, a hideget visszük be a környezettől.

Amennyiben magasságod nem több, mint 175 cm, nyert ügyed van. A gyártók szeretik eddig a magasságig jelezni a női hálózsákokat, és mindenféle komfortos megoldásokat találnak ki a nők számára. A Pinguin márkához tartozó "lady" sorozat hálózsákjaiba (SavanaMistral a Comfort) varrt bélésben csiszolt poliészter található. Ez az anyag funkcionális, elvezeti a nedvességet a testtől, ugyanakkor nem hideg susogós, épp ellenkezőleg. Tapintásra is kellemes, pamutnak tűnik. A Husky márka női hálózsákjai szintén számos extrával lett felszerelve. Az Annapurna Ladies és a Ladies Majesty hálózsákokhoz egyebek mellett a lábrészhez dupla lábzsákot adnak, a Ladies Motion hálózsákok pedig extra szigetelő töltettel vannak ellátva a mellkas illetve a láb részeinél.

Hasonló a helyzet a Boll hálózsákok rövidített Sf- típusainál, ugyanis ezeket is extra szigetelő töltettel látták el a térdrésztől lefelé. A Vango és Hannah gyártók között megtalálhatunk rövidített modelleket. Nem kell megijedni akkor sem, ha a magasságod meghaladja a 185 cm-t vagy akár a 195 centimétert, hiszen bőven akad választék a magasabb hölgyek számára is, viszont számolni kell azzal, hogy ezekben a méretekben le kell mondanunk a láb-részben beépített extra melegítő elemekről. Egy ilyen hálózsákba bújva egyszerűen tekerjük be a lábunkat egy puha fleece pulóverbe, amit nap közben hordhatunk is. Az említett csiszolt poliészter egyébként megtalálható még a Vango és a Boll hosszabbított hálózsákjaiban is.

3. A hálózsák formája

A hálózsákokat a szabás típusa szerint általában két kategóriába sorolhatjuk. Ekek a múmia, illetve szögletes (takaró) formájú hálózsákok. A hőháztartás szempontjából a múmia forma hatékonyabb. A megfelelő hosszúság kiválasztásához hasonlóan ez a forma kiküszöböli a felesleges szabad helyet a hálózsák belsejében.

Amennyiben ez a szabás túlságosan szűknek tűnik neked és attól tartasz, hogy nem tudsz benne kényelmesen aludni, válassz inkább a szögletes hálózsákok valamelyikéből. Ezek a legtöbb gyártó esetében általában 185 – 190 cm hosszú kivitelezésben készülnek, vagy még hosszabbak. Praktikusabb, ha egy fokkal melegebb típusú hálózsákot választunk. Az egyik ilyen típus, amit ajánlunk a Zulu Kabru, melynek 0°C a limit hőmérséklete, vagy a Pinguin Blizzard aminek 4°C a komfort hőmérséklete. Mindkét hálózsák belseje nagyon puha.

Az ígért tippek a gyors felmelegedéshez:

Mi a teendő abban az esetben, ha jóval melegebb hálózsákot választottál, de mégis hidegtől reszketve ébredsz fel az éjszaka közepén? Vagy amikor a nyaralás kezdetén megfázol és nem tudsz felmelegedni?

  • Kezdjük szépen a fejünk búbjától. Ugyanis ezen a ponton távozik a meleg 30% százaléka a testünkből, ezért többnyire elsőként egy jó sapka jelentheti számunkra az elsősegélyt a nagy hidegben!
  • A hálózsákok nyaki részébe egy gallér is van varrva, melyet a felhasználók többnyire észre sem vesznek - ami nagy kár! Amikor a nyakunk körül behúzzuk ezt a részt, a testünk a hálózsákban el lesz szigetelve. Majdnem olyan, mint amikor a termoszt a kupakjával bezárjuk.
  • Folytassuk a törzsünkkel, illetve a lábainkkal – ezekre célszerű meleg termoruhát venni, ideális esetben gyapjúból vagy polipropilénből (a poliészter rosszul tárolja a meleget). Kerüljük a pamutból készült ruhát, mert ezek magukba szívják a testből kijövő izzadságot és ezzel lehűtik a testünket.
  • A lábunkra célszerű lazább meleg zoknit húzni. Amennyiben ennek ellenére is fázna a lábad vigyél magaddal lábmelegítőt, aminek a melegét a hátizsákunk képes egy ideig megőrizni. Esetleg elalvás előtt főzzél egy forró teát, amit tegyél egy jó termoszba (pl. Nalgene Wide Mouth). Éjszaka melegen tart, reggel pedig langyosan megiszod.

  • Amennyiben a kedveseddel együtt indultok kempingezni, aki nem a fázós emberek közé tartozik, célszerű egy bal, illetve egy jobb oldalon záródó hálózsákot beszerezni, amit az éjszaka során egybe tudtok kapcsolni. Így a partner bemelegíti helyettünk az üres teret. Számolj azzal, hogy ez nem a legkényelmesebb megoldás, és nem biztos, hogy sikerül magad alaposan kipihenni.
  • Mielőtt hálózsákba bújnál ne fogyassz alkoholt, mert az kitágítja a testben lévő ereket, ezáltal nagy mennyiségű meleget veszíthet, amire később az éjszaka során szükség lenne. Ez a meleg éjszaka hiányozni fog. Amennyiben mégsem tudsz ellenállni az alkohol csábításának, előbb bújj be a hálózsákba, aztán tölts magadnak egy finom italt!
  • Este ne bújj be üres hassal a hálózsákba, sőt egy kis tornával is fel lehet melegedni. Éjszaka is fel tudjuk így pumpálni a vérünket, néhány felülés megmentheti a fagyos helyzetet, és még erősít is.☺

Hasznos linkek

Forrás: unsplash.com

Hogyan tisztítsd és gondozd hátizsákod

Tanácsadás

A hátizsák egy nagyszerű segítőtárs. A kirándulásokon segíti a munkádat, sőt: sokaknál a minőségi hátizsák szükséglet. Ha sok figyelmet szántál a kiválasztására, bizonyára elvárod, hogy tökéletesen szolgáljon majd sok éven át. Tudjuk ennek az útját-módját.

Víz van a sátorban? Elmondjuk, miért.

Tanácsadás

A páralecsapódás egy természetes fizikai jelenség, amely még kempingezés közben sem kerülhető el. Hogyan lehet megszüntetni a kondenzáció és a varratokon keresztül beszivárgó víz mennyiségét? Fogadd meg a cikkünkben szereplő tanácsokat.

Hogyan válasszunk megfelelő sportmelltartó méretet

Tanácsadás

Hogyan válasszunk sportmelltartót a maximális kényelem érdekében? Ebben a cikkben a megfelelő méretről és a melltartó tökéletes illeszkedéséről adunk tanácsot.

Válogatásunk

165 000 Ft (10 %) 148 500 Ft

Összehasonlítom

Szögletes hálózsák

19 040 Ft (49.68 %) 9 580 Ft

Összehasonlítom

150 150 Ft (10 %) 135 140 Ft

Összehasonlítom

115 040 Ft (34.65 %) 75 180 Ft

Összehasonlítom

38 167 Ft (20.01 %) 30 530 Ft

Összehasonlítom

28 640 Ft (36.73 %) 18 120 Ft

Összehasonlítom

75 040 Ft (29.66 %) 52 780 Ft

Összehasonlítom