Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

🏕️ KÓD:camp4caravan 🏕️További -10% a kiválasztott kemping márkákra

Hogyan válasszunk hálózsákot nőknek

Ó, a kora reggeli órák, amikor a hideg lassan felkúszik a lábadtól a hálózsákodra. Tanácsokat adunk a megfelelő hálózsák kiválasztásához, és számos olyan tippet is, amikkel jobban leküzdheted a hideggel.

 

Tartalom

Elkészülni, vigyázz, rajt....

Kezdjük akkor a hölgyek számára legmegfelelőbb hálózsák kiválasztásával. Mivel a szebbik nem számára válogatunk, a legfontosabb szempontok, melyeket szem előtt kell tartanunk a komfort hőmérséklet, a megfelelő hossz, illetve a forma lesz. Nem szabad megfeledkeznünk a nők számára tervezett hálózsákok különleges tulajdonságairól sem, mint például az extra szigetelőanyag a lábak területén vagy a különböző bélésanyagok.

1. Hőmérséklet szerint

Ami a hőmérséklet szerinti szempontokat illeti mi a komfort hőmérsékletet tekintjük elsődleges kiindulópontnak. Ezt mindenek előtt természetesen az adott személy saját hőháztartása határozza meg. Amennyiben a fázós emberek közé tartozol, célszerűbb egy fokkal melegebb hálózsákot választani, hiszen ha túl melegünk lenne, egyszerűen csak le lehet húzni a rajta lévő cipzárt.  De befűteni nem lehet benne.

2. A hálózsák hossza

Vásárlás során ez a paraméter az egyik legfontosabb szempontok közé tartozik. Nem célszerű túlságosan nagy méretű hálózsákot választani, mert a testnek feleslegesen nagy igénybevételre lesz szüksége ahhoz, hogy minden zugát bemelegítse. A fázós hölgyek számára a megfelelő méretű hálózsák kiválasztása sorsdöntő lehet. Az ideális megoldás az, ha a hálózsák 5-10 cm-rel hosszabb a testmagasságnál. Ha a hálózsák túl rövid, a testünkkel érintjük, így nyomást gyakorolunk a hálózsák falára és a szigetelést nyújtó bélésre is. Ezeken a helyeken elfogy a meleg a hálózsákból, és épp ellenkezőleg, a hideget visszük be a környezettől.

Amennyiben magasságod nem több, mint 175 cm, nyert ügyed van. A gyártók szeretik eddig a magasságig jelezni a női hálózsákokat, és mindenféle komfortos megoldásokat találnak ki a nők számára. A Pinguin márkához tartozó "lady" sorozat hálózsákjaiba (SavanaMistral a Comfort) varrt bélésben csiszolt poliészter található. Ez az anyag funkcionális, elvezeti a nedvességet a testtől, ugyanakkor nem hideg susogós, épp ellenkezőleg. Tapintásra is kellemes, pamutnak tűnik. A Husky márka női hálózsákjai szintén számos extrával lett felszerelve. Az Annapurna Ladies és a Ladies Majesty hálózsákokhoz egyebek mellett a lábrészhez dupla lábzsákot adnak, a Ladies Motion hálózsákok pedig extra szigetelő töltettel vannak ellátva a mellkas illetve a láb részeinél.

Hasonló a helyzet a Boll hálózsákok rövidített Sf- típusainál, ugyanis ezeket is extra szigetelő töltettel látták el a térdrésztől lefelé. A Vango és Hannah gyártók között megtalálhatunk rövidített modelleket. Nem kell megijedni akkor sem, ha a magasságod meghaladja a 185 cm-t vagy akár a 195 centimétert, hiszen bőven akad választék a magasabb hölgyek számára is, viszont számolni kell azzal, hogy ezekben a méretekben le kell mondanunk a láb-részben beépített extra melegítő elemekről. Egy ilyen hálózsákba bújva egyszerűen tekerjük be a lábunkat egy puha fleece pulóverbe, amit nap közben hordhatunk is. Az említett csiszolt poliészter egyébként megtalálható még a Vango és a Boll hosszabbított hálózsákjaiban is.

3. A hálózsák formája

A hálózsákokat a szabás típusa szerint általában két kategóriába sorolhatjuk. Ekek a múmia, illetve szögletes (takaró) formájú hálózsákok. A hőháztartás szempontjából a múmia forma hatékonyabb. A megfelelő hosszúság kiválasztásához hasonlóan ez a forma kiküszöböli a felesleges szabad helyet a hálózsák belsejében.

Amennyiben ez a szabás túlságosan szűknek tűnik neked és attól tartasz, hogy nem tudsz benne kényelmesen aludni, válassz inkább a szögletes hálózsákok valamelyikéből. Ezek a legtöbb gyártó esetében általában 185 – 190 cm hosszú kivitelezésben készülnek, vagy még hosszabbak. Praktikusabb, ha egy fokkal melegebb típusú hálózsákot választunk. Az egyik ilyen típus, amit ajánlunk a Zulu Kabru, melynek 0°C a limit hőmérséklete, vagy a Pinguin Blizzard aminek 4°C a komfort hőmérséklete. Mindkét hálózsák belseje nagyon puha.

Az ígért tippek a gyors felmelegedéshez:

Mi a teendő abban az esetben, ha jóval melegebb hálózsákot választottál, de mégis hidegtől reszketve ébredsz fel az éjszaka közepén? Vagy amikor a nyaralás kezdetén megfázol és nem tudsz felmelegedni?

  • Kezdjük szépen a fejünk búbjától. Ugyanis ezen a ponton távozik a meleg 30% százaléka a testünkből, ezért többnyire elsőként egy jó sapka jelentheti számunkra az elsősegélyt a nagy hidegben!
  • A hálózsákok nyaki részébe egy gallér is van varrva, melyet a felhasználók többnyire észre sem vesznek - ami nagy kár! Amikor a nyakunk körül behúzzuk ezt a részt, a testünk a hálózsákban el lesz szigetelve. Majdnem olyan, mint amikor a termoszt a kupakjával bezárjuk.
  • Folytassuk a törzsünkkel, illetve a lábainkkal – ezekre célszerű meleg termoruhát venni, ideális esetben gyapjúból vagy polipropilénből (a poliészter rosszul tárolja a meleget). Kerüljük a pamutból készült ruhát, mert ezek magukba szívják a testből kijövő izzadságot és ezzel lehűtik a testünket.
  • A lábunkra célszerű lazább meleg zoknit húzni. Amennyiben ennek ellenére is fázna a lábad vigyél magaddal lábmelegítőt, aminek a melegét a hátizsákunk képes egy ideig megőrizni. Esetleg elalvás előtt főzzél egy forró teát, amit tegyél egy jó termoszba (pl. Nalgene Wide Mouth). Éjszaka melegen tart, reggel pedig langyosan megiszod.

  • Amennyiben a kedveseddel együtt indultok kempingezni, aki nem a fázós emberek közé tartozik, célszerű egy bal, illetve egy jobb oldalon záródó hálózsákot beszerezni, amit az éjszaka során egybe tudtok kapcsolni. Így a partner bemelegíti helyettünk az üres teret. Számolj azzal, hogy ez nem a legkényelmesebb megoldás, és nem biztos, hogy sikerül magad alaposan kipihenni.
  • Mielőtt hálózsákba bújnál ne fogyassz alkoholt, mert az kitágítja a testben lévő ereket, ezáltal nagy mennyiségű meleget veszíthet, amire később az éjszaka során szükség lenne. Ez a meleg éjszaka hiányozni fog. Amennyiben mégsem tudsz ellenállni az alkohol csábításának, előbb bújj be a hálózsákba, aztán tölts magadnak egy finom italt!
  • Este ne bújj be üres hassal a hálózsákba, sőt egy kis tornával is fel lehet melegedni. Éjszaka is fel tudjuk így pumpálni a vérünket, néhány felülés megmentheti a fagyos helyzetet, és még erősít is.☺

Hasznos linkek

Forrás: unsplash.com

Hogyan kezdjünk futni, avagy 10 km 3 hónap alatt

Tanácsadás

El szeretnél kezdeni futni, de egy percen belül már kapkodsz levegőért? Tanácsokat adunk arra nézve, hogy hogyan ugorj neki úgy a futásnak, hogy 3 hónapon belül biztonságosan és örömmel le tudj futni 10 km-t.

Hogyan készítsük fel a biciklit a szezonra

Tanácsadás

A tavasz már itt kopogtat az ajtón, itt az ideje, hogy leporold a járgányt és az első menet előtt megfelelően ellenőrizd. A LIBERTA TOUR srácainak tanácsai arról, hogy hogyan kell ezt elvégezni.

Hogyan válasszunk sátrat?

Tanácsadás

Mivel a sátrat általában több éven át használjuk, érdemes odafigyelni minden apró részletre a vásárlás során! Tanácsaink segítségégével persze mindez gyerekjáték lesz!

Válogatásunk

A Warg Stark 500 pehely hálózsák rövidített változata minőségi kacsatollal van töltve, kiváló 750 Cuin...

70 320 Ft (13.21 %) 61 030 Ft

Összehasonlítom

A Sea to Summit Altitude AtI női toll hálózsák egyedi kényelmet, kellemes anyagot és három cipzáras rendszert...

154 490 Ft

Összehasonlítom

A Mountain Equipment Helium 400 Wmns Regular női toll hálózsák nagyon könnyű, ezért ideális kerékpározáshoz...

141 480 Ft (0.35 %) 140 980 Ft

Összehasonlítom

A könnyű Helium 600 Wmns Regular női toll hálózsák a Mountain Equipment márkától melegen tart tavasztól...

169 830 Ft (6.81 %) 158 260 Ft

Összehasonlítom

A Sea to Summit Altitude AtII Women's Long hálózsák páratlan kényelmet, kényelmes anyagokat és három...

182 990 Ft

Összehasonlítom

A Sea to Summit Altitude AtIl női toll hálózsák egyedi kényelmet, kellemes anyagot és három cipzáras...

172 490 Ft

Összehasonlítom

A Sea to Summit Altitude AtI női toll hálózsák egyedi kényelmet, kellemes anyagot és három cipzáras rendszert...

164 990 Ft

Összehasonlítom

Kényelmes és könnyű Mountain Equipment Lunar II Long W női hálózsák, tavasztól késő nyárig tartó használatra....

56 820 Ft (1.41 %) 56 020 Ft

Összehasonlítom