Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk hálózsákot nőknek

Ó, a kora reggeli órák, amikor a hideg lassan felkúszik a lábadtól a hálózsákodra. Tanácsokat adunk a megfelelő hálózsák kiválasztásához, és számos olyan tippet is, amikkel jobban leküzdheted a hideggel.

 

Tartalom

Elkészülni, vigyázz, rajt....

Kezdjük akkor a hölgyek számára legmegfelelőbb hálózsák kiválasztásával. Mivel a szebbik nem számára válogatunk, a legfontosabb szempontok, melyeket szem előtt kell tartanunk a komfort hőmérséklet, a megfelelő hossz, illetve a forma lesz. Nem szabad megfeledkeznünk a nők számára tervezett hálózsákok különleges tulajdonságairól sem, mint például az extra szigetelőanyag a lábak területén vagy a különböző bélésanyagok.

1. Hőmérséklet szerint

Ami a hőmérséklet szerinti szempontokat illeti mi a komfort hőmérsékletet tekintjük elsődleges kiindulópontnak. Ezt mindenek előtt természetesen az adott személy saját hőháztartása határozza meg. Amennyiben a fázós emberek közé tartozol, célszerűbb egy fokkal melegebb hálózsákot választani, hiszen ha túl melegünk lenne, egyszerűen csak le lehet húzni a rajta lévő cipzárt.  De befűteni nem lehet benne.

2. A hálózsák hossza

Vásárlás során ez a paraméter az egyik legfontosabb szempontok közé tartozik. Nem célszerű túlságosan nagy méretű hálózsákot választani, mert a testnek feleslegesen nagy igénybevételre lesz szüksége ahhoz, hogy minden zugát bemelegítse. A fázós hölgyek számára a megfelelő méretű hálózsák kiválasztása sorsdöntő lehet. Az ideális megoldás az, ha a hálózsák 5-10 cm-rel hosszabb a testmagasságnál. Ha a hálózsák túl rövid, a testünkkel érintjük, így nyomást gyakorolunk a hálózsák falára és a szigetelést nyújtó bélésre is. Ezeken a helyeken elfogy a meleg a hálózsákból, és épp ellenkezőleg, a hideget visszük be a környezettől.

Amennyiben magasságod nem több, mint 175 cm, nyert ügyed van. A gyártók szeretik eddig a magasságig jelezni a női hálózsákokat, és mindenféle komfortos megoldásokat találnak ki a nők számára. A Pinguin márkához tartozó "lady" sorozat hálózsákjaiba (SavanaMistral a Comfort) varrt bélésben csiszolt poliészter található. Ez az anyag funkcionális, elvezeti a nedvességet a testtől, ugyanakkor nem hideg susogós, épp ellenkezőleg. Tapintásra is kellemes, pamutnak tűnik. A Husky márka női hálózsákjai szintén számos extrával lett felszerelve. Az Annapurna Ladies és a Ladies Majesty hálózsákokhoz egyebek mellett a lábrészhez dupla lábzsákot adnak, a Ladies Motion hálózsákok pedig extra szigetelő töltettel vannak ellátva a mellkas illetve a láb részeinél.

Hasonló a helyzet a Boll hálózsákok rövidített Sf- típusainál, ugyanis ezeket is extra szigetelő töltettel látták el a térdrésztől lefelé. A Vango és Hannah gyártók között megtalálhatunk rövidített modelleket. Nem kell megijedni akkor sem, ha a magasságod meghaladja a 185 cm-t vagy akár a 195 centimétert, hiszen bőven akad választék a magasabb hölgyek számára is, viszont számolni kell azzal, hogy ezekben a méretekben le kell mondanunk a láb-részben beépített extra melegítő elemekről. Egy ilyen hálózsákba bújva egyszerűen tekerjük be a lábunkat egy puha fleece pulóverbe, amit nap közben hordhatunk is. Az említett csiszolt poliészter egyébként megtalálható még a Vango és a Boll hosszabbított hálózsákjaiban is.

3. A hálózsák formája

A hálózsákokat a szabás típusa szerint általában két kategóriába sorolhatjuk. Ekek a múmia, illetve szögletes (takaró) formájú hálózsákok. A hőháztartás szempontjából a múmia forma hatékonyabb. A megfelelő hosszúság kiválasztásához hasonlóan ez a forma kiküszöböli a felesleges szabad helyet a hálózsák belsejében.

Amennyiben ez a szabás túlságosan szűknek tűnik neked és attól tartasz, hogy nem tudsz benne kényelmesen aludni, válassz inkább a szögletes hálózsákok valamelyikéből. Ezek a legtöbb gyártó esetében általában 185 – 190 cm hosszú kivitelezésben készülnek, vagy még hosszabbak. Praktikusabb, ha egy fokkal melegebb típusú hálózsákot választunk. Az egyik ilyen típus, amit ajánlunk a Zulu Kabru, melynek 0°C a limit hőmérséklete, vagy a Pinguin Blizzard aminek 4°C a komfort hőmérséklete. Mindkét hálózsák belseje nagyon puha.

Az ígért tippek a gyors felmelegedéshez:

Mi a teendő abban az esetben, ha jóval melegebb hálózsákot választottál, de mégis hidegtől reszketve ébredsz fel az éjszaka közepén? Vagy amikor a nyaralás kezdetén megfázol és nem tudsz felmelegedni?

  • Kezdjük szépen a fejünk búbjától. Ugyanis ezen a ponton távozik a meleg 30% százaléka a testünkből, ezért többnyire elsőként egy jó sapka jelentheti számunkra az elsősegélyt a nagy hidegben!
  • A hálózsákok nyaki részébe egy gallér is van varrva, melyet a felhasználók többnyire észre sem vesznek - ami nagy kár! Amikor a nyakunk körül behúzzuk ezt a részt, a testünk a hálózsákban el lesz szigetelve. Majdnem olyan, mint amikor a termoszt a kupakjával bezárjuk.
  • Folytassuk a törzsünkkel, illetve a lábainkkal – ezekre célszerű meleg termoruhát venni, ideális esetben gyapjúból vagy polipropilénből (a poliészter rosszul tárolja a meleget). Kerüljük a pamutból készült ruhát, mert ezek magukba szívják a testből kijövő izzadságot és ezzel lehűtik a testünket.
  • A lábunkra célszerű lazább meleg zoknit húzni. Amennyiben ennek ellenére is fázna a lábad vigyél magaddal lábmelegítőt, aminek a melegét a hátizsákunk képes egy ideig megőrizni. Esetleg elalvás előtt főzzél egy forró teát, amit tegyél egy jó termoszba (pl. Nalgene Wide Mouth). Éjszaka melegen tart, reggel pedig langyosan megiszod.

  • Amennyiben a kedveseddel együtt indultok kempingezni, aki nem a fázós emberek közé tartozik, célszerű egy bal, illetve egy jobb oldalon záródó hálózsákot beszerezni, amit az éjszaka során egybe tudtok kapcsolni. Így a partner bemelegíti helyettünk az üres teret. Számolj azzal, hogy ez nem a legkényelmesebb megoldás, és nem biztos, hogy sikerül magad alaposan kipihenni.
  • Mielőtt hálózsákba bújnál ne fogyassz alkoholt, mert az kitágítja a testben lévő ereket, ezáltal nagy mennyiségű meleget veszíthet, amire később az éjszaka során szükség lenne. Ez a meleg éjszaka hiányozni fog. Amennyiben mégsem tudsz ellenállni az alkohol csábításának, előbb bújj be a hálózsákba, aztán tölts magadnak egy finom italt!
  • Este ne bújj be üres hassal a hálózsákba, sőt egy kis tornával is fel lehet melegedni. Éjszaka is fel tudjuk így pumpálni a vérünket, néhány felülés megmentheti a fagyos helyzetet, és még erősít is.☺

Hasznos linkek

Forrás: unsplash.com

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Válogatásunk

165 000 Ft (21.65 %) 129 280 Ft -tól

Összehasonlítom

116 230 Ft (32.81 %) 78 090 Ft -tól

Összehasonlítom

Szögletes hálózsák Zulu Kabalu

23 230 Ft (43.65 %) 13 090 Ft

Összehasonlítom

71 860 Ft (10.2 %) 64 530 Ft

Összehasonlítom

28 640 Ft (34.81 %) 18 670 Ft

Összehasonlítom

97 630 Ft (35.99 %) 62 490 Ft

Összehasonlítom

53 110 Ft (12.84 %) 46 290 Ft

Összehasonlítom

57 200 Ft (21.03 %) 45 170 Ft

Összehasonlítom