Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk gyerek hálózsákot

Végre elérkezett az idő, amikor gyermeked már elég nagy és kivihetitek őt a természetbe? Valahova ahova szerettek visszatérni, és ott szeretnétek maradni például egy éjszakára.

 

Tartalom

Ha életünk első éjszakájára gondolnunk a szabadban, egy táborban vagy egy tóparti kempingben a nyaraláson, egy jó hálózsákban képzeljük el magunkat. Számos hálózsák létezik és sajnos nem mindenki számára ugyanaz a megfelelő - ezért nézzük meg a kiválasztást részletesebben, lépésről lépésre.

Gyerek vagy felnőtt, avagy mi a helyzet a hosszúsággal

Egy hálózsák kiválasztása a gyerekek számára nem nagyon különbözik egy felnőttnek szánt hálózsák kiválasztásától. Az elején viszont át kell gondolni, hogy jobb lenne-e egy úgynevezett gyermek hálózsákot vásárolni, azaz egy rövidebbet - ezek a klasszikus hálózsáktól dizájnjuk mellett például kellemesebb tapintású bélésanyagukban is eltérnek.

A gyermek hálózsákokat általában hozzávetőlegesen 150 cm magasságig készítik. A rövidebb zsák kisebb súlyt és kisebb térfogatot jelent becsomagolva is, így a gyerek könnyebben el tudja vinni a hálózsákot a szállásra. De ami a legfontosabb, egy rövidebb hálózsák kiküszöböli a felesleges szabad helyet. Ahhoz ugyanis, hogy jó melegben tudjunk aludni a hálózsákban, magunknak kell bemelegítenünk ezt a belső teret. Minél kevesebb ez a belső tér, annál kevesebb energiát kell belefektetünk. Ha a gyerek olyan kicsi, hogy még egy gyerek hálózsák is túl hosszú neki, mindenképpen keress egy "növekvő hálózsákot", amelyet két méretben használhatsz majd. A rövidítést vagy a hálózsák aljának becipzározásával lehet elérni, ami így a lábfejet jobban melegíti (Boll Patrol), vagy a lábrész egy részének lecipzározásával (Husky Kids Magic). Az így lecsatolt részt is belecsúsztathatjuk lábmelegítőnek a hálózsákba.

Akkor sem lehet igazán jól kipihenni magunkat, ha a hálózsák kicsi. Most nem arról beszélünk, hogy szardíniának érezzük magunkat egy konzervdobozban. Egy kis hálózsák azt is megfoszthatja tőlünk ami valójában a hálózsák funkciója - a meleget. Ebben az esetben a hálózsák falát és velük együtt a szigetelő tömést is összenyomjuk, ami már nem tartja meg a hőt. Ez különösen a hidegre érzékenyebb lábterületre vonatkozik. Nagyobb gyerekeknek, akiknek a gyerek hálózsák éppen megfelelő, ezért célszerűbb egy "felnőtt" hálózsákot választani 175 cm-es magasságig, amelyet olyan gyártók kínálnak, mint a Pinguin vagy a Boll.

Szögletes hálózsák vagy múmia?

Itt kell megemlíteni azt, hogy a múmia hálózsák (a felesleges belső terek, hideg sarkok kiküszöbölésének köszönhetően) jobb a hőmegtartás szempontjából, mint a "szögletes". De az az igazság, hogy ha gyermeked olyan, mintha tíz ördög bújt volna bele, előfordulhat, hogy a végén egyszerűen nem bele se megy - ebben az esetben jó ötlet először kipróbálni a hálózsákot. Ha ez a helyzet, és a múmia formájú hálózsákot el kell vetni, ne ess kétségbe. Noha a szögletes hálózsákokból a hő kissé könnyebben távozik, sokkal kényelmesebbek, és téglalap alakjuknak köszönhetően takarónak is használhatóak. Ez nyáron különösen jól jön. Válassz például egy méhecskés Coleman Glow In The Dark hálózsákot, és látni fogod, hogy a fényes nyomás felvillanyozza a gyerek szemét. Ha inkább egy kicsit melegebbet szeretnél, a Husky Kids Galy mindenképpen lenyűgöz a flanel bevontú belsejével.

Hőmérséklet

Milyen hőmérsékletűt kell választani? Három hálózsák van: komfort, limit és extrém, az EN13537 szabvány szerinti osztályozás szerint, ami laboratóriumban történik olyan körülmények között, amelyek a szabadban valószínűleg nem fordulnak elő. Ezek a hőmérsékletek ezért csak tájékoztató jellegűek. Gyereknek szánt hálózsák esetén kövesd a kényelmet, de vedd figyelembe, hogy a gyerek olyan-e mint egy fagyi, vagy nem minden helyzetben melegszik úgy fel, mint egy kis kövecske. Gyermek hálózsákok esetén is találkozhatunk az ajánlott használati hőmérséklet-tartományokkal (Vango), vagy a szezonalitás szerinti megnevezéssel (pl. Outwell). Az 1 évszakos hálózsák nyárra lesz jó, a 2 évszakos késő tavasztól kora őszig, stb. További információkért nézd meg a Hálózsákok - szigetelőanyagok és hőmérséklet-meghatározás cikket, amely részletesebben foglalkozik a témával.

  • Többet akarok tudni >

Néhány szó befejezésül

Röviden: nincs univerzális hálózsák, és ha egész évben utaztok, jobb, ha melegebben tartod a gyereket. Ne aggódj, hogy túl melege lesz a hálózsákban, mindig kicipzározhatja magát. Különösen a komforthőmérséklet kiválasztásakor kövesd a józan észt és a tapasztalataidat. Ne felejtsd el, hogy a melegség érzet nagyon szubjektív és hogy az éhes és fáradt ember egyszerűen nem melegszik fel olyan jól.

Azt se feledd, hogy a hálózsák önmagában nem garanciája egy kellemes éjszakának. Ha az ember benne fekszik, akkor saját súlyával csökkenti a szigetelő töltet megfelelő működését, és a hő zavartalanul távozik a földbe. Ezt egy matrac hatékonyan megakadályozza, aminek a kiválasztását szintén nem szabad lebecsülni. A klasszikus habszivacs matracok használatával hosszabb ideig kihúzod, a nagyobb kényelem érdekében vess egy pillantást az önfelfújódó matracokra. Az Outwell például készít 168 cm-es mintás matracokat. A matrac mellett egy sapka, könnyű termikus fehérnemű, egy lazább zokni és egy csésze forró tea is segít. De leginkább a kint alvás öröme, hiszen ezért van ez az egész.

Hasznos linkek

Források: a szerző archívuma, unsplash.com

5 egyszerű lépés a viasz eltávolításához a ruháról

Tanácsadás

Viasz került a ruhádra és nem tudsz megszabadulni tőle? Cikkünkben találsz néhány tippet, hogyan tudod eltüntetni!

Hogyan válasszunk hótalpat?

Tanácsadás

Jobban szeretsz a hegyekben lenni, mint otthon, de amikor a fehér takaró betakarja a lejtőket, úgy érzed, hogy vége a szezonodnak? Tévedsz, a havas terep nem csak a síelőknek való. A hótalpakkal ismét visszatérhetsz a bércekre.

Így válaszd ki jógaszőnyeged!

Tanácsadás

Az edzőszőnyegek közötti különbségek nagyok lehetnek. Egy jól megválasztott tornaszőnyeg nemcsak élvezetesebbé teszi azt a pillanatot, amikor az állóképességedet növeled, hanem biztonságos mozgást is tud garantálni. Mire kell tekintettel lenni a választáskor?

Válogatásunk

28 397 Ft (11.58 %) 25 110 Ft -tól

Összehasonlítom

Gyerek hálózsák Boll Stellar

44 429 Ft (11.68 %) 39 240 Ft -tól

Összehasonlítom

26 200 Ft (30 %) 18 340 Ft -tól

Összehasonlítom

Gyerek hálózsák Vango Kanto Junior

22 240 Ft (47.21 %) 11 740 Ft

Összehasonlítom

Gyerek hálózsák Boll Patrol

37 921 Ft (11.53 %) 33 550 Ft -tól

Összehasonlítom

16 480 Ft (38.23 %) 10 180 Ft

Összehasonlítom

13 180 Ft (43.1 %) 7 500 Ft

Összehasonlítom

30 420 Ft (17.16 %) 25 200 Ft

Összehasonlítom