Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Minden, amit tudni akartál a Softshellről

Mi jut eszedbe, ha univerzális outdoor anyagot mond valaki? A legtöbb turisztikai tapasztalattal rendelkező ember azt mondja, hogy softshell. Ebben egyetértünk. Mi a varázsa, és vannak-e hiányosságai?

Mi az a softshell?

Ez egy modern többrétegű funkcionális anyag, amelyet főleg kültéri ruházat és cipő gyártására használnak.

A név két angol szóból ered a "SOFT" puha és "SHELL" héj kombinálásával jött létre. Ebből könnyen kikövetkeztethetőek az alapvető tulajdonságai - mechanikai ellenállás, vízállóság, jó hőszigetelés, szélállóság és légáteresztő képesség.

Felbecsülhetetlen értékű mindenes vagy nem praktikus?

Az igazság az, hogy az érdeklődés a softshell iránt az utóbbi 2-3 évben kicsit háttérbe szorult, és a legnagyobb fellendülés évei már elmúltak. Mindazonáltal továbbra is megmarad, és valószínűleg továbbra is szerves része lesz a ruhák rétegezésének, az úgynevezett hagymaréteg-rendszernek, ahol egyszerre betölti a második (szigetelő), és a harmadik (védő) réteg szerepét is. Pontosan abban van a különlegessége, hogy egyszerre helyettesítheti a fleece pulóver szolgáltatásait, és megvéd az esőtől és a széltől, mint a membrándzseki. Ebből következik ugyanakkor a hátránya is.

A softshell a legnagyobb értékét hidegebb időben és változó időjárási körülmények között biztosítja. Ha meleg és száraz környezetben használjuk, vagy éppen ellenkezőleg, fagyos, illetve más szélsőséges éghajlati viszonyok között, akkor beleütközhetünk ennek az akadályaiba. Ebből egyértelmű, hogy az átlagos felhasználó (túrázó vagy turista) számára a softshell különösen tavaszi és őszi természetjárásokra alkalmas választás - esetleg enyhe téli időjárás esetén.

Anyagtulajdonságok

A softshell felülete puha, hajlékony, és a poliuretán anyagnak köszönhetően víztaszító. Az esőcseppek lefutnak rajta, a hó nem tapad rá.

A belső anyag melegebb változatok esetén microfleece, könnyű nyári modellekben kötött (jersey).

A Softshell típusai

A belső felépítését tekintve a softshellnek 2 alapvető típusát különböztetjük meg:

1. A membrán softshell laminált membránnal rendelkezik a külső réteg és a bélés között, amely jobban ellenáll a szélnek és a külső nedvességnek.

2. A szőtt softshell viszont csak textilszálakból készül speciális szövéssel, és jó légáteresztő képességgel, alacsonyabb súllyal, nagy rugalmassággal és nagy kopásállósággal rendelkezik.

A softshell legfontosabb paraméterei

Vízállóság - a vízoszlop elméleti magasságát jelzi, amelynek a szövet az első vízcseppek beszivárgása előtt ellenáll. Az ISO 811 nemzetközi szabvány szerint az anyag vízálló, ha ellenáll legalább 1300 mm víznyomásnak. A szőtt softshell esetében általában 5000 mm-ig is találhatunk értékeket. A membrán softshell vízállósága meghaladja a 30 000 mm vízoszlopot.

Szélállóság - nagyrészt minden softshell-t szélállónak mondhatunk. Azonban csak a membrános softshell büszkélkedhet igazán jó szélállósággal. Ne feledjük azonban, hogy minél nagyobb az anyag szélállósága, annál alacsonyabb a légáteresztő képessége.

Légáteresztő képesség - rövidítve: Ret. Ezt Pa*m2/W egységekben mérjük, ami azt mutatja, hogy milyen energia szükséges egy adott vízmennyiség elpárologtatásához. Minél alacsonyabb a Ret érték (azaz a víz elpárologtatásához szükséges energia alacsony), annál lélegzőbb az anyag. Ugyancsak találkozhatunk a páraáteresztő képességének korábban széles körben alkalmazott jelzésével , amely g/m2/24órában van kifejezve, és azt mutatja, hogy hány gramm vízgőzt képes felszabadítani egy nap alatt.

Az egyszerűség kedvéért mellékelünk egy táblázatot, amely összehasonlítja a légáteresztést és a páraáteresztést:
LÉGÁTERESZTÉS (az ISO 11092 szerint) PÁRAÁTERESZTÉS (ISO 2528 szerint)
RET <6 (nagyon jó) több mint 16 000 g/m2/24 óra
RET 6 - 13 (jó)  6 000 - 15 000 g/m2/24 óra
RET 13 - 20 (kielégítő) 4 000 - 5 000 g/m2/24 óra
RET> 20 (elégtelen)  kevesebb mint 4 000 g/m2/24 óra

Nagyon érdekes összehasonlítani a testgőz keletkezésének hozzávetőleges értékeit a terhelés intenzitása és a kabátok páraáteresztő képessége szerint:
TEVÉKENYSÉG (az állapotok és a fiziológia szerint) PÁRAÁTERESZTÉS (ISO 2528 szerint)
séta 5 000 - 10 000 g/m2/24 óra
futás 20 000 - 28 000 g/m2/24 óra
extrém fizikai aktivitás 35 000 g/m2/24 óra felett

Hőállóság - nagyon fontos paraméter, amelyet sajnos a softshell termékek 99%-án nem találunk meg. Az információk közvetlenül a gyártótól azonban beszerezhetőek. A hőellenállás rövidítése Rct, és K*m2/W egységekben mérik. A szövet külső és belső felülete közötti hőmérséklet-különbséget fejezi ki. Ez azt jelenti, hogy minél alacsonyabb ez az érték, annál jobban szigetel az anyag, és az ember általad termelt hő nem jut ki.

Megfelelő karbantartás

Megfelelő gondossággal kell eljárni és tárolni minden funkciós ruházatot. Ugyanúgy, mint például egy autónál - ha rendszeresen szervizeled, feltöltöd üzemanyaggal és óvatosan jársz vele, akkor sokáig és jól szolgál (természetesen feltéve, hogy nem gyárilag alacsony minőségű terméket vásárolsz).

Időnként adj meg a softshell ruháidnak egy funkcionális ruhákhoz használt speciális mosószeres mosást, lehetőleg közvetlenül a softshellhez valót. Kerüld a szokásos mosóporokat, amelyek tartósan károsíthatják a ruházatot. Mosás közben ne felejtsd el a ruhákat is impregnálni. A legjobb terméket ismét kifejezetten a softshell számára tervezték.

A jutalom nemcsak a szárazon maradt váll vagy nadrág lesz, hanem meghosszabbítja az élettartamát, növeli színtartóságát, megvédi a ruházatot az UV-től és a szennyeződés rátapadásától. Ez a törődés megtérül!

 

A softshell ruházat teljes kínálata:

 

 
Források:

mackenzienz.com, gore-tex.co.uk, highpoint.cz, treking.cz

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

48 317 Ft (19.08 %) 39 100 Ft

Összehasonlítom

Kabát Axon Sharp

13 040 Ft

Összehasonlítom

76 180 Ft (7.73 %) 70 290 Ft

Összehasonlítom

Férfi kerékpáros dzseki Acepac Contour Air jacket

26 500 Ft (10 %) 23 850 Ft

Összehasonlítom

Gyerek softshell kabát Zulu Tane K

15 480 Ft (56.72 %) 6 699 Ft

Összehasonlítom

69 938 Ft (10.01 %) 62 940 Ft

Összehasonlítom

46 713 Ft (9.26 %) 42 390 Ft

Összehasonlítom

Férfi softshell kabát Alpine Pro Hoor

42 978 Ft (18.75 %) 34 920 Ft

Összehasonlítom