Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk ruhát ha nyirkos az időjárás

Köd, eső, szél, fagy - semmi olyan, amit egy út során többször is szeretnél átélni... De mi a 4camping.hu-ban a "Nincs rossz idő, csak rossz öltözet" mottót valljuk, és mivel nem vagyunk önzőek, Vítek Hruška megosztja veletek tippjeinket, hogyan kell megfelelően felöltözni nyirkos időben.


Tartalom

Hihetetlen, hogy nyirkos időben mennyi emberrel találkozom a természetben, és elképesztő, hogy ezek a túrázók milyen gyakran választanak rossz ruhát. Nem szeretném most értékelni az emberek ízlését és stílusát a ruházat szempontjából, nem vagyok divatrendőr, a ruházat funkcionális oldalán szeretnék maradni.

Azt szereted, ha meleged van? Nem szeretsz izzadni? A lábadat inkább szárazon tartod, vagy az élmények és fotók mellé valóban megfázást és köhögést is haza szeretnél vinni?

Ha egyike vagy azoknak, akik inkább elkerülnék a kellemetlenséget, a megfázást és a betegséget, ne becsüld le a ruha kiválasztását, vagyis azt, hogy mit veszel fel egy kirándulásra. Ez egy megfelelően megválasztott funkcionális fehérneművel kezdődik, és egy vízálló kabáttal végződik.

A megfelelő turistaruházat alapja a réteges öltözködés, az úgynevezett hagymaréteg rendszer, amely néhány szabály betartása esetén biztosítja, hogy testünk szárazon, melegen és kényelemben maradjon, még akkor is ha kint farkasordító hideg van.

Hagyma-réteg rendszer

= az ismerős elnevezés a ruha rétegezésére utal, azok tulajdonságainak lehető leghatékonyabb kihasználása érdekében

Az egyes rétegeknek (3 alapréteget ismerünk) megvan a sajátos funkciója, kihagyása pedig jelentősen megzavarhatja az egész rendszer funkcionalitását. A rétegezés nemcsak az éghajlati viszonyoktól függ, hanem az egyén elvárásaitól is, és célja, hogy a felhasználónak a lehető legnagyobb kényelmet biztosítsa.

 • 1. réteg (elszívó, kényelmes)

Ezt a réteget használjuk alapként, és közvetlenül a testre kell illeszkednie. Gyorsan és hatékonyan távolítja el a test nedvességét a bőrről, szárazon tartva a testet. Általában funkcionális fehérnemű néven ismert.

 • 2. réteg (szigetelés)

Ez a réteg eltávolítja az első réteg nedvességét, miközben fenntartja a test hőjét. Az anyagokat kiváló technológiák felhasználásával szövik, amelyek képesek megkötni nagy mennyiségű levegőt, alacsony a nedvszívó képességük és jó nedvesség-elvezető képességgel rendelkeznek. Ez a kategória magában foglalja az összes különböző súlyú és felszínű fleece ruházatot.

 • 3. réteg (védő)

Kulcsfontosságú szerepet játszik az egész rendszerben, bár a többi réteg nélkül nem lenne semmi értelme. A szigetelő réteget szárazon kell tartania alatta, hogy megakadályozza a nedvesség (verejték) felhalmozódása révén bekövetkező nem kívánt hőveszteséget, ugyanakkor vízállónak kell lennie, hogy megakadályozza a víz külső környezetbe jutását. Ezért e kategória tipikus képviselői membránnal, bevonattal vagy legalább víztaszító kezeléssel ellátott anyagokból készülnek.

Akkor mit is kell felvenni? Kezdjük szépen a bőrünktől.

Funkcionális ruházat

A testen mindig funkcionális fehérneműnek kell lennie. A "funkcionális" szó tükrözi az ilyen ruhák összes olyan tulajdonságát, amelyek maximális kényelmet biztosítanak nekünk.

 • Merinói gyapjú

Számos egyedi tulajdonsággal rendelkezik, amelyek népszerűvé váltak. Ez a speciális gyapjúfajta nem köti meg a szagokat, természetesen antibakteriális, nedves állapotban is felmelegszik és nem gyúlékony. Az ebből az egyedülálló anyagból készült termékek inkább a hidegebb körülményekhez alkalmasabbak.

 • Szintetikus

Meleg napokon ugyanakkor inkább a szintetikus szálakat részesítsd előnyben, például a Coolmax-ot. Ez szárazon tartja a testet, megakadályozza a túlmelegedést és nagyon gyorsan szárad. Inkább rövidebb vagy fizikailag megterhelőbb tevékenységekre alkalmas.

 De függetlenül attól, hogy melyik funkcionális fehérneműt választod, ne feledd, hogy elengedhetetlen a testet tökéletesen körülvevő méret kiválasztása. A ruhanemű csak így érheti el a kívánt maximális funkcionalitását.

 • A funkcionális fehérneműk teljes választéka:

Jótanács: Felejtsd el a laza pamut pólókat. Szépen mutatnak, kellemesek a test számára, de nem tartják szárazon és nem védenek meg a hidegtől.

Pulóver

Menjünk egy réteggel feljebb. Kezdetben szeretnélek emlékeztetni, hogy felejtsd el a pamut pulóvert vagy az akril szvettert. Lassan száradnak és nedvesen nagyon nehéz a súlyuk. Inkább válassz egy fleece pulóvert. A férfiak tökéletesen felmelegednek, például egy Northfinder vagy a Husky márka modelljével, a hölgyek pedig ellenállhatatlanok lesznek a megfizethető Regatta pulóverekben, valamint az amerikai The North Face márka tökéletesen illeszkedő modelljeiben. A gyerekeket elbűvölik a Regatta pulóverei, gyönyörű élénk színeivel.

 • Fleece

A fleece nagyon jól megköti a levegőt, melyet aztán felmelegít, így biztosítja a jobb hőszigetelést. Ezenkívül képes felszívni az első réteg (funkcionális fehérnemű) nedvességét. Ezek azok az okok, ami miatt olyan népszerű a sportolók és a turisták körében a különböző tevékenységek és a ruházati stílusok között, és amiért szerves része a hagyma-réteg rendszernek.

Kettőt a három alaprétegből már átbeszéltünk, már csak egy réteg maradt - a védő, amelyet a kabát és a váltónadrág képvisel. 

Kabát

A kabát átláthatatlan mennyiségű, több száz és száz különféle anyagból készülnek turisták számára, többé-kevésbé megfelelő paraméterekkel. Most megpróbálom röviden és világosan elmagyarázni, hogy mit kell elvárni egy túrakabáttól.

A megfelelő kabát kiválasztásakor a fő szempontnak a vízállóságának és a légáteresztő képességének kell lennie. Ezek befolyásolják azt, hogy hogyan térsz haza a túráról - bőrig ázva, csonttá fagyva, vagy szárazon és mosolyogva.

 • Vízoszlop

A kültéri ruházatban nagyon gyakran találkozhat a vízállóság és a vízoszlop kifejezéssel. A vízállóság az anyag vízzel szembeni ellenálló képességének szakkifejezése, amelyet a jól ismert "vízoszlop" jellemez. Ez egy nagyon fontos paraméter, amelynek minél nagyobb az értéke, annál nagyobb az anyag a víznyomás-álló képessége, azaz akár egy erősebb esőnek is képes ellenállni. Ezt általában milliméterben adják meg és az értékek jelentősen változhatnak.

A vízoszlop magassága és a hozzá tartozó tevékenység:
  450 mm vízoszlop esernyőnél
 5 000 mm nedves padon ülve
12 000 mm a hóban térdelve
18 000 mm a megrakott hátizsák hevedereinek nyomása
30 000 mm nedves hóba eső síelő

A dolgok logikája alapján úgy tűnik, hogy jobb lenne egy membrános kabátot szerezni, amelynek vízállósága meghaladja a 30.000 mm-t. DE...

Van összefüggés a vízállóság, a költség és az anyag légáteresztő képessége között. Minél magasabb az ár, annál jobb az anyag, minél jobb az anyag, annál jobb a vízállóság és a légáteresztő képesség. Ez a két tulajdonság közvetett arányban áll.

Minél vízállóbbak az anyagok, annál kevésbé légáteresztőek, és fordítva. A szabály alól azonban vannak kivételek. Ezek például a csúcsminőségű Gore-tex membránok, amelyek nemcsak kiválóan és tartósan vízállóak, hanem jól lélegzőek is.

 • Légzőképesség és páraáteresztő képesség

Páraáteresztő képesség az anyag azon képessége, hogy átengedi a vízgőzt. Ezt g/m2/24 órában adják meg, azaz mennyi g nedvesség szabadul fel napi 1 m² anyagon és minél nagyobb az érték, annál jobban "lélegzik" az anyag.

A légáteresztő képesség azt jelzi, hogy az anyag ellenáll a nedvesség állandó párolgásának. Az egysége Ret (Pa.m²/W). Ellentétben a páraáteresztő képességgel, minél kisebb az érték (annál kisebb az ellenállása az anyagnak), annál jobban "lélegzik".

LÉGÁTERESZTÉS (az ISO 11092 szerint) PÁRAÁTERESZTÉS (az ISO 2528 szerint) 
RET < 6 (nagyon jó) több mint 16 000 g/m2  24 órában
RET 6 - 13 (jó)  6 000 - 15 000 g/m2 24 órában
RET 13 - 20 (kielégítő) 4 000 - 5 000 g/m2 24 órában
RET > 20 (elégtelen) kevesebb mint 4 000 g/m2 24 órában

Rossz időre, esőre, hóra és szélre számítol? Keress minőségi membránkabátot! Biztosan nem fogsz csalódni, ha a cseh High Point márkát választod, amely széles választékot kínál férfiak, nők és gyermekek számára. Míg ha szép az idő, akkor egy "széldzseki" jobban szolgál majd, személyes tapasztalataim szerint- könnyű, jól csomagolható kabát DWR kezeléssel, bevonattal vagy valamilyen kevésbé erős membránnal. Sokkal olcsóbb, könnyebb lesz, könnyedén bepakolhatod akár a zsebedbe vagy a derekadra akaszthatod egy tokban, és zápor vagy gyenge eső esetén is megfelelő védelmet nyújt. A "zsebdzsekik" szakértője az északír Mac in a Sac márka.

 • DWR, bevonat, vagy membrán?

DWR már kémiailag kezelt anyag gyártójának megnevezése, amely aztán egy ideig jobban ellenáll a víznek. Ez egyfajta hosszú hatású impregnálás.

Bevonat A bevonatot ismét a gyártó biztosítja, és ez egy speciálisan vízálló anyag, amelyet a felső anyag alsó részén visznek fel. Az előny a hosszabb élettartam, mint a DWR kezelés esetén, de alacsonyabb légáteresztő képesség és magasabb árak jellemzők rá.

Membrán A membrán egy speciális anyag, amelyet a felső anyag alsó rétegéhez, valamint a bevonathoz laminálnak, de a bevonattal ellentétben sokkal jobban ellenáll a víznek, sokkal hosszabb az élettartama, drágább, de jobban lélegző.

 • Softshell

Ez a modern többrétegű funkcionális anyagok gyűjtőfogalma, amelyeket elsősorban kültéri ruházat és cipő gyártására használnak.

A név két angol szóból a "SOFT" - puha és "SHELL" - doboz vagy héj kombinálásával jött létre. Ebből könnyen levezethetők az alapvető tulajdonságai - mechanikai ellenállás, vízállóság, jó hőszigetelés, szélállóság és légáteresztő képesség.

 

Jó tipp Nr. 1

Ne felejtsük el a zárt, lehetőleg magasabb cipőket vízálló kivitelben vagy membránnal és természetesen a funkcionális zoknikat sem (a frottír zoknit hagyd otthon és inkább olyan zoknikat keress amilyeneket már említettem a funkcionális ruháknál). 

Jó tipp Nr. 2

Szükség lenne több vízállóságot adni a ruházathoz? Időnként mosd ki a technikai és sportruházatokat speciális mosószerrel, majd impregnálószerrel kezeld. Ha nem vagy biztos abban, hogy melyik termék alkalmas egy adott ruhadarabra, és hogyan kell felvinni, keresd meg a túraruhák és túrafelszerelések eladóit. Ők mindig jó tanácsokkal szolgálnak.

A cipőre használj viaszt vagy impregnáló szert, a gyártó ajánlásától függően. A különbséget azonnal észreveszed már az első esőben.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Vít Hruška

Forrás: unsplash.com

Hogyan tisztítsd és gondozd hátizsákod

Tanácsadás

A hátizsák egy nagyszerű segítőtárs. A kirándulásokon segíti a munkádat, sőt: sokaknál a minőségi hátizsák szükséglet. Ha sok figyelmet szántál a kiválasztására, bizonyára elvárod, hogy tökéletesen szolgáljon majd sok éven át. Tudjuk ennek az útját-módját.

A funkcionális ruházat anyagainak összehasonlítása

Tanácsadás

Hogyan működik a funkcionális ruházat? Összehasonlítjuk az anyagokat és azok tulajdonságait.

Hogyan tartsuk melegen a lábunkat

Tanácsadás

Amikor a lábujjaink teljesen átfagytak, mindig nagy fejtörést okoz, hogy hogyan tudnánk kellően felmelegíteni őket. Az alpesi turizmus ismerői minden bizonnyal tudják, hogy néz ki ha ujjaink fagyási sérülést szenvednek és nem foglalkozunk vele kellően (röviden: kék, aztán fekete, aztán volt-nincs).

Válogatásunk

61 980 Ft (37.51 %) 38 730 Ft

Összehasonlítom

34 080 Ft (40.93 %) 20 130 Ft

Összehasonlítom

55 717 Ft (65 %) 19 500 Ft -tól

Összehasonlítom

32 530 Ft (42.88 %) 18 580 Ft

Összehasonlítom

71 650 Ft (65 %) 25 080 Ft

Összehasonlítom

19 780 Ft (65.02 %) 6 920 Ft -tól

Összehasonlítom

57 309 Ft (65 %) 20 060 Ft -tól

Összehasonlítom

29 680 Ft (64.99 %) 10 390 Ft

Összehasonlítom