Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Hogyan válasszunk ruhát nyirkos időjáráshoz

Köd, eső, szél, talajfagy - semmi olyan, amit egy út során kétszer szeretne látni. De mi a 4camping.hu oldalról a "Nincs rossz idő, csak rossz ruhák" mottót valljuk, és mivel nem vagyunk mohók, Vítek Hruška megosztja veletek tippjeinket, hogyan kell szárazon megfelelően felöltözni.


Tartalom

Hihetetlen, hogy nyirkos időben mennyi emberrel találkozom a természetben, és elképesztő, hogy ezek a túrázók milyen gyakran választanak rossz ruhát. Nem szeretném most értékelni turisztikai nemzetünk ízlését és stílusát a ruházat szempontjából, nem vagyok divatrendőr, de a ruházat funkcionális oldalán szeretnék megállni.

Melegben akar lenni? Nem szeret izzadni? Jobban szereti a lábát száraz körülmények között, vagy valóban megfázást és köhögést szeretne hozni az otthonába az élmények és fotók mellé?

Ha Ön egyike azoknak, akik inkább elkerülnék a kellemetlenségeket, a megfázásokat és betegségeket, ne becsülje alá a választást, hogy mit vegyen fel a természetbe kirándulásokhoz. Ez egy megfelelően megválasztott funkcionális fehérneművel kezdődik, és egy vízálló kabáttal végződik.

A megfelelő turistaruházat alapja az úgynevezett hagymarétegző rendszer, amely néhány szabály betartása esetén biztosítja, hogy testünk száraz, és kényelmes maradjon, még akkor is.

Hagyma rendszer

= tapasztalt név egy ruharéteg-rendszer számára annak tulajdonságainak lehető leghatékonyabb kihasználása érdekében.

Az egyes rétegeknek (3 alapréteget ismerünk) megvan a sajátos funkciója, kihagyása pedig jelentősen megzavarhatja az egész rendszer funkcionalitását. A rétegezés nemcsak az éghajlati viszonyoktól függ, hanem az egyén követelményeitől is, és célja, hogy a felhasználónak a lehető legmagasabb kényelmet biztosítsa.

 •  1. réteg (szállítás, kényelem)

Ezt a réteget használják alapként, és közvetlenül a testre kell illeszkednie. Gyorsan és hatékonyan távolítja el a test nedvességét a bőrről, szárazon tartva a testet. Általában funkcionális fehérnemű néven ismert.

 • 2. réteg (szigetelés)

Ez a réteg eltávolítja az első réteg nedvességét, miközben fenntartja a test hőjét. Műszaki szálakból készült anyagokat, amelyek képesek megkötni nagy mennyiségű levegőt, alacsony nedvszívó képességgel és jó nedvesség elvezető képességgel rendelkezik. Ez a kategória magában foglalja az összes különböző súlyú és kivitelű fleece ruhát.

 • 3. réteg (védő)

Kulcsfontosságú szerepet játszik az egész rendszerben, bár a többi réteg nélk ül nem lenne semmi értelme. A szigetelő réteget szárazon kell tartania alatta, hogy megakadályozza a nedvesség (verejték) felhalmozódása révén bekövetkező nem kívánt hőveszteséget, ugyanakkor vízállónak kell lennie, hogy megakadályozza a víz külső környezetbe jutását. Ezért e kategória tipikus képviselői membránnal, bevonattal vagy legalább víztaszító kezeléssel ellátott anyagokból készülnek.

Tehát mit vegyek fel? Kezdjük szépen az elejétől.

Funkciós ruházat

A testen mindig funkcionális fehérneműnek kell lennie. A "funkcionális" szó tükrözi az ilyen ruhák összes olyan tulajdonságát, amelyek maximális kényelmét biztosítanak.

 • Merino gyapjú

Számos egyedi tulajdonsággal rendelkezik, amelyek népszerűvé váltak. Ez a speciális gyapjúfajta nem köti meg a szagokat, természetesen antibakteriális, nedves állapotban is felmelegszik és nem gyúlékony. Az ebből a szinte csodaszép anyagból készült termékek alkalmasabbak a hidegebb körülményekhez.

 • Szintetika

Meleg napokon viszont inkább a szintetikus szálakat részesítse előnyben, például a Coolmax-ot. Szárazon tartja a testet, megakadályozza a túlmelegedést és nagyon gyorsan szárad. Inkább alkalmas rövidebb vagy fizikailag megterhelőbb tevékenységekre.

      De függetlenül attól, hogy melyik funkcionális fehérneműt választja, ne feledje, hogy elengedhetetlen a testét tökéletesen körülvevő méret kiválasztása. Csak így érheti el a ruhanemű kívánt maximális funkcionalitását.

 • A funkcionális fehérneműk teljes választéka:

Jó tanács: Felejtsd el a laza pamut pólókat. Szépen mutatnak, kellemesek a test számára, de nem tartják szárazon és nem védenek meg a hidegtől.

Pulóver

Menjünk egy réteggel feljebb. Kezdetben szeretném emlékeztetni, hogy felejtse el a pamut pulóvert vagy az akril szvettert. Lassan száradnak, és a nedves súlya nagy nehéz. Inkább válasszon egy fleece pulóvert. A férfiak tökéletesen felmelegednek, például a Northfinder vagy a Husky márkák modelljeivel, a hölgyek pedig ellenállhatatlanok lesznek a megfizethető Regatta pulóverekben, valamint az amerikai The North Face márka tökéletesen illeszkedő modelljeiben. A gyerekeket elbűvöli a Regatta Marlin VI pulóver gyönyörű élénk színekben.

 • Fleece

A fleece nagyon jól megköti a levegőt, amelyet ezután felmelegít, és így biztosítja a jobb hőszigetelést. Ezenkívül képes felszívni az első réteg nedvességét (funkcionális fehérnemű). És ezek az okok, amelyek miatt olyan népszerű a sportolók és a turisták körében a tevékenységek és a ruházati stílusok között, és miért szerves része a hagymarendszernek.

Ennek a három alaprétegből kettőt kell megoldania, és csak egy maradt - védő, amelyet kabátok és váltónadrág képvisel. 

Kabát

A kabát kimeríthetetlen, több tucat és száz különféle anyagból készülnek a turisták számára, többé-kevésbé megfelelő paraméterekkel. Most megpróbálom röviden és világosan elmagyarázni Önnek, hogy mit kell elvárnia egy túrakabáttól.

A megfelelő kabát kiválasztásakor a fő szempontnak a vízállóságának és a légáteresztő képességének kell lennie. 

 • Vízoszlop

A kültéri ruházatban nagyon gyakran találkozhat a vízállóság és a vízoszlop kifejezéssel. A vízállóság az anyag vízzel szembeni ellenálló képességének szakkifejezése, amelyet a jól ismert "vízoszlop" jellemez. Ez egy nagyon fontos paraméter, amely azt mondja, hogy minél nagyobb az értéke, annál nagyobb a víznyomás, azaz az erősebb esőnek, az anyag képes ellenállni. Általában milliméterben adják meg, és az értékek jelentősen változhatnak.

A vízoszlop magassága és egyenértéke a kiválasztott tevékenységekhez:
  450 mm vízoszlop esernyőnél
 5 000 mm nedves padon ülve
12 000 mm a hóban térdelve
18 000 mm a megrakott hátizsák hevedereinek nyomása
30 000 mm nedves hóba eső síelő

A dolgok logikája alapján úgy tűnik, hogy jobb lenne egy membrános kabátot szerezni, amelynek vízállósága meghaladja a 30.000 mm-t. DE...

Van összefüggés a vízállóság, a költség és az anyag légáteresztő képessége között, amely átengedi a vízgőzt. Minél magasabb az ár, annál jobb az anyag, minél jobb az anyag, annál jobb a vízállóság és a légáteresztő képesség. Ez a két tulajdonság közvetett arányban áll velük.

Minél vízállóbbak az anyagok, annál kevésbé légáteresztőek, és fordítva. A szabály alól azonban vannak kivételek. Ezek például a csúcsminőségű Gore-tex membránok, amelyek nemcsak kivételesen és tartósan vízállóak, hanem jól lélegzők is.

 • Légzőképesség és páraáteresztő képesség

Páraáteresztő képesség az anyag azon képessége, hogy átengedi a vízgőzt. Ezt g / m2 / 24 órában adják meg, azaz mennyi g nedvesség szabadít fel napi 1 m² anyagot a minél nagyobb az érték, annál jobban "lélegzik" az anyag.

Légáteresztő képesség azt jelzi, hogy az anyag ellenáll a nedvesség állandó párolgásának. Az egység Ret (Pa.m² / W). És ellentétben a páraáteresztő képességgel, minél kisebb az érték (annál kisebb az ellenállása az anyagnak), annál jobban "lélegzik".

LÉGÁTERESZTŐ (podle ISO 11092) PÁRAÁTERESZTŐ (ISO 2528 szerint) 
RET < 6 (nagyon jó) több mint 16 000 g/m2  24 órában
RET 6 - 13 (jó)  6 000 - 15 000 g/m2 za 24 órában
RET 13 - 20 (kielégítő) 4 000 - 5 000 g/m2 za 24 órában
RET > 20 (elégtelen)  kevesebb mint 4 000 g/m2 za 24 órában

Rossz időre, esőre, hóra és szélre számít? Keressen minőségi membránkabátot! Biztosan nem fog csalódni, ha a cseh Husky márkát választja, amely széles választékot kínál férfiak, nők és gyermekek számára. Azonban, ha szép az idő, akkor egy "széldzseki" jobban szolgál majd személyes tapasztalataim szerint.- könnyű, jól csomagolható kabát DWR kezeléssel, bevonattal vagy valamilyen kevésbé erős membránnal. Sokkal olcsóbb, könnyebb lesz, könnyedén bepakolhatja a zsebébe vagy a derekára akasztott tokba, és zápor vagy gyenge eső esetén is megfelelő védelmet nyújt. A "zsebdzsekik" szakértője az északír Mac in a Sac in márka.

 • DWR, bevonat vagy membrán?

DWR már kémiailag kezelt anyag gyártójának megnevezése, amely aztán egy ideig jobban ellenáll a víznek. Mondjuk ez egyfajta hosszú hatású impregnálás.

Bevonat- A bevonatot ismét a gyártó biztosítja, és ez egy speciálisan vízálló anyag, amelyet a felső anyag alsó részén visznek fel. Az előny a hosszabb élettartam, mint a DWR kezelés esetén, de alacsonyabb légáteresztő képesség és magasabb árak jellemzők rá.

Membrán- A membrán egy speciális anyag, amelyet a felső anyag alsó rétegéhez, valamint a bevonathoz laminálnak, de a bevonattal ellentétben sokkal jobban ellenáll a víznek, sokkal hosszabb az élettartama, drágább, de jobban lélegző.

 • Softshell

Ez a modern többrétegű funkcionális anyagok gyűjtőfogalma, amelyeket elsősorban kültéri ruházat és cipő gyártására használnak.

A név két angol szóból a "SOFT" puha és "SHELL" doboz vagy héj kombinálásával jött létre. Ebből könnyen levezethetők az alapvető tulajdonságai - mechanikai ellenállás, vízállóság, jó hőszigetelés, szélállóság és légáteresztő képesség.

 

Jó tipp. 1

Ne felejtsük el a zárt, lehetőleg magasabb cipőket vízálló kivitelben vagy membránnal és természetesen funkcionális zoknikat. 

Jó tipp. 2

Hozzá akarja adni a szükséges vízállóságot a ruházatához? Mossa le időnként a technikai és sportruházat speciális mosószerében, majd impregnálószerekkel kezelje. Ha nem biztos abban, hogy melyik termék alkalmas egy adott ruhadarabra, és hogyan kell felvinni, kérdezze meg a túraruhák és felszerelések eladóját. Határozottan jó tanácsot ad Önnek .

Használjon viaszt vagy impregnálást a cipőn, a gyártó ajánlásaitól függően. Az első esőben azonnal észreveszi a különbséget.

Szerző: Vít Hruška

Forrás: unsplash.com

Hogyan kezeljük a derékaljat (matracot)

Tanácsadás

A matrac minden természetjáró felszerelésének szerves része. De tudod, hogyan kell megfelelően gondoskodni róla? Mi igen!

Hogyan kezeljük a hálózsákot

Tanácsadás

A hálózsák kiválasztásának már több cikket szenteltünk Tanácsadás rovatunkban. Most arról adunk tanácsot, hogyan vigyázz megfelelően a hálózsákra, hogy az hosszú évekig jól szolgáljon.

Hogyan kezeljük a sátrat

Tanácsadás

Minden sátorvásárláshoz idő, türelem és pénz kell. Ezen változók alapján egyértelmű, hogy ez nem egy egyszerhasználatos cikk. Íme néhány tipp a sátor megfelelő gondozásához.