Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Néhány trükk a hideg legyőzéséhez

Ki szeretne úgy remegni mint egy kocsonya? Tanuld meg kezelni a hideget.


Tartalom

Nem számít, ha villamosra vársz, éppen a snowboardod kötését kapcsolod be egy gyönyörű sípálya előtt, vagy az utolsó cöveket vered be egy hóesés előtti este, fázni sosem akarsz.

 

 

Dolgozz magadon ingyen

Furcsa ezt mondani, de elsősorban a fejedben kell küzdened a hideg ellen. Egy kis szorgalom és lemondás kell hozzá, de ez nem kerül semmibe, és pozitív hatással lehet az életed más területein is. Kezdd az úgynevezett sokkterápiás hidegzuhannyal. Minden zuhanyzás alkalmával vegyél pár mély levegőt, csukd be a szemed, ne dacolj és fordítsd a csapot a JÉGHIDEG helyzetbe. Tarts ki minél tovább - például egy percig, majd meleggel jutalmazd meg magad. Vegyél mégegy nagy levegőt, csukd be a szemed, és most már gondolkodás nélkül tekerd a JÉGHIDEG helyzetbe, és élvezd a második kört. Mára ennyi elég is volt.

Ez csak egy fürdőszobai gyakorlat, ennek ellenére látni fogod, hogy felélénkít, talán jobban ellenállsz majd a megfázásnak, és úgy fogod érezni magad... nos, egyszóval csak jobban. Lehet, hogy majd nem kell hat pulóvert felvenned a téli kabát alá, mikor kint még  amúgy is nulla felett van, és előfordulhat, hogy a termosztátot sem kell feltekerned 26°C-ra, hanem elég lesz a 20°C is.

És ha fellángol benned a hideg iránti szeretet, próbálj megedződni egy tóban vagy folyóban. Tényleg nagyon menő tud lenni. Ha tényleg nem szereted a hideget, mehetsz szaunázni is, de ne vigyük túlzásba, mert ez eléggé meg tudja terhelni a szervezetünket.

És hidd el, mindig az elején a legrosszabb, idővel elkezded igazán élvezni.

   

 

Hogyan támogassuk az immunrendszerünket

Az immunitás valójában egy "pajzs", amely megvédi egészségünket. Íme néhány tipp arról, hogy hogyan erősítsük, és ne gyengítsük.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Rövid kilégzés vagy az izomok megfeszítése ingyen

"A" variáció - 30 darab igazán mély be- és kilégzést végzünk. A fejed elkezd forogni, és a tested elkezdi a felesleges oxigént elégetni. Meleged lesz, de itt még nem ér véget. Az utolsó lélegzetvételnél csak egy kicsit engedjünk ki és próbáljuk meg minél hosszabb ideig kibírni levegővétel nélkül. Mondjuk egy - másfél percig. Ne aggódj, a szervezetben elegendő oxigén van, és ez a gyakorlat aktiválja a nem tudatos, hasznos folyamatokat. Olyan hatása van mint egy erős eszpresszónak. Amikor levegőt szeretnél venni, csak végy még egy mély lélegzetet, és tartsd vissza további 20-30 másodpercig. Ezután tarts egy rövid szünetet, és még 2 alkalommal megismételheted.

Ez gyakorlatilag egy rövid bevezető a Wim Hof módszerhez (Ő az az illető, aki 18 órán át sértetlenül kibírta nyakig a jégben), és edzés közben is jól fog jönni.

Ha nem akarsz fújtatni az emberek között, mint egy gőzgép, akkor itt van a "B" lehetőség. Helyezkedj vállszélességű terpeszállásba és kezdd el a lábujjaid a talaj felé tolni. Feszítsd meg minden izmod (a vádlid, térded, feneked, hasizmod, lapockád, húzd össze nyakad). Tartsd ki ezt a megfeszített állapotot 3-5 másodpercig, és a lehető leghamarabb engedd el utána. Ismételd meg az egészet tízszer és érezni fogod, ahogy felmelegszel.

 

Ha a test nem melegíti fel önmagát, akkor táplálékkal segítsd $

A téli hónapokban kirándulások alkalmával a különféle forró italokat fogod értékelni, ideális esetben egy termoszban. Továbbá a leves is remek választás télre. Főzz meg néhány krumplit, hagymát, fokhagymát, és már kész is a kellemes étel. Nem foglal sok helyet és mégis bőséges. A szakértők tudják, hogy télen nem rossz különféle zsírokból energiát nyerni, ezért visznek magukkal egy kis szalonnát vagy diót. A természetes orvoslásból is régóta ismert, hogy a testet a csípős fűszerek is felmelegítik - bors, chili, kurkuma, gyömbér.

 

A fagyott ujjak mindenkit zavarnak

A fagyott ujj télen gyakori jelenség - ez annyira nem számít a városban, de ha hófúvás előtt nem tudod a külső sátorponyvát rákattintani a sátor rudazatára, az már nagy baj. A fagyott ujjak elleni küzdelem egyik alapvető eszköze a kesztyű. Mindenki tudja ezt, de ha extra kényelmet akarsz adni a kezednek, nézd meg az egyujjas verziót. Manapság az egyujjas modellek is lehajtható ujjmelegítővel vannak felszerelve, ennek köszönhetően könnyedén írhatsz SMS-t és nem kell úgy érezned magad, mint egy űrhajós, aki az ISS-en javítja a hővédő pajzsot. Ahol a klasszikus kesztyű már nem elegendő, csak annyit kell tennünk, hogy egy elektromosan fűtött modellhez vagy kémiai alapon működő melegítő kiegészítőhöz nyúlunk segítségért.

A fentiek csak arra az esetre, ha el szeretnéd magad kényeztetni. A minimalisták számára elég csupán pár váll- és karkörzés, hogy a lehető legtöbb vért juttassuk a kézfejbe. Ha már sikerült ezt addig a pontig csinálni, amíg az ujjaid bizseregnek, csak annyit kell tennünk, hogy rendszeresen szorítva, nyomogatva folyamatosan keringésben tartsuk őket. 

   

 

Hogyan tartsuk melegen a kezünket

A fagyos ujj télen gyakori jelenség - ez annyira nem számít a városban, de ha hófúvás előtt nem tudod a külső sátorponyvát rákattintani a sátor rudazatára, az már nagy baj. A fagyott ujjak elleni küzdelem egyik alapvető eszköze a kesztyű.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

A lábakat jó melegben

Amikor a lábujjaink teljesen átfagytak, mindig nagy fejtörést okoz, hogy hogyan tudnánk kellően felmelegíteni őket. Az alpesi turizmus ismerői minden bizonnyal tudják, hogy néz ki ha ujjaink fagyási sérülést szenvednek és nem foglalkozunk vele kellően (röviden: kék, aztán fekete, aztán volt-nincs).

 

Adunk néhány tanácsot a lábaink melegen tartásával kapcsolatban. Kezdjük a legolcsóbbakkal.

a) Műanyag zacskó végszükség esetére | $ - Soha nem hinnéd, hogy egy egyszerű műanyag zacskó, milyen szinten tudja javítani a téli túrádat. Bármilyen cipőd is van, vegyél fel egy száraz zoknit, tekerd be a lábad egy műanyag zacskóba, és húzzál rá még egy zoknit. Egy ilyen hordozható szauna kissé megizzasztja a lábad, de télen ez nem olyan nagy probléma, és ilyenkor amúgy is jobban értékeljük a relatív szárazságot, és a meleget. Ez a filléres trükk egyenesen Láda Hruška kézikönyvéből származik.

 

b) Egy jó zokni | $$ - télen úgy fogjuk értékelni a megfelelő zoknit, mint soha máskor. Nyáron kényelmes zoknit szeretnénk elsősorban, hogy elkerüljük a vízhólyagok kialakulását. Télen pedig elsősorban a lábunkat szeretnénk melegen tartani. Ebből a szempontból gyönyörűen működnek a merino zoknik, és még annál is jobban a membrános anyagból készültek.

 

c) Impregnálás vagy fagyás | $$ - Alacsony hőmérsékleten és alacsony páratartalom esetén a láb melegét legjobban a membránnal ellátott cipők tartják meg, ideális esetben bőrrel kombinálva. A bőrnek azonban nagyobb odafigyelésre, ápolásra van szüksége. Erre remek megoldás lehet a legendás, impregnáláshoz használt Sno-Seal viasz. 

 

d) Vásárolj megfelelő cipőt | $$$ - ha nincs mit impregnálni, jobban a zsebünkbe kell nyúlni - ez a beruházás 60000 Ft körül lesz. A hóban a legjobb magasszárú túrabakancsot választani, minél szélesebb gumi védőborítással, amely megvédi a felsőrészt a kopástól. Ha fagyott hórétegen megyünk keresztül, a kristályok elsősorban a bőrt koptatják, így egy idő után az impregnálás is kezd lekopni, ami azzal jár, hogy a cipő lassan elkezd átázni. Jó választás lehet egy ilyen széles védőréteggel ellátott (főleg az orr résznél) B-C keménységű bakancs, amire akár egy hágóvasat is könnyedén felszerelhetünk.

   

 

TESZT: Sealskinz WF Warm Weather Mid vízhatlan zokni

SealSkinz zokni tesztje - zokni azoknak, akik nem akarják egész évben levenni a futócipőt, de száraz és meleg megoldást keresnek.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Jégcsap az orron alvás közben

Sajnos egyre jobban elpuhultam, és az igazi nagy télben csak néhányszor voltam kénytelen kinn aludni, ezért konzultáltam Tadeás barátommal. Tapasztalatait részben katonai kiképzése során és utazásai során szerezte meg - a trükkjeiről kérdeztem, amikor karácsonykor a Vezúv közelében sátrazott. Vess egy pillantást a divatos bivakjára.

 

Az alap egy jó hálózsák, amely megfelelően szigetel. Az utóbbi időben egyértelműen a legjobb választás egy hiteles gyártó, minőségi tolltöltetű modellje. De mi van, ha ez nem elég?

a) A lángok melegítenek minket | ingyen - ha nem fúj nagyon, és van mit égetni a környéken, gyújts tüzet. Nem  könnyű egész éjjel megőrizni a tüzet, elég csak felmelegíteni pár követ, majd rakd őket zokniba aztán már mehetnek is a hálózsákba.

 

b) Ősrégi segítség | $ - már nagyanyáink is használtak forró vizes palackot. Ha van mivel, melegítsd fel a vizet, öntsd egy kulacsba, tekerd be egy tartalék pulóverbe, és már mehet ez is a hálózsákba. Az a) és b) pontra vonatkozóan Tadeás azt javasolja, hogy helyezzük a lágyék területére, az artériákhoz, amelyek a lábunk felé vezetnek, hogy a vér felmelegedjen. Alternatív megoldásként próbáld ki a hónaljnál.

 

c) Hideg fejjel | $ - A hőleadás 20%-a a fejünkön keresztül történik, ezért a hálózsákban azt javaslom, hogy húzd össze a gallérnál és a kapucniban levő húzózsinórokat is, hogy minél kevesebb hő távozzon. Viselhetsz egy sapkát is, vagy akár tollmaszkot extrém expedícióknál. Ha annyira hideg a levegő, hogy nem kapunk levegőt, akkor sálban is aludhatunk, ami takarja a szánkat és az orrunkat is. Határozottan nem ajánlom, hogy a hálózsák belsejében lélegezz - a kilélegzett nedvesség csökkenti a tollak szigetelő képességét.

 

d) Ez sem elég? Adj hozzá egy kis kémiát | $$ - az utóbbi évek slágere a melegítő párna - amit csak kicsomagolsz és a levegő reagál a párnában lévő anyaggal, így az elkezd hőt kibocsátani. Hűvös helyre helyezed a párnákat és akár nyolc órán keresztül is élvezheted a gyengéd melegséget. Cipőhöz vagy kesztyűhöz is alkalmas. A közelmúltban a Zippo bemutatott egy olyan vegyi melegítőt, amely utántölthető, így használat után nem kell kidobni. Elég csak egy kis benzint hozzáönteni. És nem, nem ég lánggal, biztosan nem gyújt be semmit, csak szellőztetni kell egy kicsit.

 

d) Újra a lábak? | $$$ - modern időket élünk, így vannak speciális szigetelő csizmák is a tél szerelmesei számára. Elég felvenni, és egész éjjel melegben leszünk. Ezeknek a cipőknek a funkciója itt nem ér véget, sokkal gyakrabban fogod értékelni őket, mint várnád.

   

 

Hogyan tartsuk melegen a lábunkat

Amikor a lábujjaink teljesen átfagytak, mindig nagy fejtörést okoz, hogyan tudnánk kellően felmelegíteni őket. Az alpesi turizmus ismerői minden bizonnyal tudják, hogy néz ki ha ujjaink fagyási sérülést szenvednek és nem foglalkozunk vele kellően (röviden: kék aztán fekete aztán volt-nincs).

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Praktikus tippek a végére

Télen nagyon sok hibát elkövethetünk amiken akár az életünk is múlhat:

  • Már mondtuk, hogy viselj sapkát, maszkot, sálat, és NE lélegezz bele a hálózsákba.
  • Ne feledd továbbá, hogy az alkohol csökkenti a test hőmérsékletét - ha nincs esély a megmenekülésre, segít elviselni az elkerülhetetlen véget, de egyébként kerüljük.
  • Ne hagyd otthon a napszemüveget, erre havas terepen ugyanúgy szükségünk lesz - elvégre a hóvakság olyan állapot, amikor több napig nem tudod kinyitni a szemed, mivel a hó az UV-sugárzást visszaveri és ez égeti a szaruhártyát.
  • Szárítsd meg a cipőt a "3 lépés" szabály szerint - ne helyezd a cipőket 3 lépéstől közelebb a sugárzó hőforrástól (tűzhely, fűtőberendezés), tömd meg papírral, amelyet rendszeresen cserélsz. Legalábbis, ha nem akarod, hogy a bőr megrepedjen és a ragasztó megolvadjon.
  • Ne becsüld alá az UV faktoros krémek és a szájbalzsamok erejét - a nap a hegyekben gyorsabban barnít, mint gondolnád.
  • Télen a pamutot hagyd otthon - a pamut tartja a nedvességet, így több hőt veszítesz. Éppen ellenkezőleg, a polipropilént javasoljuk.

A tél elég kegyetlen lehet, ugyanakkor gyönyörű kilátást nyújt, és a havas erdő titokzatos csendjét sem tudjuk máshol megtapasztalni. Ne izgulj, csak indulj a kalandokra. Látni fogod, hogy egy egész napos fogcsikorgatás után még a hétköznapi kenyér és tea is isteni manna lesz.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Matyás Vejskal

Források: szerzői archívum, fotódokumentáció Tadeás-tól, pixabay.com , unsplash.com

5 egyszerű lépés a viasz eltávolításához a ruháról

Tanácsadás

Viasz került a ruhádra és nem tudsz megszabadulni tőle? Cikkünkben találsz néhány tippet, hogyan tudod eltüntetni!

Hogyan válasszunk hótalpat?

Tanácsadás

Jobban szeretsz a hegyekben lenni, mint otthon, de amikor a fehér takaró betakarja a lejtőket, úgy érzed, hogy vége a szezonodnak? Tévedsz, a havas terep nem csak a síelőknek való. A hótalpakkal ismét visszatérhetsz a bércekre.

Így válaszd ki jógaszőnyeged!

Tanácsadás

Az edzőszőnyegek közötti különbségek nagyok lehetnek. Egy jól megválasztott tornaszőnyeg nemcsak élvezetesebbé teszi azt a pillanatot, amikor az állóképességedet növeled, hanem biztonságos mozgást is tud garantálni. Mire kell tekintettel lenni a választáskor?

Válogatásunk

Gyerek sí bukósisak Uvex Heyya

29 020 Ft (36.29 %) 18 490 Ft

Összehasonlítom

56 990 Ft (27.32 %) 41 420 Ft -tól

Összehasonlítom

4 930 Ft (9.94 %) 4 440 Ft

Összehasonlítom

17 470 Ft (15 %) 14 850 Ft

Összehasonlítom

55 485 Ft (33.46 %) 36 920 Ft

Összehasonlítom

44 390 Ft (33.36 %) 29 580 Ft -tól

Összehasonlítom

52 680 Ft (52.56 %) 24 990 Ft

Összehasonlítom

69 730 Ft (56.99 %) 29 990 Ft

Összehasonlítom