Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan kell megfelelően pakolni a hátizsákba

Mindenkinek megvan a maga sajátos stílusa, mindenkinek valami más az igazi. De mi jó a testünknek? Létezik egyáltalán helyes mód a hátizsák pakolására?

Talán mindenki, aki valaha is felkeresett bennünket és tanácsot kért tőlünk a megfelelő hátizsák kiválasztása miatt, rádöbbent arra, hogy mennyire nem is egyszerű kérdés ez. Megnyugtathatunk mindenkit, a hátizsák megfelelő bepakolása sem fog kisebb fejtörést okozni.

Hátizsákot mindig az aktuális tevékenységnek megfelelően választunk. (Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashattok: Hogyan válasszunk hátizsákot) A pakolással kapcsolatban gyakorlatilag ugyanez érvényes. Jelentős különbségek vannak a pakolásban különböző tevékenységek esetén. Egy egynapos biciklitúrára lényegesen mást kell elcsomagolnunk, mint egy egyhetes hegymászásra az Alpokban.

A hátizsák helyes megválasztásával, valamint annak megfelelő beállításával majd máskor foglalkozunk. Most nézzük meg, hogyan lehet megfelelően bepakolni a hátizsákba.

Noha mindannyiunknak megvan a kedvenc hátizsák csomagolási rendszere, néhány szabályt a terhek súlyának megfelelő elosztásával kapcsolatban érdemes mindenkinek betartania. Valószínűleg mindenki, aki jártas a túrázásban, hallott már arról, hogy a nehéz dolgokat közvetlenül a hátizsák fedele alá kell pakolni. Az új tudományos kutatások fényében azonban ez az egyszerű egyetemes tanács nem tűnik minden esetben jónak. Mint a bevezetőben említettem, a hátizsák tartalma főként attól függ, hogy mit akarsz vele csinálni. Ebben az összefüggésben három alapvető kategóriáról beszélhetünk.

 1. technikai terepmászás (hegymászás)

 2. természetben tartózkodás (túrák)

 3. aktív mozgás a természetben (futás, kerékpározás, sífutás)

TECHNIKAI TEREPMÁSZÁS (HEGYMÁSZÁS)

Ez a legszélsőségesebb körülmények közötti mászás, ahol minden lépés lehet akár az utolsó is. Ezért különösen fontos a felszerelés és egyéb dolgoknak a pakolása, hogy vízszintes és függőleges mozgásokban is a leginkább egyensúlyban maradjunk. Egyértelmű, hogy mindent úgy kell pakolni, hogy a hátizsák súlypontja a lehető legközelebb legyen a test súlypontjához. Ennek legjobb módja az, ha a legnehezebb dolgokat a hátizsák magasságának második és harmadik negyedébe helyezzük, és a lehető legközelebb a hátunkhoz. A közepesen nehéz dolgokat a hátizsák magasságának első és negyedik negyedében kell elhelyezni. Ezután jöhetnek a többi dolgok (könnyű és terjedelmes) a hátizsák többi részébe.

TERMÉSZETBEN TARTÓZKODÁS (TÚRÁK)

A természetben tartózkodva gyakran nagyobb távolságra cipeljük a hátizsákot, de a kevésbé megerőltető terepnek köszönhetően nem kell akkora hangsúlyt fektetnünk az egyensúlyra mint az első kategóriában, inkább a kényelemre és a komfortra kell összpontosítanunk. Ezért meg kell próbálnunk a hátizsák súlypontját a lehető legnagyobb mértékben a test súlypontja fölé vinni. A legnehezebb dolgokat jó elhelyezni a hátizsák magasságának felső két negyedében, a lehető legközelebb a háthoz és a legkönnyebb dolgokat az aljához. Ezután a közepesen nehéz tárgyak a hátizsák többi részébe kerüljenek.

AKTíV MOZGÁS A TERMÉSZETBEN
(FUTÁS, KERÉKPÁROZÁS, SíFUTÁS)

Az olyan tevékenységeknél, mint a futás, a kerékpározás vagy a sífutás, az övtáska vagy a kis térfogatú hátizsákok részesülnek előnyben a nagy méretű táskák helyett. Ezért a hátizsák testre erősítése nagyobb szerepet játszik, mint maga a pakolás. A hátizsákot mindig szorosan kell a testre helyezni, hogy a lehető legkevesebbet mozogjon. Általában ez a hát alsó részén lesz. A test közelében elhelyezett nehéz tárgyakra vonatkozó szabály itt is érvényes. Minél közelebb - annál jobb. És minél jobban sikerül a terhet a mozgás ellen bebiztosítani, annál kényelmesebb és hatékonyabb lesz a mozgás a terepen.

Már elmagyaráztuk, hogyan kell elosztani a súlyt a hátizsákban. A továbbiakban arról is szeretnénk beszélni, hogy milyen felszerelések tartoznak az egyes súlykategóriákba és pár tippet is adunk, amivel időt takaríthatsz meg, de akár életeket is menthet.

FELSZERELÉSEK SÚLYKATEGÓRIÁK SZERINT

 • Nehéz dolgok: víz, étel, tűzhely gázpalackkal, csajka, sátoroszlopok, jégcsákány, hómacskák…

 • Közepesen nehéz dolgok: ételek, sátorponyva és hálófülke, ruhák, felfújható matrac…

 • Könnyű dolgok: ruhák, hálózsák, matrac, esőkabát, higiénia…

Az egyes súlykategóriákban természetesen még sok minden van, de a felsorolásnak elegendőnek kell lennie a tájékozódáshoz.


10 + 2 HASZNOS TIPP

 • Ha a sátor csomagját szétszedjük oszlopokra, sátorponyvára és hálófülkére, akkor sokkal jobb a hátizsák helykihasználása, és a súlyponttal is jobban tudunk dolgozni.
 • A tokjából kivett hálózsák sokkal jobban kitölti a hátizsákban lévő üres helyet. Ez sokszor jól kihasználható, például ki lehet vele tömni a hátrészt, hogy ne nyomjon. Ugyanakkor: egy jó minőségű kompressziós csomagban lévő hálózsák sokkal kevesebb helyet foglal el.
 • Fontos dolgokat (telefon, térkép, iránytű, dokumentumok, elsősegély-készlet, sürgősségi ruházat, sürgősségi étel…) jobb, ha vízálló csomagolásba csomagoljuk (elég egy műanyag zacskó), soha nem tudhatod, mikor kerülsz egy patakba :-).
 • Csomagoláskor ne feledd, hogy néhány dologra este vagy másnap lesz csak szükséged, míg másokra már néhány óra múlva. Ezért ennek megfelelően alakítsd a pakolást. A kevésbé szükséges dolgok távolabb lehetnek a bemeneti nyílásoktól.
 • A matracot néha jó speciális hevederekkel rögzíteni a hátizsák tetejére vagy aljára. Ez hihetetlenül sok helyet takarít meg más alapvető dolgok számára.
 • Feltétlenül húzd meg az összes kompressziós hevedert a hátizsákon. A hátizsák tartalma ekkor nem mozog, és jobban tudsz mozogni a terepen.
 • Ha a kulacsban vizet viszel, vedd figyelembe azt a tényt, hogy abból inni fogsz. Ez megváltoztathatja a hátizsák súlypontját. Különösen, ha szívesen hordod a műanyag vizeskulacsot a hátizsák oldalzsebében - ha az egyik teli, a másik üres, az stabilitásvesztést eredményez.
 • A kulacs víznél jobb egy  camelback - víztömlő. Jobb szállítani, kompaktabb, és folyamatosan hozzáférsz a folyadékhoz anélkül, hogy le kellene dobnod a hátizsákot.
 • Mindig legyen kéznél elsősegély-készlet, amit szükség esetére a hátizsák fedelében hordjál. A gyors hozzáférés extrém esetekben életeket menthet.
 • A vízálló vagy esőkabátot is tartsd elérhető távolságban. Az ételek között nem sok haszonát veszed.
 • Egy civilizáción kívüli hosszabb túra során számolj azzal, hogy ahogy az ételt és italt elfogyasztod, a szemét mennyisége, amelyet magaddal kell vinni, megnő. Tehát ne felejts el magaddal vinni egy szemetestáskát vagy zsákot.
 • Nagyszerű, hogy tudod, hogyan kell rétegezni a holmikat a hátizsákban - de ne feledd, a test nem elpusztíthatatlan. A szakértők egyetértenek abban, hogy a testtömeg maximum 40%-át szabad a háton cipelni. Ezért inkább hagyj otthon mindent, amire nincs szükséged.

VÉGSZÓ

Ha eddig elolvastad, akkor már tudod, hogyan kell bepakolni egy hátizsákba, hogy a hátad ne rokkanjon bele. Az országban való mozgásod sincs semmilyen módon korlátozva már, és örömmel indulnál újra kirándulni a természet szépségeihez. Ha kíváncsiságod még mindig nem kielégített és valami még mindig érdekel, és további részleteket szeretnél megtudni, ne habozz, írj nekünk. Örömmel válaszolunk kérdéseidre.

 

Forrás: www.czechout.czwww.outdoorportal.cz

Szerző: Vít Hruška

 

További cikkek:

5 egyszerű lépés a viasz eltávolításához a ruháról

Tanácsadás

Viasz került a ruhádra és nem tudsz megszabadulni tőle? Cikkünkben találsz néhány tippet, hogyan tudod eltüntetni!

Hogyan válasszunk hótalpat?

Tanácsadás

Jobban szeretsz a hegyekben lenni, mint otthon, de amikor a fehér takaró betakarja a lejtőket, úgy érzed, hogy vége a szezonodnak? Tévedsz, a havas terep nem csak a síelőknek való. A hótalpakkal ismét visszatérhetsz a bércekre.

Így válaszd ki jógaszőnyeged!

Tanácsadás

Az edzőszőnyegek közötti különbségek nagyok lehetnek. Egy jól megválasztott tornaszőnyeg nemcsak élvezetesebbé teszi azt a pillanatot, amikor az állóképességedet növeled, hanem biztonságos mozgást is tud garantálni. Mire kell tekintettel lenni a választáskor?

Válogatásunk

61 500 Ft (20 %) 49 200 Ft

Összehasonlítom

109 983 Ft (24.73 %) 82 780 Ft -tól

Összehasonlítom

56 667 Ft (18.38 %) 46 250 Ft

Összehasonlítom

66 650 Ft (23.54 %) 50 960 Ft -tól

Összehasonlítom

Gyerek hátizsák Boll Roo 12l

17 857 Ft (11.24 %) 15 850 Ft -tól

Összehasonlítom

43 180 Ft (19.38 %) 34 810 Ft -tól

Összehasonlítom

58 095 Ft (18.55 %) 47 320 Ft

Összehasonlítom