Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Hogyan kell megfelelően pakolni a hátizsákba

Mindenkinek megvan a maga sajátos stílusa, mindenkinek valami más az igazi. De mi jó a testünknek? Létezik egyáltalán helyes mód a hátizsák pakolására?

Talán mindenki, aki valaha is felkeresett bennünket és tanácsot kért tőlünk a megfelelő hátizsák kiválasztása miatt, rádöbbent arra, hogy mennyire nem is egyszerű kérdés ez. Megnyugtathatunk mindenkit, a hátizsák megfelelő bepakolása sem fog kisebb fejtörést okozni.

Hátizsákot mindig az aktuális tevékenységnek megfelelően választunk. (Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashattok: Hogyan válasszunk hátizsákot) A pakolással kapcsolatban gyakorlatilag ugyanez érvényes. Jelentős különbségek vannak a pakolásban különböző tevékenységek esetén. Egy egynapos biciklitúrára lényegesen mást kell elcsomagolnunk, mint egy egyhetes hegymászásra az Alpokban.

A hátizsák helyes megválasztásával, valamint annak megfelelő beállításával majd máskor foglalkozunk. Most nézzük meg, hogyan lehet megfelelően bepakolni a hátizsákba.

Noha mindannyiunknak megvan a kedvenc hátizsák csomagolási rendszere, néhány szabályt a terhek súlyának megfelelő elosztásával kapcsolatban érdemes mindenkinek betartania. Valószínűleg mindenki, aki jártas a túrázásban, hallott már arról, hogy a nehéz dolgokat közvetlenül a hátizsák fedele alá kell pakolni. Az új tudományos kutatások fényében azonban ez az egyszerű egyetemes tanács nem tűnik minden esetben jónak. Mint a bevezetőben említettem, a hátizsák tartalma főként attól függ, hogy mit akarsz vele csinálni. Ebben az összefüggésben három alapvető kategóriáról beszélhetünk.

 1. technikai terepmászás (hegymászás)

 2. természetben tartózkodás (túrák)

 3. aktív mozgás a természetben (futás, kerékpározás, sífutás)

TECHNIKAI TEREPMÁSZÁS (HEGYMÁSZÁS)

Ez a legszélsőségesebb körülmények közötti mászás, ahol minden lépés lehet akár az utolsó is. Ezért különösen fontos a felszerelés és egyéb dolgoknak a pakolása, hogy vízszintes és függőleges mozgásokban is a leginkább egyensúlyban maradjunk. Egyértelmű, hogy mindent úgy kell pakolni, hogy a hátizsák súlypontja a lehető legközelebb legyen a test súlypontjához. Ennek legjobb módja az, ha a legnehezebb dolgokat a hátizsák magasságának második és harmadik negyedébe helyezzük, és a lehető legközelebb a hátunkhoz. A közepesen nehéz dolgokat a hátizsák magasságának első és negyedik negyedében kell elhelyezni. Ezután jöhetnek a többi dolgok (könnyű és terjedelmes) a hátizsák többi részébe.

TERMÉSZETBEN TARTÓZKODÁS (TÚRÁK)

A természetben tartózkodva gyakran nagyobb távolságra cipeljük a hátizsákot, de a kevésbé megerőltető terepnek köszönhetően nem kell akkora hangsúlyt fektetnünk az egyensúlyra mint az első kategóriában, inkább a kényelemre és a komfortra kell összpontosítanunk. Ezért meg kell próbálnunk a hátizsák súlypontját a lehető legnagyobb mértékben a test súlypontja fölé vinni. A legnehezebb dolgokat jó elhelyezni a hátizsák magasságának felső két negyedében, a lehető legközelebb a háthoz és a legkönnyebb dolgokat az aljához. Ezután a közepesen nehéz tárgyak a hátizsák többi részébe kerüljenek.

AKTíV MOZGÁS A TERMÉSZETBEN
(FUTÁS, KERÉKPÁROZÁS, SíFUTÁS)

Az olyan tevékenységeknél, mint a futás, a kerékpározás vagy a sífutás, az övtáska vagy a kis térfogatú hátizsákok részesülnek előnyben a nagy méretű táskák helyett. Ezért a hátizsák testre erősítése nagyobb szerepet játszik, mint maga a pakolás. A hátizsákot mindig szorosan kell a testre helyezni, hogy a lehető legkevesebbet mozogjon. Általában ez a hát alsó részén lesz. A test közelében elhelyezett nehéz tárgyakra vonatkozó szabály itt is érvényes. Minél közelebb - annál jobb. És minél jobban sikerül a terhet a mozgás ellen bebiztosítani, annál kényelmesebb és hatékonyabb lesz a mozgás a terepen.

Már elmagyaráztuk, hogyan kell elosztani a súlyt a hátizsákban. A továbbiakban arról is szeretnénk beszélni, hogy milyen felszerelések tartoznak az egyes súlykategóriákba és pár tippet is adunk, amivel időt takaríthatsz meg, de akár életeket is menthet.

FELSZERELÉSEK SÚLYKATEGÓRIÁK SZERINT

 • Nehéz dolgok: víz, étel, tűzhely gázpalackkal, csajka, sátoroszlopok, jégcsákány, hómacskák…

 • Közepesen nehéz dolgok: ételek, sátorponyva és hálófülke, ruhák, felfújható matrac…

 • Könnyű dolgok: ruhák, hálózsák, matrac, esőkabát, higiénia…

Az egyes súlykategóriákban természetesen még sok minden van, de a felsorolásnak elegendőnek kell lennie a tájékozódáshoz.


10 + 2 HASZNOS TIPP

 • Ha a sátor csomagját szétszedjük oszlopokra, sátorponyvára és hálófülkére, akkor sokkal jobb a hátizsák helykihasználása, és a súlyponttal is jobban tudunk dolgozni.
 • A tokjából kivett hálózsák sokkal jobban kitölti a hátizsákban lévő üres helyet. Ez sokszor jól kihasználható, például ki lehet vele tömni a hátrészt, hogy ne nyomjon. Ugyanakkor: egy jó minőségű kompressziós csomagban lévő hálózsák sokkal kevesebb helyet foglal el.
 • Fontos dolgokat (telefon, térkép, iránytű, dokumentumok, elsősegély-készlet, sürgősségi ruházat, sürgősségi étel…) jobb, ha vízálló csomagolásba csomagoljuk (elég egy műanyag zacskó), soha nem tudhatod, mikor kerülsz egy patakba :-).
 • Csomagoláskor ne feledd, hogy néhány dologra este vagy másnap lesz csak szükséged, míg másokra már néhány óra múlva. Ezért ennek megfelelően alakítsd a pakolást. A kevésbé szükséges dolgok távolabb lehetnek a bemeneti nyílásoktól.
 • A matracot néha jó speciális hevederekkel rögzíteni a hátizsák tetejére vagy aljára. Ez hihetetlenül sok helyet takarít meg más alapvető dolgok számára.
 • Feltétlenül húzd meg az összes kompressziós hevedert a hátizsákon. A hátizsák tartalma ekkor nem mozog, és jobban tudsz mozogni a terepen.
 • Ha a kulacsban vizet viszel, vedd figyelembe azt a tényt, hogy abból inni fogsz. Ez megváltoztathatja a hátizsák súlypontját. Különösen, ha szívesen hordod a műanyag vizeskulacsot a hátizsák oldalzsebében - ha az egyik teli, a másik üres, az stabilitásvesztést eredményez.
 • A kulacs víznél jobb egy  camelback - víztömlő. Jobb szállítani, kompaktabb, és folyamatosan hozzáférsz a folyadékhoz anélkül, hogy le kellene dobnod a hátizsákot.
 • Mindig legyen kéznél elsősegély-készlet, amit szükség esetére a hátizsák fedelében hordjál. A gyors hozzáférés extrém esetekben életeket menthet.
 • A vízálló vagy esőkabátot is tartsd elérhető távolságban. Az ételek között nem sok haszonát veszed.
 • Egy civilizáción kívüli hosszabb túra során számolj azzal, hogy ahogy az ételt és italt elfogyasztod, a szemét mennyisége, amelyet magaddal kell vinni, megnő. Tehát ne felejts el magaddal vinni egy szemetestáskát vagy zsákot.
 • Nagyszerű, hogy tudod, hogyan kell rétegezni a holmikat a hátizsákban - de ne feledd, a test nem elpusztíthatatlan. A szakértők egyetértenek abban, hogy a testtömeg maximum 40%-át szabad a háton cipelni. Ezért inkább hagyj otthon mindent, amire nincs szükséged.

VÉGSZÓ

Ha eddig elolvastad, akkor már tudod, hogyan kell bepakolni egy hátizsákba, hogy a hátad ne rokkanjon bele. Az országban való mozgásod sincs semmilyen módon korlátozva már, és örömmel indulnál újra kirándulni a természet szépségeihez. Ha kíváncsiságod még mindig nem kielégített és valami még mindig érdekel, és további részleteket szeretnél megtudni, ne habozz, írj nekünk. Örömmel válaszolunk kérdéseidre.

 

Forrás: www.czechout.czwww.outdoorportal.cz

Szerző: Vít Hruška

 

További cikkek:

Hogyan főzzünk a természetben - receptek

Tanácsadás

A Rabbit Chef’s csapata a szabadban főzés szerelmesei és mesterei. Most könnyű és ízletes, a természetben is egyszerűen elkészíthető receptjeikkel adnak inspirációt mindenkinek.

Hogyan kezdjünk el jégfürdőzni

Tanácsadás

Olyan tevékenységet keresel, amely nem vesz el órákat az idődből, de mégis elegendő szellemi pihenést biztosít és erősíti az immunrendszered? Akkor mindenképpen próbáld ki a jeges fürdőzést!

Hogyan főzzünk a természetben?

Tanácsadás

Unod már a szendvicseket a kirándulásokon? Főzz a szabadban! Mit vigyél magaddal, mit érdemes főzni és mire kell odafigyelni az időjárás tekintetében - ezt mind megtalálod ebben a cikkben. 

Válogatásunk

84 270 Ft (20 %) 67 420 Ft

Kosárba teszem