Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Fedezd fel a SALOMON újdonságait és bestsellereit! 👟

Hogyan kell megfelelően pakolni a hátizsákba

Mindenkinek megvan a maga sajátos stílusa, mindenkinek valami más az igazi. De mi jó a testünknek? Létezik egyáltalán helyes mód a hátizsák pakolására?

Talán mindenki, aki valaha is felkeresett bennünket és tanácsot kért tőlünk a megfelelő hátizsák kiválasztása miatt, rádöbbent arra, hogy mennyire nem is egyszerű kérdés ez. Megnyugtathatunk mindenkit, a hátizsák megfelelő bepakolása sem fog kisebb fejtörést okozni.

Hátizsákot mindig az aktuális tevékenységnek megfelelően választunk. (Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashattok: Hogyan válasszunk hátizsákot) A pakolással kapcsolatban gyakorlatilag ugyanez érvényes. Jelentős különbségek vannak a pakolásban különböző tevékenységek esetén. Egy egynapos biciklitúrára lényegesen mást kell elcsomagolnunk, mint egy egyhetes hegymászásra az Alpokban.

A hátizsák helyes megválasztásával, valamint annak megfelelő beállításával majd máskor foglalkozunk. Most nézzük meg, hogyan lehet megfelelően bepakolni a hátizsákba.

Noha mindannyiunknak megvan a kedvenc hátizsák csomagolási rendszere, néhány szabályt a terhek súlyának megfelelő elosztásával kapcsolatban érdemes mindenkinek betartania. Valószínűleg mindenki, aki jártas a túrázásban, hallott már arról, hogy a nehéz dolgokat közvetlenül a hátizsák fedele alá kell pakolni. Az új tudományos kutatások fényében azonban ez az egyszerű egyetemes tanács nem tűnik minden esetben jónak. Mint a bevezetőben említettem, a hátizsák tartalma főként attól függ, hogy mit akarsz vele csinálni. Ebben az összefüggésben három alapvető kategóriáról beszélhetünk.

 1. technikai terepmászás (hegymászás)

 2. természetben tartózkodás (túrák)

 3. aktív mozgás a természetben (futás, kerékpározás, sífutás)

TECHNIKAI TEREPMÁSZÁS (HEGYMÁSZÁS)

Ez a legszélsőségesebb körülmények közötti mászás, ahol minden lépés lehet akár az utolsó is. Ezért különösen fontos a felszerelés és egyéb dolgoknak a pakolása, hogy vízszintes és függőleges mozgásokban is a leginkább egyensúlyban maradjunk. Egyértelmű, hogy mindent úgy kell pakolni, hogy a hátizsák súlypontja a lehető legközelebb legyen a test súlypontjához. Ennek legjobb módja az, ha a legnehezebb dolgokat a hátizsák magasságának második és harmadik negyedébe helyezzük, és a lehető legközelebb a hátunkhoz. A közepesen nehéz dolgokat a hátizsák magasságának első és negyedik negyedében kell elhelyezni. Ezután jöhetnek a többi dolgok (könnyű és terjedelmes) a hátizsák többi részébe.

TERMÉSZETBEN TARTÓZKODÁS (TÚRÁK)

A természetben tartózkodva gyakran nagyobb távolságra cipeljük a hátizsákot, de a kevésbé megerőltető terepnek köszönhetően nem kell akkora hangsúlyt fektetnünk az egyensúlyra mint az első kategóriában, inkább a kényelemre és a komfortra kell összpontosítanunk. Ezért meg kell próbálnunk a hátizsák súlypontját a lehető legnagyobb mértékben a test súlypontja fölé vinni. A legnehezebb dolgokat jó elhelyezni a hátizsák magasságának felső két negyedében, a lehető legközelebb a háthoz és a legkönnyebb dolgokat az aljához. Ezután a közepesen nehéz tárgyak a hátizsák többi részébe kerüljenek.

AKTíV MOZGÁS A TERMÉSZETBEN
(FUTÁS, KERÉKPÁROZÁS, SíFUTÁS)

Az olyan tevékenységeknél, mint a futás, a kerékpározás vagy a sífutás, az övtáska vagy a kis térfogatú hátizsákok részesülnek előnyben a nagy méretű táskák helyett. Ezért a hátizsák testre erősítése nagyobb szerepet játszik, mint maga a pakolás. A hátizsákot mindig szorosan kell a testre helyezni, hogy a lehető legkevesebbet mozogjon. Általában ez a hát alsó részén lesz. A test közelében elhelyezett nehéz tárgyakra vonatkozó szabály itt is érvényes. Minél közelebb - annál jobb. És minél jobban sikerül a terhet a mozgás ellen bebiztosítani, annál kényelmesebb és hatékonyabb lesz a mozgás a terepen.

Már elmagyaráztuk, hogyan kell elosztani a súlyt a hátizsákban. A továbbiakban arról is szeretnénk beszélni, hogy milyen felszerelések tartoznak az egyes súlykategóriákba és pár tippet is adunk, amivel időt takaríthatsz meg, de akár életeket is menthet.

FELSZERELÉSEK SÚLYKATEGÓRIÁK SZERINT

 • Nehéz dolgok: víz, étel, tűzhely gázpalackkal, csajka, sátoroszlopok, jégcsákány, hómacskák…

 • Közepesen nehéz dolgok: ételek, sátorponyva és hálófülke, ruhák, felfújható matrac…

 • Könnyű dolgok: ruhák, hálózsák, matrac, esőkabát, higiénia…

Az egyes súlykategóriákban természetesen még sok minden van, de a felsorolásnak elegendőnek kell lennie a tájékozódáshoz.


10 + 2 HASZNOS TIPP

 • Ha a sátor csomagját szétszedjük oszlopokra, sátorponyvára és hálófülkére, akkor sokkal jobb a hátizsák helykihasználása, és a súlyponttal is jobban tudunk dolgozni.
 • A tokjából kivett hálózsák sokkal jobban kitölti a hátizsákban lévő üres helyet. Ez sokszor jól kihasználható, például ki lehet vele tömni a hátrészt, hogy ne nyomjon. Ugyanakkor: egy jó minőségű kompressziós csomagban lévő hálózsák sokkal kevesebb helyet foglal el.
 • Fontos dolgokat (telefon, térkép, iránytű, dokumentumok, elsősegély-készlet, sürgősségi ruházat, sürgősségi étel…) jobb, ha vízálló csomagolásba csomagoljuk (elég egy műanyag zacskó), soha nem tudhatod, mikor kerülsz egy patakba :-).
 • Csomagoláskor ne feledd, hogy néhány dologra este vagy másnap lesz csak szükséged, míg másokra már néhány óra múlva. Ezért ennek megfelelően alakítsd a pakolást. A kevésbé szükséges dolgok távolabb lehetnek a bemeneti nyílásoktól.
 • A matracot néha jó speciális hevederekkel rögzíteni a hátizsák tetejére vagy aljára. Ez hihetetlenül sok helyet takarít meg más alapvető dolgok számára.
 • Feltétlenül húzd meg az összes kompressziós hevedert a hátizsákon. A hátizsák tartalma ekkor nem mozog, és jobban tudsz mozogni a terepen.
 • Ha a kulacsban vizet viszel, vedd figyelembe azt a tényt, hogy abból inni fogsz. Ez megváltoztathatja a hátizsák súlypontját. Különösen, ha szívesen hordod a műanyag vizeskulacsot a hátizsák oldalzsebében - ha az egyik teli, a másik üres, az stabilitásvesztést eredményez.
 • A kulacs víznél jobb egy  camelback - víztömlő. Jobb szállítani, kompaktabb, és folyamatosan hozzáférsz a folyadékhoz anélkül, hogy le kellene dobnod a hátizsákot.
 • Mindig legyen kéznél elsősegély-készlet, amit szükség esetére a hátizsák fedelében hordjál. A gyors hozzáférés extrém esetekben életeket menthet.
 • A vízálló vagy esőkabátot is tartsd elérhető távolságban. Az ételek között nem sok haszonát veszed.
 • Egy civilizáción kívüli hosszabb túra során számolj azzal, hogy ahogy az ételt és italt elfogyasztod, a szemét mennyisége, amelyet magaddal kell vinni, megnő. Tehát ne felejts el magaddal vinni egy szemetestáskát vagy zsákot.
 • Nagyszerű, hogy tudod, hogyan kell rétegezni a holmikat a hátizsákban - de ne feledd, a test nem elpusztíthatatlan. A szakértők egyetértenek abban, hogy a testtömeg maximum 40%-át szabad a háton cipelni. Ezért inkább hagyj otthon mindent, amire nincs szükséged.

VÉGSZÓ

Ha eddig elolvastad, akkor már tudod, hogyan kell bepakolni egy hátizsákba, hogy a hátad ne rokkanjon bele. Az országban való mozgásod sincs semmilyen módon korlátozva már, és örömmel indulnál újra kirándulni a természet szépségeihez. Ha kíváncsiságod még mindig nem kielégített és valami még mindig érdekel, és további részleteket szeretnél megtudni, ne habozz, írj nekünk. Örömmel válaszolunk kérdéseidre.

 

Forrás: www.czechout.czwww.outdoorportal.cz

Szerző: Vít Hruška

 

További cikkek:

Hogyan fussunk a pulzusszám figyelembe vételével

Tanácsadás

Szeretnél fogyni vagy esetleg erősíteni az állóképességed? Mindkettőt el lehet érni futással, ha odafigyelsz a pulzusszámodra.

Hogyan válasszunk ruhát a futáshoz

Tanácsadás

A futáshoz megfelelő ruházat sok lefutott kilométert garantál. Katka Balcarová tanácsot ad a választásában.

Hogyan öltözzünk a futáshoz télen

Tanácsadás

Megszoktad a rendszeres futást, most meg beköszöntött a tél, és félsz, hogy néhány hónapra fel kell hagynod a kedvenc tevékenységeddel? Ne is gondolj erre. Csak tarts észben néhány alapelvet, és öltözz fel jól. Lehet, hogy a végén rájössz, mennyire szeretsz télen futni.

Válogatásunk

A Zulu Fury 25 egy sokoldalú hátizsák, mindennapi használatra, iskolába, munkába vagy egyszerűbb kirándulásokra.  

15 820 Ft (27.12 %) 11 530 Ft

Összehasonlítom

A Deuter AC Lite 22 SL női túrahátizsák szükséges részleteket és elegendő tárolóhelyet kínál az utazásához....

44 940 Ft

Összehasonlítom

Fenntarthatóság: Öko termék

A Lithium 30 Mammut túrahátizsák páratlan kényelmet biztosít a 3D EVA-hab légcsatornáknak, a súlyelosztást...

53 810 Ft

Összehasonlítom

Fenntarthatóság: Öko termék

Az Ortovox Trad 30 Dry egy időjárásálló, könnyű és sokoldalú hátizsák alpesi tevékenységekhez. Tökéletesen...

82 150 Ft (27.02 %) 59 950 Ft

Összehasonlítom

Az Osprey Talon 44 III hátizsák minden kalandhoz, az egynapos kirándulásoktól a hegymászó expedíciókig,...

70 620 Ft

Összehasonlítom

Fenntarthatóság: Öko termék

Osprey Sirrus 26 női hátizsák tökéletes társ minden kiránduláshoz, jól szellőző hátrendszerrel és integrált...

66 200 Ft

Összehasonlítom

Fenntarthatóság: Öko termék

A minőségi kényelmes Fjällräven Abisko Hike 35 hátizsák ideális egynapos kirándulásokra, vagy könnyebb...

69 830 Ft (10.88 %) 62 230 Ft

Összehasonlítom

Fenntarthatóság: Öko termék

A Loap Torbole egy túrahátizsák, amely nagyon tartós és erős Ripstop anyagból készült. Ez az anyag megakadályozza...

23 320 Ft (10.93 %) 20 770 Ft

Összehasonlítom