Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Organic Cotton

Az öko-pamut olyan pamut amelyet a nemzetközileg elismert ( EU 834/2007 rendelete, Egyesült Államok Nemzeti Ökológiai Programja (NOP), az Indiai Nemzeti Biogazdálkodási Program (NPOP) vagy a Japán Mezőgazdasági Szabvány (JAS) biogazdálkodási szabványoknak megfelelően állítanak elő.

Mi az az öko-mezőgazdaság?

Az ökológiai gyapottermelés nem azt jelenti, hogy a szintetikus műtrágyákat és növényvédő szereket egyszerűen szerves műtrágyákkal és növényvédő szerekkel helyettesítjük. A biogazdálkodási módszerek inkább az agronómiai gyakorlatok ismeretén alapulnak, mint a hagyományos, ráfordítások szerinti termelés. 

A rendszerszemléletű megközelítés célja egy sokszínű és kiegyensúlyozott mezőgazdasági ökoszisztéma létrehozása, amely ideális esetben mindenféle növénytípust és gazdasági tevékenységet magában foglal. A gazdaságoknak át kell esniük egy kétéves átmeneti időszakon, amelynek során termelési rendszerük hagyományosról ökológiaira változik. A biotermesztés kulcsfontosságú eleme a helyi körülményekhez igazodó fajták gondos kiválasztása az éghajlat, a talaj, valamint a kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenálló képesség szempontjából.

KÁRTEVŐK ELLENI VÉDELEM

A hagyományos mezőgazdaságban a gyapot olyan növénynek számít, amely nagyon érzékeny a kártevők támadására. Nagy mennyiségű szintetikus növényvédő szert permeteznek ki, hogy a kártevőket kordában tartsák. A szintetikus növényvédő szerek használata azonban nem megengedett az ökológiai gazdálkodásban.

Az ökológiai megközelítés teljesen más megközelítést alkalmaz: a cél az, hogy a kártevőproblémák kialakulását eleve megelőzzük egy változatos és kiegyensúlyozott mezőgazdasági ökoszisztéma kialakításával és a kártevőpopulációk gondos nyomon követésével.

AZ ÖKOLÓGIAI KÁRTEVŐIRTÁSI STRATÉGIÁK KÖZÉ TARTOZNAK:

Vetésforgó: A monokultúrák bőséges táplálékforrást biztosítanak a potenciális gyapotkártevők számára, ami a populációik gyors növekedését eredményezi. Ezenkívül a növényvédő szerek használata a fő kártevők ellen a másodlagos kártevőkkel kapcsolatos problémákat okozhat. A vetésforgó természetes egyensúlyt teremt, és segít alacsony szinten tartani a kártevők populációját. 

Vegyes termesztés: Hatása hasonló a vetésforgóhoz, de kisebb területen ugyanabban a tenyészidőszakban és ugyanazon a táblán. 

A természetes ellenségek támogatása: A gyapotkártevők természetes ellenségei, például a madarak, katicabogarak, bogarak, pókok, parazita darazsak, poloskák és hangyák hasznot húznak a növényvédő szerek használatának mellőzéséből és a termesztés diverzifikálásából. Segítenek a gazdálkodónak abban, hogy a kártevők támadásait elfogadható szinten tartsa. A természetes ellenségek, például a katicabogarak vagy a fátyolka számára megfelelő élőhely biztosítása segíthet a populációjuk növelésében és kiépítésében. 

Vonzó növények: Egyes gyapotkártevők előnyben részesítik az olyan növényeket a gyapot helyett, mint a kukorica, a napraforgó, az okra, a cirok, a cayenne vagy a hibiszkusz. Ha ezeket a növényeket a gyapot mellett vonzó növényként termesztjük, akkor gyapotmegtakarítást érhetünk el. A kártevők elleni küzdelemben kifejtett pozitív hatásuk mellett ezek a növények betakaríthatóak, és ezáltal hozzájárulhatnak a termelési rendszerek diverzifikációjához. 

Természetes rovarirtók: Ha a megelőző intézkedések nem elég hatékonyak, és a kártevő populáció túllépi a gazdasági kártételi küszöböt, akkor a biogyapot termesztésében többféle természetes növényvédő szer alkalmazható. Néhány közülük: ním-fa (Azadirachta indica) magjának kivonatából készült nímolajpermet, amely hatásos a szívókártevők, Meram, gyapotmoly és parlagfű ellen; porított virágokból vagy krizantém folyékony kivonataiból készült pyrethrum, amely hatékony gyapotpoloskák, hernyók, szöcskék ellen; botanikai keverékek, különböző növények kivonatainak kombinációja, mint például ricinus, dália, lantana americana, papaya, édesburgonya levelek, paradicsomlevél, gyömbér, chili, gliricidia, körömvirág stb. 

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS BETAKARÍTÁSKOR ÉS BETAKARÍTÁS UTÁN 

A gyapot árát általában a gyapotmag minősége alapján határozzák meg. Az ökológiai gyapot minőségének javítására irányuló legfontosabb intézkedések a betakarítás alatt és után a következők:

  • A gyapot betakarítása során a levelek, magok és a sérült magok eltávolítása.
  • A betakarított gyapot begyűjtése és szállítása tiszta pamutszövetben, soha nem nejlon vagy más szintetikus szövetben, hogy elkerüljük az idegen szálakkal való szennyeződést (pl. szövetből, hajból, csomagolóanyagból stb...).
  • Csak érett gyapot betakarítása. Az éretlen pamutszálak gyengén szívják fel a festékeket.
  • A gyapottermés szárazon tartása. A gyapotot száraz környezetben kell szedni, elkerülvén a reggeli harmatban vagy eső után történő szedést. A termést szintén száraz környezetben kell tárolni.
  • A pamut porral vagy vegyszerekkel, különösen műtrágyákkal, növényvédő szerekkel és gázolajjal való szennyeződésének elkerülése.
  • A gyapottermés tárolása során tilos bármilyen kártevőirtó szer (pl. DDT) használata.
  • Az ökológiai gyapot egyértelmű elkülönítése a hagyományos gyapottól vagy az átmeneti időszakban betakarított gyapottól, hogy megakadályozzák keveredésüket.

NosiLife Craghoppers

Anyagok és technológiák

Omni-Freeze™ Zero

Anyagok és technológiák

Omni-Freeze™ Zero Ice

Anyagok és technológiák