Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

🏕️ KÓD:camp4caravan 🏕️További -10% a kiválasztott kemping márkákra

ANSI/NEMA FL 1-2009

Az amerikai ANSI/NEMA FL 1-2009 szabványnak megfelelően nem csak a Fenix adja meg a paramétereket az új modellekre 2010 óta. Ez megkönnyíti az ügyfelek tájékozódását és a különböző gyártók között való eligazodást, akik szintén e szabvány szerint határozzák meg lámpáik paramétereit.

A Fenix az egyik első nem amerikai LED-es lámpa gyártó vállalat, amely önkéntesen megfelel ennek a szabványnak. A szabványt használó egyéb gyártók közé tartozik például: Streamlight, Maglite, Surefire, Energizer, Duracell, Black Diamond, Princeton és még mások.

Az ANSI/NEMA FL 1 szabvány szerint a következő paramétereket mérik:

 • fényáram (lumen)
 • fénykúp intenzitása (kandela) és hatótávolsága
 • élettartam elemmel való működtetéssel
 • ütésállóság
 • ellenállóság a vízzel szemben

Különbségek a megadott fényerőben:

A 2010 előtt gyártott régi zseblámpa modellek (pl. Fenix L2D) esetében a fényerőt a LED gyártója által megadott specifikációk szerint számolták ki. Azonban minden zseblámpánál van némi veszteség az optikai rendszerben, és a LED teljesítményét a felmelegedése is befolyásolja. Így például a Fenix L2D lámpában a számított fényáram 180 lumen, de az ANSI FL 1 szabvány szerint mért fényáram csak körülbelül 130 lumen. Ezért a korábban számított és közölt értékek akár 30%-kal is eltérhetnek az ANSI FL 1 szerint mért értékektől. Ezt akkor is szem előtt kell tartani, amikor a paramétereket olyan gyártók lámpáival hasonlítjuk össze, amelyek nem az ANSI FL 1 szabványt alkalmazzák, mert az ANSI FL 1 szabvány szerint a valós üzemben mért értékeknél több mint 30%-kal magasabb értékeket adhatnak meg.

Fényáram

 • A fényáram (lumen) a lámpa által termelt teljes fénymennyiséget jelzi. A mérés szakszerűen kalibrált gömbi integrátorral történik. Az értéket a zseblámpa bekapcsolása után 30 - 120 másodperccel olvassák le.

Fényerősség

 • 2, 10 és 30 méteres távolságban egy kalibrált fénymérővel mérik a fénykúp legintenzívebb részén (általában a középpontban) a megvilágítást. Ebből az értékből számítják ki a fénykúp intenzitását, amelyet kandelában (cd, candela) adnak meg.

Fénytáv

 • A fénytáv az az a távolság, amelyen a lámpa fényereje 0,25 luxra csökken. Ez nagyjából a telihold által tiszta égbolt melletti megvilágítás intenzitása. Az értéket a zseblámpa bekapcsolása után 30 - 120 másodperccel olvassák le.

Üzemidő

 • Az akkumulátor élettartamát az az idő adja meg, amely alatt a fénykibocsátás a bekapcsolás utáni 30 másodperccel mért kezdeti érték 10%-ára csökken.

Ütésállóság

 • Az ütésállóság azt a legkisebb magasságot jelzi, amelynél a zseblámpa kemény felületre (pl. betonra) történő leejtése nem okoz kárt. A lámpa testének repedésmentesnek és teljesen működőképesnek kell lennie. A vizsgálathoz a minimális esési magasság 1 méter.

Vízzel szembeni ellenállóság

Az ANSI FL 1 szabvány a következő vízállósági típusokat ismeri el:

 • Fröccsenésálló (IPX4) és erősen fröccsenésálló (IPX6)
 • Rövid ideig tartó vízbe merítéssel szembeni ellenállás (IPX7)
 • Hosszan tartó vízbe merítéssel szembeni ellenállás (IPX8)

 

Reméljük, hogy bölcsebbek lettek e rövid áttekintő cikk elolvasása után :o).

Fire Retardant

Kiegészítő termékinformációk

Fire Retardand egy olyan technológia, amely tűz keletkezése esetén elfolytja és eliminálja annak következményeit.

Klymit garancia

Kiegészítő termékinformációk

Sawyer vízszűrő

Kiegészítő termékinformációk

Sawyer talán az egyik legismertebb márka a vízszűrő technológiával foglalkozó nevek között. Az alábbi cikkünkben olvashat a szűrők technológiájáról, előnyeiről és hátrányairól, valamint tájékozódhat a használttal kapcsolatban is.