Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

ANSI/NEMA FL 1-2009

Az amerikai ANSI/NEMA FL 1-2009 szabványnak megfelelően nem csak a Fenix adja meg a paramétereket az új modellekre 2010 óta. Ez megkönnyíti az ügyfelek tájékozódását és a különböző gyártók között való eligazodást, akik szintén e szabvány szerint határozzák meg lámpáik paramétereit.

A Fenix az egyik első nem amerikai LED-es lámpa gyártó vállalat, amely önkéntesen megfelel ennek a szabványnak. A szabványt használó egyéb gyártók közé tartozik például: Streamlight, Maglite, Surefire, Energizer, Duracell, Black Diamond, Princeton és még mások.

Az ANSI/NEMA FL 1 szabvány szerint a következő paramétereket mérik:

 • fényáram (lumen)
 • fénykúp intenzitása (kandela) és hatótávolsága
 • élettartam elemmel való működtetéssel
 • ütésállóság
 • ellenállóság a vízzel szemben

Különbségek a megadott fényerőben:

A 2010 előtt gyártott régi zseblámpa modellek (pl. Fenix L2D) esetében a fényerőt a LED gyártója által megadott specifikációk szerint számolták ki. Azonban minden zseblámpánál van némi veszteség az optikai rendszerben, és a LED teljesítményét a felmelegedése is befolyásolja. Így például a Fenix L2D lámpában a számított fényáram 180 lumen, de az ANSI FL 1 szabvány szerint mért fényáram csak körülbelül 130 lumen. Ezért a korábban számított és közölt értékek akár 30%-kal is eltérhetnek az ANSI FL 1 szerint mért értékektől. Ezt akkor is szem előtt kell tartani, amikor a paramétereket olyan gyártók lámpáival hasonlítjuk össze, amelyek nem az ANSI FL 1 szabványt alkalmazzák, mert az ANSI FL 1 szabvány szerint a valós üzemben mért értékeknél több mint 30%-kal magasabb értékeket adhatnak meg.

Fényáram

 • A fényáram (lumen) a lámpa által termelt teljes fénymennyiséget jelzi. A mérés szakszerűen kalibrált gömbi integrátorral történik. Az értéket a zseblámpa bekapcsolása után 30 - 120 másodperccel olvassák le.

Fényerősség

 • 2, 10 és 30 méteres távolságban egy kalibrált fénymérővel mérik a fénykúp legintenzívebb részén (általában a középpontban) a megvilágítást. Ebből az értékből számítják ki a fénykúp intenzitását, amelyet kandelában (cd, candela) adnak meg.

Fénytáv

 • A fénytáv az az a távolság, amelyen a lámpa fényereje 0,25 luxra csökken. Ez nagyjából a telihold által tiszta égbolt melletti megvilágítás intenzitása. Az értéket a zseblámpa bekapcsolása után 30 - 120 másodperccel olvassák le.

Üzemidő

 • Az akkumulátor élettartamát az az idő adja meg, amely alatt a fénykibocsátás a bekapcsolás utáni 30 másodperccel mért kezdeti érték 10%-ára csökken.

Ütésállóság

 • Az ütésállóság azt a legkisebb magasságot jelzi, amelynél a zseblámpa kemény felületre (pl. betonra) történő leejtése nem okoz kárt. A lámpa testének repedésmentesnek és teljesen működőképesnek kell lennie. A vizsgálathoz a minimális esési magasság 1 méter.

Vízzel szembeni ellenállóság

Az ANSI FL 1 szabvány a következő vízállósági típusokat ismeri el:

 • Fröccsenésálló (IPX4) és erősen fröccsenésálló (IPX6)
 • Rövid ideig tartó vízbe merítéssel szembeni ellenállás (IPX7)
 • Hosszan tartó vízbe merítéssel szembeni ellenállás (IPX8)

 

Reméljük, hogy bölcsebbek lettek e rövid áttekintő cikk elolvasása után :o).

Napszemüveg lencse kategóriák

Kiegészítő termékinformációk

Fire Retardant

Kiegészítő termékinformációk

Fire Retardand egy olyan technológia, amely tűz keletkezése esetén elfolytja és eliminálja annak következményeit.

Klymit garancia

Kiegészítő termékinformációk