Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

🏕️ KÓD:camp4caravan 🏕️További -10% a kiválasztott kemping márkákra

Hőtartó képesség (R-value)

A matrac hőtartó képessége, amelyet R-értéknek vagy csak R-nek is neveznek, fontos mutató a megfelelő matracmodell kiválasztásakor. Ez az érték jelöli az adott matrac hőszigetelő képességét, vagyis minél nagyobb értékű az R, annál jobban szigetel a matrac. A hőmérséklet elválasztását a legtöbb esetben a matrac vastagsága, és a felhasznált szigetelési anyag határozza meg. Az R-érték növekedésével általában a matrac súlya és összecsomagolt mérete is növekszik. Ezért nem árt a vásárlás előtt tisztázni magunkban azt, hogy milyen körülmények között fogjuk használni a matracot, és mennyire fontos szempont a súlya, illetve a mérete - mármint, hogy kocsival vagy a hátunkon egy hátizsákra rögzítve fogjuk-e a leggyakrabban hordozni. Az egyes matracok R-értéke az 1,0 (minimális izoláció) és a 9,5 (kiváló izoláció) között mozog.

A 2020-as évtől kezdve a főbb piaci szereplőknek az ASTM F33440-18 szabvány szerinti új, egységes mérést kell használniuk, ha a matracok R-értékét meg akarják adni. Így a mérés egységes, és úgy történik, hogy a vizsgált terméket két lemez közé helyezik, egy forró és egy hideg lemez közé, és összenyomják. Ez egy olyan eljárás, amely minden típusú matracra alkalmazható, és így minden gyártó esetében szabványosítani tudja a méréseket. A kapott értékek a legtöbb esetben az R1 - 6 tartományba esnek:


R1 - kifejezetten nyári matrac

R2 - 4 - tavasztól őszig alkalmas matrac

R4 - 6 - ezekkel a modellekkel még télen sem kell aggódnia az alváskomfort miatt

R6 és magasabb - matracok sarkvidéki körülményekre és havon alvásra 

AThermarest márka videója az R-Value-ról (angolul):

 

Fire Retardant

Kiegészítő termékinformációk

Fire Retardand egy olyan technológia, amely tűz keletkezése esetén elfolytja és eliminálja annak következményeit.

Klymit garancia

Kiegészítő termékinformációk

Sawyer vízszűrő

Kiegészítő termékinformációk

Sawyer talán az egyik legismertebb márka a vízszűrő technológiával foglalkozó nevek között. Az alábbi cikkünkben olvashat a szűrők technológiájáról, előnyeiről és hátrányairól, valamint tájékozódhat a használttal kapcsolatban is.