Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Sawyer vízszűrő

A Sawyer talán a legismertebb a vízszűrési technológiával foglalkozó márkák közül. A cikk megismertet a technológiával, a vízszűrők előnyeivel és hátrányaival, valamint részletesen ismerteti a használatát.

Miért használunk vízszűrőt

Az egzotikus helyek növekvő népszerűségével a vízszűrők gyakran keresett eszköznek számítanak, hogy megkönnyítsék a nyaralást. Egy fejlődő országba történő utazás esetén valószínűleg mindenki fontolóra veszi a beszerzését, de egy praktikus víztisztítót kevésbé távoli helyeken is lehet használni, és gyakran jól jöhet még hazánkban is egy hétvégére vagy akár egy nehezebb skandináviai túrán. 

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint az utazással kapcsolatos megbetegedések akár 80%-a is származhat szennyezett víztől. Állítólag minden második utazót érint valamilyen betegség. Mi árthat nekünk valójában? 

A leggyakoribb egészségügyi kockázatot a kórokozók - baktériumok, vírusok és protozoonok - által okozott fertőzések jelentik. A szennyeződés elsődleges forrása általában az emberi vagy állati ürülék. 

 

fajta

kórokozók

méret

baktériumok

E. coli, Salmonella (S. typhimurium), Cholera (Vibrio cholerae)

0,2 - 5 mikron

vírusok

Hepatitis A, Norwealk virus, Rotavirus, Poliovirus

0,02 - 0,2 mikron

protozoa

 Amoeobiasis (Entamoeba histolyca), Giardia lamblia (Giardia intestinalis), Cryptosporidium (Cryptosporidum parvum)

 1 - 15 mikron

Forrás: Osmonics, Inc.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint más fajok kórokozó hatása csak enyhe, illetve elsősorban az élelmiszerekkel jutnak be az emberi szervezetbe. 


Kattintson a képre a szűrő-kínálatunk megtekintéséhez. 

A kórokozó szervezetek és szennyeződések jellemzői

 • Baktériumok: nagyon gyorsan szaporodnak, ha bőséges a tápanyag. Ha például ürülékkel kerülnek a vízbe, kevesebb mint 10 perc alatt képesek osztódni. Ezért minden kórokozót el kell távolítani a vízből.
 • Vírusok: apró paraziták, de csak az élő sejtek belsejében tudnak növekedni, mert nincs saját anyagcseréjük. Gyakran kötődnek fel nem oldott részecskékhez, amelyeket ezután el lehet távolítani 0,2 mikronnál kisebb pórusú szűrőkkel. 

Európában nem kell aggódnunk a vízben terjedő vírusok miatt, hiszen itt nem élik túl. A harmadik világ országaiban a rossz higiéniai körülmények miatt gyakran járványok törnek ki. A vízben a hepatitis (nagyon ritka) és a gyermekbénulás (rendkívül ritka) vírusok képesek túlélni. Az egyes országok helyzetéről a CDC-nél vagy az érintett ország konzulátusán tájékozódhat. 

 • Protozoa: ezek olyan egysejtű állatok, amelyek saját cisztájukban fejlődnek, amíg gazdatestet nem találnak. Az ellenálló ciszták vegyszerekkel történő megbontása akár 4 órát is igénybe vehet, de méretük miatt könnyen kiszűrhetők.
 • Nehézfémek: gyakran lerakódnak az emberi szervezetben, ezért drága módszerekre van szükség a vízből való eltávolításukhoz.
 • Vegyszerek - gyomirtók, növényvédő szerek, műtrágyák: aktív szénnel felfoghatók. Olyan helyeken is megtalálhatók, ahol nem is számítanánk rájuk - a DDT nyomai még a magas hegyekben is megtalálhatók. Vannak tanulmányok az elpárolgott vízben, majd csapadékban történő lehetséges terjedésről.
 • Zavarosság, lebegő részecskék: ezek a vízben lebegő vegyületek, amelyek a mikroorganizmusok számára gyakran táplálékul szolgálnak. Általában nem jelentenek kockázatot, de megnehezítik a víz fertőtlenítését. Különösen a vegyi anyagok esetében a zavarosság meggátolja vagy legalábbis gyengíti a fertőtlenítő hatást, ezért elsősorban szűrni kell a vizet. A mechanikus szűrők eltömődhetnek.

 
A Sawyer vízkezelési technológia

A Sawyer szűrők mechanikus szűrők. A mechanikus szűrők úgy működnek, hogy a víz egy csőrendszeren keresztül nyomás alá kerül, amelyben a szennyeződések és organizmusok egyszerűen csapdába esnek - akárcsak egy szitán. Az outdoor világban a mechanikus szűrőkkel szemben a következő követelményeket támasztják: a lehető legkisebb pórusok - az apró baktériumoktól a vírusokig, szilárdság és tartósság - a szűrőrendszer ne repedjen meg nyomás hatására, kompakt méret, egyszerű vízszivattyúzási módszer. Hogyan birkózott meg a Sawyer márka ezekkel a követelményekkel?

A vízkezelési és -tisztítási technológia a vesedialízisben alkalmazott módszeren alapul. Mára azonban a Sawyer vízszűrők annyira fejlettek, hogy magára a dialízisre nem használhatók, mivel a vért is megfosztanák a jótékony részecskéktől. Mitől olyan ismertek és széles körben használtak ezek a szűrők?


Forrás: sawyer.com

A szűrőrendszer U-alakú mikrocsövekből áll, amelyek lehetővé teszik, hogy a víz apró pórusokon keresztül bejusson a magba. A nem kívánt részek a csövek szélén megrekednek, a fertőtlenített víz pedig átfolyik rajtuk. A csövek nagy száma és a szűrő nagy fajlagos felülete (azaz az egy tömegre jutó felület) nagyon magas szűrési sebesség elérését teszi lehetővé. 

A pórusméret valószínűleg a vízszűrők legfontosabb jellemzője. Sawyer két technológiát fejlesztett ki és épített be. 

 • PointONE™: pórusmérete 0,1 mikron (0,1 x 10-6 m). Ennek köszönhetően a szűrő log 7 (99,99999%) hatékonysággal távolítja el az olyan káros baktériumokat, mint az E. coli, a Vibrio cholerae és a Salmonella typhi (kolerát és tífuszt okoz) és 6 log hatékonysággal – azaz az összes elem 99,9999%-át mint például a Giardia és a Cryptosporidium. Így éri el a ma elérhető szűrők lehető legmagasabb szintjét.
  • A készüléken keresztül szűrt víz megfelel az EU-ban érvényes ivóvíz szabványnak: (EN ISO 9308-1 – EN ISO 6222)
  • A szűrőberendezés megfelel a 2008/60/EK, 95/45/EK és 2008/84/EK uniós követelményeknek

 

 • Point ZEROTWO™: a pórusméret 0,02 mikron. Az ezzel a technológiával rendelkező szűrő az egyetlen olyan hordozható tisztítóeszköz, amely fizikailag is eltávolítja a vírusokat. A szűrés eléri az 5,5 log (99,9997%) értéket, ami meghaladja az EPA és az NSF ajánlásait.

Mindkét esetben abszolút mikronról van szó - az adott technológiákkal tanúsított vízfilterekben - egyetlen pórus sem éri el a megadott 0,1 (vagy 0,02) mikronnál nagyobb méretet. 


A képre kattintva megtekintheti vízszűrő termékkínálatunkat.


Mire kell figyelni a használat során

Mint minden mechanikus szűrő esetében, a szűrőben lévő víz nem fagyhat meg. A víz ugyanis megszilárdulva növeli a térfogatát, ami általában károsítja a mikrocsöveket. A pórusok és csövek kis mérete miatt az esetleges sérüléseket nem lehet észlelni. Fagyos időben ezért ajánlatos a szűrőt a test közelében tartani legalább addig, amíg teljesen meg nem szárad. 

Nem arra tervezték, hogy kiszűrje a vegyi anyagokat vagy a nehézfémeket – kérjük kerülje az olyan helyeket, ahol fennáll az említett anyagok előfordulásának veszélye. 

 

További információk

A víz íze

Szűrő eltávolítja az utóízt, amit a baktériumok, szennyeződések és zöld anyagok jelenléte okoz. Nem távolítja el a vasat, ként vagy más vegyszereket. Az íz adalékanyagokkal tovább javítható. Használat után a szűrőt azonnal meg kell tisztítani.

A Sawyer szűrők nem tartalmaznak szenet. Ha szenet tartalmaznának, nehéz lenne meghatározni a megfelelő mennyiséget és a megfelelő szűrési időt egy adott forráshoz - a felhasználó számára biztonságosabb, ha másik forrást keres, ideális esetben elkerülve a nagy vízáramlatokat. 

A szűrt víz áramlási sebessége

A víz áramlási sebessége a Mini szűrőnél eléri az 1,2 - 1,5 l/perc sebességet, a Squeeze szűrőnél a 2 l/perc sebességet is. Ezek a versenytársakhoz képest kiváló áramlási sebességnek számítanak. Az áramlás lassulása a szűrő eltömődését jelzi. A fecskendővel (mellékelve) nagyon könnyen tisztítható visszamosással. Az áramlás sebességét a magasság is befolyásolja - minél nagyobb a magasság, annál lassabb az áramlás. 

Fagy

Ha nem lehet biztosan kijelenteni, hogy a szűrő a fagynak való kitettség idején száraz volt, a Sawyer a szűrő cseréjét javasolja. A szűrőt ajánlott a testhez közel viselni. A nedves szűrő lefagyására nem vonatkozik a garancia. 

Tisztítás

A Sawyer azt javasolja, hogy a szűrőket minden utazás után, hosszabb utazások alkalmával többször is, át kell öblíteni. A szálak nagyon tartósak, így nem kell aggódnia a fecskendő közvetlen nyomása miatt. 

Napszemüveg lencse kategóriák

Kiegészítő termékinformációk

Fire Retardant

Kiegészítő termékinformációk

Fire Retardand egy olyan technológia, amely tűz keletkezése esetén elfolytja és eliminálja annak következményeit.

Klymit garancia

Kiegészítő termékinformációk

Válogatásunk

181 670 Ft (1.54 %) 178 870 Ft

Összehasonlítom

183 835 Ft (18.89 %) 149 110 Ft

Összehasonlítom

33 354 Ft (22.2 %) 25 950 Ft

Összehasonlítom

11 960 Ft (9.54 %) 10 819 Ft

Összehasonlítom