Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Fedezd fel a SALOMON újdonságait és bestsellereit! 👟

Sawyer vízszűrő

Sawyer talán az egyik legismertebb márka a vízszűrő technológiával foglalkozó nevek között. Az alábbi cikkünkben olvashat a szűrők technológiájáról, előnyeiről és hátrányairól, valamint tájékozódhat a használttal kapcsolatban is.

Miért használunk vízszűrőket?

Az egzotikus helyek egyre növekvő népszerűségével a vízszűrők is (melyek megkönnyítik az utazásainkat) egyre jobban keresettebbé váltak. A fejlődő országokba történő utazás esetén szinte mindenki fontolóra veszi egy ilyen darab beszerzését, de a vízszűrőt kevésbé távoli területeken is lehet használni, gyakran hazánkban is hasznos lehet egy-egy hétvégi túra során.

A WHO statisztikája szerint az összes utazás során összeszedett betegség 80%-a a szennyezett vízből származik. Minden második utazót érint valamilyen típusú betegség. Valójában mi az ami árthat nekünk?

A leggyakoribb egészségügyi kockázatok a patogén organizmusok - baktériumok, vírusok és protozoák - által okozott fertőzések jelentik. A szennyeződés elsődleges forrása általában a ürülék, akár emberi, akár állati eredetű is legyen az.

 

fajta

Kórokozók

méret

baktérium

E. coli, Salmonella (S. typhimurium), Cholera (Vibrio cholerae)

0,2 - 5 mikron

vírus

Hepatitis A, Norwealk virus, Rotavirus, Poliovirus

0,02 - 0,2 mikron

protozoa

 Amoeobiasis (Entamoeba histolyca), Giardia lamblia (Giardia intestinalis), Cryptosporidium (Cryptosporidum parvum)

 1 - 15 mikron

 Forrás: Osmonics, Inc.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapítása szerint, az ettől eltérő kórokozók hatása csak enyhe, vagy elsősorban étkezés útján jutnak az emberi szervezetbe.

A kórokozó szervezetek és a szennyeződések rövid jellemzése

 • Baktériumok: elegendő tápanyaggal nagyon gyorsan szaporodnak. Ha például ürülékkel kerülnek a vízbe, akkor akár kevesebb mint 10 perc alatt képesek osztódni. Ezért minden fertőző csírát el kell távolítani a vízből.
 • Virusok: kicsi paraziták, melyek csak az élő sejtekben tudnak szaporodni, mivel nem rendelkeznek saját anyagcserével. Gyakran fel nem oldott részecskékhez kötődnek, melyek 0,2 mikronnál kisebb pórusú szűrőkkel eltávolíthatók.

Európában nem kell különösebben aggódnunk a vízben lévő vírusok miatt, mert itt nem igazán tudnak életben maradni. A harmadik világ országaiban azonban gyakran törnek ki járványok a rossz kanalizáció miatt. Csak nagyon kevés olyan vírus van amely a vízben képes életben maradni, mint például a hepatitis (nagyon ritkán) és a poliovírus (rendkívül ritkán). Az egyes országok helyzetével kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a CDC-vel vagy az ország konzulátusával.

 • Protozoa: olyan egysejtű állatok, amelyek a saját cisztájukban fejlődnek, amíg nem találnak gazdaszervezetet maguknak. Vegyi tisztítással legalább 4 óráig tart ezeknek az ellenálló cisztáknak a megrongálása, azonban méretükből adódóan könnyen kiszűrhetőek. 
 • Nehézfémek: gyakran lerakódnak az emberi szervezetben, költséges módszerekkel távolíthatóak el a vízből. 
 • Vegyi anyagok - herbicidek, peszticidek, műtrágyák: aktiv szénnel megköthetőek. Olyan helyeken is megtalálhatóak, ahol nem is számítanánk rá - a DDT nyomai még alpesi körülmények között is megtalálhatók. Számos tanulmány készült róla, hogy az elpárolgott vízzel, hogyan kerülnek az esőfelhőkbe a hasonló anyagok. 
 • Oldhatatlan részecskék: ezek a vízben lebegő vegyületek, amelyek gyakran tápanyagként szolgálnak a mikroorganizmusok számára. Általában nem jelentenek veszélyt, de a vízfertőtlenítést megnehezítik, különösen a vegyi tisztítást, ugyanis csökkentik annak hatásfokát. Ezért is fontos először a vizet átszűrni. A mechanikai szűrőknél eltömődést okozhat.

Sawyer vízkezelési technológia:

A Sawyer szűrői a mechanikus szűrők közé tartoznak. A mechanikus szűrők a víz nyomására egy csőrendszeren keresztül működnek, amelybe a szennyeződés és az organizmusok könnyen csapdába esnek - akárcsak a szitán.

Az outdoor világában a mechanikus szűrőkre a következő követelmények vonatkoznak: a lehető legkisebb pórusok - a kis baktériumok, vírusok megfogására, erő és tartósság - a szűrőrendszer nyomás alatt se repedjen meg, kompakt méret, egyszerű módszer a víz pumpálására. Hogyan teljesítette a Sawyer ezeket a követelményeket?

Maga a technológia a dialízis mintájára lett megalkotva. Azonban mára olyan fejlettek lettek a Sawyer szűrői, hogy a dialízisre már nem is lehetne használni, ugyanis a vért már a hasznos részecskéktől is megtisztítanák. módszerén alapul. Manapság azonban a Sawyer szűrők olyan fejlettek, hogy nem használhatók egyedül a dialízis céljára, mivel megszabadulnak a jótékony részecskéktől is. Mi teszi ezeket a szűrőket olyan ismertnek és széles körben használtnak? 


Forrás: sawyer.com

A szűrőrendszer U alakú mikrocsövekből áll, amelyek lehetővé teszik a víz számára, hogy apró pórusokon keresztül eljusson annak belsejébe. A nem kívánt részek csapdába esnek a csövek szélén, és a szennyezett víz átfolyik rajta. A csövek nagy száma és a szűrő nagy fajlagos felülete (vagyis a felület tömegéhez viszonyítva) lehetővé teszi a nagyon magas szűrési sebesség elérését. 

A pórusméret valószínűleg a vízszűrők legfontosabb jellemzője. Sawyer két technológiát fejlesztett ki és alkalmaz a termékeinél.

 • PointONE™: a pórusméret 0,1 mikron (0.1 x10-6 m). Ennek eredményeként a szűrő eltávolítja a káros baktériumokat, mint például az E. coli, a Vibrio cholerae és a Salmonella typhi (kolera és tífus okozó). Eléri a ma elérhető legmagasabb szűrési szintet.
  • A készüléken keresztül szűrt víz megfelel a cseh és az EU ivóvíz-szabványainak: (SOP 06.0.52, ČSN EN ISO 9308-1 és SOP 06.0.3, ČSN EN ISO 6222)
  • A szűrőberendezés megfelel az EU 2008/60 / EK, a 95/45 / EK és a 2008/84 / EK előírásainak

 

 • Point ZEROTWO™: a pórusméret 0,02 mikron. Az ezzel a technológiával rendelkező szűrők az egyedüli hordozható tisztító eszközök, amelyek fizikailag távolítják el a vírusokat is.. A szűrés értéke eléri a> 5,5 log-ot (99,9997%), ami meghaladja az EPA és az NSF ajánlásait. 

 Mindkét esetben abszolút mikronokról beszélhetünk - egyetlen pórus sem haladja meg a megadott 0,1 (vagy 0,02) mikront.

Mire figyeljünk a Sawyer szűrő használatakor:

Hasonlóan a többi fizikai szűrőhöz, nem szabad, hogy megfagyjon a szűrőben lévő víz. A fagyás során ugyanis a víz mérete megnövekszik és ezáltal megkárosíthatja a szűrő mikrocsöveit. Figyelembe véve a pórusok és a mikrocsövek kis méretét nem lehet megállapítani, hol történt a károsodás, így nem is javítható. Fagy esetén javasoljuk úgy elhelyezni hogy a testünk hője melegen tartsa azt.  

Nem való vegyszerek vagy nehézfémek kiszűrésére, így érdemes elkerülni a nagyobb folyókat amelyek ezekkel szennyezettek.

Egyéb információk:

 • Víz íze: 

A szűrő eltávolítja a kellemetlen ízt melyet a baktériumok vagy az egyéb szennyeződések okoznak. Nem távolítja el a vasat, ként vagy más vegyi anyagokat. Az íze egyéb adalékokkal tovább javítható. A szűrőt használat után azonnal meg kell tisztítani.
A Sawyer szűrők nem tartalmaznak szenet. Ha szenet tartalmaznának, nehéz lenne meghatározni a megfelelő mennyiséget és szűrési időt egy adott forrás számára - biztonságosabb, ha a felhasználók másik forrást találnak, ideális a nagy áramlások elkerülése. 

 • Szűrő áteresztő képessége

A szűrő áteresztő képessége 1,2 - 1,5 l/min a Mini modellnél, és akár 2 l/min a Squeeze. Ez kivételesen gyorsnak számít a konkurenciás termékekkel összehasonlítva. Lassab áteresztőképesség előfordulhat valamilyen szennyeződés miatt (ezt könnyen kitisztíthatjuk a mellékelt segédeszközzel). Továbbá a tengerszint feletti magasság, vagyis az eltérő nyomás is hatással lehet a sebességre - minél magasabban vagyunk annál lassabban folyik át a szűrőn a víz. 

 • Fagy:

Amennyiben a víz belefagy a szűrőbe az károsodást okoz annak szerkezetében ezáltal pedig elveszíti vízszűrő tulajdonságát. A Sawyler minden esetben a szűrő cseréjét javasolja amennyiben nem tudjuk 100%-osan megállapítnai, hogy teljesen száraz lett volna a szűrő a fagyás beállta előtt, vagy sem. A fagyás ellen azzal úgy is védekezhetünk, hogy saját testhőnkkel tartjuk melegen a szűrőt.  Fagykárosodott termékre a garancia nem vonatkozik. 

 • Öblítés:

A Sawyer ajánlása szerint érdemes a szűrőt mindien túra után átöblíten, vagy akkár többször is egy - egy hosszabb túra során.

Fire Retardant

Kiegészítő termékinformációk

Fire Retardand egy olyan technológia, amely tűz keletkezése esetén elfolytja és eliminálja annak következményeit.

Klymit garancia

Kiegészítő termékinformációk

Napszemüveg lencse kategóriák

Kiegészítő termékinformációk

A megfelelő szemüveg kiválasztásához sok tényezőt kell figyelembe vennünk. A szűrők minden napszemüveg és síszemüveg alapvető paraméterei, ezért érdemes jobban megismerni a kategóriákat.