Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Jerky

A jerky /ˈdʒɝki/ szárítással tartósított hús. A nyilvánosan hozzáférhető forrásokból nem világos, hogy pontosan melyik civilizáció kezdte el először alkalmazni ezt a módszert, illetve melyik terjesztette el a legszélesebb körben, de az biztos, hogy mind az amerikai indiánok, mind az európai hajósok széles körben használták előnyeit hosszú útjaik során. Akkoriban a húst a napon vagy tűz fölött szárították. Innen ered a jelenlegi elnevezés, amely a spanyol "ch´arqui" szóból származik.

A jerky leggyakrabban marhahús (vagy eredetileg bölény), baromfi (leginkább pulyka) vagy sertéshús. A húst az előkészítés előtt vékonyra szeletelik, általában pácolják, fűszerezik vagy sózzák, majd 50-70 °C közötti hőmérsékleten szárítják. A szárított hús szobahőmérsékleten tárolható, és kiválóan emészthető energia- és fehérjeforrás, amely alkalmas a szabadidős tevékenységekhez és élsportolók számára az intenzív edzések során. A Jerky fogyókúrák során étrend-kiegészítőként is megfelelő, mivel nem zsíros, egész nap gond nélkül fogyasztható.

Üreges szál

Kifejezések szószedete

Mi az a ferráta?

Kifejezések szószedete

Mi az a bouldering?

Kifejezések szószedete