Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Mi az a bouldering?

A bouldering a sziklamászás egyik formája, amely alacsony sziklákon vagy mesterséges falakon való mászást jelent kötél vagy biztosító eszközök használata nélkül. Ehelyett vastag matrac, úgynevezett boulder matrac vagy "crash pad" kerül a mászók alá, amely megvédi a mászókat az esés esetén.

 

A bouldering néhány fő jellemzője:

  1. Az út rövidsége: Az egyes sziklák, azaz a meghatározott falmászó útvonalak és „problémák” gyakran nagyon rövidek, de technikailag nagy kihívást jelentenek.

  2. Kötél és biztosító eszköz nélkül: A sport- vagy hagyományos mászással ellentétben a bouldering nem használ kötelet sem biztosító eszközöket. A biztonságról elsősorban a bouldering szőnyegek és a mászótársak figyelme gondoskodik.

  3. Technika és erő: A rövidebb útvonalak miatt a falmászás gyakran az összetett technikai mozgásokra és az izomerő maximális kihasználására helyezi a hangsúlyt.

  4. Hozzáférhetőség: A boulderezés könnyebben elérhető, mint a mászás más formái, mivel kevesebb felszerelésre van szükség, és a városodban vagy a környékeden lévő mesterséges falakon is elkezdheted.

  5. Szociális szempont: A bouldering gyakran inkább közösségi tevékenység, mivel a falmászók csoportjai együtt dolgozhatnak konkrét mászási problémákon illetve kihívásokon, valamint tanácsokat és ötleteket oszthatnak meg egymással.

 

Az utóbbi években a falmászás népszerűsége jelentősen megnőtt részben a világ városaiban kialakított mászóközpontoknak, részben pedig az úgynevezett városi boulderingnek köszönhetően, ahol a mászók a beépített területen található mesterséges akadályokon - épületek, falak, hidak, pillérek stb. - "másznak meg" általuk kitalált útvonalakat és sziklákat.

Üreges szál

Kifejezések szószedete

Mi az a ferráta?

Kifejezések szószedete

Mi is a légáteresztő képesség és a páraáteresztő képesség?

Kifejezések szószedete

Kültéri ruházatot kerestek, de nem ismeritek néhány szakkifejezés pontos jelentését? Ebben a rövid cikkben rögtön két fogalmat magyarázunk el, a páraáteresztő képességet és a légáteresztő képességet. Mit jelentenek ezek a kifejezések?