Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Mi az a ferráta?

A ferrata (vagy más néven az olasz "via ferrata", azaz "vas út") egy speciálisan felszerelt ösvény hegyvidéki környezetben. A ferraták a hegymászás és a túrázás elemeit ötvözik, és úgy tervezték őket, hogy a kevésbé tapasztalt hegymászók is biztonságosan át tudjanak haladni a nagyobb kihívást jelentő terepen.

A ferratákat általában acélkötelekkel, láncokkal, létrákkal és egyéb rögzített elemekkel látják el a biztosítás és a támasztás érdekében. A via ferrátát használó személyek speciális felszerelést viselnek, többek között sisakot, mászó beülőt, kesztyűt, speciális cipőt és a via ferrata biztosítórendszert, amely kantárakat és karabinereket tartalmaz, lehetővé téve számukra, hogy biztonságosan rögzítsék a köteleket és haladjanak az útvonalon.

 

A Via ferraták sok hegyvidéken váltak népszerűvé, különösen az Alpokban. Eredetileg az I. világháború alatt hoztak létre néhányat közülük katonai célokra, hogy lehetővé tegyék a csapatok könnyebb mozgását a hegyvidéki terepen. Manapság már szinte mindenhol megtalálhatók a világon, Magyarországon három via ferrata épült ki ezidáig.

Ha ki akarod próbálni a ferrátát, nyomatékosan javasoljuk, hogy ismerkedj meg a szükséges felszereléssel és technikákkal, és ha lehetséges, vegyél részt egy vezetett túrán vagy egy kezdő tanfolyamon.

Üreges szál

Kifejezések szószedete

Mi az a bouldering?

Kifejezések szószedete

Mi is a légáteresztő képesség és a páraáteresztő képesség?

Kifejezések szószedete

Kültéri ruházatot kerestek, de nem ismeritek néhány szakkifejezés pontos jelentését? Ebben a rövid cikkben rögtön két fogalmat magyarázunk el, a páraáteresztő képességet és a légáteresztő képességet. Mit jelentenek ezek a kifejezések?