Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

8 lépés a sátor gondozásához a szezon alatt és után

Eljött az ideje, hogy összepakoljuk a sátrat, és visszatérjünk a természetből. Ahhoz, hogy a sátraddal újra útra kelhess az új kalandok felé, és megőrizd a legjobb formáját, egy kis törődést igényel.


Tartalom

 

Bevezető

A sátorvásárlás nem olyan befektetés, amelyet minden évben meg kell ismételni. A felhasznált anyagok biztosítják a sátor szilárdságát, tartósságát, könnyű súlyát és vízállóságát. Használatuk során azonban némi odafigyelést is igényelnek. Ha követed ezeket a lépéseket, akkor évekig számíthatsz a sátor szolgáltatára.

 

Hogyan kell gondoskodni a sátorról használat közben

Vettél egy sátrat, és bízol benne, hogy mindig tökéletesen fog működni. De ehhez neked is segítened kell a napi gondozással és néhány megelőző intézkedéssel.

 • Vizsgáld meg a helyet, ahol a sátrat tervezed felállítani. Távolítsd el a köveket, fenyőtobozokat, gallyakat és egyéb éles tárgyakat. Ha tudod, hogy sziklás terepen fogsz táborozni, szerezz be védelmet a padló átvágása ellen. Nemcsak a sátor fogja értékelni ezt a plusz padlót, hanem te is.

 • Vedd le a cipőt, mielőtt a sátorba lépsz. Előfordulhat, hogy egy kavics vagy más éles tárgy akadt a cipőtalpba, ami könnyen sérülést okozhat.

 • Légy óvatos a hátizsákkal és annak csatjaival, kapcsaival vagy a hátizsák külsejére erősített felszereléssel is, mert ezek a finom hálóból készült padlót vagy falakat is veszélyeztethetik.

 • Különös figyelmet kell fordítani a tépőzáras rögzítőkre is. Különösen az ultrakönnyű sátrakban, amelyek hálószobákkal rendelkeznek, a tépőzáras záródások nagyon gyakoriak.

 • Kisállatokat se engedjünk be a sátorba. A karmaik ugyanolyan károkat okozhatnak, mint a kavicsok.

 • Tartsd távol a tüzet a sátortól. A repülő szikrák lyukakat égethetnek a szintetikus anyagban.

 • Ne rángasd a cipzárakat, hanem simán vezesd a nitójukat. Ha valamelyik már elakadt, vizsgáld meg az adott helyet, és próbáld megjavítani.

 • Csak annyi ideig hagyjad a sátrat a napon, ameddig szükséges. Az UV sugárzás nem túl jó az olyan anyagoknak, mint a nylon és a poliészter, elvesztik eredeti tulajdonságaikat. Ha azt tervezed, hogy a sátrat egész nyáron felállítva hagyod, válassz pamutból készült sátrat. Sokkal jobban állnak az UV-sugárzás ellen.

Leírás: Különféle emberek, különféle sátrak, különböző anyagok. Mindig olvasd el a gyártó által ajánlott karbantartási lépéseket. Ehhez kövess néhány általános érvényű tanácsot. 

 

Hogyan gondoskodjunk a sátorról minden használat után 

Tedd szokásoddá a sátor tisztítását valamennyi használat után. Semmi bonyolult nincs benne.

Kezd a sátor felrázásával, majd a fű és a piszok lekefélésével. Távolítsd el a madárürüléket, gyantát és egyéb szennyeződést. Bármi, ami a sátoron marad, beszennyezi az anyagot, és az elveszíti eredeti tulajdonságait. Használj nedves törlőkendőt vagy speciális tisztítószert. Ne használj hagyományos szappant, hanem közvetlenül outdoor berendezésekhez alkalmas tisztíószereket.

Ha az ellenőrzés során bármilyen sérülést észlelsz, azt a lehető leghamarabb javítsd meg. Egy apró lyuk rövid időn belül egyre nagyobbra nőhet. Ezért vigyél magaddal egy praktikus outdoor felszerelés-javító készletet.

Tisztításkor a cipzárakra is figyelj. A szennyeződés miatt elakadhatnak. Erre jó egy régi fogkefe, vagy akár biztosan boldogulsz nélküle is. Ha valamelyik cipzár már sérült, javítsd meg, nehogy víz, szennyeződés és rovarok kerüljenek a sátradba.

 

Hogyan szárítsuk meg sátorozás után a sátrat 

Hagyjad a sátrat alaposan megszáradni. Nem csak az eső után. Gondolj a reggeli harmatra és a párára, ami lecsapódik a sátorban, miközben bent vagy. Ha nincs idő megszárítani vagy letörölni, vagy ha a körülmények nem megfelelőek, csak csomagold össze és bontsd ki újra a lehető leghamarabb, és hagyd szabadon száradni. Csak annyi ideig hagyd a csomagban, ameddig feltétlenül szükséges.

 • Az első adandó alkalommal állítsd fel újra a sátrat kint, és engedd, hogy a nap sugarai rávilágítsanak. Segítenek az anyag szárításában, és elpusztítanak néhány baktériumot és penészt.
 • A szél és a keringő levegő felgyorsítja a száradást.

Ha már hazaérkeztél a kirándulásról, a sátor az alapos szárításhoz bontsd ki újra az egészet. A szárítókötélre is felhelyezheted.

A napi karbantartás utolsó lépéseként össze kell hajtani a sátrat. Ha a sátrat a rudakkal és csapokkal együtt csak összegömbölyíted, fennáll annak a veszélye, hogy megsérül a sátorponyva vagy a padló. Jobb, ha az utasítások szerint hajtogatod össze.

 

Hogyan kell gondoskodni a sátorról a szezon után

Mielőtt a sátrat egy szekrénybe, pincébe, vagy egyszerűen csak betennéd más, nem használt holmik közé, adj neki egy kis törődést.

 1. A szezon végén alaposan, de kíméletesen tisztítsd meg a sátrat.
 2. A rudak illesztéseit kezeld szilikont tartalmazó termékkel. A rudakat is szárazon és tisztán tárold.
 3. A szezon végén és a szezon kezdete előtt ellenőrizd a külső sátor és a padló vízállóságát. Permetezz vizet a sátorra egy szórófejes palackkal. Ha a víz gond nélkül lefolyik, akkor a vízálló réteg rendben van. De ha a sátorba víz szivárog, impregnáld azt. Választhatsz spray vagy folyékony impregnálás közül. Míg a spray-t könnyebb alkalmazni, a folyékony impregnálás ecsettel történő alkalmazásakor a kapott réteg vastagabb.
 4. Vizsgáld meg az illesztések és varratok vízállóságát is. Ezek esetében a bevonatot gyakrabban kell megújítani. Ne használj impregnálást outdoor ruházatra. A sátor impregnálásának szilikonalapúnak kell lennie. Ez fokozott UV-védelmet és vízállóságot biztosít. De ne használd a ruháidon! Csökkentené a légáteresztő képességüket.
 5. Alaposan ellenőrizd a sátrat, és javítsd ki a szakadásokat vagy egyéb sérüléseket. Szerezz be sátorjavító készletet. Néhány apróságot, amivel kezdeni lehet a bütykölést, általában a gyártó csomagolása is tartalmazza.
 6. Hagyd a sátrat ismét alaposan megszáradni. A szezon után a sátrat csak 100%-ban szárazon tárold. Ha ezt a lépést bármilyen módon elhanyagolod, akkor a szezon elején penészedést fedezhetsz fel, ami nagyon árthat az anyagnak.
 7. A sátrat fokozatosan hajtogasd össze. Húzd be az összes cipzárt, beleértve a tépőzárat is. Csavard fel a zsinórokat, és kösd össze gumiszalaggal. Amikor kicsomagolod a sátrat, a zsinórok nem fognak összegabalyodni.
 8. A sátor tárolása kibontott állapotban ideális. Ha van rá lehetőséged, tedd olyan csomagba, amiben szellőzik és nem nedvesedik át. Pamut ágynemű ajánlott. Ezt az eljárást azonban nem minden háztartás teszi lehetővé. Ebben az esetben hajtsd össze a sátrat, és tedd egy záródobozba, ami nem ázik be. Időnként vegyed ki, és hagyd kiszellőztetni az egyes részeket. Válassz alacsonyabb páratartalmú, közvetlen napfénytől mentes és inkább sötét helyet.

Leírás: A speciális sátorjavító készletekkel a sátor eredeti tulajdonságai visszaállíthatók. 

 

Mit ne csináljunk a sátorral

Néha talán úgy érzed, hogy megkönnyíted a munkádat. Azért próbáld meg követni ezt a néhány tippet:

 • Ne mosd a sátrat mosógépben. Még kézi üzemmódban sem.
 • A sátor szárításakor felejtsd el a szárítógépet és a fűtőtestet. Ezek megzavarnák az impregnálást és a bevonatot.
 • A sátor nem vasalható és nem fehéríthető.
 • Soha ne tárold a sátrat vizesen illetve nedvesen. Megpenészedik, és visszafordíthatatlanul károsodhat.

Leírás: A sátor bizonyos körülmények között a második otthonod. Ne felejts el így is gondoskodj róla. 

 

Mi a teendő, ha a sátor már kissé penészes?

A penész károsítja a sátor anyagát, és egészségügyi kockázatot jelent. Ha a szezon kezdete előtt a sátor ellenőrzésekor penészt találsz, valószínűleg joggal leszel felháborodva. Ez a probléma általában megoldható.

Felejtsd el a mosógépet és a kifőzést, bár köztudott, hogy ez az eljárás hatékony a penész elleni küzdelemben. A legtöbb túra, ultrakönnyű és családi sátor nem olyan anyagokból készül, amelyek a mosógépben moshatók. Kézimunka vár rád.

Először is, viselj kesztyűt. A penészes területeket áztasd be meleg vízbeb, és óvatosan távolítsd el a penészt egy ronggyal. Nincs szükség a terület durván dörzsölésére, hogy megszabadulj a látható folttól. Ezzel csak a sátor védőbevonata sérülne meg. A vízhez szappanos tisztítószert vagy mosogatószert adhatsz. Ezután öblítsd le a területet tiszta vízzel. Ismételd meg ezt még kétszer.

Utána szárítsd meg a sátrat megfelelően. A naptól sem kell félni. Az UV-sugárzás jelentősen segíthet a penész elleni küzdelemben.

Aztán meglátod, sikerült-e mindent elpusztítani vagy az adott helyen újra feléled a penész. Amennyiben igen, ismételd meg az egész eljárást. Ha mégsem működik, egy intenzívebb terméket vehetsz igénybe. A klóros termékek biztosan elpusztítják a penészt. De nagyon valószínű, hogy a színváltozást is okoznak azon a helyen, ahol alkalmazva vannak. Mindenesetre a penész nem fog tovább terjedni, és a sátornak nem lesz dohos szaga.

Ha biztos vagy abban, hogy a tisztítás megtörtént, folytasd egy új impregnálással. A sátoron maradó tényleges fekete foltok csak pigmentfoltok, amelyek már nem tartalmazzák a penészgombát. Azzal már ne foglalkozz. Legközelebb azonban valószínűleg emlékezni fogsz arra, hogy a sátrat megfelelően meg kell szárítani, mielőtt elraknád.

Sátorral a hátunkon utazni mindenképpen kaland. Gondoskodj megfelelően a sátradról, és az a második otthonod lesz. A megfelelő sátor kiválasztásával szívesen segítünk.

 

 

Hasznos linkek

Szerző: Alena Bouchalová

Forrás: a 4camping archívuma

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Válogatásunk

147 230 Ft (33.17 %) 98 390 Ft

Összehasonlítom

123 980 Ft (50.4 %) 61 490 Ft

Összehasonlítom

131 730 Ft (38.37 %) 81 190 Ft

Összehasonlítom

35 040 Ft (32.85 %) 23 530 Ft -tól

Összehasonlítom

415 620 Ft (36.54 %) 263 740 Ft

Összehasonlítom

131 730 Ft (50.97 %) 64 590 Ft

Összehasonlítom

709 346 Ft (21.33 %) 558 070 Ft

Összehasonlítom

38 730 Ft (27.47 %) 28 090 Ft

Összehasonlítom