Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan javítsuk meg a cipzárt

Eltört a cipzárad? Megmutatjuk, hogyan javíthatod meg.


Tartalom

 

Bevezető

Mindannyian tudjuk, hogy a cipzár egyike azoknak a dolgoknak, amelyek pont akkor romlanak el, amikor a legkevésbé alkalmas. Ez pedig első pillantásra azt jelentheti, hogy azt a tárgyat, amelynek a cipzár a része, ki kell dobni. De ennek egyáltalán nem kell így lennie. Mutatunk néhány egyszerű trükköt, amellyel néhány perc alatt és ingyen megjavíthatod a cipzárat.


Leírás: A cipzár nagyszerű segítőtárs, amíg működik.

 

Egy csodálatos találmány, amely több száz felhasználási lehetőséget kínál

Valójában még senki sem talált ki jobb módszert a kabátok, kapucnis dzsekik, utazótáskák, hátizsákok és sátrak gyors és hatékony bezárására. És bárhol is használjuk, a cipzár általában javítható. Olyan eljárásokat állítottunk össze, amelyek a legtöbb helyzetben segítenek.

 

A cipzár elromlott, most mi legyen?

Győződj meg arról, mi történt valójában. Néha a nem működő cipzár oka csak egy apró dolog, amelyet könnyen eltávolíthatsz. Vizsgáld meg a cipzárt minden oldalról. Minden fog a helyén van és egy vonalban áll? Valami szál vagy szövet akadt a nyitóba? Nem az a probléma, hogy a nyitó túlságosan súrlódik? A cipzárnak mindkét vége megvan? Nem tört el a nyitó? A cipzár javítása gyakran meglehetősen egyszerű, csak ki kell találni, mi nem működik.

 

Mire lesz szükségünk a javításához?

Ez attól függ, hogy milyen hibát fedeztünk fel. Néha egy egyszerű szilárd szappan segít. Máskor a cipzár javításához fogóra, tűre és cérnára lesz szükség. Egyes esetekben nem nélkülözhetjük a nyitó (avagy kocsi) cseréjét, és ez itt jól jön speciális tartalék nyitó készlet. Megjavíthatod vele a hálózsák, nadrág, vagy akár hátizsák cipzárját is.


Leírás: A cipzár a sátor lezárására szolgál, de a légáramlás fenntartására és a falakon lévő harmat minimalizálására is. 

 

A szövet vagy cérna ragadt be a nyitóba

Gyakran előfordul, hogy egy darab kopott anyag vagy cérna elakad a nyitóban. Óvatosan húzd ki a szövetet és a fonalakat, és ellenőrizd, hogy a nyitó szabadon mozog-e. Javasoljuk, hogy ellenőrizd, hogy az anyag nem laza-e. Ebben az esetben végy egy tűt és cérnát, és javítsd meg a varratot.

 

Görbe cipzárfogak

Óvatosan vissza kell igazítani őket. Ügyelj arra, hogy ne sérüljenek tovább a fogak. Néha elég a saját ujjad, máskor fogót kell használni.

 

A nyitó rosszul mozog

Úgy tűnik, hogy a nyitó túl nehezen mozog? Először is ellenőrizd, hogy a cipzár fogai nem erősen szennyezettek-e. Ha igen, puha kefével tisztítsd meg őket. Ezután próbáld bekenni a cipzárt. Egy közönséges gyertya, egy közönséges ceruza grafitja, ajakbalzsam vagy szilárd szappan is megteszi.

 

Hogyan javítsuk meg a szétjött cipzárt

A cipzár gyakori használata a nyitó állkapcsának szétnyílását okozhatja. Próbáld meg egy fogóval óvatosan összenyomni a csúszka felső és alsó részét az oldalainál. Ellenőrizd, hogy a cipzár fogai illeszkednek-e egymáshoz. Ha nem, ismételd meg a folyamatot, de legyél nagyon óvatos, mert a nyitó eltörhet.

 

Törött nyitó és annak cseréje

Még egy teljesen összetört nyitónak sem kell végállomást jelentenie. Tekints meg egy cipzárjavító készletet. Több különböző méretű nyitót tartalmaz, elég csak kiválasztani a megfelelőt és kicserélni. Ebben a videóban lépésről lépésre láthatod, milyen egyszerű a cipzárnyitók cseréje, ha van kéznél egy javítókészlet.

 

Hogyan lehet megjavítani a cipzárt hátizsákon vagy táskán

Kicsit bonyolultabb kérdés, hogy hogyan kell rögzíteni egy meglazult cipzárat, ha hátizsákról, táskáról vagy sátorról van szó, amennyiben a cipzár az egyik végén be van varrva az anyagba. Itt is óvatosan kell fogóval összenyomni a níitó állkapcsának oldalait. De a probléma azokon a helyeken merülhet fel, ahol a cipzár vége le van varrva. Előfordulhat, hogy a cipzár összes fogát nem tudod sorba rendezni. Ebben az esetben az a helyes eljárás, ha a végét kibontod, a cipzárat teljes hosszában kiegyenesíted, majd a végét újra varrod.

 

Figyelem a jótállási időre

Javasoljuk, hogy a javítás megkezdése előtt keresd meg a vásárlást igazoló bizonylatot. Ha a termék még jótállás alatt van, akkor sokkal jobb kihasználni a reklamációs lehetőséget. A saját kezűleg végzett javítások érvényteleníthetik a garanciát. Természetesen, ha tudatában vagy annak, hogy valamilyen módon saját magad rontottad el a cipzárt, és a kárigényt nem ismernék el, vagy ha feltétlenül szükséged van a terméket, például terepen tartózkodsz, és nem tudod kivárni a törvényes 30 napot, akkor még a jótállási időszakon belül kezd meg a javítást.


Leírás: Kiválók kerékpározásra a vízálló kerékpártáskák, melyek speciális cipzárral záródnak.

 

Vízálló cipzárak

Egyes cipzárak speciális kezeléssel rendelkeznek, amely korlátozza a víz behatolását. A fogak és a nyitó általában műanyagból készül, a cipzár anyaga pedig vízálló bevonatú. Még a cipzár kialakítása is más. A cipzár szorosan illeszkedik egymáshoz, a nyitó általában a hátoldalról van. Ilyen cipzárak találhatók vízálló kabátokon, sátrakon és táskákon találhatóak. Ezeknél semmiképpen sem ajánlott a javításokat egyedül elvégezni.

Hogyan javítsuk meg a kabát, sátor vagy táska elromlott cipzárját, ha minden trükk kudarcot vallott? Itt olyan szakemberre lesz szükség, akik teljes egészében ki tudja cserélni a cipzárt, és így megmenti a felszerelésed értékes darabját. Egyes síszervizek és márkás outdoor felszerelések szervizközpontjai (pl. Hannah) kifejezetten az outdoor felszerelések cipzárjainak javításával vagy cseréjével foglalkoznak. Célszerű megkérdezni a kereskedőt vagy a gyártót, ki tud garancián túli szervizt ajánlani.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Lucie Krůčková

Forrás: a 4camping archívuma, pixabay.com, unsplash.com

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Válogatásunk

147 230 Ft (33.17 %) 98 390 Ft

Összehasonlítom

123 980 Ft (50.4 %) 61 490 Ft

Összehasonlítom

154 290 Ft (35.84 %) 98 990 Ft -tól

Összehasonlítom

89 580 Ft (52.99 %) 42 110 Ft

Összehasonlítom

131 730 Ft (38.37 %) 81 190 Ft

Összehasonlítom

66 650 Ft (12.5 %) 58 317 Ft

Összehasonlítom

709 346 Ft (21.33 %) 558 070 Ft

Összehasonlítom