Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Víz van a sátorban? Elmondjuk, miért.

A páralecsapódás egy természetes fizikai jelenség, amely még kempingezés közben sem kerülhető el. Hogyan lehet megszüntetni a kondenzáció és a varratokon keresztül beszivárgó víz mennyiségét? Fogadd meg a cikkünkben szereplő tanácsokat.


Tartalom

 

Bevezető

Mindannyian tudjuk. Akár szabadidős, akár ultrakönnyű expedíciós sátrak tulajdonosai vagyunk. A kondenzvíz reggeli cseppjei a ponyva alatt töltött éjszaka után is zavarnak. De van néhány tippünk a kondenzáció és a varratokon keresztül beszivárgó víz mennyiségének kiküszöbölésére.

Mert ez a két probléma a leggyakoribb oka annak, hogy reggelre a sátorban nedves a felszerelésünk. A sátorban a vízkondenzáció teljesen természetes jelenség, és ha tudjuk, hogy hogyan alakul ki, könnyen befolyásolhatjuk a kondenzált gőz mennyiségét. A víz azonban más módon is bejuthat a sátorba. A legtöbb sátor és ponyva apró lyukai a varratok, a hurkok körüli helyek, a tépőzár vagy a gumiszalagok. Tanácsot adunk, hogyan lehet ezeket a helyeket jól lezárni.

 

A kondenzáció a sátorban bosszantó, de normális

A kondenzáció teljesen természetes fizikai jelenség. Alapvetően arról van szó, hogy a levegőben van bizonyos mennyiségű páratartalom, és amikor hidegebb felülettel találkozik, apró cseppekké formálódik. Ezek aztán lassan rácsöpöghetnek a hálózsákra és a sátorban lévő egyéb felszerelésekre.

Azt a hőmérsékletet, amelyen a vízgőz kicsapódik, harmatpontnak nevezzük. Minél párásabb a levegő, annál magasabb a harmatpont hőmérséklete. Ez az a hőmérséklet, amelyen a gőz vízcseppekké csapódik ki. Más szóval. Sok a pára a sátoron belül, és hideg az éjszaka odakint? Ekkor a sátor falán lévő pára egyszerűen lecsapódik. A lényeges dolog az az, hogy pontosan mekkora lesz a levegő páratartalma a sátorban.


TIPP: Ha szereted a pontos számokat, próbáld ki a harmatpont-kalkulátort.

 

Honnan van a levegőben víz

Alapvetően több dolog is befolyásolja, hogy éjszaka mennyi pára oszlik el a sátorban. Ezek a mennyiségek a természetnek, a szállásválasztásunknak és a viselkedésünknek köszönhetően alakulnak. A nedvesség egy részét mi magunk is a levegőbe juttatjuk. Hogyan? Hát a légzéssel.

 • A természetes páratartalom függ az időjárástól, de attól is, hogy hol állítjuk fel a sátrat.

 • Vizes vagy nedves dolgok a sátorban. 

 • Ételkészítés a sátorban. 

 • Az alvók lélegzése

A reggeli harmat a fűben romantikus, egy csepp a sátorponyván már kevésbé.

 

Mit tehetek azért, hogy reggelre ne vizes hálózsákban ébredjek?

Tapasztalt utazók tíz tippet írtak össze, hogy hogyan csökkenthetjük a sátor falán kialakuló páralecsapódás mértékét. Néha egy apróságnak is meglepően nagy hatása lehet.

 1. Úgy válasszunk sátrat, hogy azt kellően ki tudjuk szellőztetni. Az ideális az úgynevezett kéményhatás elérése, azaz, hogy ki lehessen nyitni egy részt alul, majd ezzel ellentétben a szellőzőnyílást felül. A sátor kiválasztásakor a sátor anyagát is vegyük figyelembe Az a kívánalom, hogy megvédjük magunkat és holminkaz az esőtől, arra késztet, hogy magasabb vízoszlopú sátort válasszunk, vagy olyan anyagokhoz nyúljunk, amelyek szilikonizáltak. Ezek a sátrak egy egész napos eső során is szárazon tartanak. De számolni kell azzal is, hogy ahogy a kezelés nem engedi be a vizet, úgy nem is engedi ki a párát sem. A levegő vízkoncentrációja ezért magasabb, és megnő a cseppek lecsapódásának valószínűsége a sátorlapon.
  TIPP: Ha van rá lehetőséged, próbáld meg megnézni a sátrat élőben mielőtt megveszed. Ideális alkalom erre a Prágában évente megrendezett sátor expó.
 2. Gondoljuk át, hogy mekkora sátrat szerezzünk be. Egy ember akár egy liter vizet is kilélegzik éjszakánként. Ha több ember alszik együtt, egy kis sátorban gyorsan megnövekedhet a páratartalom. Meg kell keresni az optimális arányt a sátor súlya, mérete és a személyek száma között.
  TIPP: Az ultrakönnyű sátrak hasznosak lehetnek hosszabb vándortúrához vagy kerékpáros túrákhoz.
 3. Használjuk a sátor szellőzését. Ha a levegő beszorul a sátorba, a levegő nem fog áramlani, és a kondenzáció nagyobb lesz.
  TIPP: Tegyük a sátorponyvát egy túrabotra úgy, hogy a ponyva alja és a talaj között legyen egy rés a szellőzéshez.
 4. Alaposan feszítsük ki a sátrat. Használjunk ki minden lehetőséget, hogy a sátorponyva vagy a ponyva feszes legyen.
  TIPP: Ha kétrétegű sátorunk van, győződjünk meg róla, hogy a kifeszített sátorponyva (külső sátor) és a belső rész között mindenhol van rés.
 5. Ne szárítsunk nedves dolgokat a sátorban. Minél több nedves dolog van a sátorban, annál több nedvesség lesz benne. Javasoljuk, hogy a nedves tárgyakat hagyd kint, vagy csomagold be egy vízálló tokba, és szárítsd meg őket a nap folyamán.

 6. Ne főzzünk a sátorban. Csábítóan hangzik, hogy ne üljünk ki a szabadba, és készítsünk egy gyors levest a tető alatt, de főzés közben nagyon sok gőz távozik a levegőbe. Ez ismét megnöveli a víz mennyiségét, amely aztán az éjszaka alatt kondenzálódik.

 7. Ne állítsuk fel a sátrat víz mellett. Vízforrás közelében - és nem számít, hogy az egy patak vagy egy tó - a levegő páratartalma természetesen magasabb. Az esti romantika után, amikor a naplementét megnéztük a tó felett, még elsétálhatunk néhány lépcsőfokot.

 8. Ne állítsuk fel a sátrat közvetlenül a fák alatt. A magasabb páratartalmat a reggeli harmat is magával hozza. És azt a sátor belsejében is látni fogod. Javasoljuk, hogy a sátrat egy kicsit távolabb állítsd fel.

 9. Harmatos a fal? Szárítsuk meg. Javasoljuk, hogy csomagolj be egy nedvszívó kendőt, hogy óvatosan felitatsd a kicsapódott vizet a falakról. Ez csökkenti a sátorban keringő víz mennyiségét. Aztán ne felejtsd el a nedves kendőt zacskóba csomagolni, vagy a sátoron kívülre tenni. Reggel rázd meg jól a sátorponyvát, és délben próbáld meg kicsomagolni és a napon megszárítani.

TIPP - Jó az idő? Nem esik az eső? Próbálj ki egy éjszakát a szabad ég alatt tölteni. Bár előfordulhat, hogy a reggeli harmattal itt is meg kell küzdeni. A víz jelenléte a levegőben normális. A bivakzsák megvéd a reggeli páratartalomtól vagy a hirtelen időjárás-változásoktól.

 

A sátorban keletkező páralecsapódás elleni küzdelem rossz időjárás esetén 

A sátorban még szép időben is találkozhatunk kondenzációval. A helyzet azonban sokkal bonyolultabbá válhat, ha az időjárás nem kedvező, vagy ha fagyos időben alszunk a sátorban.

 

Kondenzáció esős időben

Amikor esik az eső, a páratartalom természetesen sokkal magasabb. Így jelentősen megnő a sátor falán a páralecsapódás valószínűsége is. Mit tehetünk?

 • A sátrat kellőképpen ki kell feszíteni, és ha csak egyrétegű sátrunk van, akkor a kondenzvízcseppeket még azelőtt letörölhetjük, mielőtt azok a hálózsákra cseppennének. Kétrétegű sátor esetén ügyeljen arra, hogy a külső sátorponyva ne érjen a belső sátorhoz. Ismét győződjünk meg arról, hogy megfelelően ki van-e feszítve a sátor.

 • Biztosítsunk elegendő szellőzést a szellőzőnyílásokon keresztül, és szárítsuk meg a sátrat és a felszerelésünket minden alkalommal, amikor eláll az eső.

 • Ne verjünk sátrat mélyedésbe. Nagyobb eső esetén a víz lefolyik, és még egy magasabb aljzat sem menthet meg attól, hogy egy pocsolyában ébredj.

 

Óvatossági lépések fagyos időben

Hideg időben a hálózsákot átnedvesítő páralecsapódás egészségügyi kockázatot is jelenthet. Ezért elegendő légáramlást kell biztosítani a nedvesség távozásához.

Az anyag megválasztásával is befolyásolhatjuk, hogy mennyire lesz nedves a hálózsák egy fagyos éjszaka után. A toll hálózsákok könnyűek, de a pehely hajlamos a nedvességet magába szívni. A következő alternatíva az üreges szálas amely jobban ellenáll a víznek, ugyanakkor terjedelmesebb és lényegesen nehezebb is. Szóba jöhet még a mikroszálas hálózsák is, amely könnyebb, mint az üreges szál, és még szélsőséges körülmények között is jól megállja a helyét.

TIPP: Az expedíciós sátrak a legzordabb körülmények között végzett expedíciókra alkalmasak. A rendkívüli tartósságot, kidolgozott kialakítást és az alacsony súlyt ötvözik. 

A hidegben való alváshoz nemcsak a sátor fontos, hanem a téli hálózsák és a jó minőségű matrac is. 

 

Eső, és a víz beszivárgása a sátorba a varratokon keresztül

Nem csak a kondenzáció az ami a felszerelés nedvesedését okozhatja a sátorban. Egy szűk keresztmetszet, amely a kirándulásokon bajt okozhat, az a sátorponyva varrata mentén lehetséges.

A legtöbb gyártó úgy csinálja a sátor varratait, hogy a víz ne tudjon könnyen behatolni. Az öltések általában el vannak rejtve. A varratokat ezután egy speciális szalaggal le lehet ragasztani, vagy el lehet látni olyan bevonattal, ami a legkisebb lyukak betömésére szolgál.

Idővel azonban a szalag elkezdhet leválni, és a bevonat is elkezdhet öregedni. Ezért, ha szélsőséges időjárási körülmények közé megyünk, érdemes a varratokat saját magunknak leragasztani vagy letömíteni. Ehhez speciális szalagok és ragasztók állnak rendelkezésre. Vannak olyan útmutatók is, amelyek segítségével saját bevonatot is készíthetünk. Megnéztük őket.


Egy sátor reggel a vízparton biztosan harmatos falú lesz. Hagyjuk a vízpartot az evezősöknek, és éjszakára menjünk kb. 50 méterrel arrébb.

 

Miről kell megbizonyosodni, mielőtt elkezdjük a javítást?

Lényeges tudni, hogy milyen anyagból készült a sátor, és mit használtak vízszigeteléshez, bevonathoz vagy a varrat leragasztására. Az anyag és a bevonat (vagy a ragasztó szalag) rossz kombinációja ronthatja a sátor funkcionalitását. Azt is javasoljuk, hogy nézd meg a sátor varratait. A sátor két részét összekötő egyszerű varratokat általában könnyű ragasztószalaggal rögzíteni. Az összetettebb varratokat le kell tömíteni.

 

Az anyag számít

Egyszerűen fogalmazva, ha a sátoron vagy a varratokon szilikonos felületet használtak, akkor szilikon alapú ragasztót kell használni. Ez a szilikon használható a nejlon sátrakra is.

A külső sátorlap egy nejlon alapú anyagból készül, ahol minden szál szó szerint szilikonba van burkolva. Ennek köszönhetően a szövet nem nedvszívó, és még nagyon szélsőséges körülmények között is használható. Ezeket a varratokat iparilag nem lehet ragasztani. Az ideális tömítést egy speciális magfonal biztosítja, amely kis mennyiségű nedvességet szív magába, ezáltal a térfogata megnövekedik, így lezárja a varratot.

Azonban még ezekben a technikailag nagyon fejlett varratokban is lehetnek olyan kis helyek, ahol a víz átcsöpög. Itt célszerű szilikonalapú tömítőbevonatot használni.

Amennyiben PU (poliuretán) bevonatot használtak, poliuretán alapú ragasztót kell használni. Egy másik lehetőség, hogy a bevonattal nem rendelkező kötést ragasztószalaggal leragasztunk.


A prágai outdoor expón meg is lehet tekintheti a sátrakat. 

 

Külső sátorponyvák anyagainak kombinációja, előnyei és hátrányai, valamint a varratok ragasztásának lehetősége

 

Felhasznált anyagok

 

 

 

A varrás további kezelése/javítása

Poliészter + belső poliuretán (PU) bevonat további technikai kezelés nélkül + gyárilag aláragasztott varratok

A legelterjedtebb megoldás a külső sátorlapon.

Ennek a típusnak a varratait le lehet ragasztani szilikon szalaggal.

Nejlon + belső PU bevonat további technikai kezelés nélkül + gyárilag aláragasztott varratok

A legelterjedtebb megoldás a sátor alján.

Ennek a típusnak a varratait le lehet ragasztani szalaggal.
Poliészter + külső szilikon bevonat + belső PU bevonat további technikai kezelés nélkül + gyárilag aláragasztott varratok

A drágább sátorlapok gyakori megoldása.

Ennek a típusnak a varratait le lehet ragasztani szalaggal. 
Nylon + külső és belső szilikon bevonat + Ripstop (vagy kevésbé gyakori kombináció: Poliészter + külső szilikonbevonat + belső PU burkolat + RipStop) 

A sátorlapok technológiailag legfejlettebb változata. Kiegészítő ripstop (szakadásgátló) kezelés a magasabb árkategóriájú sátrak esetében. A varratokat speciális magfonallal varrják, és a gyártás során nem ragasztják le. 

A varrások nem ragaszthatók. Szilikonalapú tömítőanyaggal azonban bevonhatók. 

 

Felhasznált anyagok

PRO

CONTRA

Poliészter + belső poliuretán (PU) bevonat további technikai kezelés nélkül + gyárilag aláragasztott varratok

Átlagos tartósság, alacsony ár, kiváló légáteresztő képesség.

Nagyobb anyagtömeg és magas nedvszívó képesség.


Nejlon + belső PU bevonat további technikai kezelés nélkül + gyárilag aláragasztott varratok

Rendkívül tartós és mechanikusan ellenálló.
Alacsony súly és ár.

 

Poliészter + külső szilikon bevonat + belső PU bevonat további technikai kezelés nélkül + gyárilag aláragasztott varratok

Meghosszabbított élettartam UV sugárzás ellen.
Alacsonyabb nedvszívó képesség.
Magas ellenállóképesség. 

Magasabb ár, de a termék tovább tart.
Nagyobb súly és nagyon alacsony légáteresztő képesség.

Nylon + külső és belső szilikon bevonat + Ripstop (vagy kevésbé gyakori kombináció: Poliészter + külső szilikonbevonat + belső PU burkolat + RipStop)

Magas UV-védelem, alacsony nedvszívó képesség és vízhatlanság.
Nagyon könnyű sátor.
A tartósságot egy kiegészítő kezelés fokozza, amely megakadályozza a szövet szakadását. 

Magas ár és a varratok leragasztásának lehetetlensége.
Nagyon alacsony légáteresztő képesség. 

 

Házi készítésű ragasztó receptje

Az interneten számos útmutatót találhatunk arról, hogy hogyan készítsünk saját szilikonalapú ragasztót a varratok tömítéséhez. Az alapot egészségügyi szilikon és lakkbenzin (white spirit) képezi. Keverjük össze a két anyagot 1:2 arányban egy edényben. Figyelem, sokat és rendszeresen kell keverni. Ez a ragasztó, vagy ha más néven bevonat, nagyon jól működik. Azonban csak kétoldalú szilikonozással ellátott sátrakon használható.

 

A hatékony varrattömítés menete

Ha jól le szeretnénk tömíteni a varratokat, érdemes betartani néhány alapvető szabályt. Ezek betartásával a tömítőanyag minden szükséges résbe bejut.

 1. A sátorlapot vagy ponyvát egy jól szellőző helyen állítsuk fel. Ideális a kert vagy a terasz.

 2. Jól feszítsünk ki minden varrást.

 3. Kenjük a ragasztót a varratokba, hogy minden résbe, még a legkisebbekbe is be tudjon szivárogni.

 4. Javasoljuk, hogy egy kicsit nyissuk meg a varratot, és hagyjuk, hogy a tömítőanyag beáramoljon.

 5. Körülbelül 12 órán keresztül hagyjuk megkeményedni. A varratok még a bevonattal együtt is rugalmasak, de a tartósságuk javult.

TIPP: Különösen ügyeljünk a hurkok, cipzárak, gumik és különböző rögzítők varrásainak bekenésére.

Ne feledjük, hogy ha egyszer már saját magunk javítottuk a sátrat, foltoztuk vagy ragasztottuk a varratokat, a gyártónál nem fogjuk tudni kicserélni többet. Mielőtt tehát elkezdenénk a javítást a sátoron, győződjünk meg róla, hogy az valóban minden szempontból megfelel. A nyilvánvaló hibákra természetesen általában kiterjed a kárigény.

 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Lucie Krůčková

Források: pixabay.comunsplash.com, a 4camping archívuma

5 egyszerű lépés a viasz eltávolításához a ruháról

Tanácsadás

Viasz került a ruhádra és nem tudsz megszabadulni tőle? Cikkünkben találsz néhány tippet, hogyan tudod eltüntetni!

Hogyan válasszunk hótalpat?

Tanácsadás

Jobban szeretsz a hegyekben lenni, mint otthon, de amikor a fehér takaró betakarja a lejtőket, úgy érzed, hogy vége a szezonodnak? Tévedsz, a havas terep nem csak a síelőknek való. A hótalpakkal ismét visszatérhetsz a bércekre.

Így válaszd ki jógaszőnyeged!

Tanácsadás

Az edzőszőnyegek közötti különbségek nagyok lehetnek. Egy jól megválasztott tornaszőnyeg nemcsak élvezetesebbé teszi azt a pillanatot, amikor az állóképességedet növeled, hanem biztonságos mozgást is tud garantálni. Mire kell tekintettel lenni a választáskor?

Válogatásunk

123 980 Ft (61.3 %) 47 980 Ft

Összehasonlítom

38 730 Ft (31.16 %) 26 660 Ft

Összehasonlítom

415 620 Ft (35.19 %) 269 380 Ft

Összehasonlítom

49 450 Ft (49.46 %) 24 990 Ft

Összehasonlítom

349 980 Ft (9.52 %) 316 650 Ft

Összehasonlítom

115 340 Ft (32.76 %) 77 550 Ft

Összehasonlítom

154 980 Ft (48.39 %) 79 980 Ft

Összehasonlítom

131 730 Ft (32.95 %) 88 330 Ft

Összehasonlítom