Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan készítsük fel a biciklit a szezonra

A tavasz már itt kopogtat az ajtón, itt az ideje, hogy leporold a járgányt és az első menet előtt megfelelően ellenőrizd. A LIBERTA TOUR srácainak tanácsai arról, hogy hogyan kell ezt elvégezni.


Tartalom 

Mostanában kezd egyre melegebb lenni, ami a kedvezőtlen járványhelyzet ellenére is mindannyiunkat kifelé csábít. Van aki sétálni megy az erdőbe, van aki futni, de mi, a kerékpározás szerelmesei, a biciklit vesszük elő a garázsból. A merészebbeknek, akik még a téli hónapokban sem tették le kerékpárjukat, elég csak egy könnyű karbantartást elvégezni és tovább róhatják a kilométereket.

 

Az szerzőről

Martin Hesko

26 éves, profi fotós - operatőr. Martin felel a teljes Liberta Tour projekt előkészítéséért és média-megjelenéseiért. Az expedíció alatt vidámabb és szomorúbb pillanatokat dokumentál fényképezőgéppel a kezében.

 

 

Időben kezdd el

Az említett karbantartást és a kerékpár műszaki állapotának ellenőrzését időben el kellene kezdeni mindenkinek, amíg még a kerékpáros szolgáltatások nem zsúfoltak túl, mint minden tavasszal. A kerékpár alapellenőrzését mindannyian elvégezhetjük otthon egyedül, aztán eldönthetjük, szükséges-e szakemberre bízni a biciklit, vagy biztonságosan indulhatunk-e az első tavaszi kilométereken. A Libertánk éppen pihen a nyári szlovák körútunk után, ezért az alapellenőrzést és a karbantartást egy szokásos MTB kerékpáron mutatjuk be.

Gumi

Először átnézzük a gumikat, hogy nincs-e rajtuk hiba, esetleg nincs-e itt az idő egy cserére. A tökéletes állapotban lévő gumi garantálja a kerék jó tapadását a terep felületére, megelőz esetleges hibákat vagy legrosszabb esetben egy esést is. A futófelület mintázata nem lehet kopott, és a gumiabroncs oldala sem lehet repedezett. Azt is ellenőrizzük, hogy mennyire kemény, ill. hogy van-e benne megfelelő nyomás ahhoz a felülethez, amelyen menni akarunk. Az MTB kerékpár kerekeiben alacsonyabb a nyomás, a közúti kerékpárokban pedig magasabb. A Liberta kerékpár 24 hüvelykes kerekein Schwalbe gumik vannak, amivel a Liberta Tour 15 napja alatt a három biciklin csak három defektünk volt, de azokat is mind a felniszalag hi§nya okozta. Ennek pótlása után a belső gumik szinte halhatatlanok voltak.

 

Kerék, küllő, kerékagy

A következő lépés magának a keréknek a vizsgálata. Megforgatjuk a kerekeket, és ellenőrizzük, hogy nincs-e benne úgynevezett „nyolcas” - oldalirányú elhajlás. Ha valamelyik kerék valóban elhajlik oldalra, és nincs tapasztalatunk a javítással, azt javasoljuk, inkább bízd a kerékpárt egy szakértő szerelőre, nehogy egy házi centírozással még nagyobb bajt csinálj. Az abroncs ellenőrzése után vizsgáld meg a küllőket, egyik se legyen repedt vagy laza. Nekünk az 1500 kilométeres utunkon sikerült eltörni egy küllőt. Szerencsére az út vége felé történt, így nem volt szükséges a csere. A küllők ellenőrzése után nézzük meg a kerékagyakat is, hogy nem lötyög-e, vagy nem ad ki furcsa hangokat, ami akár csapágyproblémára utalhat. Ha valami nem tetszik és nem tudod szétszedni a csapágyat, bízd a kerékpárt egy szakértőre. Ez az alkatrész rossz műszaki állapotban nagyon veszélyes lehet. A készülő filmünkből majd meggyőződhetsz ennek a kijelentésnek az igazáról.

 

Fékek

Minden kerékpár fontos eleme a fék. A Libertán kettő van, az egyik elöl, amit hatékonysága miatt inkább dísznek neveznék, és a hátsó, az úgynevezett kontrafék, ami az agyba van integrálva, és a pedálok hátrafelé történő lenyomásával aktiválódik. A ti kerékpárotokon biztosan jobb fékek vannak és semmiképpen sem szabad elfelejteni őket ellenőrizni és karban tartani. Ha a te kerékpárodon úgynevezett V fék van, ellenőrizd azok hatékonyságát és a fékpofák állapotát, amiknek nem szabad kopottnak lenni. Tárcsafékek esetén is, amelyek lehetnek mechanikusak vagy hidraulikusak, javasoljuk a tárcsák állapotának ellenőrzését is, amelyeknél szintén nem szabad, hogy nyolcas legyen, hogy alap esetben neérjenek hozzá a fékbetétek. A mechanikus tárcsaféken ellenőrizd a bowden kopását, a hidraulikus tárcsafék nem lehet levegős. Ez a fékrendszer alacsony hatékonyságában mutatkozhat meg és abban az érzésben, hogy a fékkar meghuzása "gumis" érzetet produkál. Ebben az esetben ki kell cserélni az olajat. Ha nincs tapasztalatod benne, akkor ismét jobb, ha a kerékpárt professzionális szervizre bízod.

 

Teleszkópos villa, lengéscsillapító

A Liberta kerékpárnak egyetlen nagy előnye van, az egyszerűsége. Nincs teleszkóp, nincs sebességváltó, nincs semmi probléma. Ha a te bicikliden van teleszkóp vagy hátsó lengéscsillapító, akkor a szezon előtt figyelj rájuk. A teleszkópos villa belső részei nem lehetnek sérültek, azért, hogy a gumitömítések ne sérüljenek. Nem szabad, hogy olaj vagy zsír szivárogn a teleszkópos villából vagy a lengéscsillapítóból. Ha a biciklid már nem új, és eddig nem fordítottál különösebb figyelmet a teleszkópra, akkor fontold meg, nincs-e szükség egy nagyobb szervízre - olajcsere, tömítések cseréje. Ha a teleszkóp nagyobb probléma nélkül működik, elegendő a belső villákat szilikonolajjal befújni, néhányszor megnyomni aztán szárazra törölni. Óvatosan kell eljárni az olaj fújásánál, hogy az ne kerüljön a féktárcsára vagy a kerékabroncsra. Ha ez mégis megtörténik, ezeket a részeket egy speciális zsírtalanítóval kell zsírtalanítani.

 

Kormány, ülés

Ellenőrizzük a kormányt is, a kormány hajlását és rögzítését a kormányszárban. Minden csavart megfelelően, a megfelelő nyomatékkal kell meghúzni. Ellenőrizzük a nyereg beállítását, magasságát, dőlését, és hogy be van-e jól rögzítve a keretbe. Ha kerékpározás közben reccsenés hallatszik a vázból, azt a nyeregcső okozhatja. Ebben az esetben az erre a célra használt vazelinnel kenjük be.

 

Váz

Amikor megtisztítjuk és megmossuk a kerékpárt, vizuálisan ellenőrizzük a váz állapotát. Fokozott figyelmet fordítsunk a hegesztésekre és az illesztésekre, hogy az adott helyeken ne legyenek repedések, amelyek biciklizés közben váztörést okozhatnak. Alaposan vizsgáljuk meg az alsó csöveket is, melyek menet közben különféle szennyeződéseknek és kőfelverődéseknek vannak kitéve.

 

Fogaskerék, lánc

Végül ellenőrizzük a hajtást és a sebességváltót. A Libertán ezzel újfent nincsen baj, csak egy sebességfokozata van. Elég csak a fogaskerekek és a lánc állapotát ellenőrizni. Utóbbi idővel megnyúlik. Minden modern kerékpáron található azonban váltó, amelynek váltóját és állapotát a szezon előtt ellenőriznünk kell. A váltásnak simán és pontosan kell történnie. Ha nem ez a helyzet, akkor közvetlenül a váltón vagy a kormányon lévő sebességváltó karon állíthatunk.

A lánc állapotát ellenőrizhetjük akár egy arra dedikált mérőeszközzel, de ha egy közönséges tolómérőt 132 mm-re beállítunk és behelyezzük a lánc rései közé, a célra az is megfelel. Ha a tolómérő nem illik oda, vedd fontolóra a lánc cseréjét, hogy elkerüld a költséges javításokat, ideértve a fogaskerék cseréjét is. Országúti kerékpár esetén a láncot 3-4 ezer kilométerenként ki kell cserélni, de olyan kerékpáron, ahol a lánc jobban terhelődik - MTB vagy a Liberta Szlovákiában kerékpározva - a cserét fontolóra kell venni minden megtett ezer kilométer után. Mi 1500 kilométert mentünk a Libertával, és az út végére a láncok annyira megnyúltak, hogy igazából csak kiállítási tárgy lett belőlük. Ha a lánc rendben van, zsírtalanítóval tisztítsd meg, vagy az erre tervezett mosógéppel. Töröld szárazra és kend be a megfelelő olajjal, majd a felvitel után szintén szárazra kell törölni. Fontos, hogy a lánc belső láncszemei legyenek bekenve, a külső felületük ne. Ezekre por tapadhat, ami egy koptató réteget képez és a lánc méginkább elhasználódik.

 

Kész!

Az ilyen módon ellenőrzött kerékpárt finomhangoljuk, és indulhat a kerekezés, vagy el kell vinni a szervizbe ha szükséges egy alaposabb átnézés. Ha az ellenőrzésre vagy a javításra nincs időd, akkor keresd fel a legközelebbi kerékpárszervízt - minél előbb, annál jobb, mert a következő hetekben a szerelők tömve lesznek.

 

Hasznos linkek

Szerzők: Martin Hesko

Források: a szerző archívuma, libertatour.sk

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

Férfi kerékpáros mez Silvini Denno

15 476 Ft (19.43 %) 12 470 Ft

Összehasonlítom

4 110 Ft (15.09 %) 3 490 Ft

Összehasonlítom

26 830 Ft (34.4 %) 17 600 Ft -tól

Összehasonlítom

Férfi kerékpáros mez Silvini Carnio

24 752 Ft (19.36 %) 19 960 Ft

Összehasonlítom

Kerékpáros sisak Uvex City I-Vo

43 180 Ft (22.05 %) 33 660 Ft -tól

Összehasonlítom

55 840 Ft (27.13 %) 40 690 Ft -tól

Összehasonlítom

Kerékpáros szoknya Etape Laura

20 640 Ft (19.09 %) 16 700 Ft

Összehasonlítom

Férfi kerékpáros mez Silvini Turano

24 771 Ft (19.42 %) 19 960 Ft

Összehasonlítom