Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk kerékpáros sisakot?

A törvény szerint minden 18 év alatti biciklisnek sisakot kell viselnie. A sisak kiválasztása során alighanem megérted ennek az önkéntes felszerelésnek a fontosságát. Bizonyos pillanatban a sisak lehet az egyetlen, ami megvéd az esés közben olyan fejsérülésektől, amelyeknek fatális következményei lehetnének.


Tartalom

 

Bevezető

A bukósisak minden kerékpáros felszerelésének része kell, hogy legyen. Hogy miért? Eséskor a biciklis általában irányíthatatlanul fejjel előre repül a kormány felett. A cseh rendőrség statisztikái szerint a cseh utakon meghalt kerékpárosok több mint 70%-a nem viselt sisakot. A megfelelő sisak elosztja a fejet ért ütést esés közben, és csökkenti az ütközés erejét. Cikkünk segít kiválasztani a szükséges kerékpáros sisakot, amely akár életet is menthet eséskor.

 

Hogyan válassz bukósisakot?

A sisak kiválasztásakor számos szempontot érdemes szem előtt tartani. Mindig figyelj oda a sisakok a következő paraméterekeire:

 • tanúsítvány és biztonsági szabványok
 • milyen terepre alkalmas a sisak
 • súly, gyártási technológia és sisak mérete

 

Tanúsításvány és biztonsági szabványok

Ne vásárolj olyan sisakot, amely nem felel meg a minimális biztonsági határértékeknek és a ČSN EN 1078 tanúsítványnak. Egyes sisakokban megtalálható az MIPS (Multidirectional Impact Protection System) biztonsági rendszer is. Ez egy további védekezési módszer. Ebben az esetben a betét gumiszalaggal van rögzítve a sisak belsejében. Ha a sisak leesik és elakad, a fej még assan tovább mozoghat. A betét így csökkenti a fejre ható forgóerő intenzitását.

Általában az első esés után javasolt a sisakot újra cserélni. A sisak úgy van megtervezve, hogy a sisak belseje nagy ütközéskor megrepedjen, elnyelje az ütközés energiáját és védje a fejet. Gyermekeknél a sisak valószínűleg már otthon leesik, még mielőtt kimenne a kipróbálni. Természetesen ezek a kisebb balesetek nem számítanak, de "csak úgy" semmiképpen ne teszteljék a sisak tartósságát.  

A MIPS a fej további védelmét jelenti oldalsó ütközés esetén. Az ezzel a biztonsági funkcióval rendelkező sisakok a legjobb minőségű, de drágább modellekhez tartoznak. A képen például az Uvex Unbound sisak MIPS-e látható.  

 

Bukósisak kiválasztása terepviszonyok szerint 

A tényleges vásárlás előtt gondold végig, hol fogsz tekerni és milyen kerékpáron. Különböző tevékenységekhez különböző sisakok alkalmasak. Különbséget tesznek a sisakok között például országúti kerékpárokhoz, hegyi kerékpárokhoz, BMX-hez és ugyanúgy a freeridehoz is. Aszerint, hogy hogyan használnád, alkalmazhatod a e-shopunk szűrőjét.

Az országútra szánt sisakok a nagyszámú szellőzőnyílásról ismerhetők fel. Ezért alkalmasak hosszú utakra. A közúti sisakok célja az maximális szellőzés és a lehető legkisebb súly. Menet közben hidegebb levegő áramlik át az első részen, a meleg levegő pedig a hátsó rész szellőzőnyílásain távozik. Az útsisakok formája aerodinamikus, hogy a lehető legkisebb légellenállást biztosítsa.

MTB és All Mountain sisak hegyi, trekking és terepkerékpárokhoz robusztusabb, kisebb szellőzőnyílásokkal rendelkezik. Ezen kívül van egy napellenző elöl, és több védelmet nyújt a tarkónak.


Az MTP sisakoknak kezelniük kell az eséseket a terepen. A közútiakhoz képest napellenzővel rendelkeznek, és hátrébb húzódnak, azaz a szaltóból való hátraesés közben a tarkót takarják. 

 

A BMX sisakok láthatóan zártabbak, minimális szellőzőnyílással rendelkeznek. Kerekebbek, befedik a tarkót, és jobban ellenállnak az ütéseknek. Görkorcsolyákon vagy gördeszkákon is használják.

A freeride és downhill sisakok teljesen eltakarják a fejet és az állat, továbbá elülső pajzsuk is van. Minden egy egésszé egyesül, ezért nevezzük őket integráltnak. Ez a sisak az egész fejet fedi, és a sisak egységes szerkezetének az állvédő is része. Súlyuk a konstrukcióhoz képest nagyobb, a szellőzőnyílások száma alacsony. Az esések gyakorisága és természete azonban ezt megkívánja. Egy közönséges sisakkal a terepen történt esés után legjobb esetben is néhány öltés lesz az álladon, legrosszabb esetben pedig egy fogászati sebészet látogatása.

 

Súly, gyártási technológia és sisak mérete

A sisak méretét a fej kerülete alapján centiméterben határozzák meg. Mérd meg a saját fejedet mérőszalaggal a legszélesebb helyen - a homlokon keresztül a fülek és a szemöldök felett. Általában a felnőttek mérete 50-65 centiméter.

Egyes sisakok egy univerzális méretben készülnek, és csak a pántok segítségével alkalmazkodnak a fejhez. Egyes gyártók két-három méretű sisakot gyártanak.

Férfiaknak vagy nőknek? A legtöbb sisakot férfiaknak és nőknek egyaránt tervezték. Az ilyen sisakok unisex jelzéssel vannak ellátva. Vannak kifejezetten nők számára készült sisakok is. Azonban csak egy különbség van. A hátsó szorítókeréknél a női sisakoknál van hely a copf áthúzására.


Sisak nélkül biciklizni kockázatosabb, mint első pillantásra tűnik. 

 

Kellékek, amelyek jól jöhetnek:

 • levehető napellenző a sisak elülső részén
 • beépített villogó a tarkón
 • tartó a hátsó villogó ill a fényszórók rögzítéséhez
 • kameratartó
 • rovarháló a szellőzőnyílásokban
 • belső mosható bélés
 • egy kézzel való nyitás és zárás funkciója
 • egy NFC Medical ID chip, amely a versenyzők adatait tárolja, és baleset esetén okostelefonon keresztül lehetővé teszi a hozzáférést

Első pillantásra ezek a kellékek feleslegesnek tűnnek. De megvan a gyakorlati előnyük. A sisak évekig kibírja a strapát, de talán nem szeretnél, éveken át izzadt sisakbetétet viselni a fejeteken. Ezért is jó, ha le lehet szedni és kimosni, vagy egyszerűen csak kicserélni újra. Egy villogó megmenthet az autóval való ütközéstől. A hálók megakadályozzák, hogy a kóbor darazsak a sisak alá kerüljenek.

 

Hogyan kell helyesen felhelyezni a sisakot 

A megfelelő sisak vásárlása az első lépés, a második legfontosabb a sisak helyes felhelyezése. Egy rosszul felhelyezett sisak végső soron ugyanazt a hatást érheti el, mintha egyáltalán nem viselne sisakot. A rosszul felvett sisak esés közben megcsúszhat. Hogy a sisak betöltse célját és védjen, tökéletesen illeszkednie kell a fejhez. Mit is jelent ez?

 • a sisak nem nyomhat, viselete kényelmes kell legyen
 • úgy van felszerelve, hogy a napellenző előre nézzen
 • az áll és a pánt (ill. csat és a pánt) között max. 2 ujj férhet el
 • a pántok nem szoríthatnak
 • az egyik hevedernek a fül előtt kell húzódnia, a másiknak a fül mögött, közvetlenül a fülcimpa alatt kapcsolódnak össze
 • a homlokot takarnia kell a sisaknak
 • a sisak nem akadályozhatja a látást

A megfelelően illeszkedő sisaknak a homlok közepén kell lennie, a fülek a hevederek között, és az áll alatti szíj legfeljebb két ujjra húzható. 

 

Sisak nagyjából a homlok közepén helyezkedjen el, és ne legyen túl laza. A fejen nem szabad mozognia. Tégy néhány mozdulatot oldalra, előre és hátra, ha mozog a sisak, húzd meg. A bukósisak két helyen állítható. Az áll alatti hevederrel, és a tarkón pedig állítókerék formájú mechanizmussal.

Egyes sisakok az úgynevezett fast adapting system szerkezettel rendelkeznek. A hevederek igény szerint bármikor könnyen állíthatók. Mások pedig monomatikus szorítórendszerrel rendelkeznek, amely egyetlen gombnyomással nyílik és záródik.

Ne felejtsétek el megnézni, mi tartozik a Kötelező kerékpáros felszerelésbe. Emellett a nagyobb biztonság érdekében erősen ajánljuk a szemüveget. És nem feltétlenül a napszemüvegre gondolunk. Zavarhat, ha szembe csap egy ág, vagy egy légy épp tekerés közben akar veled farkasszemet nézni.

 

Kerékpáros sisak gyerekeknek

A gyerek két lényeges paramétert figyel meg a sisakon, amelyek meghatározzák a vásárlás menetét. Mintázat és szín. Amikor valamelyik nem felel meg, felesleges megvásárolni a sisakot. Néha még ennek a két feltételnek a teljesülése sem elég ahhoz, hogy egy kis kerékpáros nyugodtan felvegye a sisakot. Elmondhatod neki a szabályt, amely szerint a 18 éven aluli kerékpárosnak sisakot kell viselnie biciklizés közben. Valószínűleg nem fog segíteni. A gyerekek sisak használata sok szülői türelmet, következetességet, színt, szép képeket és mintázatot igényel.


Ne hanyagolja el a gyermeksisak kiválasztását. Többről van szó, mint a mintázatáról és a színéről. 

Szülőkre a gyereksisakok választáskor elvileg ugyanazok a feltételek érvényesek, mint a felnőttek sisakválasztására. Hátul a gyereksisakok általában kissé meghosszabbítottak, hogy jobban védjék a tarkót. Figyelj a súlyra. A lehető legalacsonyabbnak kell lennie, hogy kényelmes legyen a lurkók számára. A legkönnyebb gyereksisakok körülbelül 220 grammot nyomnak.

Ne feledjétek, hogy szól a közúti közlekedésről szóló törvény: „10 éven aluli gyermek az úton, a helyi utakon és a közúti célú utakon kerékpárral csak 15. életévét betöltött személy felügyelete mellett közlekedhet; ez nem vonatkozik a járdán, kerékpárúton, valamint lakó- és gyalogos övezetben való közlekedésre."

 

TIPP: Ne vásárolj nagyobb sisakot azzal az elgondolással, hogy a csemetéd belenő. A laza sisak ugyanolyan, mintha a sisak nélkül lenne. A bukósisak akkor sem eshet le a gyermek fejéről, ha az alsó pánt nincs rögzítve.

 

Bár a kerékpáros sisak kifejezést használják, ez vonatkozik a futóbiciklikre és a rollerekre is. Végül is a műanyag motorokkal is veszélyes sebességet érhetnek el a kis pilóták. Kőnek vagy járdaszegélynek való ütközéskor az első kerék egyszerűen blokkol, és a gyermek magatehetetlenül repül előre.

Akár országútnak, természetnek, akár trailnek vágtok neki, sok sikeres kilométert kívánunk.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Alena Bouchalová

Forrás: pixabay.comunsplash.com

Hogyan tisztítsd és gondozd hátizsákod

Tanácsadás

A hátizsák egy nagyszerű segítőtárs. A kirándulásokon segíti a munkádat, sőt: sokaknál a minőségi hátizsák szükséglet. Ha sok figyelmet szántál a kiválasztására, bizonyára elvárod, hogy tökéletesen szolgáljon majd sok éven át. Tudjuk ennek az útját-módját.

A funkcionális ruházat anyagainak összehasonlítása

Tanácsadás

Hogyan működik a funkcionális ruházat? Összehasonlítjuk az anyagokat és azok tulajdonságait.

Hogyan tartsuk melegen a lábunkat

Tanácsadás

Amikor a lábujjaink teljesen átfagytak, mindig nagy fejtörést okoz, hogy hogyan tudnánk kellően felmelegíteni őket. Az alpesi turizmus ismerői minden bizonnyal tudják, hogy néz ki ha ujjaink fagyási sérülést szenvednek és nem foglalkozunk vele kellően (röviden: kék, aztán fekete, aztán volt-nincs).

Válogatásunk

Gyerek biciklis bukósisak Hamax Skydive

15 330 Ft (18.59 %) 12 480 Ft -tól

Összehasonlítom

22 380 Ft (27.21 %) 16 290 Ft -tól

Összehasonlítom

19 780 Ft (29.93 %) 13 860 Ft

Összehasonlítom

4 110 Ft (22.87 %) 3 170 Ft

Összehasonlítom

Gyerek biciklis bukósisak Uvex Kid 3

22 380 Ft (33.82 %) 14 810 Ft -tól

Összehasonlítom

9 580 Ft (27.04 %) 6 990 Ft

Összehasonlítom

89 880 Ft (20 %) 71 900 Ft

Összehasonlítom

32 980 Ft (27.14 %) 24 030 Ft

Összehasonlítom