Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk kerékpáros sisakot?

A törvény szerint minden 18 év alatti biciklisnek sisakot kell viselnie. A sisak kiválasztása során alighanem megérted ennek az önkéntes felszerelésnek a fontosságát. Bizonyos pillanatban a sisak lehet az egyetlen, ami megvéd az esés közben olyan fejsérülésektől, amelyeknek fatális következményei lehetnének.


Tartalom

 

Bevezető

A bukósisak minden kerékpáros felszerelésének része kell, hogy legyen. Hogy miért? Eséskor a biciklis általában irányíthatatlanul fejjel előre repül a kormány felett. A cseh rendőrség statisztikái szerint a cseh utakon meghalt kerékpárosok több mint 70%-a nem viselt sisakot. A megfelelő sisak elosztja a fejet ért ütést esés közben, és csökkenti az ütközés erejét. Cikkünk segít kiválasztani a szükséges kerékpáros sisakot, amely akár életet is menthet eséskor.

 

Hogyan válassz bukósisakot?

A sisak kiválasztásakor számos szempontot érdemes szem előtt tartani. Mindig figyelj oda a sisakok a következő paraméterekeire:

 • tanúsítvány és biztonsági szabványok
 • milyen terepre alkalmas a sisak
 • súly, gyártási technológia és sisak mérete

 

Tanúsításvány és biztonsági szabványok

Ne vásárolj olyan sisakot, amely nem felel meg a minimális biztonsági határértékeknek és a ČSN EN 1078 tanúsítványnak. Egyes sisakokban megtalálható az MIPS (Multidirectional Impact Protection System) biztonsági rendszer is. Ez egy további védekezési módszer. Ebben az esetben a betét gumiszalaggal van rögzítve a sisak belsejében. Ha a sisak leesik és elakad, a fej még assan tovább mozoghat. A betét így csökkenti a fejre ható forgóerő intenzitását.

Általában az első esés után javasolt a sisakot újra cserélni. A sisak úgy van megtervezve, hogy a sisak belseje nagy ütközéskor megrepedjen, elnyelje az ütközés energiáját és védje a fejet. Gyermekeknél a sisak valószínűleg már otthon leesik, még mielőtt kimenne a kipróbálni. Természetesen ezek a kisebb balesetek nem számítanak, de "csak úgy" semmiképpen ne teszteljék a sisak tartósságát.  

A MIPS a fej további védelmét jelenti oldalsó ütközés esetén. Az ezzel a biztonsági funkcióval rendelkező sisakok a legjobb minőségű, de drágább modellekhez tartoznak. A képen például az Uvex Unbound sisak MIPS-e látható.  

 

Bukósisak kiválasztása terepviszonyok szerint 

A tényleges vásárlás előtt gondold végig, hol fogsz tekerni és milyen kerékpáron. Különböző tevékenységekhez különböző sisakok alkalmasak. Különbséget tesznek a sisakok között például országúti kerékpárokhoz, hegyi kerékpárokhoz, BMX-hez és ugyanúgy a freeridehoz is. Aszerint, hogy hogyan használnád, alkalmazhatod a e-shopunk szűrőjét.

Az országútra szánt sisakok a nagyszámú szellőzőnyílásról ismerhetők fel. Ezért alkalmasak hosszú utakra. A közúti sisakok célja az maximális szellőzés és a lehető legkisebb súly. Menet közben hidegebb levegő áramlik át az első részen, a meleg levegő pedig a hátsó rész szellőzőnyílásain távozik. Az útsisakok formája aerodinamikus, hogy a lehető legkisebb légellenállást biztosítsa.

MTB és All Mountain sisak hegyi, trekking és terepkerékpárokhoz robusztusabb, kisebb szellőzőnyílásokkal rendelkezik. Ezen kívül van egy napellenző elöl, és több védelmet nyújt a tarkónak.


Az MTP sisakoknak kezelniük kell az eséseket a terepen. A közútiakhoz képest napellenzővel rendelkeznek, és hátrébb húzódnak, azaz a szaltóból való hátraesés közben a tarkót takarják. 

 

A BMX sisakok láthatóan zártabbak, minimális szellőzőnyílással rendelkeznek. Kerekebbek, befedik a tarkót, és jobban ellenállnak az ütéseknek. Görkorcsolyákon vagy gördeszkákon is használják.

A freeride és downhill sisakok teljesen eltakarják a fejet és az állat, továbbá elülső pajzsuk is van. Minden egy egésszé egyesül, ezért nevezzük őket integráltnak. Ez a sisak az egész fejet fedi, és a sisak egységes szerkezetének az állvédő is része. Súlyuk a konstrukcióhoz képest nagyobb, a szellőzőnyílások száma alacsony. Az esések gyakorisága és természete azonban ezt megkívánja. Egy közönséges sisakkal a terepen történt esés után legjobb esetben is néhány öltés lesz az álladon, legrosszabb esetben pedig egy fogászati sebészet látogatása.

 

Súly, gyártási technológia és sisak mérete

A sisak méretét a fej kerülete alapján centiméterben határozzák meg. Mérd meg a saját fejedet mérőszalaggal a legszélesebb helyen - a homlokon keresztül a fülek és a szemöldök felett. Általában a felnőttek mérete 50-65 centiméter.

Egyes sisakok egy univerzális méretben készülnek, és csak a pántok segítségével alkalmazkodnak a fejhez. Egyes gyártók két-három méretű sisakot gyártanak.

Férfiaknak vagy nőknek? A legtöbb sisakot férfiaknak és nőknek egyaránt tervezték. Az ilyen sisakok unisex jelzéssel vannak ellátva. Vannak kifejezetten nők számára készült sisakok is. Azonban csak egy különbség van. A hátsó szorítókeréknél a női sisakoknál van hely a copf áthúzására.


Sisak nélkül biciklizni kockázatosabb, mint első pillantásra tűnik. 

 

Kellékek, amelyek jól jöhetnek:

 • levehető napellenző a sisak elülső részén
 • beépített villogó a tarkón
 • tartó a hátsó villogó ill a fényszórók rögzítéséhez
 • kameratartó
 • rovarháló a szellőzőnyílásokban
 • belső mosható bélés
 • egy kézzel való nyitás és zárás funkciója
 • egy NFC Medical ID chip, amely a versenyzők adatait tárolja, és baleset esetén okostelefonon keresztül lehetővé teszi a hozzáférést

Első pillantásra ezek a kellékek feleslegesnek tűnnek. De megvan a gyakorlati előnyük. A sisak évekig kibírja a strapát, de talán nem szeretnél, éveken át izzadt sisakbetétet viselni a fejeteken. Ezért is jó, ha le lehet szedni és kimosni, vagy egyszerűen csak kicserélni újra. Egy villogó megmenthet az autóval való ütközéstől. A hálók megakadályozzák, hogy a kóbor darazsak a sisak alá kerüljenek.

 

Hogyan kell helyesen felhelyezni a sisakot 

A megfelelő sisak vásárlása az első lépés, a második legfontosabb a sisak helyes felhelyezése. Egy rosszul felhelyezett sisak végső soron ugyanazt a hatást érheti el, mintha egyáltalán nem viselne sisakot. A rosszul felvett sisak esés közben megcsúszhat. Hogy a sisak betöltse célját és védjen, tökéletesen illeszkednie kell a fejhez. Mit is jelent ez?

 • a sisak nem nyomhat, viselete kényelmes kell legyen
 • úgy van felszerelve, hogy a napellenző előre nézzen
 • az áll és a pánt (ill. csat és a pánt) között max. 2 ujj férhet el
 • a pántok nem szoríthatnak
 • az egyik hevedernek a fül előtt kell húzódnia, a másiknak a fül mögött, közvetlenül a fülcimpa alatt kapcsolódnak össze
 • a homlokot takarnia kell a sisaknak
 • a sisak nem akadályozhatja a látást

A megfelelően illeszkedő sisaknak a homlok közepén kell lennie, a fülek a hevederek között, és az áll alatti szíj legfeljebb két ujjra húzható. 

 

Sisak nagyjából a homlok közepén helyezkedjen el, és ne legyen túl laza. A fejen nem szabad mozognia. Tégy néhány mozdulatot oldalra, előre és hátra, ha mozog a sisak, húzd meg. A bukósisak két helyen állítható. Az áll alatti hevederrel, és a tarkón pedig állítókerék formájú mechanizmussal.

Egyes sisakok az úgynevezett fast adapting system szerkezettel rendelkeznek. A hevederek igény szerint bármikor könnyen állíthatók. Mások pedig monomatikus szorítórendszerrel rendelkeznek, amely egyetlen gombnyomással nyílik és záródik.

Ne felejtsétek el megnézni, mi tartozik a Kötelező kerékpáros felszerelésbe. Emellett a nagyobb biztonság érdekében erősen ajánljuk a szemüveget. És nem feltétlenül a napszemüvegre gondolunk. Zavarhat, ha szembe csap egy ág, vagy egy légy épp tekerés közben akar veled farkasszemet nézni.

 

Kerékpáros sisak gyerekeknek

A gyerek két lényeges paramétert figyel meg a sisakon, amelyek meghatározzák a vásárlás menetét. Mintázat és szín. Amikor valamelyik nem felel meg, felesleges megvásárolni a sisakot. Néha még ennek a két feltételnek a teljesülése sem elég ahhoz, hogy egy kis kerékpáros nyugodtan felvegye a sisakot. Elmondhatod neki a szabályt, amely szerint a 18 éven aluli kerékpárosnak sisakot kell viselnie biciklizés közben. Valószínűleg nem fog segíteni. A gyerekek sisak használata sok szülői türelmet, következetességet, színt, szép képeket és mintázatot igényel.


Ne hanyagolja el a gyermeksisak kiválasztását. Többről van szó, mint a mintázatáról és a színéről. 

Szülőkre a gyereksisakok választáskor elvileg ugyanazok a feltételek érvényesek, mint a felnőttek sisakválasztására. Hátul a gyereksisakok általában kissé meghosszabbítottak, hogy jobban védjék a tarkót. Figyelj a súlyra. A lehető legalacsonyabbnak kell lennie, hogy kényelmes legyen a lurkók számára. A legkönnyebb gyereksisakok körülbelül 220 grammot nyomnak.

Ne feledjétek, hogy szól a közúti közlekedésről szóló törvény: „10 éven aluli gyermek az úton, a helyi utakon és a közúti célú utakon kerékpárral csak 15. életévét betöltött személy felügyelete mellett közlekedhet; ez nem vonatkozik a járdán, kerékpárúton, valamint lakó- és gyalogos övezetben való közlekedésre."

 

TIPP: Ne vásárolj nagyobb sisakot azzal az elgondolással, hogy a csemetéd belenő. A laza sisak ugyanolyan, mintha a sisak nélkül lenne. A bukósisak akkor sem eshet le a gyermek fejéről, ha az alsó pánt nincs rögzítve.

 

Bár a kerékpáros sisak kifejezést használják, ez vonatkozik a futóbiciklikre és a rollerekre is. Végül is a műanyag motorokkal is veszélyes sebességet érhetnek el a kis pilóták. Kőnek vagy járdaszegélynek való ütközéskor az első kerék egyszerűen blokkol, és a gyermek magatehetetlenül repül előre.

Akár országútnak, természetnek, akár trailnek vágtok neki, sok sikeres kilométert kívánunk.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Alena Bouchalová

Forrás: pixabay.comunsplash.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

4 110 Ft (15.57 %) 3 470 Ft

Összehasonlítom

18 960 Ft (10.02 %) 17 060 Ft

Összehasonlítom

15 150 Ft

Összehasonlítom

3 280 Ft (15.55 %) 2 770 Ft

Összehasonlítom