Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

TESZT: Fenix HM65R-DT fejlámpa

Ála kollégánk Albániában kalandozott, és tesztelte a Fenix rendkívül tartós és erős fejlámpáját. Hogy állta meg a helyét a fejlámpa?

 

Tartalom

 

Bevezető

Néhány nappal az albániai nyaralásunk előtt összeállítottam egy listát azokról a dolgokról, amelyekre szükségünk lesz csaknem három hétig a hegyekben, városokban és tengerpartokon való tartózkodáshoz. A felszerelés állapotának kutatása közben rájöttem, hogy a régi fejlámpám elavult, és viszonylag gyorsan kellett kutatnom és szereznem egy újat. Sokféle lámpa található a piacon. Végül megakadt a szemem egy modellen HM65R-DT a Fenix márkától.

 

Jellemzők


Márka:

Fenix
Modell: HM65R-DT
Rendeltetés: Férfi / Női
Súly: 141 g
Felhasználó: Haladó
Üzemidő: 300 óra
Fényáram 1500 lm
Fénytáv: 170 m

 

 • LED fényforrások: Luminus SST-40 (6500 K) és Luminus SST-20 (3000 K), mindkettő élettartama 50 000 óra világítás 
 • a fő reflektor 170 méteres (7,167 cd) hatótávolságú fénykúpot bocsát ki
 • az egyes fénymódok hosszabb használatakor a lámpa fokozatosan, kis lépésekben csökkenti a teljesítményt, hogy hosszabb ideig világítson 
 • könnyű és ellenálló magnéziumötvözetből és ellenálló edzett műanyagból készült
 • ellenáll az 1 méteres magasságból történő leesésnek 
 • súlya: 141 gramm (az akkumulátorral együtt), 91 gramm (akkumulátor nélkül)
 • az IP68 szabványnak megfelelően ellenáll a pornak és a víznek (2 méter mély vízben tesztelve 30 perc erejéig).

 

A csomag tartalma

 • HM65R-DT fejlámpa
 • Li-ion elem Fenix 18650 amely kapacitása 3400 mAh
 • USB-C töltőkábel és tartalék „O” gyűrű

 

A fejlámpa kinézete

Ez egy továbbfejlesztett modell, amely egyesíti elődei, a Fenix HM65R-T és a Fenix HM65R legjobb tulajdonságait. A HM65R-DT fejlámpa három színváltozatban kapható. A piros pánttal ellátott klasszikus fekete színt egy sötétlila és egy új jellegzetes nebula színváltozat (rózsaszínes lila) egészíti ki. Annak, aki ügyel egy ruha színének összehangolása, ez fontos szempont lehet a vásárlásnál. Jómagam a dizájn szerint a sötétlilát választottam, mert szerintem ez volt a legkevésbé feltűnő a három közül.

 

Első benyomás

Az első benyomásom a fejlámpáról kissé kételkedő volt, ugyanis nem számítottam ekkora súlyra, mivel egy kisebb, akkumulátor nélküli műanyag fejlámpával hasonlítottam össze. Ami nem volt igazságos. A magnéziumötvözet konstrukció rendkívül tartós nemcsak víz ellen (IP68), hanem leesés ellen is. Robusztus, és utazás közben bárhová bepakolható, és nem kell aggódni afelől, hogy bármi eltörik.

 

Vezérlők 

A vezérlés egyszerű és intuitív. A fejlámpa két fényforrással rendelkezik, mindkettő különböző fényhőmérsékletű - LED Luminus SST-40 (6500 K), amely nappali fehér árnyalatú, és Luminus SST-20 (3000 K), meleg fehér árnyalatú. Mindegyikhez egy-egy gomb tartozik. Soha nem volt problémám a bekapcsolással. Csak tartsd lenyomva a reflektor gombot, és "lőn világosság", ahogy legutóbb is használtad. Ezenkívül a műanyag kapcsolófedél megakadályozza a véletlen bekapcsolást egy megpakolt hátizsákban.

 

Rögzítés és pánt

Jobban aggódtam a Sport Fit rendszert illetően a fejpánt megszokása miatt, mint amiatt, hogy a fény magától bekapcsol. A széles pánt jobb szellőzést biztosító perforációval ellátott széles, lapos öv egy forgatható kerékkel rendelkezik a szíjhossz könnyű beállításához. Aggódtam a rendszer miatt, hiszen meleg éjszakákra számítottunk, és nem tetszett az a látomás, ahogy a kerék kihúzza a hajam, és csak ezért nem szerettem volna sapkát hordani. Gyorsan rájöttem, hogy az aggodalmam fölösleges. A fejlámpát mindenkinek ajánlom, akinek szintén dús haja van. Azonnal meg lehet szokni ennek a pántnak a kényelmét, és a beállítás is magától megy. Ezenkívül a pánt fényvisszaverő feliratokkal van ellátva, hogy növelje a biztonságot rossz látási viszonyok között.

 

Tesztelés

Néhány este után, amikor pár órát töltöttem fejlámpával a fejemen, megszoktam. A súly már nem volt olyan kényelmetlen, mint az elején. Egyre jobban megtetszett a kialakítás kényelme, miután a felhelyezés és a fejemre való beállítás már nem tartott olyan sokáig. A műszaki jellemzők teljesen elkápráztattak, csak amikor a lámpa teljes üzemmódban világított, nekem úgy tűnt, hogy jobban felmelegedett, mint kellett volna. Szerencsére van a fejlámpának egy okos fénycsökkentési módja hosszú távú világítás esetére. Ez védelmet nyújt, amikor a fejlámpa elér egy bizonyos hőmérsékletet, és teljesen automatikus. A hőmérséklet csökkentése után ismét lehetőség van a világítási mód kézi növelésére.

 

Töltés

A négyfokozatú akkumulátorjelző kék háttérvilágítással rendelkezik, és még nappali fényben is jól látható. A lemerült akkumulátor töltési ideje a gyártó szerint 3 óra, de ezt nem tudtam kideríteni, mert én a biztonság kedvéért minden út után feltöltöm. Az akkumulátor teljesítménye tényleg lélegzetelállító, még soha nem merült le teljesen. Ráadásul USB-C-n keresztül tölt, így kompatibilis más elektronikai eszközökkel, ezáltal nincs szükség speciális kábelekre és extra grammokra, amit túrázáskor mindenki értékel.

 

Találtam valamilyen hátrányt ennél a fejlámpánál?

Az a hátrány, amire felfigyeltem, egy ilyen kategóriájú fejlámpáknál (39.000-50.000 Ft körüli árkategória) a piros fény hiánya volt. Sokat használtam az előző fejlámpámmal. Hasznos volt az expedíció többi tagjával való kommunikáció során, akiket nem akartam erős fehér fénnyel elvakítani, vagy amikor éjszaka a sátorból kimentem. Szerencsére a HM65R-DT rendelkezik egy fénymóddal, amely halvány (5 lumen), és alternatívája lehet a kedvenc piros fényemnek.

További hátránya volt, hogy nem lehetett beállítani a fénykúp szélességét. Mindkét forrás meglehetősen hasonlóan világít, és a fényszórón nincs lehetőség ezek beállítására. Nem vagyok azonban olyan felhasználó, akinek feltétlenül szüksége van egy ilyen funkcióra a fejlámpájában.

 

Értékelés: 97%

+

 • élettartam
 • fénytáv
 • robusztus kivitelezés
 • magas fokú védelem
 • USB-C
 • széles pánt SportFit rendszerrel

-

 • nem lehet leválasztani a pántról
 • piros fény hiánya
 • fénysugár fókuszálás nélkül

 

Összefoglaló zárásként

A két kisebb hiányosság ellenére nagyon elégedett voltam a Phoenix HM65R-DT használatával. Kiválóan szolgált csökkent látási viszonyok között, rossz időben és ködben egyeránt. A világítás szélessége (amit fentebb hátrányként említettem) ilyen esetben éppenhogy megfelelt a terep könnyebb leolvashatóságának. És mivel a fényszóró nagyon szorosan a fejen marad, így a túrázáson kívül futásra, biciklizésre és egyéb dinamikus vagy más outdoor tevékenységekhez is használnám.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Alena Michálková

Forrás: a szerző archívuma

TESZT: Merrell Moab 3 Gtx férfi túracipő

Tesztek

A mai a tesztünkben a Merrell túrabakancsot vesszük górcső alá.

TESZT: A ZULU gyermek softshell szettje

Tesztek

Hanka tesztelőnk nem csak munkatársunk az értékesítési osztályról, hanem két kisgyermek édesanyja is. A gyermek softshell ruhakollekció első tervei óta részt vesz a tesztelésben.

TESZT: Petros M férfi technikai pulóver

Tesztek

Hogyan teljesített a Petros kapucnis pulóver a Zulu technikai ruhakollekcióból az osztrák Alpok kihívást jelentő körülményei között?

Válogatásunk

147 230 Ft (33.17 %) 98 390 Ft

Összehasonlítom

9 365 Ft (16.82 %) 7 790 Ft

Összehasonlítom

43 250 Ft (28.81 %) 30 790 Ft

Összehasonlítom

131 730 Ft (38.37 %) 81 190 Ft

Összehasonlítom

23 100 Ft (22.29 %) 17 950 Ft

Összehasonlítom

66 650 Ft (12.5 %) 58 317 Ft

Összehasonlítom

115 340 Ft (24.64 %) 86 920 Ft

Összehasonlítom