Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

TESZT: Petzl Actik Core fejlámpa

A Petzl Actik termékcsalád 2022-ben egy újításon esett át. Az újragondolt dizájn mellett 150 lumennel nagyobb maximális fényerősséggel rendelkeznek, miközben az akkumulátor élettartama változatlan maradt. Hogy ez a gyakorlatban hogyan működik, azt Hugo kollégánk ellenőrizte.


Tartalom

 

Első benyomás 

Az első probléma akkor merült fel, amikor először akartam az akkumulátort a fejlámpa belsejébe helyezni. Jelentős erőkifejtés ellenére sem tudtam kinyitni, és féltem, hogy eltöröm a fedelet. Szerencsére egy odahívott kolléga keményebben mert hozzányúlni, és sikerült kinyitnia. Így különösen az elején a szokásosnál több nyers erőre volt szükség. (Egy gyermek valószínűleg nem cserélné ki egyedül az elemet.) Idővel a retesz egy kicsit kopni fog, és könnyebben fog menni.

A felhasznált műanyagok a fényszóró árához képest kezdetben kissé olcsónak tűntek számomra. De mint kiderült, a tartósság megfelelő, mert a fejlámpa néhányszor még kemény felületre is leesett, és mindezt sérülés nélkül meg is úszta.

 

Jellemzők 


Név:

Actik Core 600 lm
Gyártó: Petzl
Súlya: 88 g
Üzemidő: 100 óra
Fényerő: 600 lm
Fénytáv: 115 m
Villogó üzemmód: Igen
Tápegység:  AAA / akkumulátor

 

 • egyetlen gomb a fényerősség és a szín gyors és egyszerű kiválasztásához
 • piros fény
 • 3 fényintenzitás
 • töltési idő: 3 óra
 • fényerősség akár 600 lumen
 • töltöttségi szint kijelzése
 • a foszforeszkáló fényvisszaverő elem a lámpa helyének meghatározásához a sötétben

 

Tápegység, feltöltés

Amikor kinyitja a hátsó fedelet, kiválaszthatja, hogy 3 AAA elemet vagy egy eredeti Li-ion akkumulátort szeretne behelyezni. Általában az akkumulátoros megoldást használom úgy, hogy viszek tartalék AAA elemeket egy hosszabb kiránduláshoz. A LED-ek teljesítményükhöz képest nagyon hatékonyak, így az akkumulátor elég sokáig bírja. Természetesen ez a használt üzemmódok kombinációjától függ, de általánosságban azt mondhatom, hogy az akkumulátor masszív, és általában töltés nélkül is kibírja sokáig.

Az akkumulátor feltöltése körülbelül 3 órát vesz igénybe. Az feltöltött állapotot zöld LED jelzi. Az akkumulátort klasszikus módon USB-kábelen keresztül tölthetjük fel, adapter nélkül. Bár egy 2022-es modellről van szó, sajnos érthetetlen, hogy USB-C helyett az elavult Micro USB csatlakozót kell használni a töltésre, így a telefonkábel nem használható. A töltéshez a tápegység tetejét mindig ki kell nyitni a csatlakoztatáshoz.

 

Világítási módok 

A fényszóró 3 alapvető világítási móddal rendelkezik.

 1. Széles - főleg közelre világításhoz használom, például amikor meg akarok találni valamit a hátizsákomban, vagy tüzet akarok gyújtani
 2. Az első és a második dióda kombinációja, amely lehetővé teszi a közeli, oldalsó és nagyobb távolságra való látást (a leggyakrabban használt üzemmód gyaloglás/futás közben)
 3. Az utolsó üzemmód hasonló, csak a diódák maximális teljesítményen működnek. Ez különösen hasznos kerékpározás vagy gyors futás közben. A fényszóró hatótávolsága több mint 100 m, de a fogyasztása is jelentősen magasabb. (Feltöltött akkumulátorral körülbelül 2 óra.)

Egy praktikus piros LED is található, amely jól jön, amikor a sátorban keresgélünk, vagy jól használható villogó üzemmódban, amikor az út mentén sétálunk. Este értékelni fogja a foszforgyűrűt, amely megkönnyíti a fejlámpa megtalálását a sötétben. Minden üzemmódot egyetlen gomb vezérel. A fejlámpa le is zárható, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy véletlenül bekapcsol a hátizsákban és lemerül.

 

Csomagolás, opcionális tartozékok

Érdekes szerkentyű a burkolat, amely nem csak védi a fejlámpát, hanem árnyékolóként is szolgál, ha a fejlámpát sátorban vagy valamilyen zárt térben lámpaként használnánk. Egyrészt szétszórja a fényt, másrészt megakadályozza a kellemetlen tükröződést. A fejlámpa kompatibilis az UNI Adapt és a Bike Adapt adapterekkel is, így különböző típusú sisakokra vagy közvetlenül a kormányra rögzíthető.

 

Értékelés: 85%

+

 • könnyű
 • masszív teljesítmény univerzális használatra
 • praktikus csomagolásával lámpaként is szolgálhat
 • hibrid használat elemekkel/akkumulátorral

-

 • a fejlámpa fedelének kinyitása nagy erőt igényel
 • akkumulátor töltés Micro USB-n keresztül az
  USB-C helyett

 

Összefoglaló zárásként

Gyaloglás, futás és kerékpározás közben teszteltem az Actikot. Bebizonyosodott, hogy nem butaság - ha a sebességnek megfelelő üzemmódot választjuk, a fejlámpa jól használható az összes ilyen tevékenységhez. A legerősebb üzemmód felveszi a versenyt a hagyományos kerékpárvilágítással. Az alap üzemmód zárt térben is szépen használható anélkül, hogy kiégetné a barátaink a szemét.

Tetszik, hogy az akkumulátornak köszönhetően mindig 100%-ban feltöltött akkumulátorral indulhat el, hosszabb utakra pedig lehetőség van AAA tartalék akkumulátorok használatára is. Az egygombos működtetés intuitív és rendkívül praktikus, egy kézzel is elvégezhető anélkül, hogy meg kellene állni vagy le kellene venni a fejlámpát a fejünkről. Bár az értékelésben kisebb hibákat megemlítek, a fejlámpa egészében nem okozott csalódást, és bátran ajánlom mindenkinek, aki univerzális outdoor használatra keres lámpát.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Hugo Pelikán

Forrás: a szerző archívuma

TESZT: Merrell Moab 3 Gtx férfi túracipő

Tesztek

A mai a tesztünkben a Merrell túrabakancsot vesszük górcső alá.

TESZT: Fenix HM65R-DT fejlámpa

Tesztek

Ála kollégánk Albániában kalandozott, és tesztelte a Fenix rendkívül tartós és erős fejlámpáját. Hogy állta meg a helyét a fejlámpa?

TESZT: A ZULU gyermek softshell szettje

Tesztek

Hanka tesztelőnk nem csak munkatársunk az értékesítési osztályról, hanem két kisgyermek édesanyja is. A gyermek softshell ruhakollekció első tervei óta részt vesz a tesztelésben.

Válogatásunk

25 580 Ft (32.64 %) 17 230 Ft -tól

Összehasonlítom

27 804 Ft (34.83 %) 18 120 Ft

Összehasonlítom

20 224 Ft (40.32 %) 12 070 Ft -tól

Összehasonlítom

33 900 Ft (22.74 %) 26 190 Ft -tól

Összehasonlítom

2 950 Ft (45.08 %) 1 620 Ft

Összehasonlítom

2 950 Ft (17.29 %) 2 440 Ft

Összehasonlítom

6 667 Ft (18.25 %) 5 450 Ft

Összehasonlítom