Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

TESZT: Warg Iceman csúszásgátló

A csúszásgátló a legjobb segédeszköz a jeges felületekre. Hogyan állja meg a helyét a Warg csúszásgátlója?

 

Tartalom

 

Bevezető

A Warg Iceman csúszásgátló hálás kisegítő eszköz a jeges felületen való mozgáshoz úgy a sík, mint a rögös, sziklás terepen. Számomra a téli felszerelés szerves részét képezi, és mindenképpen ajánlom a használatát mindenkinek, aki nulla fok körüli vagy az alatti hőmérsékleten indul a hegyekbe. 

Valójában nem számít, hogy a ház mögötti dombot készülsz megmászni, vagy Ausztriában egy gleccsert. A csúszásgátló bárhol jól jöhet a természetben, amikor jeges felületekkel kell szembenézned, beleértve a magyar környezetet is. Ha eddig még nem találkoztál a csúszásgátlóval és azt gondoltad, hogy a környékbeli hegyekben nincs is rá szükség, akkor remélem, hogy ez az értékelés meggyőz majd az ellenkezőjéről. 

 

Jellemzők


Megnevezés:

Iceman
Gyártó: Warg
Súly (pár): 310 g
Csúszásgátló mérete: 37-41 / 42-45
Szín: kék

 

  • univerzális csúszásgátló jeges terepre
  • könnyű, stabil és biztonságos rögzítés a cipőhöz
  • a rögzítés rugalmas, fagyálló gumival történik
  • anyaga: acél (tüskés talp) / galvanizált acél (láncok) / gumi

 

A csúszásgátló használata

A Warg Iceman csúszásgátló az egyik legsokoldalúbb láncos csúszásgátló amelyik nagyon könnyen használható. Miután kivetted a csomagolásból, először nézd meg, hogy melyik a jobb és melyik a bal lábra való. A gumirészén látható R (jobb) és L (bal) betűkből ezt könnyen megállapíthatod. Ha véletlenül felcseréled őket, akkor sem történik semmi komolyabb baj. Egyes gyártók nem is tesznek különbséget a jobb-és bal között, egyszerűen univerzális a kialakításuk mind a bal, mind a jobb cipőhöz .

Ettől sokkal fontosabb, hogy a csúszásgátlót a megfelelő módon helyezd fel a cipődre. A FRONT és BACK jelölések ebben az esetben is a segítségedre lesznek, mivel ezek jelzik, hogy a csúszásgátló melyik része néz való a lábujj felé és melyik hátrafelé, a sarokrészhez. A csúszásgátló felhúzásának legjobban bevált módja, hogy először a gumis részt kell ráhúznod a cipő lábujj részére, majd ellenőrizd, hogy megfelelően illeszkedik-e a cipőtalp elejére. Ezután ragadd meg a gumi hátsó részét, majd húzd a sarok mögé, hogy a talp fém része stabilan üljön a teljes talp felületén. Ellenőrizd, hogy a tüskék nem fordultak-e el. Ezeknek mindig a cipőből kifelé, azaz a padló (talaj) felé kell mutatniuk, a guminak pedig szorosan kell tartani a cipő felső részén, nem csúszhat vagy érezhetően nem mozoghat sehol. 

Azt mondhatom, hogy a Warg Iceman csúszásgátló felhelyezése (majd az azt követő levétele) nagyon egyszerű volt. A gumi eléggé stabil, de elég rugalmas is ahhoz, hogy nagyon könnyen kezelhető legyen. Ebben az esetben össze tudom hasonlítani a Warg Iceman csúszásgátlót a Camp Ice Master modelljével. Az utóbbi sokkal merevebb és láthatóan vastagabb gumival rendelkezik, ami nehezebben nyújtható. Lehet, hogy valakinek ez csak elhanyagolható részletkérdés, de képzeld csak el, hogy fent a hegyen, átfagyott ujjakkal próbálsz felvenni egy pár csúszásgátlót de azt nem bírod ráhúzni a cipődre....  

 

Csúszásgátló és az acéltüskék

Ha már mindkét lábadon ott csillog a csúszásgátló, akkor készen állsz arra, hogy nekivágj a terepnek. Figyelj oda, hogy ne lépkedj túl hosszú ideig a csupasz betonon vagy aszfalton, mert ezek a felületek feleslegesen károsíthatják az acéltüskéket. Persze néha ez elkerülhetetlen. Velem is előfordult a Šumava ösvényein sétálva, az út nagy részén a jeges havat tapostam, amely azonban helyenként elolvadt, és így nem volt más választásom, mint itt-ott néhány métert a csupasz járdán gyalogolni. A tüskék azonban nem károsodtak ennek során. 

Az említett tüskékből 12 van ezen a csúszásgátlón. Acélból készültek, akárcsak a láncok. Nem különösebben élesek, így nem kell attól tartanod, hogy elszakítod velük a nadrágod, ha egy kicsit is hozzáérnek. A csúszásgátlót inkább a termék részét képező tasakban szállítsd. Amellett, hogy megvédi a hátizsákod a tüskék élétől, a tasak használata azzal az előnnyel jár, hogy a többi felszerelésed nem lesz piszkos a hótól és a sártól, amely a csúszásgátlón rajtamaradt.

 

Csúszásgátlóval a hegyekbe

A csúszásgátló használatának fő értelmét már a megnevezése is elárulja - azt kell bebiztosítania, hogy ne csússz el járás közben, és ne okozz magadnak komolyabb sérülést. Nem olyan nehéz elcsúszni a jégen. Ez megtörténhet munkába menet vagy akár a szemét kivitele közben is. Így még egyértelműbb, hogy ilyesmi megtörténhet hegyi terepen is, ahol egy esésnek nagyon kellemetlen következményei lehetnek.

A legutóbbi téli túrám során a Šumava-hegységben meglepett, hogy hány túrázó indult útnak csúszásgátló nélkül. Bár a legtöbbjüket első látásra nem zavarta, néhányan azonban vicces táncos improvizációt mutattak be a fagyott felületen.

 

Tesztelési folyamat 

A Warg Iceman csúszásgátlót a Šumava-hegységben teszteltem a decemberi napokon, amikor inkább melegedett az időjárás, mint hűlt. Ez azt jelentette, hogy nagyon kevés hó volt az ösvényeken. Ezeknek a nagy része a napos időben elolvadt, de éjszaka, amikor a hőmérséklet fagypont alá csökkent, a hó újra megfagyott, és az ösvények meglehetősen csúszósak voltak, különösen reggel.

Az egész tesztidőszak alatt a legkisebb problémám sem volt vele. A csúszásgátló a láncoknak és a gumiszerkezetnek köszönhetően jól tart. Tökéletesen működött, megbirkózott a jeges és olvadó hóval, jégtócsákkal és az időnként sorra kerülő aszfaltos átkelésekkel is, amikor nem volt kedvem néhány méter út miatt levenni a csúszásgátlót, majd újra felhelyezni azt. Csak az egész tesztelés végén vettem észre, hogy a lánc az egyik helyen kiakadt és szétkapcsolódott. Az első pillanatban sajnáltam, hogy a csúszásgátló ilyen hamar eltört, de gyorsan sikerült a szerkezetet visszaállítanom az eredeti állapotába.

 

Értékelés: 90 %

+

  • könnyű, kis helyen is elfér
  • tartós acél tüskék
  • rugalmas gumi rész
  • egyszerű felillesztés 

-

  • Esetenként a szerkezet egyes részei meglazulhatnak (újra rögzíthetők és gond nélkül használhatók)

 

Végső összefoglaló

Nagyon elégedett voltam a Warg márkával a tesztelésem során. Az összes vele kapcsolatos manipuláció egyszerű volt. Egyik csúszásgátló sem esett le menet közben, és nem is csúsztak el. A célnak megfelelően példásan szolgáltak. Kisebb csalódás volt, amikor felfedeztem, hogy a lánc egy része szétkapcsolódott, de szerencsére nagyon könnyű volt megjavítani. Az általam használt Camp Ice Master csúszásgátlóhoz képest a Warg Iceman modell egy kicsit könnyebb, praktikusan tárolható a mellékelt tasakban és könnyebben kezelhető a vékonyabb gumirésznek köszönhetően. Kérdés azonban, hogy a vékonyabb és rugalmasabb gumi nem befolyásolja-e a csúszásgátló élettartamát, de ezt csak több szezonnyi használat után tudom majd megítélni.

Végezetül van egy jó tanácsom azoknak, akik fontolgatják a csúszásgátló megvásárlását, de tanácstalanok a megfelelő méretet illetően. A Warg Iceman csúszásgátló 37-41 és 42-45 méretben kapható, így ez a terjedelem a méretet illetően széleskörű, de ha 40-es, 41-es vagy 42-es méretű cipőd van, akkor ez eléggé határeset. Tapasztalataim szerint inkább nagyobb méretű csúszásgátlót kell beszerezni még 40/41-es cipőmérethez is. Sokkal könnyebbnek találom a nagyobb méretű csúszásgátló felhúzását, és nincs gond azzal, hogy nem tart vagy lecsúszik járás közben. Ha bizonytalan vagy, inkább nagyobb méretet vásárolj, de a legjobb választás bemenni a boltba, és felpróbálni a cipődre a kiválasztott méretet.

Hasznos linkek

 

Szerző: Veronika Hniličková 

Források: a szerző archívuma

TESZT: Merrell Moab 3 Gtx férfi túracipő

Tesztek

A mai a tesztünkben a Merrell túrabakancsot vesszük górcső alá.

TESZT: Fenix HM65R-DT fejlámpa

Tesztek

Ála kollégánk Albániában kalandozott, és tesztelte a Fenix rendkívül tartós és erős fejlámpáját. Hogy állta meg a helyét a fejlámpa?

TESZT: A ZULU gyermek softshell szettje

Tesztek

Hanka tesztelőnk nem csak munkatársunk az értékesítési osztályról, hanem két kisgyermek édesanyja is. A gyermek softshell ruhakollekció első tervei óta részt vesz a tesztelésben.

Válogatásunk

Csúszásgátló Warg Iceman

12 380 Ft (25.77 %) 9 190 Ft

Összehasonlítom

1 900 Ft (11.25 %) 1 686 Ft

Összehasonlítom

1 900 Ft (14.74 %) 1 620 Ft -tól

Összehasonlítom

2 380 Ft (15.13 %) 2 020 Ft

Összehasonlítom

2 380 Ft (15.13 %) 2 020 Ft

Összehasonlítom

14 380 Ft (85.95 %) 2 020 Ft

Összehasonlítom

2 700 Ft (14.81 %) 2 300 Ft

Összehasonlítom

1 650 Ft (59.97 %) 661 Ft

Összehasonlítom