Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

5 egyszerű lépés a viasz eltávolításához a ruháról

Viasz került a ruhádra és nem tudsz megszabadulni tőle? Cikkünkben találsz néhány tippet, hogyan tudod eltüntetni!

vosk.jpg


Tartalom

 

Bevezető

A viasz meglepően hasznos természetes segítőtárs. Az állatok és a növények számára hatékony védőréteget biztosít. Még mi, emberek is megtanultuk használni egyes textíliák tulajdonságainak javítására. De ha csak úgy a ruhánkra csöppen, az nem okoz örömet. Nézd meg, hogyan lehet eltávolítani a viaszt a ruhákról.

A viasz szilárd anyag, amely viszont vízben nem oldódik. A viasszal szennyezett ruhákat a mosógépbe dobni, arra számítva, hogy eltűnik a folt, felesleges. A viasz még a benzinnel vagy kloroformmal való feloldódásra sem reagál. Felejtsd el ezt a kémiát az eltávolítás során. De számos hatékony módszer létezik a viasz eltávolítására a ruhákból.

Semmiképpen ne súrold az adott helyet. Visszafordíthatatlanul tönkreteheted az anyagot. Viasz eltávolításhoz ne használj ecetet sem. A viasszal benedvesíti feleslegesen a megpecsételt területet, ami magát az eltávolítást nem segíti elő.

 

Hagyományos eljárás a viasz eltávolítására a ruhákból 

Ha égő gyertyából származó viasz került a ruhádra, akkor az eltávolítása meglehetősen egyszerű, akár közönséges háztartási szerekkel is. De ehhez idő és türelem kell.

 

1. Várj

A belső beállításaink arra késztetnek minket, hogy gyorsan egy szalvéta után nyúljunk a viaszcseppek láttán, és a pacát törölni próbáljuk. Ezzel csak tovább növeled a fáradalmakat. A viaszt ezzel csak jobban benyomkodod a szövetszálak közé. Az első lényeges lépés tulajdonképpen hihetetlenül egyszerű. Ne csinálj semmit. Hagyjad a viaszt megkeményedni.

Ha nem bírod kivárni, vegyél ki egy jégkockát a mélyhűtőből, csomagold be egy zacskóba, és a másik oldalról tedd a ruhádra. Egy másik lehetőség, hogy a ruhát a fagyasztóba tesszük. De vigyázz, hogy ne kenjed el a viaszt kezelés közben.

 

2. Kapard le a felső réteget

Végy egy kést vagy más vékony tárgyat, és kapard le a felesleges viaszréteget. Kerüld az éles szerszámokat, hogy ne sértsd meg a szövetet.

 

3. Vasalót a kézbe

A kaparás után a ruhákon még mindig van egy réteg, amely beivódott az anyagba. Hő segítségével megszabadulhatsz tőle.

Állítsd a vasalót alacsonyabb hőmérsékletre. Terítsd ki a ruhát, és fedd le a foltot több réteg zsebkendővel vagy valamilyen nedvszívó anyaggal. A nedvszívó résznek a ruha felett és alatt is kell lennie, hogy a viasznak legyen hova felszívódnia. A tetején lévő réteg kissé vékonyabb lehet. Vasald a foltot addig, amíg be nem szívódik a zsebkendőkbe. Vasaláskor cseréld a zsebkendőket, és vigyázz, hogy ne égesd meg a ruhákat.

TIPP: A hő- és nedvszívó törlőkendőt használhatod, ha a természetben való séta közben a ruhádhoz ért esetleg egy kis fenyőgyanta. Az otthoni konyhából származó zsíros termékekre (vaj, olaj) is lehet fogadni. Vigyed fel a foltra, dörzsöljed át az ujjaid között, és hagyjad hatni. Ezután mossad ki a ruhát epeszappannal.

Leírás: A viasz vasalásához gyakran újságokat és folyóiratokat ajánlanak. De vigyázat! Lehet, hogy a viasztól megszabadulsz, de a ruhán nem kívánt lenyomatot kapsz. 

 

4. A zsírfolt mosása

Vasalás után sem ért véget a munka. A zsíros folt valószínűleg megmarad a ruhádon. Egyes viaszok nagyon-nagyon zsírosak. Tegyél folttisztítót a ruhákra, és mosd ki a lehető legmagasabb hőmérsékleten, amely az adott ruhadarabbal lehetséges.

Ne félj fehérítőt használni fehér ruhákon, ha színes viasz csöppent rájuk. Ha nincs otthon semmi az olajos foltok ellen, használj helyettetük mosogatószert. Jobb, ha csak kézzel mosunk vele ruhát, nehogy a hab a mosógépből egészen a padlót is ellepje.

 

5. Levegőn szárítsd

A kimosott ruhákat hagyd szabadon száradni. A szárítógép és annak forró levegője rögzítheti a viaszmaradványokat a szövetben.


Leírás: Ne hagyatkozz a szárítóra. Amikor a viaszt távolítod el, egyenesen felejtsd el. Ily módon a viaszt akaratlanul is mélyebbre süllyesztheted a szálakba. 

 

További tippek a viasz eltávolítására

Nincs mindig kéznél vasaló, vagy nem szeretnéd vasalással tesztelni funkcionális ruháid tulajdonságait? Bizonyos esetekben a magas hőmérséklet ezeknél akár a végállomás is lehet. Adj esélyt a bevált alternatíváknak.

Minden esetben hagyd megszáradni a viaszt, majd aztán távolítsd el a felső réteget. Ez a szabály fenntartás nélkül érvényes.

 

1. Hajsampon

Hívjuk segítségül az általunk használt hajsampont. A zsíros hajra való sampon működik a legjobban. Habosítsd be, és hagyd hatni egy darabig. Ezután mosd ki az adott helyet a kezeddel, majd végül a mosógépben. Hagyd megszáradni a ruhadarabot. Ha a gyertya színe még mindig látszik, akkor szükség lesz még néhány mosásra. Végül 3 ciklusnak elegendőnek kell lennie.

 

2. Szódabikarbóna

Egy másik lehetőség a viasz eltávolítására a ruhákból a víz és a szódabikarbóna kombinációja. Önts néhány evőkanál szódabikarbónát forró vízbe, és tegyed a ruhát a fazékba. Hagyjad a ruhát ebben a fürdőben egy percig, és azonnal vegyed ki. Ismételjed ezt addig, amíg a viaszfolt el nem tűnik. A viasznak magától le kell válnia néhány vízben való áztatás után.

 

3. Hajszárító és ecet

Ha olyan a ruhád, amelyhez még egy tompa késsel sem akarsz hozzányúlni, adj egy esélyt a hajszárítónak. Melegítsed fel a foltot hajszárítóval körülbelül 5 másodpercig, és fokozatosan töröld le a viaszt. Ez az eljárás a bútorokon is működik. A zsír eltávolítására ecet vagy szappanos víz is javasolt.

 

4. Olaj

Egy kevésbé hagyományos megoldás a viasz eltávolítására a ruhákról az olaj. Vegyünk egy kis növényi olajat - napraforgó- vagy olívaolajat. Hagyjad az olajat a viaszon negyed-fél óráig, majd óvatosan húzd le róla. Arra azonban számíts, hogy zsíros folt marad a ruhán. Még néhány kör mosás vár rád.


Leírás: Bizonyos esetekben a ruhaviasz például a G-1000 anyaghoz tartozik - Vízállóságot kölcsönöz neki, és a ruha bármilyen időjárási viszonyok között használható. 

 

Viasz a forradalmi G-1000 anyagon

Vannak olyan anyagok és ruhadarabok, amelyekre szándékosan visznek fel viaszt. Ilyen például a Fjällräven által saját használatra gyártott G-1000 szövet. A nagy rostsűrűségnek köszönhetően kis tömegű és nagy szélállóságú anyag.

A G-1000 anyag tulajdonságait speciális viasszal való gyantázás tovább javítja. Ha viaszt viszel fel a ruhádra, megakadályozhatod, hogy bármilyen erejű eső átáztassa azt. A ruhák vízállóak lesznek, és így meghosszabbítják élettartamukat. Gyakran használják kabátokon. Ezen tulajdonságok ellenére az anyag légáteresztő marad.

Másrészt nem mindig kell, hogy a kabát vízálló legyen. A meleg hónapokban inkább örülni fogsz az anyag légáteresztő tulajdonságainak. A nyári szezon előtt eltávolíthatod a viaszt a ruhadarabról. Mossad ki néhányszor 40°C-on, és a viasz eltűnik.

Előfordulhat, hogy a sífutó lécek kenésekor keletkezik a ruhádon flekk. Az alap síviaszok gyakorlatilag csak módosított parafinok. A síviasz eltávolításakor a ruházatról a fenti eljárás elegendő kell legyen.

Mielőtt bármilyen viaszeltávolítót alkalmaznál, mindig ellenőrizd annak alkalmasságát egy kis ruhafelületen. Az óvatosság kulcsfontosságú, hogy elkerüljük az anyag károsodását.

Hasznos linkek

 

Szerző: Alena Bouchalová

Forrás: a 4camping archívuma, pixabay.com, unsplash.com

Hogyan válasszunk hótalpat?

Tanácsadás

Jobban szeretsz a hegyekben lenni, mint otthon, de amikor a fehér takaró betakarja a lejtőket, úgy érzed, hogy vége a szezonodnak? Tévedsz, a havas terep nem csak a síelőknek való. A hótalpakkal ismét visszatérhetsz a bércekre.

Így válaszd ki jógaszőnyeged!

Tanácsadás

Az edzőszőnyegek közötti különbségek nagyok lehetnek. Egy jól megválasztott tornaszőnyeg nemcsak élvezetesebbé teszi azt a pillanatot, amikor az állóképességedet növeled, hanem biztonságos mozgást is tud garantálni. Mire kell tekintettel lenni a választáskor?

10 last minute ajándéktipp

Tanácsadás

Semmi új a nap alatt... Minden esztendőben igyekszem az ajándékvásárlást jó előre megtervezni. Becsületesen válogatok minden egyes darabot, ami mosolyt varázsolhatna a megajándékozott arcára. De végül mégis némelyik meglepetést az utolsó pillanatban is keresgélem. Ha ti is hozzám hasonlóak vagytok, tekintsétek meg az alábbi a tippeket, amelyek kicsit enyhíthetnek az izgalmon. És főleg: biztosan jó pontokat szerezhettek velük.

Válogatásunk

Férfi síkabát Kilpi Flip-M

79 983 Ft (60 %) 31 990 Ft

Összehasonlítom

119 983 Ft (60 %) 47 990 Ft

Összehasonlítom

80 580 Ft (58.64 %) 33 330 Ft

Összehasonlítom

61 980 Ft (48.92 %) 31 660 Ft

Összehasonlítom

95 840 Ft (20.92 %) 75 790 Ft -tól

Összehasonlítom

99 833 Ft (35.14 %) 64 750 Ft -tól

Összehasonlítom

Férfi dzseki Zulu Vergio M

34 080 Ft (51.12 %) 16 660 Ft

Összehasonlítom

Női dzseki Zulu Levi W

32 530 Ft (59.02 %) 13 330 Ft

Összehasonlítom