Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

A megfelelő cipőméret kiválasztása

Amennyiben nem tud eligazodni az egyes cipőméretek között, és szívesen vásárolna lábbelit a webáruházunkban, fogadjon el tőlünk néhány jó tanácsot, melyekkel reméljük, hogy megkönnyítjük a választást!

Az egyik legmegbízhatóbb módszer, ha lemérjük a talpunk hosszát.

Útmutató a talphossz pontos megméréséhez:

 1. Tegyen a talajra egy papírlapot úgy, hogy a széle a fal mellett legyen. 
 2. Álljon rá a papírra úgy, hogy a talpa legyen a falhoz merőlegesen, a sarka pedig szorosan a fal tövét érintse.
 3. Jelölje meg a papíron a talpa leghosszabb pontját, ami általában a nagy lábujjnál található.
 4. Ezután mérje meg a sarka és a leghosszabb lábujja közötti távolságot milliméterben.
 5. Végeredményként megkapja az ún. mondo point-ot, ami szinte minden gyártó mérettáblázatában szerepel.

Praktikus tanácsok a választás megkönnyítéséhez:

 • Zárt cipő vásárlása esetén zoknival együtt rajzolja le a lábát. Téli cipő vásárlásakor pedig ajánlatos a téli zoknival együtt körberajzolni a lábat.
 • Minden esetben egy érdemes rászámolni 5-10 millimétert a lemért talp hosszúsághoz. Ennyi kell ahhoz, hogy az ujjak szabadon tudjanak mozogni a cipőben. Ez természetesen a legfőképpen arra az esetekre vonatkozik, amikor mindennapos használtra szánt cipőt készülünk vásárolni. 
 • Mászócipő esetében praktikusabb a kisebb a rezerva nélküli cipő, ami minden oldalról szorosan körülöleli a lábat.
 • Při výběru obuvi pro děti, nadměrek volíme v rozmezí 10-15 mm, vzhledem k rychlému růstu. Větší než 15 mm ovšem nedoporučujeme, může to ohrozit správný vývoj chodidla dítěte.
 • Gyerekcipő vásárlása esetén 10-15 milliméter kell rászámolni, ami a gyerekláb gyors növekedése miatt szükséges. A lábfej egészséges fejlődése érdekében nem ajánlatos ennél nagyobb cipőt vásárolni.
 • Nem árt tudni, hogy a láb mérete a nap folyamán enyhén megváltozhat. Ugyanis reggel, az éjszakai pihenés után a legkisebb a lábunk, majd nap közben egy kissé megdagad, aminek a hatására estére enyhén megnagyobbodik. Ezért a túracipőket ajánlatos délután vagy este felpróbálni.

Trekking cipő felpróbálása

 1. Elsőként próbáljon fel egy megszokott méretű cipőt. Ezt a fajta cipőt zokniban, és nem bekötve kell felpróbálni.
 2. Tolja teljesen előre lábfejét a cipőben, akkor jó, ha egy ujjnyi (0,5-1 cm) hely marad a sarkánál.
 3. Az expedíciók és egyáltalán bármilyen nagyobb igénybevétel során használt cipőknél a cipő és a sarok között jó, ha még ettől egy kissé nagyobb hely marad.
 4. Kösse be a cipőt, ezután pedig nyomja benne hátra a sarkát. A sarkának nem szabad csúszni, de viszont fontos, hogy a lábujjak mozogni tudjanak.
 5. Próbálja fel a cipőt egy húsz fokban megdöntött terepen. Akkor jó, ha a cipő pontosan ül a lábán, és a lábujjaknál van egy pici hely, vagy a lábujjak épphogy csak érintik a cipő orrát. 
 6. Keskeny lábfej esetén vásároljon speciális cipőbetétet, ami segít kitölteni a felesleges üres helyet a cipőben.

 

Ne feledje, hogy a tökéletes cipő megtalálásához nyugalom és türelem szükséges!


 Hogyan kezeljük a derékaljat (matracot)

Tanácsadás

A matrac minden természetjáró felszerelésének szerves része. De tudod, hogyan kell megfelelően gondoskodni róla? Mi igen!

Hogyan kezeljük a hálózsákot

Tanácsadás

A hálózsák kiválasztásának már több cikket szenteltünk Tanácsadás rovatunkban. Most arról adunk tanácsot, hogyan vigyázz megfelelően a hálózsákra, hogy az hosszú évekig jól szolgáljon.

Hogyan kezeljük a sátrat

Tanácsadás

Minden sátorvásárláshoz idő, türelem és pénz kell. Ezen változók alapján egyértelmű, hogy ez nem egy egyszerhasználatos cikk. Íme néhány tipp a sátor megfelelő gondozásához.