Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Függőágyban alvás - szabadság, könnyedség és pozitív élmények

Biztosan feltűnt neked is, hogy egy ideje függőágy-boom van az Instagramon. Van aki egy pálmafára akasztja, van aki a kertben a medence mellé, megint mások az éjszakai égboltot figyelik benne feküdve.

Feltűnt már, hogy a függőágyakról készített fényképekről milyen nyugodtság árad? Manapság a függőágy megnevezés mellett az angol “hammock” elnevezés is használatban van. Nem csak az elnevezés mutat jól, meg egy jól elsütött művészi fénykép a #hammocklife hashtag kíséretében, de ezt a dolgot magunkkal vihetjük akár egy föld körüli útra is! Elég csak beszerezni egy eső elleni ponyvát, valamilyen melegítőeszközt, esetleg egy szúnyoghálót, és már indulhatsz is! Nézzük csak meg, hogy mi is ez a hammock?

A sátorban való alvás egyik alternatívájával, a szabad ég alatt bivakzsákban való kényelmetlen alvással már évek óta próbálkoztam. Nyáron főleg a sátor alacsony légáteresztő képességétől szenvedtem, na meg a súlya miatt. A párás, diszkomfortos térben a derékaljon való alvásról nem is beszélve. Egy barátom mondta egyszer régen, hogy valahol látott embereket függőágyban aludni, amit akkor kinevettem.

A függőágyat nem csak a kertben vagy a tengerparton való pár órányi pihenésre lehet használni? Képes valaki elaludni benne?! Hiszen az ember, meg van törve, mint egy ropi! Valahogy mégiscsak kaptam akkor egy függőágyat, és el kezdtem gondolkozni azon, hogy a megszokott 3 kilós sátramat felcserélem a mindössze 250 grammos függőágyra. Ez még a nagy függőágy-boom előtt volt, nem is nagyon lehetett akkor még kapni, a külföldi dolgok nagyon drágák voltak még, és csak magamra tudtam hagyatkozni. Ma már ez mind gyerekjáték, az e-shopban mindent megtalálsz a függőágyaktól a sátorponyváig.

Te is be szeretnél szerezni egyet?

Itt van pár érv a mellett, hogy miért érdemes kipróbálni:

 • gyorsan elkészíthető fedél a fejünk fölé
 • nincs üvegház hatás, teljesen légáteresztő
 • szinte bárhol használható
 • akár az erdőben is alhatsz benne
 • pehelysúlyú (1 kg alatt)
 • a természettel közvetlenebb kapcsolatba kerülhetünk
 • úgy ringat álomba, mint régen az édesanyánk ölelő karja :-)

Sikerült felkelteni az érdeklődésed? Akkor kezdjük...

Lassan eljutunk majd oda, hogy összefoglaljuk mi mindenre lesz szükséged. A függőágy használata testreszabott, érdemes ezért lassanként hozzávásárolni az egyes kiegészítőket aszerint, hogy mi az ami neked hiányzik még. Elsőként szerezd be magát a függőágyat! Válogatáskor a legfőbb szempontok a súly, méret, illetve az ár. Célszerűbb egy nejlon anyagú, legalább 70D szálerősségű függőágyat választani, aminek mérete 300 x 150 cm, súlya ideális esetben 400 g alatti, az ára pedig 20 000 Ft alatt van.

Egy másik fontos dolog a csatos hevederek kiválasztása! Ha nem tudod, hogy hogyan kell csomót kötni és van rá pénzed, nyugodtan vásárolj egy pántkészletet közvetlenül a gyártótól. Az ügyes cserkészek választhatnak lapos hurkot is a súlyuknak, illetve a testmagasságuknak megfelelően. Én 90 kg vagyok, két 5 m-es hurkot használok 150 kg teherbírással, ezek kb. 4000 forintba kerülnek.

Fontos, hogy megfelelő csomót kössünk a függőágy kifeszítéséhez! A gyártó által kínált lehetőség általában egy karabiner vagy valamilyen egyéb gyorsrögzítő rendszer. Amennyiben csomót kötünk, azt a benne fekvéssel éjszaka jól megszorítjuk, és reggel problémás lehet a csomó meglazítása. Praktikus elsajátítani a "Siberian hitch” csomó megkötését, amit sokan azért kedvelnek, mert villámgyorsan kioldható.

Az alábbi angol nyelvű videóban a Siberian hitch elsajátításához láthatsz útmutatót:

 

Megvan a függőágy? Akkor irány a természet, ahol azonnal ki is próbálhatod két fa közé kifeszíteni.

 1. Elsőként találnunk kell két fát, melyek kb. 5-6 méter távolságra vannak egymástól, hogy a hammock és a fa között legyen elegendő hely a hevedernek is.
 2. Kösd meg a fa körül a csomót, pontosan ahogy azt a fenti videóból megtanultad. Ha mindent helyesen csinálsz, akkor a csomó magától szoros lesz és nem csúszik le a fáról.
 3. A hosszú végére kösd a függőágyat ugyanazzal a csomóval. Azt szeretnénk elérni, hogy a függőágy kötele körülbelül 30°-os szögben legyen a talajjal. Ne feszítsük ki teljesen a függőágyat így: "---", de ne is hagyjuk lazán "U" alakban. A fejnek ideális esetben közelebb kell lennie a fa törzséhez.
 4. Feküdj bele és élvezd a jól megérdemelt szabadság ízét.

Nézzük meg a részleteket

Mi szükséges akkor, ha nem csak a kertben akarod a függőágyat használni, hanem mondjuk egy túraútvonalon? És mi van, ha elered az eső? Esetleg Indonéziába is magunkkal lehet vinni? Vagy a norvég fjordok vidékére, kirándulni a téli erdőbe?
A függőágy és hálózsák alapfelszereltséget ilyen esetekben ki kell egészíteni.

Alvási pozíció

Az első trükk az alvási pozícióval kapcsolatos. Ülj csak bele és hintázz a függőágyban pontosan úgy, mint a National Geographic felvételén látható hölgy:

Ha az alvásra kerül a sor, akkor fogadd meg az alábbi jótanácsainkat:

 • Ne feküdj közvetlenül a kötelek közötti tengely mentén, mert ebben a helyzetben megfájdulhat a hátad.
 • Körülbelül 15-45° fokos szögben fordulj el. Pontosabban tedd a lábaidat egy kicsit balra, a fejed pedig jobbra.
 • Ha sikerül elérned a helyes pozíciót, a függőágy anyaga kiegyenlítődik, így az oldalai körülölelik a tested.
 • Tanulj meg a fejeddel az oldalsó szegélyt érintve aludni, így nem lesz szükséged párnára.

Ha megfogadod ezeket a jótanácsokat, valóban pihentető alvásban lesz részed, de közben gyakorolhatsz más alvó pozíciókat is, mint például oldalon, háton, hason! (U.i.: Igen, a függőágyban valóban lehet hason is aludni!)

A hideg fenék szindróma

A függőágyban egy dolgot nagyon gyorsan megérzel majd. Ha egy kicsit jobban lehűl a levegő és fúj a szél, azt először a hátsónkon fogjuk megérezni. Részletezzük csak ezt a témát! A függőágyban való alvás kissé hűvösebb, mint a sátorban! Viszont a szellőzés szempontjából praktikusabb, amit főképp nyáron díjazol majd. A nyár végeztével számolnunk kell ezzel - a hidegebb napokon válasszunk egy fokkal melegebb hálózsákot.

Azon a ponton, ahol a hátunk érinti a hálózsák falát, ott csökken az izoláció. Ezt valamivel pótolni kell! A megfelelő izoláció pótlás szó szerint megmentheti a hátsónkat a hidegtől!


A megoldáshoz elég egy egyszerű habszivacs matrac a hálózsákunk alá. Némelyik függőágyba a gyártó egy speciális zsebet varrt be, amibe becsúsztatható a matrac, így az nem csúszik ki alvás és forgolódás közben éjszaka. Ezen kívül létezik több megoldás is a hideg kiküszöbölésére.

Az is egy megoldás, ha kiküszöböljük a hideg levegő áramlását a hammock alatt, mégpedig egy izolációs réteggel. Ehhez használhatunk ún. underquilt takarót (ez egy olyan nyitott hálózsák-féle), amit a függőágy alá kell kifeszíteni. Ez a takaró nem csak drága, de nehéz és rosszul is tárolható. Én megtaláltam a saját verziómat - egy darab fleece anyagot használok ugyanerre a célra.

Persze ne szeleteljük fel a saját  polár pulóverünket e miatt, elég egy egyszerű pokrócot és 4 csipeszt beszerezni. Legyen a pokrócunk szélesebb a függőágynál, hossza pedig kb.1 méter, hogy pont a fenekünk alatt legyen (a nagyobb méretű pokrócot alakítsunk úgy, hogy olyan alakja legyen, mint a függőágynak). Ez az egyszerű megoldás segít megtartani a levegőt, ami ezentúl nem okoz számunkra kellemetlen hideget. Ez nem olyan nehéz vagy drága, és a takaró egyébként használható takaróként is. Nekem ez a megoldás őszig megfelel.

Esőben

A hideg mellett az eső is „megörvendeztethet” minket. Ha esőre áll az idő, vigyünk magunkkal ponyvát. Igen, igen, elővigyázatosságból célszerű mindig magunkkal vinni. A mérete legyen 3 - 3,5 méter, amit ferdén is kifeszíthetünk, így nagyobb teret fed le a fejünk fölött. A Ferrino cég ponyvái tökéletesen megfelelnek erre a célra. A ponyvát a függőágy fölé kell kifeszíteni, a szabad sarkait pedig a földbe kell erősíteni.

Erősebb szél esetén nem elég faággal lecövekelni, jobb a ponyva szabadon maradt sarkait egy masszívabb gyökérhez erősíteni. Vagy csak dobj be néhány sátorcöveket, és nem érhet különösebb meglepetés. A ponyvát ne tedd túl magasan a fejed fölé, mert a szél oldalról az esővizet befújhatja. Hogy elkerüljük azt, hogy a víz a kifeszítő kötelen befolyjon, köss néhány extra madzagot a függőágy kötelére. Ezek elvezetik a felesleges esőcseppeket a föld felé.

Hatlábú látogatók

A trópusokon számolni kell a szúnyogok és egyéb hatlábú rovarok távoltartásával. Hazai környezetben vagy csak szerencsés voltam, vagy csak a hagyományos szúnyogirtó kitartott egész éjszakán át. Az őserdőben azonban nem lesz ennyire könnyű a dolgunk, a helyiek is jól tudják ezt, ezért is alszanak moszkitóhálóban. A függőágyakra is készítenek ilyen speciális rovar elleni hálót, melyből olyat válassz, ami 360°-os védelmet nyújt. Azért jobb ez a fajta, mert a szúnyogok képesek átszúrni a függőágy anyagát is. Hiába is takarjuk le a fejünket moszkitóhálóval, alulról is érhet kellemetlen meglepetés.

Hogy takarékoskodjunk a felszerelés súlyával, ha ketten vagyunk?

Lassan célba érünk a függőágy témában. Szinte senki sem járja egyedül a természetet, és bizony ha két függőágyat, hozzá való ponyvát, és egyéb felszerelést viszünk magunkkal, annak a súlya már majdnem megegyezik egy kétszemélyes sátor súlyával. Lehet ketten is egy függőágyban aludni? Hogy lehet a felszerelés súlyát csökkenteni? Léteznek ugyan dupla függőágyak, de ezek két személy részére csupán rövid pihenésre alkalmasak, mondjuk ebéd után. Ne gondold, hogy két felnőtt ember kényelmesen tudna aludni benne egy egész éjszakán át. Sajnos ez nem működik. Aki esetleg meg tudja cáfolni ezt az állításunkat, az írja meg nekünk.

Van lehetőség arra, hogy a társad mellett aludhass úgy, hogy csak egy ponyvát és egy kötelet csomagolj be. A hurkokat szélesebb fák köré feszítsd ki és játssz el kicsit a csomó megkötésével. Erre a célra legjobban a RunLock kötelét használom, de a klasszikus kötelekkel is megy. Elég csak a függőágyak végeit a törzs szélességének megfelelően kifeszíteni.

Ezzel egy kicsit több helyet nyerünk, és még ha a partnerünk ágya érinteni is fogja a miénket, az alvás így mégis pihentetőbb lesz. Egy másik megoldás, hogy az egyik függőágyat a másik fölé feszítjük ki, de ez kissé bonyolultabb megoldás, én még nem próbáltam ki.

Ne halogasd tovább, indulj útnak a természetbe függőággyal

Annyira rövid az élet, miért ne tölthetnénk egy részét hintázva? A függőágyat nagyon könnyű megszokni, a hát sem fájdul meg benne, ráadásul rengeteg szép élményben lesz részünk. Számomra a legizgalmasabb az őszi időszak, amikor egy-egy bőgő szarvascsorda halad el mellettem, és az az érzésem, hogy ha kinyújtom a karom akkor meg is simogathatok egyet. Vagy akár az erdő szélén töltve az éjszakát, ahol megcsodálhatjuk az éjszakai égboltot, reggel fél szemmel a napfelkeltét - majd visszafordulsz és alszol tovább. Egyszóval függőágyban aludni jó, és az élmény semmihez sem hasonlítható!

Források: szerzői archívum, theultimatehang.com, NationalGeographic.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

20 460 Ft (24.14 %) 15 520 Ft

Összehasonlítom

49 340 Ft (19.58 %) 39 680 Ft -tól

Összehasonlítom

61 420 Ft (44.66 %) 33 990 Ft

Összehasonlítom

29 833 Ft (6.21 %) 27 980 Ft

Összehasonlítom

23 167 Ft (6.2 %) 21 730 Ft

Összehasonlítom

Hintaágy Hamaka.eu Rio1

20 170 Ft

Összehasonlítom