Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hálózsákok - szigetelőanyagok és hőmérsékleti értékek

Ha hálózsákot választasz, előfordulhat, hogy el vagy veszve az összes feltétel és paraméter között. Ez a cikk bevezet a szigetelő hálózsákok tölteléktípusainak alapvető kérdéseibe, és felvázolja, hogyan kell értelmezni a hőmérsékleti szabványt vagy más kifejezéseket és értékeket.

Szigetelő töltet

A szigetelőtöltet feladata, hogy a lehető legtöbb levegőmolekulát a helyén tartsa. Ez a mozdulatlan levegő kiváló szigetelőanyag, így a hálózsákba zárja a saját hődet - akárcsak a termosz. Maga a szigetelőanyag kiválasztása azonban gyakran kompromisszum kérdése. Választhatsz toll vagy szintetikus anyag közül.

Szintetikus töltelék

A szintetikus anyagok esetében mikroszálas és üreges szálú közül választhatunk. Bár mindegyik szál másképp néz ki és más elven működik, bizonyos jellemzőik közösek. Ezek közé tartozik, hogy nem váltanak ki allergiás reakciót, gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást és használatuk során nem kell annyira aggódni a víz miatt. A szintetikus töltet nedves állapotban nem veszít térfogatából, és bizonyos mértékben továbbra is szigetel. Ráadásul viszonylag gyorsan szárad. De miben különböznek egymástól?

Az üreges szál keresztmetszetében egy vagy több üreg van, amelyekbe a levegőmolekulákat zárja be, és több tíz cm hosszú. Az ilyen szálakból készült hálózsákok általában a legolcsóbbak, egy jobb minőségű üreges szálas hálózsákra legalább 12.000 Ft érdemes szánni. A hálózsákok viszonylag terjedelmesek és nehezek, élettartamuk 3 év körül van megadva (a szálak minden csomagolásnál egy kicsit megtörnek, így a szigetelőképesség a használat során csökken).

Mikroszálas hálózsákot másrészt "végtelenül" hosszú gyapjú formájában gyártják, ami mikroszkopikus szerkezetének köszönhetően megtartja a levegőt a felületén. Ez az anyag a hálózsák alakjában úgy nyilvánul meg, hogy a hálózsák az adott hőmérsékleti tartományban csomagolás után kisebb és könnyebb lesz, mint az üreges szálú. Ennek azonban ára van, és a bonyolultabb gyártástechnológiának is, ennélfogva erre a hálózsákra legalább 17.000 Ft-t kell készíteni, a felső határ akár 90.000 Ft is lehet. Élettartamát tekintve a szál nem bírja annyira az állandó pakolást és az azt követő összenyomást, ezért élettartama rövidebb. Az üreges szálakkal szembeni különbség azonban nem olyan markáns, és inkább az egyes gyártók szálainak minőségében nyilvánul meg (ebben csak a tapasztalat segíthet).

Toll

A toll olyan utánozhatatlan szigetelőanyag, amelyet semmilyen szintetikus anyag nem tud helyettesíteni a súly, a térfogat és a tartósság tekintetében. Velük szemben a tollaknak mindig jelentős előnyük lesz az említett kategóriákban. Ez azonban az árban is megmutatkozik, amely a nyári hálózsákok esetében 50.000 Ft-nál kezdődik, és akár 270.000 Ft-ig is terjedhet. Másrészt, ha gyakran használod a hálózsákot, a befektetés megtérül. Végülis egy toll hálózsák akár 10 évig is kitarthat megfelelő karbantartás mellett! Azonban, mint mindennek, a tollnak is megvannak a hátrányai, amelyek főként a hálózsák karbantartásában mutatkoznak meg. A toll nem érintkezhet vízzel a kirándulás során, mivel az átázott tollak elveszítik szigetelő képességüket, és hosszú időbe telik megszáradniuk. Ezenkívül a nedves hálózsákban penész is megtelepedhet, ezért fontos, hogy a használat után hagyjuk megszáradni a toll hálózsákot, hogy az éjszaka folyamán a szigetelésben felgyülemlett nedvességnek legyen esélye elpárologni. A tollak megfelelő ápolásához az időnkénti mosás is hozzátartozik, hiszen a kiizzadt sók és ásványi anyagok rátelepednek a tollakra, és csökkentik annak pelyhességét, ezáltal hőmegtartó képességét.

Most, hogy felvetettük a hálózsák "élettartamának" kényes kérdését, beszéljünk arról, hogyan lehet azt a lehető legjobban megőrizni: 1) A töltettől függetlenül minden hálózsákot a kompressziós csomagoláson kívül száraz helyen, közvetlen napfénytől védve tároljuk. Felakaszthatjuk a szekrénybe, vagy szabadon teríthetjük, például az ágy alá. 2) Használat után mindig hagyjuk alaposan megszáradni a hálózsákokat. 3) A hálózsákokat nem tekerjük vagy hajtogatjuk a tömörített hüvelybe, hanem beletömjük. Gyorsabb, egyszerűbb, és ami a legfontosabb: a szálak nem mindig ugyanúgy hajlanak. 4) Szintetikusnál nem esünk túlzásba a mosással, ellenkezőleg, a tollakat időnként kimossuk a mosógépben (vagy hagyjuk, hogy valaki megcsinálja helyettünk :)). 

A hálózsák karbantartásáról bővebben ITT. olvashatsz:

Hőmérséklet

Nos, mi a helyzet a hőmérsékletekkel? Háromféle hálózsák van: komfort, limit és extrém az EN13537 szabvány szerinti osztályozás szerint. Ezt a szabványt laboratóriumban történő tesztelés szerint állítottak fel olyan körülmények között, amelyek a szabadban valószínűleg nem fordulnak elő. Ezek az értékek ezért csak tájékoztató jellegűek. Általánosságban a komfort azt a hőmérsékletet jelenti, amelyben egy jó kondícióban lévő 25 éves nő (160 cm, 60 kg) ideális (laboratóriumi) körülmények között rózsásra alussza magát, a limit pedig egy daliás 25 éves férfi (173 cm, 70 kg) esetében ennek értendő. Ezek olyan értékek, amelyek alapján összehasonlíthatjuk a hálózsákokat egy adott kategóriában. A kívánt hőmérséklet kiválasztásakor főleg azt kell figyelembe venni, hogy fázósabb típusba tartozol, vagy a nyár neked csak az első hópellyel zárul. Ezen kívül a meleg érzete a mi aktuális állapotunktól is függ. Fáradt, éhes vagy, esetleg nemrég voltál beteg? Ilyen helyzetekben a hálózsák nem lesz képes felmelegíteni téged, szükséged lesz valami melegebbre. Azt se feledd, hogy a hálózsák használata megtöri a szigetelő szálakat, és a komfort folyamatosan csökken. Ezért a hőmérsékleti határok kiválasztásakor a saját fejed és tapasztalataidat is kövesd, és ne felejtsd el, hogy a meleg érzete nagyon szubjektív. A szélső értéket tekintve nem mást, mint extrémet mutat - ez a hipotermia veszélyének lehetséges határát jelző hőmérséklet. Semmiképpen se válassz hálózsákot az extrém hőmérséklet alapján!

Sok hálózsák van a piacon, és nem mindegyik alkalmas mindenkinek. Ezért először kérdezd meg magadtól, hogy milyen körülmények között és hogyan fogsz leggyakrabban utazni, milyen fáradtsági szintre számítasz az utazásaid során, hogyan működik a szervezeted a hővel. A megfelelő hálózsák biztosan vár rád valahol. Ha továbbra is tanácstalan vagy, fordulj hozzánk bizalommal, szívesen segítünk. Nyáron pedig látogass el a Sátorkiállításra, ahol személyesen is megtekintheted a hálózsákokat, és ha kedved tartja, még ki is próbálhatsz néhányat.

Egyéb hálózsákokról szóló cikkek:

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

97 630 Ft (35.88 %) 62 599 Ft

Összehasonlítom

105 260 Ft (13.31 %) 91 250 Ft

Összehasonlítom

156 640 Ft (14.91 %) 133 290 Ft

Összehasonlítom

156 640 Ft (14.91 %) 133 290 Ft

Összehasonlítom

135 840 Ft (15.3 %) 115 050 Ft

Összehasonlítom

135 660 Ft (10.45 %) 121 480 Ft -tól

Összehasonlítom

135 660 Ft (10.47 %) 121 460 Ft -tól

Összehasonlítom

197 840 Ft (9.93 %) 178 190 Ft

Összehasonlítom