Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan kell karbantartani a bőrcipőt

A bőrcipők sokáig bírják, csak sokkal igényesebbek, mint a textil cipők. Impregnálás? Viasz? Kefe? Van néhány tippünk és trükkünk az számodra.


Tartalom

Bevezető 

A cipő megfelelő karbantartása sokkal hosszabb élettartamot biztosít, és nemcsak a környezetet kíméli, mivel a cipőt a lehető leghosszabb ideig használható, hanem a végén még pénzt is megtakarítunk. Lássuk, hogyan kell csinálni!

 

A bőr és ápolása

A túrabakancsok gyártásához a legjobb anyag a hegyvidéki területeken szabadtartásban nevelt szarvasmarhák minőségi bőre. A nyers bőr a hámozás és a zsírréteg eltávolítása után 6-8 mm vastag, és a további feldolgozáshoz előírt vastagságú rétegekre osztják.

A legjobb minőségű a külső (felső) réteg, amely a cserzés után az úgynevezett színbőrré válik. Ha a felületét csiszolással kezelik, hogy bársonyos, matt megjelenésű legyen, akkor nubuknak nevezik.

A belső rétegből készül az úgynevezett hasított bőr, amelyet velúr néven is ismerünk. Ma már léteznek olyan módszerek, amelyekkel a velúrt nyomással történő vasalással tömörítik, és így javítják a minőségét.

A minőségi túrabakancsok gyártásához használt cipőbőrbe a cserzési folyamat során speciális termékeket juttatnak, amelyek biztosítják a bőr víztaszító képességét a bakancs élettartama alatt. Ezt a folyamatot nevezik hidrofobizálásnak. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy viselője rendszeresen és megfelelően tartsa karban a lábbelit, mivel csak így biztosítható annak teljes funkcionalitása és hosszú élettartama.

 

A cipő élettartama szempontjából elengedhetetlen a rendszeres ápolás

A cipőápolásnak több funkciója van. Az egyik a szennyeződések eltávolítása és a cipő eredeti megjelenésének minél hosszabb ideig történő megőrzése. A második a bőrfelület vízlepergető képességének fenntartása, ami nagyon fontos a GORE-tex membránnal ellátott csizmák légáteresztő képességéhez. A harmadik, szintén nagyon fontos funkció a lábbeli hosszú élettartamának biztosítása. A bőr rugalmasságának megőrzése e tekintetben elsődleges fontosságú, mivel a megkeményedett bőr károsíthatja a varratokat, és hajlításkor akár meg is repedhet.

Jelenleg a GORE-tex membrános lábbelikhez csak fluorocarbon alapú termékeket használnak, amelyek nem tudnak megtapadni a membránon, és ezért nem csökkentik annak légáteresztő képességét (ellentétben a korábban használt szilikon alapú termékekkel). A szokásos, zsíros cipőkrémeket nem szabad túra- és hegymászó cipőkre használni. Ezek túlságosan megpuhítják a bőrt, ami így érzékeny a mechanikai sérülésekre, és nem tartja az alakját. Ezen kívül a zsírok a hidrofób kezelésnek sem tesznek jót.

A viaszalapú termékek általában jelentősen megváltoztatják a cipők eredeti megjelenését. A cipő minden egyes alkalmazás után sötétebb és fényesebb lesz. A funkcionalitás szempontjából azonban megfelelőbbek és tovább hatnak, mint a tiszta fluorkarbon termékek.

A túrabakancsok karbantartásához a legjobb termékek közé tartoznak a Hanwag termékek.

A szennyeződés csökkenti a lábbeli légáteresztő képességét és megakadályozza az impregnálás hatékony alkalmazását. A szennyeződéseket puha kefével, majd tiszta, mosószermentes vízbe áztatott, kicsavart ruhával távolítsuk el a cipőről. Soha ne áztassuk túl a cipőt, mert ez szükségtelenül meghosszabbítja a száradást. 

Tisztítás és az azt követő impregnálás után a cipőt szárítsuk szobahőmérsékleten vagy enyhén magasabb hőmérsékleten, de soha ne szárítsuk a cipőt erős hőforrás közelében (tűz, központi fűtés, kályha, üveg mögött, vagy közvetlen napfénynek kitéve). A gyorsan megszárított vagy a magas hőmérsékletnek kitett bőr megkeményedik és megrepedezik.

 

 

Néhány tipp a végén

A nubuk matt megjelenésének felélesztéséhez speciális gumikefét használhat, a velúrbőrhöz finom sárgarézkefét.

A túrabakancsok bőrbélése nagyon vékony, 1,2-1,5 mm vastag kesztyűbőrből készül. A bőrbélésű cipők azok számára optimálisak, akik mindig képesek a cipőt teljesen megszárítani a további használat előtt. A bőrbélés könnyen karbantartható. A szennyeződéseket nedves, mosószermentes ruhával távolítsuk el, és évente többször puhítsuk fel a bélést közönséges kozmetikai kézkrémmel.

Szélsőséges körülmények között, különösen párás és nedves környezetben történő többnapos túra esetén a membránbéléssel ellátott cipők előnyösebbek. A membránbélés nem igényel különösebb karbantartást, de meg kell jegyezni, hogy a membránbélés nem tisztítható hatékonyan. Bármilyen nagyobb mennyiségű folyadék bevitele belülről a szennyeződéseket a membránba nyomja, ezáltal eltömítik azt. A bélést nedves, kicsavart ruhával, mosószer nélkül törölhető. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy a membránt a lehető legtisztábban tartsuk. Ez az egyetlen módja annak, hogy légáteresztő képessége megmaradjon.

A megfelelő működés érdekében a membránnak a lehető legközelebb kell lennie a lábfejhez (a membrán a bélés része, és mindig egy vékony, erős, légáteresztő anyaggal van borítva a sérülések ellen). Az erősen hőszigetelő zoknik használata fizikailag alkalmatlan a membrán működésére, különösen alacsony külső hőmérsékleten. Szintén nem megfelelők az olyan zoknik, amelyeknek a felülete érdes, és túlzott súrlódást okoznak a zokni és a membránburkolat között. Előbb kibolyhosítják a membrán fedőrétegét, később behatolnak azon, majd maga a membrán is megsérülhet.

   

 

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Avagy hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = a siker és a jó érzés alapja az utunk során. Hogy ne lépj mellé, mint sok ’szakértő’ tornacipőben vagy akár a flip-flopban, olvasd tovább a cikket. Megtudhatod, hogy hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt. 

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Hasznos linkek

 

Szerző: a 4camping csapata 

Forrás: a 4camping archívuma

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

Impregnáló Outwell Water Guard

5 560 Ft

Összehasonlítom

Cipő impregnáló Fantom Outdoor Tmavý 100 ml

5 430 Ft

Összehasonlítom

Impregnáló viasz Hanwag Shoe Wax

3 780 Ft

Összehasonlítom

Tisztító eszköz Granger's Odour Eliminator

3 650 Ft (6.85 %) 3 400 Ft

Összehasonlítom