Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan kell karbantartani a bőrcipőt

A bőrcipők sokáig bírják, csak sokkal igényesebbek, mint a textil cipők. Impregnálás? Viasz? Kefe? Van néhány tippünk és trükkünk az számodra.


Tartalom

Bevezető 

A cipő megfelelő karbantartása sokkal hosszabb élettartamot biztosít, és nemcsak a környezetet kíméli, mivel a cipőt a lehető leghosszabb ideig használható, hanem a végén még pénzt is megtakarítunk. Lássuk, hogyan kell csinálni!

 

A bőr és ápolása

A túrabakancsok gyártásához a legjobb anyag a hegyvidéki területeken szabadtartásban nevelt szarvasmarhák minőségi bőre. A nyers bőr a hámozás és a zsírréteg eltávolítása után 6-8 mm vastag, és a további feldolgozáshoz előírt vastagságú rétegekre osztják.

A legjobb minőségű a külső (felső) réteg, amely a cserzés után az úgynevezett színbőrré válik. Ha a felületét csiszolással kezelik, hogy bársonyos, matt megjelenésű legyen, akkor nubuknak nevezik.

A belső rétegből készül az úgynevezett hasított bőr, amelyet velúr néven is ismerünk. Ma már léteznek olyan módszerek, amelyekkel a velúrt nyomással történő vasalással tömörítik, és így javítják a minőségét.

A minőségi túrabakancsok gyártásához használt cipőbőrbe a cserzési folyamat során speciális termékeket juttatnak, amelyek biztosítják a bőr víztaszító képességét a bakancs élettartama alatt. Ezt a folyamatot nevezik hidrofobizálásnak. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy viselője rendszeresen és megfelelően tartsa karban a lábbelit, mivel csak így biztosítható annak teljes funkcionalitása és hosszú élettartama.

 

A cipő élettartama szempontjából elengedhetetlen a rendszeres ápolás

A cipőápolásnak több funkciója van. Az egyik a szennyeződések eltávolítása és a cipő eredeti megjelenésének minél hosszabb ideig történő megőrzése. A második a bőrfelület vízlepergető képességének fenntartása, ami nagyon fontos a GORE-tex membránnal ellátott csizmák légáteresztő képességéhez. A harmadik, szintén nagyon fontos funkció a lábbeli hosszú élettartamának biztosítása. A bőr rugalmasságának megőrzése e tekintetben elsődleges fontosságú, mivel a megkeményedett bőr károsíthatja a varratokat, és hajlításkor akár meg is repedhet.

Jelenleg a GORE-tex membrános lábbelikhez csak fluorocarbon alapú termékeket használnak, amelyek nem tudnak megtapadni a membránon, és ezért nem csökkentik annak légáteresztő képességét (ellentétben a korábban használt szilikon alapú termékekkel). A szokásos, zsíros cipőkrémeket nem szabad túra- és hegymászó cipőkre használni. Ezek túlságosan megpuhítják a bőrt, ami így érzékeny a mechanikai sérülésekre, és nem tartja az alakját. Ezen kívül a zsírok a hidrofób kezelésnek sem tesznek jót.

A viaszalapú termékek általában jelentősen megváltoztatják a cipők eredeti megjelenését. A cipő minden egyes alkalmazás után sötétebb és fényesebb lesz. A funkcionalitás szempontjából azonban megfelelőbbek és tovább hatnak, mint a tiszta fluorkarbon termékek.

A túrabakancsok karbantartásához a legjobb termékek közé tartoznak a Hanwag termékek.

A szennyeződés csökkenti a lábbeli légáteresztő képességét és megakadályozza az impregnálás hatékony alkalmazását. A szennyeződéseket puha kefével, majd tiszta, mosószermentes vízbe áztatott, kicsavart ruhával távolítsuk el a cipőről. Soha ne áztassuk túl a cipőt, mert ez szükségtelenül meghosszabbítja a száradást. 

Tisztítás és az azt követő impregnálás után a cipőt szárítsuk szobahőmérsékleten vagy enyhén magasabb hőmérsékleten, de soha ne szárítsuk a cipőt erős hőforrás közelében (tűz, központi fűtés, kályha, üveg mögött, vagy közvetlen napfénynek kitéve). A gyorsan megszárított vagy a magas hőmérsékletnek kitett bőr megkeményedik és megrepedezik.

 

 

Néhány tipp a végén

A nubuk matt megjelenésének felélesztéséhez speciális gumikefét használhat, a velúrbőrhöz finom sárgarézkefét.

A túrabakancsok bőrbélése nagyon vékony, 1,2-1,5 mm vastag kesztyűbőrből készül. A bőrbélésű cipők azok számára optimálisak, akik mindig képesek a cipőt teljesen megszárítani a további használat előtt. A bőrbélés könnyen karbantartható. A szennyeződéseket nedves, mosószermentes ruhával távolítsuk el, és évente többször puhítsuk fel a bélést közönséges kozmetikai kézkrémmel.

Szélsőséges körülmények között, különösen párás és nedves környezetben történő többnapos túra esetén a membránbéléssel ellátott cipők előnyösebbek. A membránbélés nem igényel különösebb karbantartást, de meg kell jegyezni, hogy a membránbélés nem tisztítható hatékonyan. Bármilyen nagyobb mennyiségű folyadék bevitele belülről a szennyeződéseket a membránba nyomja, ezáltal eltömítik azt. A bélést nedves, kicsavart ruhával, mosószer nélkül törölhető. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy a membránt a lehető legtisztábban tartsuk. Ez az egyetlen módja annak, hogy légáteresztő képessége megmaradjon.

A megfelelő működés érdekében a membránnak a lehető legközelebb kell lennie a lábfejhez (a membrán a bélés része, és mindig egy vékony, erős, légáteresztő anyaggal van borítva a sérülések ellen). Az erősen hőszigetelő zoknik használata fizikailag alkalmatlan a membrán működésére, különösen alacsony külső hőmérsékleten. Szintén nem megfelelők az olyan zoknik, amelyeknek a felülete érdes, és túlzott súrlódást okoznak a zokni és a membránburkolat között. Előbb kibolyhosítják a membrán fedőrétegét, később behatolnak azon, majd maga a membrán is megsérülhet.

   

 

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Avagy hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = a siker és a jó érzés alapja az utunk során. Hogy ne lépj mellé, mint sok ’szakértő’ tornacipőben vagy akár a flip-flopban, olvasd tovább a cikket. Megtudhatod, hogy hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt. 

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Hasznos linkek

 

Szerző: a 4camping csapata 

Forrás: a 4camping archívuma

Hogyan tisztítsd és gondozd hátizsákod

Tanácsadás

A hátizsák egy nagyszerű segítőtárs. A kirándulásokon segíti a munkádat, sőt: sokaknál a minőségi hátizsák szükséglet. Ha sok figyelmet szántál a kiválasztására, bizonyára elvárod, hogy tökéletesen szolgáljon majd sok éven át. Tudjuk ennek az útját-módját.

A funkcionális ruházat anyagainak összehasonlítása

Tanácsadás

Hogyan működik a funkcionális ruházat? Összehasonlítjuk az anyagokat és azok tulajdonságait.

Hogyan tartsuk melegen a lábunkat

Tanácsadás

Amikor a lábujjaink teljesen átfagytak, mindig nagy fejtörést okoz, hogy hogyan tudnánk kellően felmelegíteni őket. Az alpesi turizmus ismerői minden bizonnyal tudják, hogy néz ki ha ujjaink fagyási sérülést szenvednek és nem foglalkozunk vele kellően (röviden: kék, aztán fekete, aztán volt-nincs).

Válogatásunk

28 030 Ft (65.25 %) 9 740 Ft -tól

Összehasonlítom

64 330 Ft (44.1 %) 35 960 Ft

Összehasonlítom

41 230 Ft (45.65 %) 22 410 Ft

Összehasonlítom

57 590 Ft (39.49 %) 34 850 Ft -tól

Összehasonlítom

69 140 Ft (44.53 %) 38 350 Ft

Összehasonlítom

38 760 Ft (31.06 %) 26 720 Ft

Összehasonlítom

62 680 Ft (42.34 %) 36 140 Ft

Összehasonlítom