Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Fedezd fel a SALOMON újdonságait és bestsellereit! 👟

Hogyan kell karbantartani a bőrcipőt

A bőrcipők sokáig kibírják, csak nehezebb karbantartani őket, mint a textil cipőket. Van néhány tippünk és trükkünk, hogy hogyan kell ezt csinálni.

A BŐR ÉS KEZELÉSE

A legjobb anyag a túrabakancsok gyártásához a hegyvidéki területeken szabadon tartott szarvasmarhák minőségi bőre. A nyúzás és a zsírréteg eltávolítása után a nyers bőr 6-8 mm vastag, majd további feldolgozás céljából az előírt vastagságú rétegekre osztják.

A legjobb minőségű a külső (felső) réteg, amelyből a cserzés után az úgynevezett színbőr jön létre. Ha felületét csiszolással kezelik, hogy bársonyosan matt megjelenést kapjanak, nubuknak nevezik.

Az úgynevezett hasított bőr a belső rétegből jön létre, ezt pedig velúrnak nevezzük. Léteznek már módszerek a velúr tömörítésére nyomás alatti vasalással, ezáltal a minőségének javítására.

A minőségi túracipők gyártásához használt cipőbőröket a cserzési folyamat során speciális termékekkel impregnálják, amelyek garantálják a bőr vízlepergetését a cipők teljes élettartama alatt. Ezt a folyamatot hidrofobizációnak nevezik. Mindazonáltal szükséges, hogy a felhasználó rendszeresen és helyesen karbantartsa a cipőket, mivel csak így biztosítható teljes funkcionalitásuk és hosszú élettartamuk.

A RENDSZERES KARBANTARTÁS A CIPŐ ÉLETTARTAMA ÉRDEKÉBEN ELENGEDHETETLEN

A cipőápolásnak számos szerepe van. Az egyik a szennyeződések eltávolítása és a cipők eredeti megjelenésének megőrzése a lehető leghosszabb ideig. A második a bőrfelület víztaszító képességének fenntartása, ami nagyon fontos a GORE-tex membránnal ellátott cipők lélegzőképessége szempontjából. A harmadik, szintén nagyon fontos szempont a cipő hosszú élettartamának biztosítása. A bőr rugalmasságának megőrzése e tekintetben az egyik prioritás, mivel a merev bőr károsíthatja a varratokat, és hajlításkor akár megrepedhet.

A GORE-tex membránnal rendelkező lábbelikhez jelenleg csak fluor-szénhidrogén-alapú termékeket használnak, amelyek nem tudnak megtapadni a membránon, és ezért nem csökkentik annak lélegzőképességét (ellentétben a korábban használt, szilikonvegyületeken alapuló termékekkel). Az átlagos lábbelikhez szokásos cipőkrémeket tilos túra- és mászócipőkön használni. Ezek túlzottan lágyítják a bőrt, amely aztán hajlamos lesz a mechanikai sérülésekre, és nem is tartja meg az alakját. Ezenkívül a zsírok rontják a hidrofób kezelést.

A viasz alapú termékek általában jelentősen megváltoztatják a lábbelik eredeti megjelenését. A cipők minden alkalmazás után sötétebbek és fényesebbek lesznek. Funkcionalitásukat tekintve azonban megfelelőek, és hosszabb ideig tartanak, mint a tiszta fluorkarbon termékek.

A túracipők karbantartására szolgáló legjobb termékek közé tartozik a REIVIVEX, amely az impregnálás védjegye, amelyet a GORE-tex szövetek kezdeti impregnálására használnak már a gyártásuk során is. A McNETT, amely ezeket a termékeket a GORE számára gyártja, két módosítást is kifejlesztett a lábbelik kezelésére gél és spray formájában.

A szennyeződés csökkenti a lábbeli lélegzőképességét, és megakadályozza az impregnálás hatékony alkalmazását. Puha kefével, majd tiszta, nedves ruhával távolítsuk el a szennyeződéseket a cipőkről. Soha ne nedvesítsük be túlzottan a cipőt, mert ezzel szükségtelenül meghosszabbítjuk a száradást.

A tisztítás és az azt követő impregnálás után a cipőt szoba- vagy enyhén magas hőmérsékleten szárítjuk, semmiképp sem erős hőforrások (tűz, központi fűtés, tűzhely, üveg mögötti közvetlen napfény) közelében. A hirtelen szárított vagy magas hőmérsékletnek kitett bőr megkeményedik és megreped.

VÉGÜL NÉHÁNY TIPP

A nubuk matt megjelenését egy speciális gumi kefével lehet feleleveníteni, a velúrhoz finom sárgaréz kefét használj.

A túrabakancsok bélése nagyon vékony, 1,2-1,5 mm vastag kesztyűbőrből készül. A bőr béléssel ellátott cipők optimálisak azoknak a felhasználóknak, akiknek mindig van lehetőségük teljesen megszárítani a cipőjüket, mielőtt újra használnák őket. A bőr bélés könnyen karbantartható. Távolítsd el a szennyeződéseket nedves, mosószermentes ruhával, és évente többször lágyítsd meg a bélést egy szokásos kozmetikai kézkrémmel.

Nehezebb körülmények között, különösen párás és nedves környezetben való többnapos használat esetén, a membránbéléssel ellátott cipő alkalmasabb. A membránburkolat nem igényel különösebb karbantartást, de meg kell jegyezni, hogy a membránbélés nem tisztítható hatékonyan. Bármilyen, nagyobb mennyiségű folyadék bejutása szennyeződést okoz a membránban, és eltömíti azt. A bélést nedves, kicsavart ruhával törölheted, tisztítószerek nélkül. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy a membrán a lehető legtisztább legyen. Ez az egyetlen módja annak, hogy légáteresztő maradjon.

A megfelelő működés érdekében a membránnak a lehető legközelebb kell lennie a lábhoz (a membrán a bélés része, és a sérülések ellen mindig vékony, szilárd, lélegző anyaggal van borítva). Az erősen hőszigetelő zokni használata fizikailag alkalmatlan a membrán pótlására, kiváltképp alacsony külső hőmérsékleten. Nem túl előnyös a zokni durva felülete sem, ami túlzott súrlódást okoz a zokni és a membránburkolat között. Eleinte a membrán fedőrétegét dörzsöli le, később átlyukad, majd maga a membrán is megsérülhet.

Egyéb tippek:

 

A 4camping.hu csapata

Hogyan fussunk a pulzusszám figyelembe vételével

Tanácsadás

Szeretnél fogyni vagy esetleg erősíteni az állóképességed? Mindkettőt el lehet érni futással, ha odafigyelsz a pulzusszámodra.

Hogyan válasszunk ruhát a futáshoz

Tanácsadás

A futáshoz megfelelő ruházat sok lefutott kilométert garantál. Katka Balcarová tanácsot ad a választásában.

Hogyan öltözzünk a futáshoz télen

Tanácsadás

Megszoktad a rendszeres futást, most meg beköszöntött a tél, és félsz, hogy néhány hónapra fel kell hagynod a kedvenc tevékenységeddel? Ne is gondolj erre. Csak tarts észben néhány alapelvet, és öltözz fel jól. Lehet, hogy a végén rájössz, mennyire szeretsz télen futni.

Válogatásunk

A Granger`s Leather Conditioner méhviaszos impregnálószer remek választás a cipők ápolására, ugyanis...

2 010 Ft

Összehasonlítom

Bennon Profi Clean színtelen tisztító- és impregnálószer természetes bőrből készült cipőkhöz. 

1 960 Ft

Összehasonlítom

A Rapide Leatherwax méhviaszt rendkívül jó kenhetőség jellemzi. Minden típusú bőrtermékhez alkalmas.

4 310 Ft

Összehasonlítom

A Rapide Waterproofspray impregnálás kiváló minőségű és hatékony vízszigetelő, amely minden típusú textilanyaghoz...

5 400 Ft

Összehasonlítom

A Fantom Outdoor a természet legjobbja a lábbelik védelmére. A természetes cipőbalzsam légáteresztő membránnal...

3 820 Ft (3.14 %) 3 700 Ft

Összehasonlítom

A Fantom Outdoor a természet legjobbja a lábbelik védelmére. A természetes cipőbalzsam légáteresztő membránnal...

5 050 Ft (3.17 %) 4 890 Ft

Összehasonlítom

A SmellWell Sensitive XL szagtalanító nagyszerű megoldás a cipők, táskák és kesztyűk kellemetlen szaga...

7 480 Ft (7.22 %) 6 940 Ft

Összehasonlítom

A Bennon Profi Polish Black egy klímamembránnal ellátott cipőkhöz javasolt cipőápoló krém. Táplálja és...

1 200 Ft

Összehasonlítom