Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk fejlámpát (nem csak) a futáshoz

A nappalok egyre rövidebbek és rövidebbek lesznek, és gyakrabban fogod magad sötétben találni a reggeli és a munka utáni kocogások során. Ahhoz, hogy szürkületben vagy akár sötétben is tudj futni, szükséged lesz egy fejlámpára.

       

Tartalom

 

A bőség zavarában azonban nehéz eligazodni, és a fejlámpák különböző paramétereit nézegetve a laikus könnyen elbizonytalanodhat. Ezért megpróbáltunk összeállítani egy rövid útmutatót a futáshoz szánt fejlámpa kiválasztását illetően, aminek köszönhetően a fejlámpa megvásárlása már gyerekjáték lesz.

Akár a városban, akár a parkban vagy vidéken kocogsz, az esti futás során nem nélkülözheted a fényt. Kellően erős forrása biztosítja a jó tájékozódást abban a térben, amelyben mozogsz, és időben tudj reagálni az esetleges akadályokra, irány- és terepváltozásokra.

 

 

Fényerő

A fejlámpák fényét leggyakrabban a FÉNYERŐ paraméterrel jellemzik egy lumen (lm) egységben. A fényerő határozza meg, hogy milyen erősséggel fog a fejlámpánk világítani. Csak, hogy könnyebben el tudjuk képzelni, hogy milyen egységekben mozgunk, egy 40 W erősségű izzó 400 lumen teljesítményű. a 40 W-os izzó fénykibocsátása 400 lm, a 60 W-os izzóé már 700 lm. A kocogáshoz alkalmas fényszórónak legalább 100 lm teljesítményűnek kell lennie.

Mindanozáltal a valódi eredményt, azaz a megvilágítás minőségét a fényáram szabályozásának lehetősége is befolyásolja. Ez egy mikrochip segítségével automatikusan a készülék belsejében zajlik, és állandó fényáramot eredményez az elem (akkumulátor) teljes élettartama alatt. Különösen a bevásárlóközpontok olcsóbb „noname” fejlámpái nem rendelkeznek ilyen szabályozóval, és még ha a gyártó ugyanazt a teljesítményt tünteti fel, mint a jó nevű márkák, néhány perc használat után - az elem kapacitásának csökkenésével - a fényáram fokozatos gyengülése figyelhető meg, ezáltal a látótávolság is csökken.

 

Kúpszélesség-szabályozás

A fénykúp szélessége közvetlenül meghatározza hogy a lámpa mennyi helyet képes megvilágítani maga körül. Vagyis mennyi fény szóródik a fejlámpából a környezetbe. Minél keskenyebb a fénykúp, annál távolabb fog világítani, de a fény sokkal élesebb és különösen az erősebb fényszórók esetén ez akár kellemetlen lehet.

Ellenkezőleg, a széles kúp nagyobb rátekintést ad nemcsak az előtted lévő terepre, de a körülötted lévő térre is. Az ilyen szórt fény nem mindig elegendő ahhoz, hogy futás közben időben reagálhassunk a terepváltozásra.

 

 

Piros fény

Egyes eszközök a szokásos LED diódák mellett piros fénnyel is fel vannak szerelve. Előnye, hogy nem kápráztat el, és nem okoz éles fényvisszaverődést fényes és sima felületekről (jég, hó, üveg, víz). Szívesen veszed majd, ha több emberrel futsz együtt, és nem akarod őket elvakítani.

A fejlámpa piros fénye ködben is jól szolgálhat. Ha a ködben még jobban szeretnél látni, cseréld ki a fényszóró helyét. Vedd le a fejedről, és rögzítsd az övhöz vagy a mellkaspánthoz. A fény nem világítja meg a szemed előtt lévő finom cseppeket, és meglátod, hogy jobban is látsz majd.

 

Töltés és az akkumulátor élettartama

Rendkívül fontos paraméter. Energia nélkül a fejlámpa nem fog világítani. Sajnos a gyártók adatai között óriási különbségek vannak. Az olcsó "no name" termékek esetében gyakran megadnak olyan értékeket, amelyek azt mutatják, hogy mennyi időbe telik, amíg a fejlámpa teljesen kialszik, de nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a fejlámpa látótávolsága annyira lecsökken (ahogy az elem merül), hogy az eszköz gyakorlatilag nem használható. Neves fejlámpa gyártók (pl. Petzl, Ledlenser, Beal), általában olyan értékeket közölnek, amelyek tükrözik a fejlámpa tényleges élettartamát, vagyis azt az időt, amíg a fény olyan erős, hogy a terep még mindig jól látható.

A kiválasztott tápegység főként a használat mértékétől és módjától függ.

Az AA vagy AAA elemmel ellátott fejlámpák tökéletesek a mindennapi használatra. Ez a típusú tápegység a legelterjedtebb, ezért ezek az elemek is könnyen beszerezhetők.

A legjobb ár/teljesítmény, illetve súly/kapacitás arányhoz a 18650-es li-ion akkumulátorral működő fejlámpa. Ezek az akkumulátorok alig szenvednek „önkisüléstől”, hosszú élettartammal rendelkeznek, de nehezebb beszerezni őket, speciális töltőre van szükségük, és kevésbé ellenállóak faggyal szemben.

 

Komfort

Vannak, akik számára fontos a kényelem, másoknak kevésbé, de ha  egy fejlámpától megfájdul a fejed, akkor valami nincs rendben.

A futó számára nagyon fontos, hogy a fejlámpa tökéletesen a helyén maradjon, ne csúszkáljon fel-le mozgás közben. Minél könnyebb és kisebb a fejlámpa, annál jobb. Ha nagy teljesítményű, mégis kompakt fejlámpát szeretnél, jó súlyelosztással és súlyponttal, javasoljuk, hogy olyan modellt válassz, amelynek akkumulátora a fej hátsó részén helyezkedik el.

Személy szerint jobban szeretem a fejpántot mint a gumiszalagot vagy a zsinórt, mert különösen hosszabb futások során az ilyen fejlámpa hajlamos vágni. Ezt ismét a valamivel nagyobb súly váltja ki.

 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: A 4camping csapata

Forrás: unsplash.com

 

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

42 172 Ft (0 %) 42 170 Ft -tól

Összehasonlítom

14 860 Ft (14.54 %) 12 700 Ft -tól

Összehasonlítom

6 060 Ft (15.02 %) 5 150 Ft

Összehasonlítom

57 550 Ft (19.91 %) 46 090 Ft

Összehasonlítom

47 690 Ft (7.86 %) 43 940 Ft

Összehasonlítom

33 890 Ft (11.66 %) 29 940 Ft

Összehasonlítom

Fejlámpa Petzl Pixa 2

24 730 Ft (7.12 %) 22 970 Ft

Összehasonlítom

35 990 Ft

Összehasonlítom