Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk fejlámpát?

Nem tudod, hogyan válaszd ki a megfelelő fejlámpát? Nem tudsz eligazodni a lumen, fénytáv és az ehhez hasonló paraméterek között? Mi segítünk.


Tartalom

A fejlámpa ugyanolyan hasznos egy nyolcezer méteres hegy megmászásakor, mint kerékpározás során, vagy amikor este a nyaralóban még egy kis fát kell hasítani, de hálásan nyúlsz majd érte fesztiválozáskor a toi-toi meglátogatásakor.

A megfelelő fejlámpa kiválasztása egyáltalán nem egyszerű dolog! Nagyon könnyen el lehet veszni a paraméterek világában! Hány diódára lesz szükségem? Mire való a piros izzó? Fontos, hogy legyen rajta az akkumlátor-töltöttség mutató? Melyik típusú fejpánt praktikusabb? A kiválasztás megkönnyítése érdekében készítettünk egy cikket, amely tartalmaz néhány tippet is a megfelelő fejlámpa kiválasztásához.

Alapvető kérdések

Minden helyes választás elején - függetlenül attól milyen termékről van szó - fontos feltenni 5 alapvető kérdést, ami a megfelelő modell kiválasztásában segít:

 1. kinek keressük a terméket
 2. milyen körülmények között fogja használni a leggyakrabban
 3. milyen gyakran fogja használni
 4. mit vár el a terméktől
 5. mennyi pénzt szeretne belefektetni

Ha tudod a választ ezekre a kérdésekre, folytathatod a választást.

 

A fejlámpák osztályozása

Noha a fényszórókat több szempont szerint is fel tudjuk osztani, nekünk az alapvető paraméterek szerinti felosztás elegendő lesz.

A fejlámpák alapvető paraméterei:

 • fényerő
 • maximális fénytávolság
 • maximális működési idő
 • töltés típusa
 • tartósság
 • súly

Fényerő

A fényerő mutatja meg, hogy milyen erősséggel fog a fejlámpánk világítani. Ennek a mértékegysége 1 lumen (lm).

Azért, hogy könnyebben el tudjuk képzelni, hogy milyen egységekben mozgunk, egy 40 W erősségű izzónak 400 lumen a fényereje.

 • a 40 W-os izzó fényereje 400 lm
 • a 60 W-os izzó fényereje 700 lm
 • a 100 W-os izzó fényereje 1300 lm

A valódi eredményt, azaz a megvilágítás minőségét a fényáram szabályozásának lehetősége is befolyásolja. A szabályozás egy mikrochip segítségével automatikusan a készülék belsejében zajlik, és állandó fényáramot eredményez az elem (akkumulátor) teljes élettartama alatt.

Különösen a bevásárlóközpontok olcsóbb "no name" fényszórói nem rendelkeznek ilyen szabályozóval, és még ha a gyártó ugyanazt a teljesítményt is írja elő, mint a jó nevű márkák, néhány perc használat után - az elem kapacitásának csökkenésével - a fényáram fokozatos gyengülése figyelhető meg, így a látótávolság is csökken.

A nagyobb teljesítménnyel rendelkező fejlámpákra főként az igényesebb felhasználóknak van szüksége. Ezeknek a nagyobb teljesítményű modelleknek az ára is magasabb.

Fényerő szerinti osztályozás:

 • kevesebb mint 100 lm - otthonra megfelelő, ha nincs áram, vagy a víkendházhoz, a pincébe, kutyasétáltatáshoz és mindenütt, ahol látni kell
 • 100-400 lm - körülményesebb tevékenységekhez, például éjszakai futáshoz, kerékpározáshoz, sífutáshoz, sí-alpinistáknak, táborozáshoz és egyéb szabadtéri tevékenységekhez
 • több mint 400 lm - a legkomplikáltabb körülményekhez, extrém sportokhoz és professzionális használatra

 

Fénytáv

Ez alatt egyszerűen azt értjük, hogy milyen távolságra lehet egy megadott módban az adott fejlámpával elvilágítani.

Az olyan általános tevékenységekhez, mint a nyaralóban való tartózkodás, ház körüli világítás, kutyasétáltatás vagy esti séta a parkban, bőven elég lesz az 50 méteres fénytáv.

Gyorsabb tevékenységekhez - kerékpározás, futás, sífutás stb., válassz nagyobb fénytávot.

A legtöbb esetben több megvilágítási mód lehetséges, ezek használat közben állíthatók.

Minél nagyobb a fénytáv, annál erősebb fényszóróra van szükség, annál nagyobb lesz a fényerő, és sajnos ezzel rövidebb lesz a működési idő.

 

Maximális működési idő

Abszolút kulcsparaméter. Energia nélkül a fejlámpa nem fog világítani. Ebből az adatból az derül ki, hogy mennyi ideig képes a fejlámpa világítani az általunk beállított üzemmódban addig, amíg a fényerő egy adott értékre le nem csökken.

Sajnos a gyártók adatai között óriási különbségek vannak.

Az olcsó "no name" termékek esetében gyakran olyan értékeket adnak meg, amelyek azt mutatják, hogy mennyi időbe telik, amíg a fényszóró teljesen kialszik - nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a fejlámpa látótávolsága annyira lecsökken (ahogy az elem merül), hogy az eszköz gyakorlatilag nem használható. 

Neves fejlámpa gyártók (pl. Petzl, Ledlenser, Beal), általában olyan értékeket közölnek, amelyek tükrözik a fejlámpa tényleges élettartamát, vagyis azt az időt, amíg a fény olyan erős, hogy a terep még mindig jól látható.

A töltés típusa

A kiválasztott tápegység főként a használat mértékétől és módjától függ.

Az áramellátás leggyakoribb típusai:

 • gombelem
 • AAA - mikro ceruzaelem
 • AA - ceruzaelem
 • lítium elemek (CR123A)
 • Li-ion akkumulátor (18650)

Az ún. gombelemeket csak kevésbé erős vagy kisebb méretű fejlámpához használják. Az ilyen fejlámpákat csak a általános világításhoz használd, mondjuk otthon vagy kiránduláson.

A ceruza- és a mikroceruza-elemek az áramellátás leggyakoribb változatai. Olcsóak és könnyen hozzáférhetők. Könnyen cserélhetők is. Az AA és AAA elemmel ellátott fényszórók könnyűek, mindennapi használatra, túrázásra, utazásra és futásra alkalmasak.

A Li-ion akkumulátorokat és a lítium elemeket elsősorban az erősebb fejlámpákhoz használják. Ezek az akkumulátorok alig szenvednek „önkisüléstől”, hosszú élettartammal rendelkeznek, de nehezebb beszerezni őket, speciális töltőre van szükségük és kevésbé ellenállóak faggyal szemben. Alkalmas hosszú futásokra, kerékpározásra, expedíciókra, egyszerűen mindenhva, ahova a legnagyobb tartósságra és teljesítményre van szükség.

A legmagasabb kategóriákban a fejlámpák többsége integrált micro USB töltővel rendelkezik. Ez nagyban leegyszerűsíti használatát. A használat befejezése után feltöltöd a fejlámpát ugyanúgy, mint a mobilodat, és néhány óra múlva újra használható. Ezenkívül többnapos túrákhoz powerbankkal is fel lehet tölteni.

Néhány rendkívül nagy teljesítményű, többnyire barlangban használandó fényszóró eltávolítható elemtartóval rendelkezik. Ez a tarkón található, és kábellel csatlakozik a fejlámpához.

Jótanácsok zárásként: Mindig tarts magadnál tartalék elemet, még akkor is, ha újratölthető akkumulátorod van. Ezzel kikerülhetők lehetséges problémák.

Súly

Ez a fejlámpa egyik legfontosabb paramétere Ha csak egy rövidebb kirándulásra megyünk, vagy este egy buliból hazafelé menet tesszük a fejünkre, észre sem fogjuk venni ha egy kissé nehezebb modellt választunk magunknak! Ellenkező esetben, amikor pl.repülővel utazunk vagy egy nehezebb túrán veszünk részt, akkor minden gramm számít! Ezért vásárlás előtt nem árt összegezni, hogy milyen helyzetekben fogjuk a fejlámpát a legtöbbet használni.

 

Tartósság

A fejlámpának ki kell bírni bizonyos dolgokat. Többek között a vízzel, porral és más idegen testekkel szembeni ellenállás érdekel minket.

A fejlámpa ellenállását az idegen testek (por) és a víz behatolásával szemben az úgynevezett IP (Ingress Protection) védelmi fokozat jelzi.

Érdemes legalább IPx4 besorolású fejlámpát választani (fröccsenő víz elleni védelem). Minél nehezebbek a használati feltételek, annál magasabb az IP.

 

IP szabvány-besorolás

Az úgynevezett IP-kód az "IP" jelzés után még két számjegyből áll.

Ezt az IEC 529 szabvány határozza meg, amelyet az EN 60529 és később az MSZ EN 60529 szigetelési előírás határoz meg. Ez egy nemzetközileg elismert paraméter.

Az első számjegy a veszélyes érintés és az idegen tárgyak behatolása elleni védelmet jelöli. A második számjegy a víz behatolása elleni védelem mértékét jelzi.

A szigetelés mértékének besorolása:

 

Fokozat:

 

Veszélyes érintkezés elleni védelem:

 

Idegen testek behatolása elleni védelem:

IP 0x védelem nélküli védelem nélküli
IP 1x kézfej (nagyobb, mint 5x5 cm) nagyméretű tárgyak 
IP 2x ujj (nagyobb, mint 1,2x1,2 cm) közepes méretű tárgyak 
IP 3x szerszám (nagyobb, mint 0,25 cm) kisméretű tárgyak 
IP 4x vezeték (nagyobb, mint 0,1 cm) apró méretű tárgyak 
IP 5x bármilyen por ellen részben
IP 6x bármilyen portól teljesen

 

 

Fokozat:

 

Víz behatolás elleni védelem:

IP x0 védelem nélküli
IP x1 1+0,5 mm/perc cseppenő víz ellen
IP x2 3+0,5 mm/perc fröccsenő víz ellen
IP x3 fröccsenő víz ellen védve, vízpermetezés a készülékre függőlegestől max. 60°-os szögben, 10 liter/perc mennyiségben
IP x4 védett a vízpermet ellen (összehasonlítva az x3-al vízpermetezés minden szögből)
IP x5 vízsugarak ellen védett, a vizet a fúvókán keresztül minden szögben 12,5 l/perc áramlási sebességgel, 30 kN/m² nyomáson, legalább 3 percig irányítják
IP x6 intenzív vízsugár ellen védett, a vizet a fúvóka minden szögből 100 l/perc áramlási sebességgel, 100 kN/m² nyomáson legalább 3 percig irányítják
IP x7 vízbe merülés elleni védelem - merülés 30 percig 1 m mélységig
IP x8 búvárkodás elleni védelem (a berendezés gyártója által meghatározott feltételek mellett)
IP x9 magasnyomású víz elleni védelem (WAP)

A fejlámpa használata

A fejlámpa használatának a lehető legegyszerűbbnek kell lennie. Különösen fontos az egyes világítási módok váltásának egyszerűsége és az elem könnyű cseréje.

Próbálj ki mindent rendesen. Állítsd be jól a hevedereket, hogy a fejlámpa ne essen le a fejedről és ne is nyomja.

Mindenkinek, aki új fényszórót vásárlását fontolgatja, azt javasoljuk, hogy maximálisan figyeljen minden részletre és ne féljen megkérdezni az eladót. A legjobb, ha a boltban kipróbálod a terméket közvetlenül vásárlás előtt.

 

Kúpszélesség-szabályozás

A fénykúp szélessége közvetlenül meghatározza, hogy a lámpa mennyi helyet képes megvilágítani maga körül. Vagyis mennyi fény szóródik a fényszóróból a környezetbe. Minél keskenyebb a fénykúp, annál távolabb fog világítani, de a fény sokkal élesebb és különösen az erősebb fényszórók esetén ez akár kellemetlen lehet.

Ellenkezőleg, a széles kúp nagyobb rátekintést ad nemcsak az előtted lévő terepről, de a körülötted lévő térről is. Az ilyen szórt fény nem mindig elegendő ahhoz, hogy futás közben időben reagálhassunk a terepváltozásra.

 

Piros fény

Egyes eszközök a szokásos LED égő mellett piros LED-el is fel vannak szerelve. Előnye, hogy nem kápráztat el, és nem okoz éles fényvisszaverődést fényes és sima felületekről (jég, hó, üveg, víz). Örömmel fogadod majd, ha több emberrel futsz együtt, és nem akarod őket megvakítani.

A piros lámpa ködben is jól szolgálhat. Ha a ködben még jobban szeretnél látszódni cseréld meg a fejlámpa helyét. Vedd le a fejedről, és rögzítsd az övhöz vagy a mellkaspánthoz. A fény nem világítja meg a szemed előtt lévő finom cseppeket, és meglátod, jobban is látsz majd.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: 4camping.cz team

Források: unsplash.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

11 253 Ft (6.6 %) 10 510 Ft

Összehasonlítom

42 172 Ft (0 %) 42 170 Ft -tól

Összehasonlítom

14 860 Ft (14.54 %) 12 700 Ft -tól

Összehasonlítom

6 060 Ft (15.02 %) 5 150 Ft

Összehasonlítom

3 280 Ft (10.06 %) 2 950 Ft

Összehasonlítom

8 050 Ft (20.5 %) 6 400 Ft

Összehasonlítom

7 080 Ft (10.03 %) 6 370 Ft

Összehasonlítom