Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra
  • Zimní výprodej

Hogyan válasszunk fejlámpát?

Nem tud eligazodni a fejlámpák világában a lumen, fénytáv és az ehhez hasonló temérdek paraméter között? Mi segítünk Önnek!

A fejlámpa ugyanolyan hasznos egy nyolcezer méteres hegy megmászásakor, mint kerékpározás, során, vagy amikor este a nyaralóban még egy kis fát kell hasítani, de hálásan nyúl majd érte fesztiválozáskor egy-egy toi-toi meglátogatásakor. :)

A megfelelő fejlámpa kiválasztása egyáltalán nem egyszerű dolog! Nagyon könnyen el lehet veszni a paraméterek világában! Hány diódára lesz szükségem? Milyen célt szolgál a piros izzó? Fontos, hogy legyen rajta akkumulátor töltöttséget mutató kijelző? Melyik típusú fejpánt praktikusabb? A könnyebb tájékozódás érdekében megtekintheti a fejlámpák 2016-os tesztelésének eredményeit ami alapján lehet, hogy könnyebb lesz meghozni a megfelelő döntést.

Fejlámpa választáskor két kérdésre kell válaszolni:

  1. Mennyi pénzt szeretne a fejlámpába fektetni?

  2. Milyen körülmények között fogja a legtöbbet használni?

Ezen kívül az alábbi döntő szempontokat kell figyelembe venni:

Súly:

Ez tekinthető a fejlámpa egyik legfontosabb paraméterének. Egy rövidebb kirándulás esetén, vagy este egy buliból hazafelé menet észre sem fogjuk venni, ha egy kissé nehezebb modellt választottunk magunknak! Ellenkező esetben, amikor pl. repülővel utazunk, vagy egy nagyobb igénybevételű túrán veszünk részt, minden gramm súly döntő lehet! Ezért vásárlás előtt nem árt összegezni, hogy milyen helyzetekben fogjuk a fejlámpát a legtöbb esetben használni.

Haszon érték:

Ezt a kritériumot esetenként nagyon nehéz konkrétan behatárolni, mivel nagyon sok szempontot kell figyelembe venni. Mint például a termék alakját, kidolgozását, az anyag minőségét, kezelhetőségét, kényelmességét, stb. Ezért célszerű a fejlámpa vásárlás során minden apró kis részletre odafigyelni és nem félni, akár több kérdést is feltenni a boltban az eladónak, még ha az kellemetlennek is tűnik a számunkra.

Üzemidő, fényáram, fénytáv:

Ezek azok a pontok, melyek meghatározzák a fejlámpa teljesítményét, például, hogy az egyes beállítások során milyen messzire tudunk vele elvilágítani, mennyi ideig fog világítani és főleg mekkora fényerővel. A nagyobb teljesítménnyel rendelkező fejlámpákra főként a nagyobb igényű felhasználóknak van szüksége. Ezeknek a modelleknek a teljesítményértéke egyenes arányban van az árukkal.

Néhány apró tipp:

Lehet, hogy a fejlámpára csak a sátor megvilágításakor, tábortűznél, illetve az áramkiesés során lesz szüksége? Ezekben a helyzetekben elég a legolcsóbb és legkisebb teljesítményt nyújtó modellek között keresgélni. Ilyen például a  Led Lenser NEO (85%-os eredmény a tesztelés során) vagy a Petzl Tikka (szintén 85%-os eredmény).

Alpesi túrázáshoz, kerékpározáshoz, futáshoz, síeléshez van szüksége a fejlámpára? Ezekhez a tevékenységekhez válogasson a nagyobb teljesítményt nyújtó modellek közül. Az igényesebben kidolgozott fejlámpákat általában több extra funkcióval szerelték fel a gyártók, illetve jóval minőségibb izzóik vannak, mint a társaiknak, ezáltal nagyobb a fénytávolságuk is. Ilyen például a Led Lenser Sea (85%-os eredmény a tesztelés során) vagy a Beal L80 (szintén 85%-os eredmény).

Legyen az természetjárás, síelés vagy hegymászás, sosem szabad könnyelműen venni a megfelelő fejlámpa kiválasztását! Amennyiben nem biztos a dolgában, ne féljen alaposan kifaggatni a bolti eladót, sőt az sem baj, ha egyszerre több fejlámpát is kipróbál. Nem árt, ha vásárlás előtt alaposan átböngészi a gyártók felhozatalát, illetve az egyes darabok elérhetőségét. Előfordulhat, hogy annak ellenére, hogy több modellt is kitippel magának, végül csak két modell közül választhat majd.

Mi az a fényáram?

A fényáram határozza meg, hogy milyen erősséggel fog a fejlámpánk világítani. Ennek a mértékegységét lumenben mérik (pl. 1 lm). Csak, hogy könnyebben el tudjuk képzelni, hogy milyen egységekben mozgunk, egy 40 W erősségű izzó 400 lumen teljesítményű. A 60 W erősségű izzó 700 lumen erős, a 100 W-os izzó pedig 1300 lumen fényárammal bír.

Mi az az üzemidő?

Ebből az adatból derül ki, hogy, hogy mennyi ideig képes a fejlámpa világítani az általunk beállított üzemmódban addig, amíg az izzó teljesítménye csökkenni nem kezd.
Egyes gyártó esetében ez a határérték arra a pillanatra van beállítva, amikor már nem tudunk elég erősen világítani, mások ez alatt a meghatározás alatt azt értik, hogy az akkumulátorok teljesen lemerültek. Ezért jobb, ha odafigyelünk, mert ez az érték minden gyártó esetében eltérő lehet.

Mi az a fénytáv?

Ez alatt egyszerűen az értendő, hogy milyen távolságra lehet az adott fejlámpával elvilágítani. Minél nagyobb a távolság, annál nagyobb a fejlámpa teljesítménye és a fényáramlása, de előfordulhat a nagyobb igénybevétel miatt rövidebb ideig fog világítani.

Egyéb fejlámpáról szóló cikkeink

 

A 4camping.hu csapata

Miért érdemes gerincvédőt venni

Tanácsadás

A gerincvédő? Ez számomra nem szükséges, egy újabb extra dolog, ami sok pénzbe kerül, és haszontalan... Elég gyakran halljuk ezt a véleményt, és mivel határozottan nem értünk egyet vele, a Tanácsadó sorozatunkhoz írtunk nektek egy cikket, amelyben megvitatjuk a gerincvédőket.

Hogyan válasszuk ki a síszemüveglencsét

Tanácsadás

Szeretnél síszemüveget vásárolni, de összezavarodsz a lencsék adatai láttán? Nem tudod, melyik számodra az igazán megfelelő? Olvasd el ezt a cikket, és világos lesz.

Néhány trükk a hideg legyőzéséhez

Tanácsadás

Ki akarna úgy remegni mint egy kis kutya? 

Válogatásunk

SideLite praktikus kompakt lámpa a True Utility márkától, mely remek alternatívája a nagyobb elemlámpáknak,...

4 000 Ft (5.97 %) 3 761 Ft

Kosárba teszem