Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk ideális cipőt

Bizonyára van a cipőszekrényetekben néhány sportcipő. Azok a hagyományosak, amelyekben jól lehet lótni-futni, megfelelnek a sétára, de talán sejtitek, hogy a hosszabb barangolásra már nem biztos, hogy mindig igénybe vehetők. Kiváltképp ha rendszeresen szeretnétek hosszabb útra kelni. Mi mindenre kell figyelni a kiválasztás során?


Tartalom

 

Bevezető

Miért fontos a cipő vásárlásba kicsit többet fektetni? Hunyjátok be a szemeteket, és képzeljétek el, hogyan lépkedtek futás közben. Most pedig, a változatosság kedvéért, képzeljétek el, hogyan mozog a lábatok, miközben sétáltok. Észrevettétek a különbséget? Ha nem, keressetek egy csendes helyet, és próbáljátok meg. Elég otthon, a nappaliban lépegetni.


Leírás: Szeretitek a hosszú kirándulásokat a természetben emberek nélkül? Jó bakancsra, minőségi outdoor ruházatra és kényelmes túrahátizsákra lesz hozzá szükség. 

 

Lépkedés séta és futás közben

Egy klasszikus lépésnél, legyen az lassú vagy nagyon gyors, a sarkunk ér először a talajhoz. Másrészt futás közben a láb valahol az első felében érinti a talajt. Ezért fontos, különösen hosszú utak esetén, hogy megfelelő lábbelit válasszunk, amely megfelelő tartást és stabilitást biztosít. A cipőnek párnázottnak kell lennie a saroknál, torziós rögzítéssel kell rendelkeznie középen, és rugalmasnak kell lennie a lábujjaknál.

 

7 aranyszabály a jó cipőhöz

Egyikünk sem szeretne hólyagokat, zúzódásokat és a nem megfelelő cipellőtől eredő felesleges lábfájdalmakat. Emellett ne felejtsük el, hogy testünkben minden mindennel összefügg, így a rosszul megválasztott lábbeli túlzott terhelést jelenthet a váz- és izomrendszerre, és ezzel együtt súlyos hát- és ízületi fájdalmak kialakulásának kockázata is fennáll.

1. A kényelem mindenek felett. 

Mindig olyan túracipőt válasszunk, amely már a felpróbálás során kényelmes. Ne számítsatok arra, hogy majd „szétgyúrjátok”. A cipőknek jól kell illeszkedniük a sarokhoz, elegendő helyet kell biztosítaniuk a lábujjaknak, és szorosan illeszkedniük kell a lábközéphez.

TIPP: Az outdoor zoknik ideálisak a túrabakancsokhoz. Elősegítik a megfelelő légáramlást, jó nedvességelvezetést és maximális kényelmet biztosítanak. 

2. A rugalmasság nagyobb szabadságot biztosít. 

A cipő orrának hajlékonynak kell lennie, és lehetővé kell tennie a finom mozgást a terepen és a sík felületeken.

3. Jó stabilitás nélkül nem fog működni. 

Amint felveszitek a cipőt, éreznetek kell a stabil támasztékot a láb teljes hosszában és szélességében. Ennek az érzésnek meg kell maradnia az első lépések során. A sarokrésznek merevebbnek kell lennie, megfelelő párnázottsággal.

4. Fontoljátok meg, hogy milyen terepen mozogtok a legtöbbet. 

Talán meglepő, de a természetben való gyaloglás sokkal kevésbé terheli meg a lábat és a gerincet, mint egy hosszú menetelés aszfaltúton vagy betonjárdán. Koncentráljatok arra a felületre, amelyen az útvonalat tervezitek.

Leírás: Kellemes sétának tűnik a zöld környezetben. Az ízületek azonban egész idő alatt kompenzálják majd a kemény felület visszahatását, amelyen jártok.

5. Tiszteljétek a lábatok egyediségét. 

Bütyök, lúdtalp, magas boka, széles láb vagy bőrproblémák? Mindez fontos, és semmit sem szabad elfelejteni.

TIPP: A megnövelt ütéscsillapítás, a hólyagmentes lábak és a különböző ívmagasságok megtámasztásának kényelmét a sportcipő betétek biztosítják. 

6. Az időjárás változékony, de jó cipőben ez nem számít. 

Hosszú túrákat terveztek a nyári hőségben, vagy esetleg délre utaztok? Akkor biztosan a könnyű, szellős lábra valót válasszatok. Viszont a nedves és hideg időjárásra már egy másik, funkcionális membránnal ellátott anyag lesz alkalmas. Az esőben sok felület nagyon csúszós lehet, ezért jó a talpra is figyelni.

TIPP: A jó ápolás meghosszabbítja a cipő időjárási ingadozásokkal szembeni ellenálló képességét. Javasoljuk, hogy rendszeresen tisztítsátok cipőtöketspeciális termékekkel, jól szárítsátok meg, és rendszeresen használjatok minőségi impregnálót.

7. A megfelelő cipőméret kulcsfontosságú lehet. 

Bizonyára ki tudjátok választani a megfelelő méretű topánkát, de ne feledjétek, hogy a hosszú séták során a láb elkezd duzzadni, és a reggel kényelmesnek tűnő cipő kínzóeszközzé válhat. Ezért azt javasoljuk, hogy vásároljatok fél mérettel nagyobb cipőt, ügyeljetek arra, hogy legyen elég hely a lábujjaknak és a lábszárnak, valamint inkább délután próbáljátok fel vastagabb zokniban.

TIPP: Javasoljuk, hogy legalább két pár túrabakancsot szerezzetek be. Egy skandináv tanulmány alapján a cipőváltás több mint harmadával csökkenti a gyaloglás okozta sérülések kockázatát.

Tudtátok, hogy...?

  • a lábfej hosszának nem kell mindkét lábon egyformának lennie? A különbség akár fél centiméter is lehet.
  • Este észrevehetően nagyobb a lábad? A nap végére nagyobb lesz a térfogatuk, ezért hosszabbak és szélesebbek. Ezért javasoljuk, hogy a cipő délután legyen felpróbálva.
  • kicsit hosszabb a lábunk, ha teherrel a hátunkon terhet cipelve járunk? Ezenkívül a lábujjak minden egyes lépésnél a cipő orrába tolódnak. Ezért javasoljuk, hogy legalább egy centiméterrel hosszabb cipőt vásároljatok, mint a lábfejetek.
  • a megfelelő cipőfelvétel meghosszabbítja a cipő élettartamát? Zárt cipő felhúzásakor felcsúsztatható kanál használatát javasoljuk. Ez megakadályozza, hogy a sarok körüli rész megtörjön, ami az Achilles-ín irritációját és hólyagokat okoz.

 

Más cipő az aszfaltra és más cipő a hegyekbe?

Kemény talajon a lábnak sokkal nagyobb rugózásra van szüksége, mint a mezők közötti ösvényeken való gyalogláskor. Ha hosszabb túrát terveztek nagyobb kihívást jelentő terepen, érdemes megfontolni, hogy magasabb szárú cipőt, azaz félcipőt vegyetek . A magasabb szárú lábbeli megvédi a bokát a ficamtól vagy a szennyeződéstől.

A hegyekben teli hátizsákkAl való többnapos túrázáshoz megfelelő túrabakancsot ajánlunk. Fokozott alátámasztást és védelmet nyújtanak a lábnak még nagyon nehéz terepen is. Gyakran magas szegéllyel vannak felszerelve, hogy megakadályozzák a cipő lerúgását a törmeléken való haladáskor.

TIPP: A téli túrázás szerelmesei vagytok, azaz szerettek kihívást jelentő, jéggel és sárral teli terepeken túrázni? Akkor jól jönnek a csúszásgátlók, amit felvehettek a szokásos cipőtökre.

 

Egészséges mezítlábas gyaloglás

Nem vagytok biztosak benne, hogy az barefoot hosszú kirándulásokra is alkalmas lábbeli? Igen, az. Van azonban itt egy nagy DE. Kezdjetek lassan a mezítláb járással, és ha a lábatok még nem tapasztalta a barefoot cipőt, nem célszerű azt választani hosszú hegyi kiránduláshoz. Jobb lassan megszokni, és rövidebb utakkal kezdeni a környéken.


Leírás: Bár mezítláb sétálni a lenyugvó napon romantikusnak tűnik, javasoljuk, hogy gondoskodjatok a láb megfelelő védelméről barefoot cipővel.

 

Másrészt a tapasztaltak számára a barefoot lábbeli számos előnnyel jár. A talp sok ingert kap a változatos terepen, és kénytelen többet dolgozni, mint a hagyományos cipőben. Idővel ez jobb munkát és stabilitást eredményez minden alsó végtagnak.

 

Cipő Nordic Walkinghoz 

A nordic walking egyre népszerűbb hazánkban. Milyen cipőt válasszunk botokkal való járáshoz? A könnyű, kellően rugalmas talppal rendelkező sportcipők jó választásnak bizonyulnak. Hideg időjáráshoz és nagyobb kihívást jelentő terepviszonyokhoz választhatunk alacsonyszárú túrabakancsot. Ha pedig mezítláb szerettek járni, ne féljetek a kedvenc mezítlábas outdoor cipőtökhöz nyúlni.


Leírás: Nordic walking lesz, vagy inkább túrabotokathasználnátok?

 

Különböző időjárásban és terepen való gyalogláshoz használható cipő

A megfelelő lábbelik választéka óriási. Ezért egy áttekintést készítettünk a cipők alapvető osztályozásáról terep, időjárás, évszak és személyes preferenciák szerint.

 

 

Skinners

 

Könnyű zoknicipők, amelyek könnyen elférnek a zsebetekben, de tényleg csak alapvető védelmet nyújtanak a lábaknak. Csak tapasztalt mezítlábas gyaloglóknak ajánlott. Másoknak csak rövid sétákhoz könnyű terepen.

 

Barefoot cipők

 

Mezítlábas cipőben mehettek városba vagy terepre is. Ha még csak kezdők vagytok a mezítlábas gyaloglásban, akkor csak rövid utakra, kevésbé igényes terepekre javasolt.

 

Szandálok

 

A sportszandálok tapadó talppal és párnázott középtalppal is rendelkezhetnek, így tartást, de ugyanúgy jó ütéscsillapítást is biztosítanak. A nyári hónapokban van bátran választhatjátok akár hosszabb sétához is. Nehezebb terepen, ahol fennáll a lábujjsérülések veszélye, javasoljuk, hogy válasszatok erősített orral ellátott szandált.

Könnyű cipő 

Főként a nyári hónapokban értékelitek majd a légáteresztő anyagokból készült cipőket egy könnyebb túrán. Az viszont hasznos, ha van bennük egy membrán, amely szárazon tartja a lábat nagy esőben is.

Lábbeli városi turizmushoz

Szeretnétek meglátogatni a műemlékeket és az építészeti gyöngyszemeket? A város szépségeit megtekintő egésznapos kiránduláson különösen értékelni fogjátok a kényelmet és a kellemes kialakítást, amelyben jól beilleszkedhettek a városi környezetbe.

Cipő aszfaltozott utakon való gyalogláshoz

Az aszfalt és a beton szó szerint kihívást jelent ízületeink számára a hosszú séták során. A kemény földreérkezés igénybe veszi a térdet. Ha hosszú országúti utazásokat terveztek, válasszatok szilárd párnázottságú cipőt.

Trekking cipő hosszú utakra

Többnapos terepen vagy hegyi átkelőhelyen történő túrákhoz olyan cipőt érdemes biztosítani amely elegendően tart, elnyeli az ütéseket és védi a lábat a sérülésektől és a rossz időjárástól. Az alacsony trekkingcipő kiválóan alkalmas a gyorsabb dinamikus gyalogláshoz a nagyobb akadályok nélküli terepen. Válasszatok túra félcipőt egy nehéz terepen történő túrához, ahol nagyobb stabilitásra van szükségetek.

Túrabakancsok és speciális ferrata cipők

Az egészében bőrből készült bakancsalkalmas az olyan túrázásra, ahol nehéz csomagot cipeltek a hátatokon. Megfelelő alátámasztást nyújtanak az egész testnek és stabilitást a nagyon nehéz, burkolatlan utakon. A különleges ferrata cipők nagy torziós merevséggel és sziklás felületekre adaptált talppal rendelkeznek.

Téli cipők

Még a hideg sem állíthat meg minket. Csak a ruházatot és a lábbelit kell a téli gyalogláshoz igazítani. A cipőknek még a jeges utakon is biztonságban kell tartaniuk minket, és elegendő hőt biztosítaniuk. Javasoljuk, hogy minőségi merinógyapjú zoknikkal kombináljátok őket.

 

Mikor érdemes a cipőt újra cserélni?

Az Atlantic Spine Clinic szerint három-öt hónap elteltével kell járócipőt cserélni, ha hetente három-négy alkalommal legalább napi 45 percet sétálunk Ezen idő után ugyanis elveszítik azt a képességüket, hogy elegendő támaszt nyújtsanak és elnyeljék az ütéseket járás közben.


Tudtátok, hogy...?

  • A jól megválasztott sétacipő segít csökkenteni a lábfájdalmat bizonyos betségeknél? A tanulmány a Clinical Biomechanics, Bristolban jelent meg alapján „A jó teljesítményű cipők csökkentik a sarokra nehezedő nyomást és az oldalirányú nyomást a lábfejben, és növelik a nyomást a lábközépben. A jó tulajdonságokkal rendelkező cipők hatékonyabbá tehetik a saroktól a lábujjig tartó járást a köszvényben szenvedők számára.” Ha Ön bármilyen betegségben szenvedtek, a sétacipő kiválasztásakor különös gondossággal kell eljárnotok.

 

Bármilyen lábbelit is választotok, sok kilométert és nagyszerű élményeket kívánunk. És ne feledje, a jól megválasztott cipő megvédi a lábát a vízhólyagoktól, a felhorzsolt achilles-csontoktól és a fájó bokától.

 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Lucie Krůčková

Forrás: pixabay.comunsplash.com, 4camping archívum, ncbi.nlm.nih.gov, atlanticspineclinic.com

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Válogatásunk

21 430 Ft (46.34 %) 11 500 Ft -tól

Összehasonlítom

30 240 Ft (18.39 %) 24 680 Ft -tól

Összehasonlítom

55 940 Ft (40.83 %) 33 100 Ft -tól

Összehasonlítom

39 580 Ft (44.85 %) 21 830 Ft -tól

Összehasonlítom

Gyerek szandál Hi-Tec Maleni Jr

18 130 Ft (45.06 %) 9 960 Ft

Összehasonlítom

26 650 Ft (45.4 %) 14 550 Ft -tól

Összehasonlítom

44 530 Ft (37.1 %) 28 010 Ft -tól

Összehasonlítom