Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk mászócipőt

Éppen mászni készülsz, és az első mászócipődet választod? Hasznos lehet számodra a megfelelő lábbeli kiválasztásáról szóló cikkünk.


Tartalom

 

Bevezető

A mászócipő a mászófelszerelés legfontosabb része, amely nagy hatással lehet a teljesítményedre. Minden más elsősorban a biztonságot szolgálja. A mászóstílus a helyes technikával együtt meghatározza, hogy milyen jól és biztonságosan állsz a peremeken, és nem fárasztod feleslegesen a karodat. A megfelelő méret kiválasztása biztosít, hogy a hegymászó ne nyomja a kelleténél jobban a lábad. 

 

A mászócipő részei 

Először is vegyük górcső alá a mászócipő egyes részeit. Az elemzés önmagában is sugallja, hogy mire kell összpontosítani a választáskor.

 

Alak 

Milyen is a mászócipő alakja? Kínálatunkban megtalálhatók egyenes és maximálisan csavart alakú lábbelik is. Míg a kezdők, akik főleg nagyobb peremeket használnak mászáskor, értékelni fogják kényelmes, egyenes kialakítást, a teljesítménycentrikusabb mászók eltekintenek a kényelemtől, és csavart, agresszív alakút választanak, amely lehetővé teszi az erő teljes átadását a lábujjaknak, és így miniatűr peremekre is léphetnek. Bármit választhatsz a két szélsőség közül, preferenciáidnak, teljesítményednek vagy a megmászott terepnek megfelelően.

 

Talp

A puhább és gyengébb talpú cipő gyorsan kopik, másrészt szépen tart. Minél vastagabb és keményebb a talp, annál kevésbé fogod érezni a kis peremeket, de hosszú ideig fog szolgálni. 

 

Felsőrész anyaga

A felsőrész bőrből vagy szintetikus mikroszálas anyagból készül. A bőr jobban szellőzik, és a láb nem izzad benne annyira, izzadás után viszont sem tartja olyan jól a formáját és idővel kinyúlik. A szintetikus mikroszálas mászócipő nem túl légáteresztő, kicsit izzad benne a láb, de jól tartja a formáját és alig, vagy néha egyáltalán nem nyúlik.

 

Középtalp

A középtalp a cipőnek a talp és a felsőrész közötti része, amely meghatározza a cipő keménységét. Minél keményebb, annál inkább alkalmas kemény, kis peremekkel rendelkező anyagokon (pl. mész, gránit) való mászásra, minél lágyabb, annál inkább használható puha anyagokon (homok) vagy fektetett profilban.

 

Fűzős, tépőzáras vagy bebújós 

Háromféle rögzítés létezik. A rögzítés típusa nagyon gyakran szerepel a mászócpő típusának nevében, hogy jobban eligazodhassunk a kínálatban. A bebújós mászócipőt (slip on) a legkényelmesebb felvenni, de mivel nincs lehetőség beállítani ezeket, a mászócipőnek tökéletesen illeszkednie kell. Ha kinyúlik, akkor semmiképpen nem állítod már át, és nem rögzítheted a lábad. Nagyszerű kompromisszum a tépőzáras (velcro) rögzítés, hiszen a mászócipő nagyon könnyen fel- és levehető, miközben nagyon jó rögzítést biztosít. A mászócipő rögzítésének legpontosabb módja a fűzés (lace up), de a fel- és levétel elég hosszadalmas a fentebbi módszerekhez képest.


A képre kattintva megtekintheted a karabiner termékkínálatunkat. 

 

Méret 

A mászócipő méretének kiválasztása nem egyszerű. A cipőnek szorosabbnak kell lennie, hogy biztosan állj a peremen, de ugyanakkor nem szabadna nyomni. Különösen, ha még csak most kezded ezt a sportot, koncentrálj arra, hogy a cipő kényelmes legyen, miközben optimális illeszkedést biztosít. Először meg kell erősíteni a lábat, meg kell szokni egy szűkebb típusú cipőt, és fájdalommentesen csiszolni a lábtechnikát. Majd egy idő után próbálhatsz meg kisebb cipőt választani a kényelem rovására.

A gyártók számozása nagyon eltérő, a különbség akár 3 szám is lehet ugyanannál a méretnél, miközben neked pontosan el kell eltalálnod a méreket, nem pedig +/- fél számot. Ezért igazán fontos minden mászócipőt felpróbálni és megtapasztalni, hogy illik hozzád.

 

Hogyan próbáljuk fel a mászócipőt 

  • A mászócipőt nylonharisnyában vagy mezítláb ajánlott felpróbálni.
  • A mászócipőnek nem szabadna sehol sem túlságosan nyomnia.
  • A lábnak szorosan kell illeszkednie a sarokrészen.
  • Ha a boltban vannak műlépések, fal, ahol tesztelheted, élj a lehetőséggel.
  • Próbálj ki többféle mászócipőt különböző méretben. Sokféle alakú lábbeli létezik, és csak teszteléssel derül ki, hogy melyik illik a legjobban a lábadhoz.

Kényelmesen mászhatsz is egyet a prágai mászó szaküzletükben, amely közvetlenül a Jungle Sports Parkban található. A mászócipőket és egyéb felszereléseket közvetlenül a falon próbálhatod ki!


A képre kattintva megtekintheted a hegymászó termékkínálatunkat. 

 

Mászócipő hölgyeknek 

A neves márkák női hegymászócipői nemcsak színben, hanem a női lábszerkezetet figyelembe vevő alakban is különböznek a férfiakétól. Általánosságban elmondható, hogy a női cipők észrevehetően puhábbak, azaz bizonyos esetekben még kényelmesebbek is, mint az azonos modellek férfi kivitelben. 

 

Mászócipő gyerekeknek 

Ügyelj arra, hogy ne vásárolj túl szűk mászócipőt a gyerekeknek. Ez egészségtelen a lábuk fejlődésére nézve. Inkább válassz egy számmal nagyobb méretet. A zokni kezdetben segít kitölteni a helyet, de idővel a cipő egyre jobban fog illeszkedni.

 

Milyen típusút válasszunk

Ha még csak most ismerkedsz a hegymászással, mindenképpen kényelmes mászócipőt ajánljunk egyenesebb talppal. 

Ha már egy ideje mászol, és erősebb a lábad, akkor a mászási stílusnak és teljesítményednek megfelelően választhatsz csavart alakút. Ha lesz elég tapasztalatod a hegymászással kapcsolatban, magad is fogod tudni, mit is akarsz valójában. 

Függőleges és enyhén kiálló falakhoz alkalmas a keményebb mászócipő, amely helytáll a kis peremeken.

A puhább mászócipő a puhább anyagokon (pl. homok) vagy fektetett profilon való mászáshoz felel meg.

A hegyekben és a több hosszban történő mászásnál különösen fontos a kényelmes mászócipő.

Boulderinghez válassz puha, aszimmetrikus mászócipőt, amelynek a sarka és az orra gumírozottabb.

Idővel rájöhetsz, hogy jó, ha több pár hegymászócipőd van otthon, és attól függően választhatod ki, melyiket használod, hogy hova mész. Gyakran két párt is viszek egy helyre. Nehezebb, kis lépésekkel járó utakhoz íveltebb mászócipőt választok, hogy segítsenek megállni a peremen. Mivel azonban nem tudok sokáig mászni bennük, ezért a könnyebb útvonalakon egyenesebb talpú, kényelmes mászócipőbe bújok, és a nehezebb útvonalakra kímélem a lábamat.

Jó választást kívánunk!

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Katka Balcarová 

Forrás: a 4camping archívuma

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

119 870 Ft (9.87 %) 108 040 Ft

Összehasonlítom

48 317 Ft (9.06 %) 43 940 Ft

Összehasonlítom

90 320 Ft (17.54 %) 74 480 Ft

Összehasonlítom

106 130 Ft (10.66 %) 94 820 Ft

Összehasonlítom

106 130 Ft (10.66 %) 94 820 Ft

Összehasonlítom

67 180 Ft (12.24 %) 58 960 Ft -tól

Összehasonlítom

Hegymászó jégcsákány Singing Rock Wizard Light

30 230 Ft -tól

Összehasonlítom

59 180 Ft (4.58 %) 56 470 Ft -tól

Összehasonlítom