Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Kempingezés motorral

Nagyon szívesen kempingezem vagy alszom a csillagok alatt, és szeretem a kétkerekűmet is. Szerencsére ezeket a kedvteléseket össze tudom kapcsolni. Ebben a cikkben tippeket adok, mit vigyetek magatokkal egy párnapos motoros kirándulásra.


Tartalom

Az utazásomat Prágából délre terveztem, és az első éjszakát a Český Krumlov mögötti Branná kempingben töltöm. Másnap az egész Šumaván áthajtok a lipnói gát környékén a Kašperské-hegységbe, és a harmadik napon reggel vissza Prágába.

Milyen motorral induljunk

Minden motoros más-más gépet szeret. Engem leginkább a túraenduro kategória vonzott. Ezek többnapos utazásra alkalmas motorok, és különböző terepeken is lehet velük közlekedni.

Az erősebb túraendurók magasabb árkategóriájú motorok, és mivel nem mindennap használjuk, a legjobb megoldás kibérelni őket. Előnye, hogy csak kikölcsönzöd ha el akarsz menni valahová, nem kell miatta aggódni, vagy parkolóhelyet keresgélni. A motorkerékpár mellett tanácsos hosszabb utakra hátsó és oldalsó koffereket bérelni, amelyekbe a szükséges felszereléseket csomagolhatod.

Motorkerékpárt rendszerint a Půjčovna Motorek Praha kölcsönzőből kölcsönzök, amely Prága Suchdol nevű városrészén található. Szinte teljesen új motorkerékpárokat kölcsönöznek, beleértve az utazáshoz szükséges felszereléseket, sisakokat, motorosruházatot.

Háromnapos dél-csehországi kirándulásra a Honda VFR 1200 X Crosstourer-t választottam, amely elegendő krafttal rendelkezik két teljesen felszerelt utas szállítására. Ezúttal egyedül megyek 2 éjszakára, úgyhogy megelégszem a hátsó kofferrel. Egy kettesben töltött hosszabb kiránduláshoz oldalsó tárolókat is kölcsönöznék.

Mit vigyünk magunkkal

A motorkerékpáron kívül szükségem van néhány ruhára, élelemre de legfőképp az éjszakázáshoz szükséges felszerelésekre. Természetesen vannak motorosruháim, meg cuccaim átöltözni. Minden motorosnak jól kell ismernie a szükséges motoros felszerelést, ezért nem írom le részletesebben - most a kempingfelszerelésre összpontosítunk. Ezeket viszem magammal: matrac, hálózsák, 1-2 fős sátor, edény, tűzhely és fejlámpa. Ahhoz, hogy mindez beleférjen a hátsó csomagtartóba, a lehető legkisebb méretű cuccokra lesz szükségem.

Felszerelés lista

  • Egy felfújható Robens Primacor matracot választottam, amely becsomagolva kis méretű, felfújása után a 6 cm-es vastagságával lehetővé teszi a kényelmes alvást.
  • Vettem egy nyári toll hálózsákot ami összecsomagolva tényleg miniatűr, ugyanakkor a nyári alváshoz elég meleg.
  • Vittem még egy egyszemélyes sátrat is, hogy elbújhassak az esetleges rossz idő elől. Sátrat szinte mindig viszek, mert az éjszakázás mellett alkalmas motorosruházat cseréjére és elzárására is.
  • A reggeli kávé főzéséhez egy összecsukható vízforralót csomagoltam be 2 csészével és egy kis turista tűzhelyet mini palackkal (110 g) - ami 3 napig kitart, kis állvánnyal kiegészítve, ami nagyobb stabilitást biztosít a főzés során. A főzőhöz mindig viszek tűzgyújtót is, hogy begyújthassam, mert ez nedvességben is megbízható, és a gyufákkal vagy öngyújtókkal ellentétben gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Nagyon tetszettek az ezen a túrán használt edények. Szinte nem foglalnak helyet, nagyon könnyűek és ellenállóak a rosszabb használattal szemben is.
  • Bedobtam a nélkülözhetetlen fejlámpát is.
  • Az étkezéshez 2 zacskó dehidratált ételt vittem, ami nagyon könnyű, ugyanakkor ízletes és tápláló. A többi kaját és piát megveszem útközben.
  • Természetesen nem szabad elfelejtkeznem az evőeszközökről és a kedvenc multitool szerszámomról, a Leatherman Wave-ről sem.
  • Csomagolok még tisztálkodó szereket, egy gyorsan száradó törülközőt, ami kicsi is, nem csak tökéletesen szolgál az úton.
  • Pótcipőnként egy pár papucsot pakoltam, amely minimális helyet foglal el, és a kempingben ideális.

Heti vagy havi utazásra ugyanezt a felszerelést vinném. A célállomástól függően csak az étel mennyiségét és a ruházat típusát változtatnám meg.

Mit hova tegyünk

Minden felszerelés elfér a 46 literes térfogatú hátsó csomagtartómban, elsősorban a minimalista sátornak, hálózsáknak és matracnak köszönhetően. Sátorrudakat is viszek még, melyek a hosszúságuk miatt gondot jelenthetnek a pakolásnál. Ha nem férnének a hátsó csomagtartóba, kívülről rögzíteném őket a fedélre.

A tároló berendezésekről

Mivel nem voltam annyira leterhelve, semmi sem zavart vagy akadályozott, sokkal jobban élveztem az utazást. Az egyik kollégának, aki velem utazott, hátizsák volt a hátán, amiből egy összetekert habmatrac figyelt ki, a másik pedig egy fekete táskával foglalta le az utasülést, plusz egy hálózsákkal és egy gumiszalaggal rögzített sátorral. Mindketten irigyelték a minimalista felszerelést egész hétvégén. Egy héttel később vásároltak egy felfújható matracot és egy kis hálózsákot.

Zárásként

A motoros kempinggel tarkított hétvége igazán sikeres volt. A legnagyobb szerepet minden bizonnyal a megfelelő felszerelés-választáson múlt, ami nem sok helyet foglalt el, és ami a legfontosabb, mindig tökéletesen betöltötte szerepét.

Forrás: szerzői archívum

Mit pakoljunk egy vízitúrára

Tanácsadás

Mit pakoljunk be, ha víz közelébe megyünk? Mit vigyünk magunkkal és mit hagyjunk otthon? Inspirálódj mai cikkünkből. 

Túrahátizsákok és amiket belepakolunk

Tanácsadás

Azon töröd a fejed, hogy miket is kell bepakolni ha a természetbe indulsz? Inspirálódj cikkünkből. 

Hogyan főzzünk a természetben - receptek

Tanácsadás

A Rabbit Chef’s csapata a szabadban főzés szerelmesei és mesterei. Most könnyű és ízletes, a természetben is egyszerűen elkészíthető receptjeikkel adnak inspirációt mindenkinek.

Válogatásunk

27 890 Ft (23.16 %) 21 430 Ft

Összehasonlítom

31 760 Ft (19.99 %) 25 410 Ft

Összehasonlítom

31 760 Ft (19.99 %) 25 410 Ft

Összehasonlítom