Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Kempingezés motorral

Nagyon szívesen kempingezem vagy alszom a csillagok alatt, és szeretem a kétkerekűmet is. Szerencsére ezeket a kedvteléseket össze tudom kapcsolni. Ebben a cikkben tippeket adok, mit vigyetek magatokkal egy párnapos motoros kirándulásra.


Tartalom

Az utazásomat Prágából délre terveztem, és az első éjszakát a Český Krumlov mögötti Branná kempingben töltöm. Másnap az egész Šumaván áthajtok a lipnói gát környékén a Kašperské-hegységbe, és a harmadik napon reggel vissza Prágába.

Milyen motorral induljunk

Minden motoros más-más gépet szeret. Engem leginkább a túraenduro kategória vonzott. Ezek többnapos utazásra alkalmas motorok, és különböző terepeken is lehet velük közlekedni.

Az erősebb túraendurók magasabb árkategóriájú motorok, és mivel nem mindennap használjuk, a legjobb megoldás kibérelni őket. Előnye, hogy csak kikölcsönzöd ha el akarsz menni valahová, nem kell miatta aggódni, vagy parkolóhelyet keresgélni. A motorkerékpár mellett tanácsos hosszabb utakra hátsó és oldalsó koffereket bérelni, amelyekbe a szükséges felszereléseket csomagolhatod.

Motorkerékpárt rendszerint a Půjčovna Motorek Praha kölcsönzőből kölcsönzök, amely Prága Suchdol nevű városrészén található. Szinte teljesen új motorkerékpárokat kölcsönöznek, beleértve az utazáshoz szükséges felszereléseket, sisakokat, motorosruházatot.

Háromnapos dél-csehországi kirándulásra a Honda VFR 1200 X Crosstourer-t választottam, amely elegendő krafttal rendelkezik két teljesen felszerelt utas szállítására. Ezúttal egyedül megyek 2 éjszakára, úgyhogy megelégszem a hátsó kofferrel. Egy kettesben töltött hosszabb kiránduláshoz oldalsó tárolókat is kölcsönöznék.

Mit vigyünk magunkkal

A motorkerékpáron kívül szükségem van néhány ruhára, élelemre de legfőképp az éjszakázáshoz szükséges felszerelésekre. Természetesen vannak motorosruháim, meg cuccaim átöltözni. Minden motorosnak jól kell ismernie a szükséges motoros felszerelést, ezért nem írom le részletesebben - most a kempingfelszerelésre összpontosítunk. Ezeket viszem magammal: matrac, hálózsák, 1-2 fős sátor, edény, tűzhely és fejlámpa. Ahhoz, hogy mindez beleférjen a hátsó csomagtartóba, a lehető legkisebb méretű cuccokra lesz szükségem.

Felszerelés lista

  • Egy felfújható Robens Primacor matracot választottam, amely becsomagolva kis méretű, felfújása után a 6 cm-es vastagságával lehetővé teszi a kényelmes alvást.
  • Vettem egy nyári toll hálózsákot ami összecsomagolva tényleg miniatűr, ugyanakkor a nyári alváshoz elég meleg.
  • Vittem még egy egyszemélyes sátrat is, hogy elbújhassak az esetleges rossz idő elől. Sátrat szinte mindig viszek, mert az éjszakázás mellett alkalmas motorosruházat cseréjére és elzárására is.
  • A reggeli kávé főzéséhez egy összecsukható vízforralót csomagoltam be 2 csészével és egy kis turista tűzhelyet mini palackkal (110 g) - ami 3 napig kitart, kis állvánnyal kiegészítve, ami nagyobb stabilitást biztosít a főzés során. A főzőhöz mindig viszek tűzgyújtót is, hogy begyújthassam, mert ez nedvességben is megbízható, és a gyufákkal vagy öngyújtókkal ellentétben gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Nagyon tetszettek az ezen a túrán használt edények. Szinte nem foglalnak helyet, nagyon könnyűek és ellenállóak a rosszabb használattal szemben is.
  • Bedobtam a nélkülözhetetlen fejlámpát is.
  • Az étkezéshez 2 zacskó dehidratált ételt vittem, ami nagyon könnyű, ugyanakkor ízletes és tápláló. A többi kaját és piát megveszem útközben.
  • Természetesen nem szabad elfelejtkeznem az evőeszközökről és a kedvenc multitool szerszámomról, a Leatherman Wave-ről sem.
  • Csomagolok még tisztálkodó szereket, egy gyorsan száradó törülközőt, ami kicsi is, nem csak tökéletesen szolgál az úton.
  • Pótcipőnként egy pár papucsot pakoltam, amely minimális helyet foglal el, és a kempingben ideális.

Heti vagy havi utazásra ugyanezt a felszerelést vinném. A célállomástól függően csak az étel mennyiségét és a ruházat típusát változtatnám meg.

Mit hova tegyünk

Minden felszerelés elfér a 46 literes térfogatú hátsó csomagtartómban, elsősorban a minimalista sátornak, hálózsáknak és matracnak köszönhetően. Sátorrudakat is viszek még, melyek a hosszúságuk miatt gondot jelenthetnek a pakolásnál. Ha nem férnének a hátsó csomagtartóba, kívülről rögzíteném őket a fedélre.

A tároló berendezésekről

Mivel nem voltam annyira leterhelve, semmi sem zavart vagy akadályozott, sokkal jobban élveztem az utazást. Az egyik kollégának, aki velem utazott, hátizsák volt a hátán, amiből egy összetekert habmatrac figyelt ki, a másik pedig egy fekete táskával foglalta le az utasülést, plusz egy hálózsákkal és egy gumiszalaggal rögzített sátorral. Mindketten irigyelték a minimalista felszerelést egész hétvégén. Egy héttel később vásároltak egy felfújható matracot és egy kis hálózsákot.

Zárásként

A motoros kempinggel tarkított hétvége igazán sikeres volt. A legnagyobb szerepet minden bizonnyal a megfelelő felszerelés-választáson múlt, ami nem sok helyet foglalt el, és ami a legfontosabb, mindig tökéletesen betöltötte szerepét.

Forrás: szerzői archívum

Víz van a sátorban? Elmondjuk, miért.

Tanácsadás

A páralecsapódás egy természetes fizikai jelenség, amely még kempingezés közben sem kerülhető el. Hogyan lehet megszüntetni a kondenzáció és a varratokon keresztül beszivárgó víz mennyiségét? Fogadd meg a cikkünkben szereplő tanácsokat.

Hogyan válasszunk megfelelő sportmelltartó méretet

Tanácsadás

Hogyan válasszunk sportmelltartót a maximális kényelem érdekében? Ebben a cikkben a megfelelő méretről és a melltartó tökéletes illeszkedéséről adunk tanácsot.

Hogyan válasszunk terepfutó cipőt

Tanácsadás

Hogyan válasszunk futócipőt könnyű és nehéz terepre? Milyen cipő a megfelelő az erdei utakra, és a hegyi ösvényekre? Saját tapasztalata alapján is ír szerzőnk, Marcel Fronko.

Válogatásunk

28 640 Ft (38.06 %) 17 740 Ft -tól

Összehasonlítom

24 983 Ft (19.99 %) 19 990 Ft

Összehasonlítom

23 840 Ft (32.97 %) 15 980 Ft

Összehasonlítom

24 590 Ft (15.01 %) 20 900 Ft

Összehasonlítom

28 640 Ft (47 %) 15 180 Ft

Összehasonlítom

Hálózsák

14 983 Ft (30.12 %) 10 470 Ft -tól

Összehasonlítom

22 240 Ft (29.23 %) 15 740 Ft

Összehasonlítom

19 983 Ft (55.61 %) 8 870 Ft

Összehasonlítom