Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

8 lehetőség a sátorponyva használatára

Útmutató menedék építéséhez sátorponyvából. 8 építési lehetőséget mutatunk túrabotok, kerékpár és a környező fák felhasználásával.


Tartalom

A felhasználás típusai a rendelkezésre álló felszerelések szerint:

Tedd könnyebbé hátizsákod, hagyd otthon a sátrat, és bízz a jó öreg ponyvában. Vagy válaszd annak egy új, modern alternatíváját, mint például az univerzális Shirak ponyva a Warg márkától.  Mikor máskor, mint nyáron élvezhetjük leginkább az éjszakai égbolt alatti pihenést és a napfelkelte fantasztikus látványát.

 

 

A szerzőről

Matyáš Vejskal

2014 óta teszteltem az outdoor felszereléseket. Felhasználói véleményeket írtam már cseh és külföldi médiának, köztük jól ismert outdoor magazinoknak is, és több gyártóval együttműködtem kések, lábbelik és túlélőruházat fejlesztésében. A számítógép mögött végzett munkából a természetbe menekülök, keresem a saját és a tesztelendő felszerelések határait, többnapos erős igénybevétel során, ideális esetben hegymászással egybekötve.

 

Mi is pontosan a sátorponyva?

Biztosan aludtál már ponyva alatt, és valószínűleg úgy érzed, hogyha ismersz egy egyszerű sátorforma "A" felállítást, akkor élethosszig megelégszel vele. Bárcsak ilyen egyszerű lenne az élet :). Minden bivak egyedi, és ha több különböző típusú ponyvát ismersz meg, akkor minden helyzetből kihozhatod a maximumot.

A sátorponyva valójában egy olyan ponyva, amely a széleken ringlis lyukakkal van ellátva, esetleg megerősített varratokkal a gyakoribb igénybevétel helyén. Az éjszakai tartózkodásnak vannak előnyei és hátrányai:

+

 • könnyű és kompakt menedék az eső elől
 • kapcsolat a természettel
 • könnyű főzés
 • alacsonyabb páralecsapódás, mint a sátorban
 • univerzális

-

 • nem véd a szúnyogoktól
 • több időt és tapasztalatot igényel
 • a szél és az eső elleni védelem gyengébb, mint egy sátorban

Gondold át alaposan, hogyan módosul a kényelem (a védett terület magassága és alapterülete) és az esővédelem (hogyan kapcsolódnak a ponyva szélei a talajhoz egy vagy több oldalról) közötti arány a következő esetekben:

 • Az előrejelzés eső nélküli éjszakát mond, csak ponyvával rendelkezem egy véletlen zápor vagy reggeli harmat esetén.
 • A szabadban leszakad az ég, reggelig kell maradnom.
 • A szél feltámad a hegyekben, és jön a vihar, csak egy fa áll rendelkezésemre.
 • Az erdőben vagyok, folyamatosan szemerkél, vagy esni fog.

Ennek megfelelően 8 különböző menedéket vizsgálunk meg, amelyet sátorponyvából állítunk fel, és elmondjuk, mire alkalmasak. A hely jellege, az időjárás-előrejelzés és a rendelkezésre álló felszerelés alapján fogunk tájékozódni. A következő példákban az ultrakönnyű Warg Shirak sátorponyvát fogjuk használni, amely sokoldalúsága és megfizethető ára miatt az egyik legnépszerűbb.

 

Bemutatjuk a Warg Shirak ponyvát 

A Shirak egy ultrakönnyű ponyva a Warg szabadtéri márkától, amely termékeinek többségénél azzal lep meg, hogy nagyon kedvező áron kínál olyan minőséget és technológiát, amelyet máshol nagyságrendekkel magasabb áron érhetsz el. Ugyanez vonatkozik a Shirakra is, ahol alig több, mint tízezer forintos áron kapsz egy ponyvát tartós szilikon bevonattal, mindössze 485 gramm súllyal és praktikus 16 db megerősített ringlivel, ami rögtön arra ösztönöz, hogy kísérletezz vele. A csomagban 6 db duraluminium cövek és kapcsolózsinór található, ez minden, amire szükséged lesz az építéshez.

 

Név:

 

Shirak

Gyártó: 

Warg

Súly: 485 g
Ponyva vízállósága: 3 000 mm
Ponyva anyaga: 20D Nylon Ripstop
Ponyva mérete: 260 × 260 cm
Ringlik száma: 16
Bevonat: kétoldalas szilikon

 

 • méret: 260×260 cm
 • alacsony tömeg: 485 g
 • tartós rögzítőzsinórok és rögzítőszemek (ringlik)
 • kis méret összecsomagolva
 • nejlonponyva Ripstop kezeléssel
 • külső és belső szilikon bevonat
 • fényvisszaverő sátorzsinórok
 • a csomag tartalma: 6x könnyű duraluminium cövek

 

Szükséges felszerelés

Különböző felszerelések széles skáláját használhatjuk az egyes típusú menedékek felépítéséhez. Minél többféle konstrukciót ismerünk, annál jobban tudjuk a ponyvát az adott körülményekhez igazítani és reagálni a különböző eltérésekre. A legtöbb esetben 4 alapvető dolog elegendő (például az említett Warg Shirak ponyva az első 3-at már a csomagban tartalmazza):

 • Ponyva ringlivel a szélén (min. 2,5 × 2,5 m)
 • Alumínium cövekek (min. 6 db)
 • Kapcsolózsinórok (min. 4 db, hossza 3 m)
 • Túrabotok, kerékpár, fák, ...

Ha szélsőséges helyzetbe kerülsz, a menedéket pusztán természetes anyagok segítségével is megépítheted. Az előkészítés tovább tart, a vízállóság a tapasztalattól és a rendelkezésre álló anyagtól függ, csak ez biztosan nem tekinthető természetbarát megközelítésnek. Ha a fenti 4 szükséges dolgot magaddal viszed, nem kell ágakat tördelned, késsel cöveket faragnod vagy szétzúzni a környék bozótosait. Az ilyen menedék után nem marad más, mint a kitaposott fű meg a bepenészedett fenyőtűk. Gondoljunk a természetre is.

 

A felhasználás típusai a rendelkezésre álló felszerelések szerint:

1. Túrabotok

Ha kirándulsz, és van nálad túrabot is, akkor azt jól fel tudod majd használni. Így nem kell ragaszkodni a fák jelenlétéhez, bárhol felépítheted a menedéked. Válassz sík és ideális esetben enyhén kiemelt helyet, hogy eső esetén ne mocsár vagy zubogó patak közepén ébredj fel.

Mindig próbáld megtippelni, honnan fújhat a szél, és ennek megfelelően tájold be a menedéket. Használj sziklákat, öreg fákat vagy más természetes akadályokat, amelyek további védelmet nyújtanak, hogy az eső ne verjen be a hálózsákodba. A botokat mindkét végükön használhatod - a tereptől függően válaszd ki, hogy jobb lesz-e leszúrni őket, vagy elég csak a fogantyút a földre helyezni.

a) Magas A

Ha az előrejelzés nem is ígér esőt vagy erős szelet, azért a biztonság kedvéért vigyél magaddal egy ponyvát, hogy kényelmesen érezd magad. A botokat húzd ki a maximumra, terítsd rájuk közepén a ponyvát, és nyújtsd mindkét szárnyát, amennyire csak lehetséges. Kényelmesen ülhetsz a ponyva alatt, és maximális helyed lesz például a vacsora elkészítéséhez vagy a ruhaváltáshoz.

b) Alacsony A

Ha leengeded a botokat úgy, hogy a ponyva mindkét hosszú oldala elérje a talajt, alacsony A-t kapsz. Cövekeld körbe, így mindkét oldalon maximálisan védett lesz az esőtől és a széltől. Sajnos nem sok használható hely marad a ponyva alatt, csak egy kicsi a fekvő test és a hátizsák számára.

c) L-tető

Ha nem várható nagy szél, az "L" formát válaszd. A botokat ugyanúgy helyezd el, mint az A-nál, csak itt a ponyva hosszának körülbelül 1/4-énél - ez meghagyja a kuckód kényelmes magasságát, az egyik oldalát pedig a földig lehet így húzni. A csúcs alatti nyitott részen elegendő hely lesz ücsörögni, az alacsony sarokban eső esetén is viszonylag száraz maradhatsz.

d) Kupola

Ez a típus érdekes előnyöket kínál, különösen az alacsonyabb turisták számára. A ponyva egyik sarkát túrabotokkal felemeled, a fennmaradó 3 sarkot a földhöz rögzíted. Elöl ülhetsz, hátul pedig nyugodtan alhatsz is. Ily módon felállítva nem fogod kihasználni a ponyvát a teljes hosszában, tehát égimeszelőknek ez nem ajánlott. Hacsak nem tudsz összekuporodva aludni.

 

 

2. Kerékpár

Ha biciklizel, és nem látsz fát vagy bokrot sem a környéken, hasznos ismerni ezt a módszert is. Állítsd a kerékpárt a nyeregre és a kormányra (csak ügyelj arra, hogy ne karcolódjanak meg), és dobd a ponyvát a kerékpárra. Cövekeld körül a ponyvát, kivéve az egyik oldalát, amint az a képen is látható, és hangulatos kuckót kapsz a nyugodt alváshoz. Először feltétlenül próbáld ki ezt a módszert a kertben, hogy képben legyél, vajon mekkora helyed marad és mennyire kényelmes menedéket szerezhetsz a kerékpár és a ponyva kombinálásával.

 

3. Fák

A fa minden sátorozó hagyományos építőanyaga. Azonban nem mindig fogod őket ideális távolságban találni, közepén egy tökéletesen sima mohaszőnyeggel. Általában éjszaka gyökerekre, tönkökre telepszel, és úgy érzed, fejjel lefelé lógsz. A másik oldalról viszont rúd nélkül is megépítheted az egyik túrabothoz tervezett menedéket, csak találj két hosszú egyenes botot az erdőben.

a) Két kitámasztás

Ha találsz két megfelelő fát egymástól megfelelő távolságban, amik  között aludni is tudsz, építs egy klasszikus A-formát. Alacsony, magas, vagy L-forma - a választás a tiéd. A túrabotok helyett most fákat használsz fel. Légy óvatos, mert az így kifeszített ponyvák hajlamosak az esőben megereszkedni, ezért készülj fel a hozzáigazításra.

b) Egy cövek

Amikor nincs szerencséd, a menedéked egyetlen fa segítségével is felépítheted. Rögzíts három sarkot a talajhoz, az utolsót pedig egy zsinórral kösd a fához. Nem sok hely maradt ebben a menedékben, de legalább nem ázol bőrig. Játssz a menedék magasságával és szélességével, tuti megtalálod az ideális kompromisszumot.

c) Függőágy

A ponyva a függőágy fanokat is boldoggá teszi. Függőágy esetén nem kell foglalkoznia azzal, hogy mennyire egyenes a fák között a talaj, csak arra van szükség, hogy körülbelül 6 méterre legyenek egymástól. Ezután a ponyvát kösd ki átlósan, és rögzítsd a másik két pontot a talajhoz. Ez nagyobb hosszúságot biztosít a teljes függőágy lefedéséhez, ugyanakkor elegendő anyag marad az eső elleni védelemhez.

 

Az elmélet meglenne, hogyan tovább?

Nem elég elolvasni. A képek világosnak tűnhetnek, mindennek van értelme, de csak a valós terepen tárul fel a valóság minden fortélya. Csomagold be a hátizsákod, ragadj meg egy sátorponyvát, kell még trekking bot is vagy kerékpár, és indulj az erdőbe, a civilizáción túlra, hogy gyakorold készségeidet. Az ember főleg hibákból tanul, és nincs rosszabb annál, mint ha akkor kezd hibázni amikor fenyegetően dörög fölötte az ég, és az első cseppek a nyakára hullnak (saját bőrön tapasztalva). Ezért próbáld meg felépíteni mindegyik típust a gyakorlatban is. Meglátod amikor szükség lesz rá, minden magától is megy majd.

Még mindig a megfelelő ponyvát keresed? Nézz rá a Warg Shirakra, biztosan nem fogsz mellé.

 

Hasznos kérdések

 

Szerző: Matyáš Vejskal

Forrás: szerzői archívum

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

38 730 Ft (24.87 %) 29 099 Ft

Összehasonlítom

95 194 Ft (22.17 %) 74 090 Ft

Összehasonlítom

Árnyékoló - kifeszített sátorponyva Sea to Summit Escapist Ultra-Mesh Bug Tent

99 650 Ft (17.57 %) 82 140 Ft

Összehasonlítom

Árnyékoló - kifeszített sátorponyva Brunner Deflector QDR 360

53 740 Ft (29.4 %) 37 940 Ft

Összehasonlítom

42 478 Ft (34.32 %) 27 900 Ft

Összehasonlítom