Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Alvás az autóban: ágyazz kényelmesen az úton is

Az autóban való alvás bizonyos helyzetekben praktikus, máskor viszont szükségszerű. Egy hosszú nyaraláson vagy utazáson kikapcsolódást hoz, sőt, egyesek számára életforma. Egy kis előkészítéssel és a megfelelő felszereléssel biztonságossá és kényelmessé teheted a kocsiban töltött pihenést.


Leírás: Az autóban való alvás új élményeket hoz magával. 

Tartalom

 

Bevezető

Az utazók keresik a módját, hogy új úti célokat fedezzenek fel, és eközben feszegessék a ismereteik határát. Az egyik eszköz az, hogy egyszerűen az autóban aluszunk. Hogy miért?

Sokkal olcsóbb, mint a hagyományos szállás. Rugalmasabban tervezheted az útvonalad, mivel nem vagy kötve konkrét érkezési és indulási időpontokhoz. Az autóban nagyobb a magánélet, mint amikor kint durmolsz, és a sátorhoz képest az autó jobban ellenáll az időjárásnak és a nem kívánt látogatóknak. Végül – az autóban alvás önmagában is kaland lehet, lehetővé téve, hogy távolabbi területeket fedezz fel, és egyedülálló utazási élményeket szerezz.

Ebből az útmutatóból megtudhatod, hogy az autóban való alvás miért lehet nagyszerű lehetőség az utazók számára, mik az előnyei és hátrányai, és hogyan lehet a lehető legkényelmesebbé tenni. Nem mindenki találja vonzónak az autóban alvást, és gyakran nem ez a legkomfortosabb megoldás. De végül nagyon kényelmes lehet.

 

Miért válaszd ezt az opciót?

Készülj fel előre, hogy ne érjen semmi meglepetés az úton. Mint minden új dolgot fontos, hogy minden lehetséges és lehetetlen szemszögből megvizsgáljunk. Ez alól az autóban való alvás sem kivétel.

Előnyök:

 • Megfizethetőség. Egy kocsiban töltött éjszaka pénzt takarít meg a szállodában, panzióban vagy kempingben való szállással szemben. Ez egy költséghatékony megoldás a szűkös költségvetéssel rendelkezők számára.
 • Rugalmasság. Minden éjszaka máshol alhatsz, és nem vagy meghatározott érkezési vagy távozási időhöz kötve.
 • Kaland. Ez egy egyedülálló és izgalmas módja az utazásnak és új helyek felfedezésének.
 • Bizonyosság. Mindig van hol álomra hajtani a fejed, még ha nem is találsz szállodát vagy hostelt a környéken. Magánélet. Több magánéleted a saját járgányodban, mintha nyilvános helyen aludnál, vagy egy hostelben osztoznál egy szobán.
 • Biztonság. A zárt autó nagyobb biztonságérzetet nyújt, mintha a sátorban vagy sátorponyva alatt szunnyadnál el. Ráadásul véd a szél, eső és hó ellen.

 

Miért nem biztos, hogy bejön ez majd neked

 • Kényelem. Ha kis autóval rendelkezel, korlátozott a hely, esetleg magas vagy, bizony kényelmetlen lehet ott kuporogni.
 • Biztonság. Ha félreeső területen tartózkodsz, vagy nem ismered az adott terepet, akkor lehet éjszaka az autóban kockázatosabbnak tűnik.
 • Nem ismered a szabályokat. Egyes országokban vagy régiókban az autóban való durmolás akár tilos lehet. Máshol szigorú szabályok vonatkoznak az éjszakai tartózkodásra.

Leírás: Egyes testtartások távol állnak a kényelmes és hatékony pihenéstől.

 

Melyik európai országok tiltják az autóban való alvást?

Általában a kocsiban aludni legális a legtöbb országban, de vannak kivételek. Egyes európai országok kifejezetten tiltják az autóban való éjszakázást például az autópályák pihenőhelyein és benzinkútjain. Más országok csak bizonyos területeken korlátozzák. Ha azt tervezed, hogy körbeutazod Európát, és a kocsidban hálsz, ellenőrizd, hol megengedett.

 • Franciaországban szabad az autóban aludni a kijelölt helyeken, de tilos az éjszakai parkolás az út szélén vagy a városi területeken.
 • Németországban az autópályák mentén vannak pihenőhelyek, ahol éjszakára is lehet parkolni, de törvényellenes a városi területeken vagy az út szélén tartózkodni éjjel.
 • Olaszországban tilos szabadon aludni az autóban. Éjszakázni csak meghatározott helyeken engedélyezett.
 • Ausztriában a kijelölt helyeken kívüli éjszakai parkolásért is lehet bírságot kiszabni.
 • A horvátok sem kegyelmeznek a fáradtságnak. A biztonság kedvéért keress egy kempinget éjszakára.
 • Szlovákia hasonlóan szigorú.
TIPP: Töltsd le a park4night alkalmazást a mobiltelefonodra. A többi felhasználó tanácsai és véleményei segítenek nem csak a pihenőhely, hanem a legközelebbi mosoda megtalálásában is.

 

Kényelem az izmoknak és a csontoknak

Amikor az autóban alszol, tegyél meg mindent a kényelmed érdekében. Fektess be egy jó matracba. A kínálatunkban találhatóak autóba is illő felfújható matracok, derékaljak, és különféle alátétek. Éjszakára vigyél meleg takarót vagy egyenesen hálózsákot. Még melegebb hónapokban is hideg lehet az éjszaka. Szerelkezz fel párnákkal is az utazáshoz. A kényelmes párna megfelelően támasztja a fejet és a nyakat alvás közben.

TIPP: Olvasd el, Hogyan válasszunk hálózsákot?

Hosszú távú vagy gyakori alvás az autóban nem lehetséges jó minőségű matrac nélkül. Olvasd el 6 tippünket, amelyekkel eligazítunk az autóba illő matrac vásárlásában.

 1. Vedd figyelembe az autó méretét. Matrac vásárlása előtt mérd meg a hálórész szélességét és hosszát. A matracnak kényelmesen el kell férnie az autóban, miközben elegendő helyet hagy más dolgoknak és az autó körüli mozgáshoz.
 2. Matrac anyaga. A habszivacs matracok a legnépszerűbbek. Könnyűek, egyszerűen csomagolhatók és kiváló kényelmet biztosítanak. A memóriahab alkalmazkodik a testhez és jó alátámasztást biztosít.
 3. A matrac vastagsága. A vékonyabb matrac kompaktabb és könnyebben tárolható. A vastagabb matrac nagyobb párnázottságot biztosít, de szállítás és tárolás szempontjából terjedelmesebb lehet.
 4. Hordozhatóság. Soha nincs fölösleges hely az autóban. Szerezz be feltekerhető vagy összecsukható matracokat.
 5. Ellenállóság. Válassz olyan matracot, amely tartós és kibírja a hosszú távú használatot. Az autóban alváskor a matrac nem várja el, hogy kesztyűs kézzel bánjanak vele.
 6. Hőmérséklet-komfort. A testhőmérséklet szabályozása elengedhetetlen éjszaka az autóban. Kutass fel olyan matracokat, amelyek képesek szabályozni a hőmérsékletet. Ideálisak a pamut anyagok, a bambusz vagy a gyapjú.

Kipróbálnád, milyen a szabad ég alatt aludni? Ne aggódj, nem kell a földön feküdnöd. Böngéssz kicsit, és megtalálhatod a megfelelő kempingágyat. Ez egy hordozható ágy, amely könnyű, és a föld felett tart, amikor a természetben hajtod álomra a fejed. Általában alumíniumból vagy acélból készül, és könnyen össze- és szétszedhető. Menő leszel egy függőágyban is ám! Választhatsz a két fa között lógó vagy a tartószerkezettel rendelkezők közül.

 

Tanácsok az autóban való alváshoz

Ügyelj arra, hogy egyenes legyen a parkolóhelyed. Még egy enyhe lejtó is kellemetlenné teheti az alvást. Az elsötétítéshez használj függönyt, fényellenzőt, ablakredőnyt vagy alvómaszkot. Bizonyos fokú magánéletet élvezhetsz, és nem fognak zavarni a kora reggeli napsugarak és az utcai lámpák fénye. Vásárolj vagy készíts saját árnyékolókat kartonból vagy fényvisszaverő anyagból. Ha rossz alvó vagy, szerelkezz fel füldugóval is. Az elhaladó autók zaja egyeseket álomba ringathat, másokat viszont éppen ellenkezőleg: felriaszt.

Ha több helyre vágysz, mint amennyit egy lakóautó kabinja kínál, szerezzen be egy elősátrat. A sátor egyszerűen csatlakozik az autóhoz és megnövelt életteret kapsz a verdád előtt.

A kínálatunkban található elősátrak erős vízálló anyagokból készülnek, amelyek ellenállnak az UV sugárzásnak. A gyártók nem feledkeznek meg a szúnyoghálókról sem a meleg nyári éjszakákra. Tekintsd meg tippjeinket, amelyek segítenek kiválasztani magadnak és autód számára a megfelelő elősátrat.

Készülj fel jó előre magára az utazásra, és időben kezdj el alvóhelyet keresni. Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Egy éjszakát kényelmesen el lehet tölteni egy benzinkút melletti pihenőhelyen. Hosszabb utakhoz már olyan helyet kell találni, ahol főzhetsz valamit, fogat moshatsz, megmosakodhatsz vagy pl. vécére mehetsz. Inspirációt találhatsz például a Bezkempu.cz weboldalon.


Leírás: Biztosítsd a maximális kényelmet az autóban. 

 

További tippek, hogyan lehet kényelmesen aludni az autóban: 

 • A megfelelő autó. Ha a kocsidban szeretnél szunyálni, válassz egy tágasabb, nagy helykínálattal rendelkező járművet, például egy terepjárót vagy furgont.
 • Rend. Tartsd rendben és tisztán az autódat, hogy kényelmesebb és nyugodtabb környezetet biztosítson. Használj tárolódobozokat, rendszerezőket vagy táskákat, hogy a felszerelésed rendezetten legyen kéznél, de ne legyen útban.
 • Biztonság. Parkolj biztonságos és jól megvilágított területen.
 • Szellőztetés. Gondoskodj a levegő áramlásáról. Ez megakadályozza a nedvesség lecsapódását. Egy hordozható ventilátor is segíthet. A legtöbbjük hűtésre alkalmas, mások akár fel is melegíthetik a helyiséget.
 • Folyadék. Tarts kéznél egy vizes palackot. Amikor csak lehet, töltsd fel a folyadékot, és legyen gondod a tartalékra.
TIPP: Tedd az értékes tárgyakat a járókelők szeme elől elzárva. Pihenés közben tartsd zárva az ajtókat és a csomagtartót.

Böngészd át az egyéb praktikus kiegészítőket és piperecikkeket, ami jól jöhet kempingezés közben. Ne feledkezz meg a hűtőről, főzőről, kempingszékről, asztalról, instant ételről, fejlámpáráról. Csomagolj elegendő vizet iváshoz, kávéfőzéshez, kéz- és fogmosáshoz, valamint mosogatáshoz.

Mérlegeld az autóban való alvás előnyeit és hátrányait, mielőtt útnak indulsz. Tégy meg minden óvintézkedést a kényelmed és biztonságod érdekében. Ha követed tanácsainkat, sikeres és felejthetetlen kalandban lehet részed. Szóval csomagold be a takarót, párnát, egy jó adag adrenalint, és indulj útnak!

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Alena Bouchalová

Forrás: pixabay.comunsplash.com, a 4camping archívuma

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

478 849 Ft (10.3 %) 429 550 Ft

Összehasonlítom

779 969 Ft (17.65 %) 642 310 Ft

Összehasonlítom

67 702 Ft (17.59 %) 55 790 Ft

Összehasonlítom

280 000 Ft (10.31 %) 251 130 Ft

Összehasonlítom

331 104 Ft (10.19 %) 297 380 Ft

Összehasonlítom

341 991 Ft (9.77 %) 308 590 Ft

Összehasonlítom

466 770 Ft (10.21 %) 419 110 Ft

Összehasonlítom

541 058 Ft (10.66 %) 483 360 Ft

Összehasonlítom