Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

🏕️ KÓD:camp4caravan 🏕️További -10% a kiválasztott kemping márkákra

Gyerekek és a futás

A rendszeres testmozgás a gyermekek számára természetes - ennek köszönhetően megfelelően fejlődnek, a túlsúly és az elhízás alapvető megelőzését jelenti, és az egészséges életmód egyik alappillére.


Tartalom

 

Úgy tűnik, a gyerekek sportra és testmozgásra nevelése egyre fontosabb. A futás, mint állóképességi sport, különösen alkalmas sport minden korosztály számára. Lehet túlzásba vinni? Hogyan lehet élménnyé tenni és fejleszteni a gyerekek futásának örömét? Mikor célszerű elkezdeni és milyen formában?

 

 

A szerzőről

Kateřina Balcarová

Katka két kisgyermek édesanyja. Miután a gyerekekkel otthon maradt, a sziklák és az alpesi turisztika iránti szenvedélyét a futás iránti szenvedélyre cserélte, és teljesen beleszeretett az ultramaratoni futásba. Ezen kívül mászó oktató, és szereti megosztani mászási, túrázási, futási és szabadtéri-szülői tapasztalatait mindenkivel.

 

 

Mikor kezdjük

Soha nem lehet elég korán kezdeni az állóképességi mozgásformákat - lehet, hogy már késő. De mindenképpen figyelembe kell venni a különböző korosztályok sajátosságait. Egyes időszakok különösen alkalmasak speciális készségek elsajátítására és fejlesztésére.

A fiatalabb iskoláskor (5-10 év) ideális a motoros készségek elsajátításához és a koordinációs képességek fejlesztéséhez.

Az idősebb iskoláskor (10-12 év) az alaptechnikákra történő célzott összpontosítás időszaka.

A pubertás és a serdülőkor (13-18) a kondíciós képességek fejlesztésének az ideje.

Ebből következik, hogy valójában azonnal el lehet kezdeni, amint a gyermek elkezd önállóan futni, miközben persze fiatalabb iskolás korban ennek inkább játéknak és szórakozásnak kell lennie, a tevékenységek gyakori váltogatásával. Ne csak a futást kínáld fel gyereknek, hanem egyéb aerob tevékenységeket is, például úszást, görkorcsolyát, kerékpározást, rollerezést, táncot, túrázást vagy akár sífutást. Rengeteg idő van még a szakosodásra.

A sokoldalúságnak mindenképpen túl kell szárnyalnia az intenzitást. Egy gyereknek hetente körülbelül 120 percig kellene állóképességi mozgásformával foglalkozni, és ezt 3-4 egységre kellene elosztani. Az intenzitásnak enyhének és közepesnek kell lennie, vagyis olyannak, hogy a gyermek a tevékenység során nehézség nélkül tudjon kommunikálni egy másik emberrel.

Motiváció

A motiváció a legfontosabb. A felnőttek motivációi - amelyek segítenek megbirkózni a futás nehezebb kezdeteivel (fogyás, egészség, stressz kompenzáció, önmagunk legyőzése...) - nem működnek a gyerekek számára. Használd a mi ötleteinket:

  • Játékok - fogócska, verseny, gyorsasági verseny, mászó pálya, váltó, foci, kiütő, ...
  • A futással kapcsolatban - ki tud 1,2,3… percet futni? ki lesz hamarabb annál a fánál? ezt a fát (házat, bokrot, követ) háromszor körbefutjuk, a fánál három guggolás, a gyorsaság váltakoztatása (csiga, kutya, nyúl,...), hátrafelé futás - csak a fantáziánktól függ, a saját gyermekedet te ismered a legjobban.

A jó motivációt az, amikor a gyereket anélkül vonjuk be a mozgásba, hogy meg kellene győznünk róla.

 

Járjon a gyerek szakkörre

Ha úgy látjuk, hogy a gyerek komolyan gondolja a futást és élvezi is, akkor be lehet íratni atlétikai szakkörre. Nem kell mindenáron versenyeznie és nyernie, de megfelelő módszeres útmutatást fog kapni, amit aztán egész életében használhat futás közben.

   

 

Hogyan kezdjünk futni, avagy 10 km 3 hónap alatt

El szeretnél kezdeni futni, de egy percen belül már kapkodsz levegőért? Tanácsokat adunk arra nézve, hogy hogyan ugorj neki úgy a futásnak, hogy 3 hónapon belül biztonságosan és örömmel le tudj futni 10 km-t.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Példamutatás

Természetesen a mozgás és a sport szeretetét és a hozzá való kapcsolódást szakkörök nélkül is meg lehet szerettetni. Ebben az esetben a legjobb, ha példát mutatunk, motiváljuk a gyereket, vonzó programokat kínálunk. De ne terheld túl a gyereket, ne kényszerítsd a sportra erőszakkal, akkor az erőfeszítéseid valószínűleg kontraproduktívak lesznek, és a gyereknek csak az undora nő a futástól.

 

Túlsúlyos gyerekek

Vigyázz a túlsúlyos gyerekekkel - kezdd rövidebb edzési egységekkel (kb. 15-20 perc) és alacsonyabb intenzitással. A túlsúlyos gyerekek általában korábban fáradnak. Inkább olyan állóképességi sportokba fogjatok bele, amelyekben nincs túl nagy terhelés a mozgásszervekre (korcsolya, kerékpározás, úszás), a futást csak játékos formában kezdd el velük.

 

Hasznos linkek

 

Szerzők: Kateřina Balcarová

Források: Wöllzenmüller Franz, Futás. České Budějovice: KOPP, 2006; Kuhn, Nüsser, Platen, Vafa, Állóképességi edzés, KOPP; a szerző saját tapasztalata, pixabay.com , unsplash.com

Hogyan kezdjünk futni, avagy 10 km 3 hónap alatt

Tanácsadás

El szeretnél kezdeni futni, de egy percen belül már kapkodsz levegőért? Tanácsokat adunk arra nézve, hogy hogyan ugorj neki úgy a futásnak, hogy 3 hónapon belül biztonságosan és örömmel le tudj futni 10 km-t.

Hogyan válasszunk hálózsákot nőknek

Tanácsadás

Ó, a kora reggeli órák, amikor a hideg lassan felkúszik a lábadtól a hálózsákodra. Tanácsokat adunk a megfelelő hálózsák kiválasztásához, és számos olyan tippet is, amikkel jobban leküzdheted a hideggel.

Hogyan készítsük fel a biciklit a szezonra

Tanácsadás

A tavasz már itt kopogtat az ajtón, itt az ideje, hogy leporold a járgányt és az első menet előtt megfelelően ellenőrizd. A LIBERTA TOUR srácainak tanácsai arról, hogy hogyan kell ezt elvégezni.

Válogatásunk

Petzl Tikkid kompakt fejlámpa gyerekeknek. 3 féle üzemmódban világít. Fejpántja állítható és meglazítható....

10 980 Ft (1 %) 10 870 Ft

Összehasonlítom

Az Osprey Dyna Lt férfi futómellény tökéletes választás a hosszútávfutók számára, akiknek sok helyre...

28 320 Ft

Összehasonlítom

Fenntarthatóság: Öko termék

Az Altra Torin 5 férfi futócipő, ideális kemény felületen való edzéshez. Próbáld ki, és meglátod, hogyan...

74 980 Ft (30.7 %) 51 960 Ft

Összehasonlítom

A stílusos és funkcionális Craft Mesh Nanoweight fejpánt bármilyen sporttevékenységhez alkalmas. Tökéletesen...

5 300 Ft

Összehasonlítom

Monza 23TS női leggings a Progress márkától, amely edzőterembe vagy a természetben való sprtolásra alkalmas.

9 480 Ft (2.53 %) 9 240 Ft

Összehasonlítom

A triatlon a szenvedélyed? Akkor egy innovatív sportórára van szükséged edzéshez és versenyzéshez - ez...

61 230 Ft

Összehasonlítom

Fejpánt a cseh BJEŽ márkától (25 mm) - egy stílusos fejpánt, ami stabil! Ideális a sportoláshoz és szabadidős...

6 330 Ft (0.95 %) 6 270 Ft

Összehasonlítom

Könnyen elfér a futónadrág zsebében és gyakorlatilag észrevehetetlen a fejen, ez az új Black Diamond...

23 080 Ft

Összehasonlítom