Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Gyerekek és a futás

A rendszeres testmozgás a gyermekek számára természetes - ennek köszönhetően megfelelően fejlődnek, a túlsúly és az elhízás alapvető megelőzését jelenti, és az egészséges életmód egyik alappillére.


Tartalom

 

Úgy tűnik, a gyerekek sportra és testmozgásra nevelése egyre fontosabb. A futás, mint állóképességi sport, különösen alkalmas sport minden korosztály számára. Lehet túlzásba vinni? Hogyan lehet élménnyé tenni és fejleszteni a gyerekek futásának örömét? Mikor célszerű elkezdeni és milyen formában?

 

 

A szerzőről

Kateřina Balcarová

Katka két kisgyermek édesanyja. Miután a gyerekekkel otthon maradt, a sziklák és az alpesi turisztika iránti szenvedélyét a futás iránti szenvedélyre cserélte, és teljesen beleszeretett az ultramaratoni futásba. Ezen kívül mászó oktató, és szereti megosztani mászási, túrázási, futási és szabadtéri-szülői tapasztalatait mindenkivel.

 

 

Mikor kezdjük

Soha nem lehet elég korán kezdeni az állóképességi mozgásformákat - lehet, hogy már késő. De mindenképpen figyelembe kell venni a különböző korosztályok sajátosságait. Egyes időszakok különösen alkalmasak speciális készségek elsajátítására és fejlesztésére.

A fiatalabb iskoláskor (5-10 év) ideális a motoros készségek elsajátításához és a koordinációs képességek fejlesztéséhez.

Az idősebb iskoláskor (10-12 év) az alaptechnikákra történő célzott összpontosítás időszaka.

A pubertás és a serdülőkor (13-18) a kondíciós képességek fejlesztésének az ideje.

Ebből következik, hogy valójában azonnal el lehet kezdeni, amint a gyermek elkezd önállóan futni, miközben persze fiatalabb iskolás korban ennek inkább játéknak és szórakozásnak kell lennie, a tevékenységek gyakori váltogatásával. Ne csak a futást kínáld fel gyereknek, hanem egyéb aerob tevékenységeket is, például úszást, görkorcsolyát, kerékpározást, rollerezést, táncot, túrázást vagy akár sífutást. Rengeteg idő van még a szakosodásra.

A sokoldalúságnak mindenképpen túl kell szárnyalnia az intenzitást. Egy gyereknek hetente körülbelül 120 percig kellene állóképességi mozgásformával foglalkozni, és ezt 3-4 egységre kellene elosztani. Az intenzitásnak enyhének és közepesnek kell lennie, vagyis olyannak, hogy a gyermek a tevékenység során nehézség nélkül tudjon kommunikálni egy másik emberrel.

Motiváció

A motiváció a legfontosabb. A felnőttek motivációi - amelyek segítenek megbirkózni a futás nehezebb kezdeteivel (fogyás, egészség, stressz kompenzáció, önmagunk legyőzése...) - nem működnek a gyerekek számára. Használd a mi ötleteinket:

  • Játékok - fogócska, verseny, gyorsasági verseny, mászó pálya, váltó, foci, kiütő, ...
  • A futással kapcsolatban - ki tud 1,2,3… percet futni? ki lesz hamarabb annál a fánál? ezt a fát (házat, bokrot, követ) háromszor körbefutjuk, a fánál három guggolás, a gyorsaság váltakoztatása (csiga, kutya, nyúl,...), hátrafelé futás - csak a fantáziánktól függ, a saját gyermekedet te ismered a legjobban.

A jó motivációt az, amikor a gyereket anélkül vonjuk be a mozgásba, hogy meg kellene győznünk róla.

 

Járjon a gyerek szakkörre

Ha úgy látjuk, hogy a gyerek komolyan gondolja a futást és élvezi is, akkor be lehet íratni atlétikai szakkörre. Nem kell mindenáron versenyeznie és nyernie, de megfelelő módszeres útmutatást fog kapni, amit aztán egész életében használhat futás közben.

   

 

Hogyan kezdjünk futni, avagy 10 km 3 hónap alatt

El szeretnél kezdeni futni, de egy percen belül már kapkodsz levegőért? Tanácsokat adunk arra nézve, hogy hogyan ugorj neki úgy a futásnak, hogy 3 hónapon belül biztonságosan és örömmel le tudj futni 10 km-t.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Példamutatás

Természetesen a mozgás és a sport szeretetét és a hozzá való kapcsolódást szakkörök nélkül is meg lehet szerettetni. Ebben az esetben a legjobb, ha példát mutatunk, motiváljuk a gyereket, vonzó programokat kínálunk. De ne terheld túl a gyereket, ne kényszerítsd a sportra erőszakkal, akkor az erőfeszítéseid valószínűleg kontraproduktívak lesznek, és a gyereknek csak az undora nő a futástól.

 

Túlsúlyos gyerekek

Vigyázz a túlsúlyos gyerekekkel - kezdd rövidebb edzési egységekkel (kb. 15-20 perc) és alacsonyabb intenzitással. A túlsúlyos gyerekek általában korábban fáradnak. Inkább olyan állóképességi sportokba fogjatok bele, amelyekben nincs túl nagy terhelés a mozgásszervekre (korcsolya, kerékpározás, úszás), a futást csak játékos formában kezdd el velük.

 

Hasznos linkek

 

Szerzők: Kateřina Balcarová

Források: Wöllzenmüller Franz, Futás. České Budějovice: KOPP, 2006; Kuhn, Nüsser, Platen, Vafa, Állóképességi edzés, KOPP; a szerző saját tapasztalata, pixabay.com , unsplash.com

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Válogatásunk

Női atléta MOOA Beth

12 640 Ft (41.93 %) 7 340 Ft

Összehasonlítom

Női 3/4-es leggings Dare 2b Born To Shine 3/4

34 630 Ft (65 %) 12 120 Ft

Összehasonlítom

55 940 Ft (40.83 %) 33 100 Ft -tól

Összehasonlítom

21 650 Ft (64.99 %) 7 580 Ft

Összehasonlítom

Női leggings MOOA Lesa

13 600 Ft (52.57 %) 6 450 Ft

Összehasonlítom

31 590 Ft (15 %) 26 850 Ft

Összehasonlítom

Női leggings Kilpi Lamirae

30 380 Ft (50 %) 15 190 Ft

Összehasonlítom

23 800 Ft (25.6 %) 17 706 Ft -tól

Összehasonlítom