Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Milyen felszerelés kell a hosszú távú futásra

Szeretsz futni és játszol a gondolattal, hogy a hosszútávot is kipróbáld? Csak olvasd tovább - ebben a cikkben mindent megtalálsz, amire szükséged van.


Tartalom

A futásnak az a nagy előnye a többi sporttal szemben, hogy a minőségi és a megfelelő cipőn kívül semmi másra nincs szükség. Ha azonban rendszeresen futsz hosszú távon, a pár órástól az egész napos futásig, akkor érdemes néhány extra dolgot beszerezni.

 

A szerzőről

Kateřina Balcarová

Katka két kisgyermek édesanyja. Miután a gyerekekkel otthon maradt, a sziklák és az alpesi túrisztika iránti szenvedélyét a futás iránti szenvedélyre cserélte, és teljesen beleszeretett az ultramaraton futásba. Ezen kívül mászó oktató, és szereti megosztani mászási, túrázási, futási és szabadtéri-szülői tapasztalatait mindenkivel.

 

1. Hátizsákok

Csak kifejezetten futáshoz tervezett hátizsákot válassz. Általában nagyon könnyűek, kb. 10 l-esek, jól illeszkednek a hátra, kifinomult kialakításúak, folyadékok szállítására és fogyasztására alkalmasak (táskatartók vagy zsebek a kulacshoz), egyeseknél még jól kigondolt rendszer is van a túrabotok rögzítésére - a hátizsák levétele nélkül is megteheted. Különösen értékelni fogod ezt az ultramaratoni versenyen, ahol tudod, hogy felváltva fogod használni és hordani a botokat, és nem akarsz veszíteni egy percet sem a botok manipulálásával.

 

2. Vizes palackok/vizestömlők

A hátizsák vásárlásakor választhatsz vizestömlőset vagy kulacsosat. Választhatsz olyan hátizsákot melynek kialakított zsebei vannak kulacshoz, vagy olyat, ami vizestömlő kamrával rendelkezik. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Személy szerint én jobban szeretem a vizestömlőt. Ivás közben nem kell manipulálnom a palackkal, 2 liter vizet képes tárolni, és a víz nem nem mozog benne (ha a feltöltés után kiszívjuk a levegőt belőle). Hátránya, hogy nem tudod folyamatosan ellenőrizni, hogy állsz a vízzel. Hirtelen csak elfogy, és kellemetlenül meglepődsz. További hátrány a hosszadalmas utántöltés. Határozottan ajánlom, hogy a hátizsák vásárlása előtt próbáld ki melyik módszer tetszik neked, és ennek megfelelően válassz hátizsákot - számomra ez az egyik alapvető kritérium.

 

3. Elsősegélykészletek

A futó elsősegély-készletem csak két sebtapaszt és jódot tartalmaz a sebfertőtlenítéshez. Hely- és súlymegtakarítás érdekében otthon hagyom a speciális elsősegély-készletet, és a jódos tapaszokat csak egy zacskóba csomagolom.

   

 

Elsősegélykészlet és hogyan allítsuk össze 10 perc alatt

Tehetetlenség. Ez az egyetlen érzés, amely visszhangzik a fejedben, ha sérülés történik, és nincs nálad semmi. Ebben az esetben jobban igaz mint valaha - a felkészülés aranyat ér.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<< 

 

4. Túrabotok

A 107 km-es futóverseny alatt csak egyszer használtam a túrabotokat. Eredeti céljuk az volt, hogy segítsenek felfelé meredek dombokon és segítsenek a lábaimnak meredek lejtőkön lejönni. Végül a verseny utolsó szakaszában értékeltem őket a legjobban, amikor segítettek megőrizni egyensúlyomat. Rajtad áll, hogy pontosan meghatározd, miben tudnának segíteni neked, és mennyire éri meg magaddal vinni. Nem csak a súlyról szól az egész, hanem arról is, hogy minden alkalommal zavarni fog, amikor a hátizsákhoz akarsz nyúlni. A legkönnyebb túrabotot válaszd. A futóbotokat a nordic running-hoz tervezték, ez egy teljesen más kategória. Én a Camp backcountry karbon túrabotokat tudom ajánlani.

 

5. Fejlámpák

A fejlámpának könnyűnek kell lennie, jól kell passzolni a fejre, és nem mozoghat futás közben. Úgy kell világítania, hogy erőfeszítés nélkül lássuk a terepet néhány méterrel magunk előtt, illetve ha ismeretlen terepen találjuk magunkat a sötétben, jól lássuk az eligazító táblákat. A én kedvenc fejlámpám mindenképpen a Fenix HL26R.

 

 

6. Offline térképek

Győződj meg róla, hogy van-e offline térkép a telefonodon. Nincs mindenhol jelzés, és az ismeretlen terep néha nehézkessé teheti a futást. Túrázáshoz viszem a papír térképet, ahol néhány extra gramm nem számít, de futás közben a modern technológiára hagyatkozom, hogy helyet és súlyt takarítsak meg. De ha egy teljesen ismeretlen és nehezen elérhető terepre megyek, vagy egy jó előre betervezett futóeseményre amelynek eredménye különösen érdekel, mindenképpen becsomagolok egy papírtérképet is. Nagy segítség, ha a telefonon nincs térerő.

 

7. Étel

Az ételekkel kapcsolatban nehéz tanácsot adni, mert mindannyian mást szeretünk. Ezért fontos az étel letesztelése futás során. Van egy olyan szabályom, hogy ha két órától kevesebbet futok nem viszek magammal semmit (nyáron csak egy kulacs vizet), két óra után pedig 15 percenként megiszok néhány korty vizet. Félóránként eszek kb. 3 aszalt datolyát, óránként fél energiaszeletet. Ha 4 órától többet futok, akkor háromóránként valami nagyobbat eszek (az út mentén lévő éttermek választékából rizset/krumplit/levest, ha nincs étterem, akkor a már előre megkent kenyeret eszem). A test minden bizonnyal étel nélkül is képes lenne kibírni, de nekem az üres gyomor nagyon kellemetlen érzés. Ezért próbáld ki, mi a neked megfelelő. A biztonság kedvéért még 1-2 energiazselét magammal viszek arra az esetre, ha elfogyna az élelmem.

 

8. Sportórák

Annak ellenére, hogy én nemrég szerettem meg óra és mérés nélkül futni, és csak élvezni a mozgást, a sportórák igazán nagy segítséget nyújtanak hosszú távon. Segítenek abban, hogy jól válasszam meg a tempót, hogy ne lazítsak, hogy folyamatosan kövessem a tempóm, vagy hogy utolérhessem a buszt még sötétedés előtt, stb.

Természetesen a telefonon lévő alkalmazásokat is használhatod a méréshez, de akkor számíts arra, hogy a telefonod nagyon gyorsan lemerül. Váratlanul elveszítheted a térképet és a telefonos kapcsolat lehetőségét.

Ha hosszútávfutásra vásárolsz órát, fordíts különös figyelmet az akkumulátor élettartamára. 

 

9. Iratok, telefon

A pénztárcámból kiválogatom a lényeget, azaz egy igazolványt, egy bankkártyát és egy papírpénzt. Beteszem a kis zsebbe, és otthon hagyom a pénztárcámat. További súly megtakarítva. Mindig ellenőrizd, hogy a telefonod jól fel van-e töltve. Rossz térerő esetén a hely gyakori keresése és a mozgásban levés jobban leszívja az akkumulátort, mint gondolnád.

 

10. Tartalék ruhák

A ruhákkal sem szabad túlzásba vinni. Pótruhát csak akkor viszek, ha hideg van (5 °C alatt) és egy étteremben megállót tervezek az útvonalon, vagy a cél után még vonattal vagy busszal utazom tovább. Ebben az esetben tartalék fehérneműt, zoknit, pólót, nadrágot viszek magammal. Szeles vagy esős időjárás esetén ultrakönnyű futó membránkabátot is becsomagolok.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Katerina Balcarová

Források: szerzői archívum, pixabay.com , unsplash.com

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Válogatásunk

55 940 Ft (40.83 %) 33 100 Ft -tól

Összehasonlítom

64 000 Ft (29.89 %) 44 870 Ft -tól

Összehasonlítom

41 230 Ft (25.01 %) 30 920 Ft

Összehasonlítom

73 600 Ft (32.28 %) 49 840 Ft -tól

Összehasonlítom

53 810 Ft (24.4 %) 40 680 Ft -tól

Összehasonlítom

56 500 Ft (24.99 %) 42 380 Ft

Összehasonlítom

62 380 Ft (36.69 %) 39 490 Ft -tól

Összehasonlítom

45 880 Ft (24.41 %) 34 680 Ft -tól

Összehasonlítom