Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Fedezd fel a SALOMON újdonságait és bestsellereit! 👟

Hogyan válasszunk mászó beülőt

Már mászol de még nehezen tudsz eligazodni a választék széles skáláján? A mai cikkben a megfelelő mászó hevederek kiválasztásához adunk tanácsot.


Tartalom

A hegymászó hevederek arra valók, hogy helyesen és biztonságosan rögzítsék a mászót a kötélhez. Háromféle beülőt különböztetünk meg: Egész alakosat, mellkasit és ülőt. A mellkasi és az ülő kombinációja a kombinált típust eredményezi.

 

Egészalakos beülő

Kisgyerekek számára feltétlenül az egészalakos hevedert használjuk. Ez egy hevederrendszer, amely befogja a combokat és a felsőtestet is. A rögzítési pont a test súlypontja felett helyezkedik el. Valószínűleg ez az egyetlen garantált módszer kisgyerekek kicsúszásának megelőzésére. Az egész alakos hámokat kizárólag felső rögzítésű mászásra használják, mivel zuhanáskor nem biztosítanak optimális helyzetet.

A felnőttek az egészalakos beülőt alpesi túra során olyan alkalmakon használhatják, ahol nem várható esés, vagy ereszkedés nagy magasságból. A hegyi túrák során a kombinált hámokhoz képest még az az előnye is van, hogy nincs vastag derékheveder, amely egy nagy hátizsák útjában lehet.

   

 

Mászás kezdőknek

Mit szerezz be, ha el akarsz kezdeni mászni?

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Mellheveder

A mellkasi hevedert soha nem használunk magában. Ennek oka, hogy lógáskor ortosztatikus sokk, a keringési rendszer működésének megállása fordulhat elő. Ezért csak kombinált hámként, ülőhevederrel együtt használjuk.

A mellkashevedert úgy válasszuk meg, hogy jól illeszkedjen ránk, és az összekötő lyukak körülbelül 2-3 cm-re legyenek egymástól.

 

Ülő heveder (beülő)

Az ülő hevedert használják a mászásban a legszélesebb körben. A mászástól függően önmagában vagy mellkasi hevederrel együtt használjuk. Magában mesterséges falakon használjuk, vagy jól rögzített sziklafalakon történő sportmászáshoz, ahol nincs veszélye lehulló köveknek, ami eszméletvesztéses magas esés kockázatát jelentheti.

A beülőket elsősorban a célnak megfelelően választjuk ki. Nyári sportmászásra könnyű beülők alkalmasak, amelyekben jól mozoghatsz és nem terhel meg feleslegesen.

Magas hegyekben történő mászáshoz, különösen téli körülmények között, egy csatokkal ellátott és a nadrágnál állítható beülő alkalmasabb, hogy a ruha rétegeinek megfelelően be lehessen állítani a méretet, valamint nem kell foglalkozni a hómacska vagy síalpinizmus esetén a síléc fel- és levételével. Ha tudod a célt, akkor már széles választékból választhatsz - súlyban, párnázatban, különböző számú és méretű oldalsó fülekkel a dolgok szállításához, rögzítéséhez. 

 

Kombinált beülő

A kombinált hám, vagyis a mellkas és a beülő hámok kombinációja a legbiztonságosabb rögzítési forma. Hasonlóan az egészalakos beülőhöz, a kötélhez való rögzítési pont a test súlypontja felett van, ugyanakkor optimális függést és esésnél a test megfelelő helyzetét biztosítja. A kombinált hevedereket a ferrátákon határozottan használjuk, de a hegyekben és mindenhol, ahol fennáll a magas vagy ellenőrizetlen esés veszélye.

A mellhevedert egy hurokkal kösd össze, melynek az optimális terhelhetősége 15 kN legyen. Ez lehet kerek keresztmetszetű de tömör heveder is.

 

 

A szerzőről

Kateřina Balcarová

Katka két kisgyermek édesanyja. Miután a gyerekekkel otthon maradt, a sziklák és az alpesi turisztika iránti szenvedélyét a futás iránti szenvedélyre cserélte, és teljesen beleszeretett az ultramaratoni futásba. Ezen kívül mászó oktató, és szereti megosztani mászási, túrázási, futási és szabadtéri-szülői tapasztalatait mindenkivel.

 

 

A heveder rossz megválasztásával vagy használatával kapcsolatos veszélyek:

A mellheveder kizárólagos használata

A kötélen való szabad lógás csak mellkaspántban, nagyon rövid idő alatt a vérkeringés súlyos károsodásához vezet. A felfüggesztés enyhítése nélkül az eszméletvesztés nagyon hamar bekövetkezik. A vér az alsó végtagokban halmozódik fel, és a szív vérellátása elégtelen lesz. A létfontosságú szervek oxigénellátásának elégtelensége miatt ortosztatikus sokk következik be, ami lassú halálhoz vezethet. Ezért nem használunk SOHA külön mellkasi hevedert, még műfalakon sem.

 

A beülő nem megfelelő egyedüli használata

Az ülőhevedereket gond nélkül külön használjuk műfalakon és jól rögzített sportutakon, sziklákon. Ahol a kőhullás és a magas vagy ellenőrizetlen esés veszélye fennáll, az ülőhevedereket csak mellkashevederrel együtt használjuk. Kizárólag ülésheveder használata esetén a beülő a súlypontban van rögzítve, és esés vagy lógás esetén nehezebb a testet megfelelő helyzetben tartani. Ha a test ferde vagy vízszintes helyzetbe kerül egy nagy esést követően, akkor a csípőcsont megreppenhet és a csigolyák megsérülhetnek, akár végzetes módon.

 

Hibák figyelmetlenségből fakadóan

A hegymászó hevederek használatával kapcsolatos balesetek másik kategóriája figyelmetlenségből fakadhat. Ezek azonban egy társ minőségi ellenőrzése után - ami minden mászást meg kell, hogy előzzön - nem történhetnek meg. Az egyik ilyen hiba a kötél fülekhez való rögzítése, amit csak a mászáshoz használt felszerelések szállítására való. Ezek a fülek nem elég erősek ahhoz, hogy megfogják a zuhanást, de általában nem bírják ki az ereszkedés vagy az ülés terhét sem.

Régebbi típusú beülőknél, amelyeknél még tépőzár volt a csat alatt, előfordult, hogy a hegymászó rögzítette a tépőzárat, és mivel a beülő így szépen tartott, a mászó elfelejtette rögzíteni a biztonsági csatot. Ha valaha ilyen régebbi beülőt használztál, me feledkezz el róla.

A kötél megkötésénél is érdemes körültekintőnek lenni. Volt olyan baleset, ahol a szorítónyolcas helytelen megkötése okozta a balesetet. A hegymászó csak meghúzta a kötél végét, de nem körözött és nem ült bele.

 

Hasznos linkek

 

Szerzők: Kateřina Balcarová

Források: Schubert, Pit. Biztonság és kockázat sziklán és jégen. DAV, 1998., Frank, Tomáš. Kublák, Tomáš a kol. Hegymászó ábécé. Epoch, 2010., unsplash.com

Hogyan fussunk a pulzusszám figyelembe vételével

Tanácsadás

Szeretnél fogyni vagy esetleg erősíteni az állóképességed? Mindkettőt el lehet érni futással, ha odafigyelsz a pulzusszámodra.

Hogyan válasszunk ruhát a futáshoz

Tanácsadás

A futáshoz megfelelő ruházat sok lefutott kilométert garantál. Katka Balcarová tanácsot ad a választásában.

Hogyan öltözzünk a futáshoz télen

Tanácsadás

Megszoktad a rendszeres futást, most meg beköszöntött a tél, és félsz, hogy néhány hónapra fel kell hagynod a kedvenc tevékenységeddel? Ne is gondolj erre. Csak tarts észben néhány alapelvet, és öltözz fel jól. Lehet, hogy a végén rájössz, mennyire szeretsz télen futni.

Válogatásunk

Singing Rock Ara gyerek beülő, állítható combhevederekkel a maximális támaszért és kényelemért. Ideális...

26 100 Ft

Összehasonlítom

A Black Diamond Solution Harness ideális választás a sportmászás szerelmeseinek, akik értékelni fogják...

35 980 Ft

Összehasonlítom

A Rock Empire 3B Slight Woman egy rendkívül könnyű három csatos beülő, amelyet kifejezetten sportmászáshoz...

34 980 Ft (4.46 %) 33 420 Ft

Összehasonlítom

Az Ascentegy sokoldalú hegymászó beülő, mellyel minden akadályt könnyen legyőzhet sportolás közben, akár...

23 320 Ft (2.02 %) 22 850 Ft

Összehasonlítom

A Singing Rock Pearl női beülő állítható derék- és combrésszel ellátott. A mászás szinte minden ágazatához...

29 340 Ft

Összehasonlítom

A Rock Empire 3B Slight Man egy rendkívül könnyű három csatos beülő, amelyet kifejezetten sportmászáshoz...

33 820 Ft (1.18 %) 33 420 Ft

Összehasonlítom

Az Ocún Mojo egy teljes testet védő mászóheveder, kezdő hegymászók és különösen gyermekek számára. Úgy...

17 340 Ft

Összehasonlítom

A Black Diamond Big Gun tökéletes választás a nagy falak szerelmeseinek, akik rendkívül kényelmes beülőt...

58 560 Ft

Összehasonlítom