Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

💣 BLACK FRIDAY -30% és -60% az outdoor felszerelésekre Megnézem

Hogyan válasszunk mászó beülőt

Már mászol de még nehezen tudsz eligazodni a választék széles skáláján? A mai cikkben a megfelelő mászó hevederek kiválasztásához adunk tanácsot.


Tartalom

A hegymászó hevederek arra valók, hogy helyesen és biztonságosan rögzítsék a mászót a kötélhez. Háromféle beülőt különböztetünk meg: Egész alakosat, mellkasit és ülőt. A mellkasi és az ülő kombinációja a kombinált típust eredményezi.

 

Egészalakos beülő

Kisgyerekek számára feltétlenül az egészalakos hevedert használjuk. Ez egy hevederrendszer, amely befogja a combokat és a felsőtestet is. A rögzítési pont a test súlypontja felett helyezkedik el. Valószínűleg ez az egyetlen garantált módszer kisgyerekek kicsúszásának megelőzésére. Az egész alakos hámokat kizárólag felső rögzítésű mászásra használják, mivel zuhanáskor nem biztosítanak optimális helyzetet.

A felnőttek az egészalakos beülőt alpesi túra során olyan alkalmakon használhatják, ahol nem várható esés, vagy ereszkedés nagy magasságból. A hegyi túrák során a kombinált hámokhoz képest még az az előnye is van, hogy nincs vastag derékheveder, amely egy nagy hátizsák útjában lehet.

   

 

Mászás kezdőknek

Mit szerezz be, ha el akarsz kezdeni mászni?

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Mellheveder

A mellkasi hevedert soha nem használunk magában. Ennek oka, hogy lógáskor ortosztatikus sokk, a keringési rendszer működésének megállása fordulhat elő. Ezért csak kombinált hámként, ülőhevederrel együtt használjuk.

A mellkashevedert úgy válasszuk meg, hogy jól illeszkedjen ránk, és az összekötő lyukak körülbelül 2-3 cm-re legyenek egymástól.

 

Ülő heveder (beülő)

Az ülő hevedert használják a mászásban a legszélesebb körben. A mászástól függően önmagában vagy mellkasi hevederrel együtt használjuk. Magában mesterséges falakon használjuk, vagy jól rögzített sziklafalakon történő sportmászáshoz, ahol nincs veszélye lehulló köveknek, ami eszméletvesztéses magas esés kockázatát jelentheti.

A beülőket elsősorban a célnak megfelelően választjuk ki. Nyári sportmászásra könnyű beülők alkalmasak, amelyekben jól mozoghatsz és nem terhel meg feleslegesen.

Magas hegyekben történő mászáshoz, különösen téli körülmények között, egy csatokkal ellátott és a nadrágnál állítható beülő alkalmasabb, hogy a ruha rétegeinek megfelelően be lehessen állítani a méretet, valamint nem kell foglalkozni a hómacska vagy síalpinizmus esetén a síléc fel- és levételével. Ha tudod a célt, akkor már széles választékból választhatsz - súlyban, párnázatban, különböző számú és méretű oldalsó fülekkel a dolgok szállításához, rögzítéséhez. 

 

Kombinált beülő

A kombinált hám, vagyis a mellkas és a beülő hámok kombinációja a legbiztonságosabb rögzítési forma. Hasonlóan az egészalakos beülőhöz, a kötélhez való rögzítési pont a test súlypontja felett van, ugyanakkor optimális függést és esésnél a test megfelelő helyzetét biztosítja. A kombinált hevedereket a ferrátákon határozottan használjuk, de a hegyekben és mindenhol, ahol fennáll a magas vagy ellenőrizetlen esés veszélye.

A mellhevedert egy hurokkal kösd össze, melynek az optimális terhelhetősége 15 kN legyen. Ez lehet kerek keresztmetszetű de tömör heveder is.

 

 

A szerzőről

Kateřina Balcarová

Katka két kisgyermek édesanyja. Miután a gyerekekkel otthon maradt, a sziklák és az alpesi turisztika iránti szenvedélyét a futás iránti szenvedélyre cserélte, és teljesen beleszeretett az ultramaratoni futásba. Ezen kívül mászó oktató, és szereti megosztani mászási, túrázási, futási és szabadtéri-szülői tapasztalatait mindenkivel.

 

 

A heveder rossz megválasztásával vagy használatával kapcsolatos veszélyek:

A mellheveder kizárólagos használata

A kötélen való szabad lógás csak mellkaspántban, nagyon rövid idő alatt a vérkeringés súlyos károsodásához vezet. A felfüggesztés enyhítése nélkül az eszméletvesztés nagyon hamar bekövetkezik. A vér az alsó végtagokban halmozódik fel, és a szív vérellátása elégtelen lesz. A létfontosságú szervek oxigénellátásának elégtelensége miatt ortosztatikus sokk következik be, ami lassú halálhoz vezethet. Ezért nem használunk SOHA külön mellkasi hevedert, még műfalakon sem.

 

A beülő nem megfelelő egyedüli használata

Az ülőhevedereket gond nélkül külön használjuk műfalakon és jól rögzített sportutakon, sziklákon. Ahol a kőhullás és a magas vagy ellenőrizetlen esés veszélye fennáll, az ülőhevedereket csak mellkashevederrel együtt használjuk. Kizárólag ülésheveder használata esetén a beülő a súlypontban van rögzítve, és esés vagy lógás esetén nehezebb a testet megfelelő helyzetben tartani. Ha a test ferde vagy vízszintes helyzetbe kerül egy nagy esést követően, akkor a csípőcsont megreppenhet és a csigolyák megsérülhetnek, akár végzetes módon.

 

Hibák figyelmetlenségből fakadóan

A hegymászó hevederek használatával kapcsolatos balesetek másik kategóriája figyelmetlenségből fakadhat. Ezek azonban egy társ minőségi ellenőrzése után - ami minden mászást meg kell, hogy előzzön - nem történhetnek meg. Az egyik ilyen hiba a kötél fülekhez való rögzítése, amit csak a mászáshoz használt felszerelések szállítására való. Ezek a fülek nem elég erősek ahhoz, hogy megfogják a zuhanást, de általában nem bírják ki az ereszkedés vagy az ülés terhét sem.

Régebbi típusú beülőknél, amelyeknél még tépőzár volt a csat alatt, előfordult, hogy a hegymászó rögzítette a tépőzárat, és mivel a beülő így szépen tartott, a mászó elfelejtette rögzíteni a biztonsági csatot. Ha valaha ilyen régebbi beülőt használztál, me feledkezz el róla.

A kötél megkötésénél is érdemes körültekintőnek lenni. Volt olyan baleset, ahol a szorítónyolcas helytelen megkötése okozta a balesetet. A hegymászó csak meghúzta a kötél végét, de nem körözött és nem ült bele.

 

Hasznos linkek

 

Szerzők: Kateřina Balcarová

Források: Schubert, Pit. Biztonság és kockázat sziklán és jégen. DAV, 1998., Frank, Tomáš. Kublák, Tomáš a kol. Hegymászó ábécé. Epoch, 2010., unsplash.com

Mit pakoljunk egy vízitúrára

Tanácsadás

Mit pakoljunk be, ha víz közelébe megyünk? Mit vigyünk magunkkal és mit hagyjunk otthon? Inspirálódj mai cikkünkből. 

Túrahátizsákok és amiket belepakolunk

Tanácsadás

Azon töröd a fejed, hogy miket is kell bepakolni ha a természetbe indulsz? Inspirálódj cikkünkből. 

Hogyan főzzünk a természetben - receptek

Tanácsadás

A Rabbit Chef’s csapata a szabadban főzés szerelmesei és mesterei. Most könnyű és ízletes, a természetben is egyszerűen elkészíthető receptjeikkel adnak inspirációt mindenkinek.