Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk mászó beülőt

Már mászol de még nehezen tudsz eligazodni a választék széles skáláján? A mai cikkben a megfelelő mászó hevederek kiválasztásához adunk tanácsot.


Tartalom

A hegymászó hevederek arra valók, hogy helyesen és biztonságosan rögzítsék a mászót a kötélhez. Háromféle beülőt különböztetünk meg: Egész alakosat, mellkasit és ülőt. A mellkasi és az ülő kombinációja a kombinált típust eredményezi.

 

Egészalakos beülő

Kisgyerekek számára feltétlenül az egészalakos hevedert használjuk. Ez egy hevederrendszer, amely befogja a combokat és a felsőtestet is. A rögzítési pont a test súlypontja felett helyezkedik el. Valószínűleg ez az egyetlen garantált módszer kisgyerekek kicsúszásának megelőzésére. Az egész alakos hámokat kizárólag felső rögzítésű mászásra használják, mivel zuhanáskor nem biztosítanak optimális helyzetet.

A felnőttek az egészalakos beülőt alpesi túra során olyan alkalmakon használhatják, ahol nem várható esés, vagy ereszkedés nagy magasságból. A hegyi túrák során a kombinált hámokhoz képest még az az előnye is van, hogy nincs vastag derékheveder, amely egy nagy hátizsák útjában lehet.

   

 

Mászás kezdőknek

Mit szerezz be, ha el akarsz kezdeni mászni?

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Mellheveder

A mellkasi hevedert soha nem használunk magában. Ennek oka, hogy lógáskor ortosztatikus sokk, a keringési rendszer működésének megállása fordulhat elő. Ezért csak kombinált hámként, ülőhevederrel együtt használjuk.

A mellkashevedert úgy válasszuk meg, hogy jól illeszkedjen ránk, és az összekötő lyukak körülbelül 2-3 cm-re legyenek egymástól.

 

Ülő heveder (beülő)

Az ülő hevedert használják a mászásban a legszélesebb körben. A mászástól függően önmagában vagy mellkasi hevederrel együtt használjuk. Magában mesterséges falakon használjuk, vagy jól rögzített sziklafalakon történő sportmászáshoz, ahol nincs veszélye lehulló köveknek, ami eszméletvesztéses magas esés kockázatát jelentheti.

A beülőket elsősorban a célnak megfelelően választjuk ki. Nyári sportmászásra könnyű beülők alkalmasak, amelyekben jól mozoghatsz és nem terhel meg feleslegesen.

Magas hegyekben történő mászáshoz, különösen téli körülmények között, egy csatokkal ellátott és a nadrágnál állítható beülő alkalmasabb, hogy a ruha rétegeinek megfelelően be lehessen állítani a méretet, valamint nem kell foglalkozni a hómacska vagy síalpinizmus esetén a síléc fel- és levételével. Ha tudod a célt, akkor már széles választékból választhatsz - súlyban, párnázatban, különböző számú és méretű oldalsó fülekkel a dolgok szállításához, rögzítéséhez. 

 

Kombinált beülő

A kombinált hám, vagyis a mellkas és a beülő hámok kombinációja a legbiztonságosabb rögzítési forma. Hasonlóan az egészalakos beülőhöz, a kötélhez való rögzítési pont a test súlypontja felett van, ugyanakkor optimális függést és esésnél a test megfelelő helyzetét biztosítja. A kombinált hevedereket a ferrátákon határozottan használjuk, de a hegyekben és mindenhol, ahol fennáll a magas vagy ellenőrizetlen esés veszélye.

A mellhevedert egy hurokkal kösd össze, melynek az optimális terhelhetősége 15 kN legyen. Ez lehet kerek keresztmetszetű de tömör heveder is.

 

 

A szerzőről

Kateřina Balcarová

Katka két kisgyermek édesanyja. Miután a gyerekekkel otthon maradt, a sziklák és az alpesi turisztika iránti szenvedélyét a futás iránti szenvedélyre cserélte, és teljesen beleszeretett az ultramaratoni futásba. Ezen kívül mászó oktató, és szereti megosztani mászási, túrázási, futási és szabadtéri-szülői tapasztalatait mindenkivel.

 

 

A heveder rossz megválasztásával vagy használatával kapcsolatos veszélyek:

A mellheveder kizárólagos használata

A kötélen való szabad lógás csak mellkaspántban, nagyon rövid idő alatt a vérkeringés súlyos károsodásához vezet. A felfüggesztés enyhítése nélkül az eszméletvesztés nagyon hamar bekövetkezik. A vér az alsó végtagokban halmozódik fel, és a szív vérellátása elégtelen lesz. A létfontosságú szervek oxigénellátásának elégtelensége miatt ortosztatikus sokk következik be, ami lassú halálhoz vezethet. Ezért nem használunk SOHA külön mellkasi hevedert, még műfalakon sem.

 

A beülő nem megfelelő egyedüli használata

Az ülőhevedereket gond nélkül külön használjuk műfalakon és jól rögzített sportutakon, sziklákon. Ahol a kőhullás és a magas vagy ellenőrizetlen esés veszélye fennáll, az ülőhevedereket csak mellkashevederrel együtt használjuk. Kizárólag ülésheveder használata esetén a beülő a súlypontban van rögzítve, és esés vagy lógás esetén nehezebb a testet megfelelő helyzetben tartani. Ha a test ferde vagy vízszintes helyzetbe kerül egy nagy esést követően, akkor a csípőcsont megreppenhet és a csigolyák megsérülhetnek, akár végzetes módon.

 

Hibák figyelmetlenségből fakadóan

A hegymászó hevederek használatával kapcsolatos balesetek másik kategóriája figyelmetlenségből fakadhat. Ezek azonban egy társ minőségi ellenőrzése után - ami minden mászást meg kell, hogy előzzön - nem történhetnek meg. Az egyik ilyen hiba a kötél fülekhez való rögzítése, amit csak a mászáshoz használt felszerelések szállítására való. Ezek a fülek nem elég erősek ahhoz, hogy megfogják a zuhanást, de általában nem bírják ki az ereszkedés vagy az ülés terhét sem.

Régebbi típusú beülőknél, amelyeknél még tépőzár volt a csat alatt, előfordult, hogy a hegymászó rögzítette a tépőzárat, és mivel a beülő így szépen tartott, a mászó elfelejtette rögzíteni a biztonsági csatot. Ha valaha ilyen régebbi beülőt használztál, me feledkezz el róla.

A kötél megkötésénél is érdemes körültekintőnek lenni. Volt olyan baleset, ahol a szorítónyolcas helytelen megkötése okozta a balesetet. A hegymászó csak meghúzta a kötél végét, de nem körözött és nem ült bele.

 

Hasznos linkek

 

Szerzők: Kateřina Balcarová

Források: Schubert, Pit. Biztonság és kockázat sziklán és jégen. DAV, 1998., Frank, Tomáš. Kublák, Tomáš a kol. Hegymászó ábécé. Epoch, 2010., unsplash.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

Hegymászó beülő Ocún Twist

22 888 Ft (5.1 %) 21 720 Ft

Összehasonlítom

25 336 Ft (9.93 %) 22 820 Ft

Összehasonlítom

Női hegymászó beülő Camp Energy Nova

23 167 Ft (27.09 %) 16 890 Ft

Összehasonlítom

Hegymászó beülő Ocún Webee

27 040 Ft (8.88 %) 24 640 Ft

Összehasonlítom

26 650 Ft (2.14 %) 26 080 Ft -tól

Összehasonlítom

10 578 Ft (19.27 %) 8 540 Ft

Összehasonlítom

Hegymászó beülő Edelrid Jay III

26 783 Ft (11.14 %) 23 800 Ft -tól

Összehasonlítom

27 496 Ft (5.08 %) 26 100 Ft

Összehasonlítom