Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk matracot a paraméterek alapján?

Különböző fontossággal bíró egyedi szempontok, amelyek a felhasználótól függően eltérőek lehetnek. A paramétereket nem szabad alábecsülni, a matrac típusának a kiválasztása után fontos a megfelelő változat is, hogy tökéletesen megfeleljen a kívánt célnak.


Tartalom

 

Az első cikkben azt mondtuk, hogy a matracoknak hat alaptípusa van. Mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, előnyei és hátrányai, és mindegyik más-más felhasználó számára alkalmas. Itt fogjuk megvizsgálni a legfontosabb paramétereket, amelyek az első helyen szerepelnek a választásunkban. Egy egyszerű példával élve: ha számunkra lényeges, hogy a matrac kicsi és könnyű legyen, akkor a keresésnél a méretre és a csomagolhatóságra helyezzük a hangsúlyt. Szinte azonnal rájövünk, hogy ennek a legjobban egy felfújható matrac felel meg. Ezért a kiválasztás szempontjából mindkét cikk egyformán fontos.

Alapvető felosztás a táblázatban

Ezek különböző fontossággal bíró egyedi szempontok, amelyek felhasználói típusonként eltérőek lehetnek. A paramétereket nem szabad alábecsülni, fontos a megfelelő változat kiválasztása is, hogy tökéletesen passzoljon a matrac típusához.

 

Paraméterek

 

Miért fontos

A felhasználás célja A kihívást jelentő körülményeket választod, vagy a maximális kényelmet részesíted előnyben egy kempingben való tartózkodás során?
Szigetelési tulajdonságok

Kinti vagy benti használatra szeretnéd a matracot? Mennyire szigeteli a hideget a talajtól? Szorosan kapcsolódik a "hőellenállás" paraméterhez.

Anyag

Ez hatással lehet mind a hőkomfortra, mind az általános tartósságra. Szorosan kapcsolódik a "tartósság" paraméterhez.

Súly

Nehezebb vagy könnyebb? Kempingezés vagy túrázás? Mennyire foglalkozol a súlyával, és kell-e egyáltalán foglalkozni vele?

Méretek

Kisebb vagy nagyobb? Milyen fokú kényelem kell az alvásodhoz? Szorosan kapcsolódik a "forma" és az "csomagolhatóság" paraméterekhez.

Csomagolhatóság

Minél vékonyabb, annál jobban összecsomagolható, ugyanakkor ez kéz a kézben jár a kényelemmel is. A "méretek" paraméter a csomagolhatóság szempontjából is az egyik legfontosabb.

Tartósság

A tartósabb anyag nehezebb és tovább tart, ez a paraméter szorosan összefügg az "anyag"-gal.

Hőellenállás

A hőátvitellel szembeni ellenállás szintjét jelzi - mennyire jól szigetel a matrac, és mennyire akadályozza meg, hogy a hő elszökjön a testtől.

Ár

Minél drágább, annál jobb minőségű lesz bizonyos paraméterekben. Ez a súlytól az általános tartósságig mindent meghatároz. A legdrágább nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tevékenységedhez ideális terméket választottad.

Forma

Téglalap alakúra van szükséged, vagy elég egy ilyen alakú meghosszabbítás csak a váll területén? A "méretekkel" szorosan összefüggő paraméter.

Élettartam

Ez nagyban függ az anyag tartósságától és a kivitelezés minőségétől.

Laminálás (rétegek összekapcsolása)

Ha úgy indulsz túrára, hogy jó szigetelésre és stabil formára van szükséged, akkor ezzel is foglalkoznod kell.

 

1. A felhasználás célja

A matrac kiválasztásakor lényeges szempont a felhasználás célja.

 

 

 

 

2. Szigetelési tulajdonságok

Fontos, hogy a szigetelési tulajdonságokkal is foglalkozz, hogy a körülményekhez képest meleg legyen. A szigetelési tulajdonságok befolyásolják azt, hogy a matrac mennyire védi a testet a talajból érkező hideg ellen.

 

 • Ha beltérben alszol, ahol elég meleg is van, a szigetelési paraméter nem olyan fontos. Nyugodtan választhatsz egy habszivas matracot, a kissé rosszabb hőszigetelő tulajdonságai nem fognak korlátozn.
 • Amikor sátorban való alváshoz keresel matracot, ahol reggelente hideg van (különösen tavasszal és ősszel), az önfelfújódó vagy a felfújható derékaljak közül választhatsz.
 • A leghidegebb körülmények között történő alváshoz az önfelfújódó matracok a legalkalmasabbak, mivel ezek rendelkeznek a legjobb hőszigetelő tulajdonságokkal.

 

A szigetelés úgynevezett 'Hőellenállással' szorosan összefüggő paraméter, amely számszerűen jelzi a hőbehatolással szembeni ellenállás mértékét. Javasoljuk, hogy olvasd el a következő pontot is:

 

 

3. Anyag

A habszivacs matracok esetében az anyag etilén-vinil-acetát (EVA) vagy egyszerű polietilén. Az önfelfújódó matracok belsejében rendkívül nyitott pórusú gumihab (molitán, rubex stb.) található, kívül pedig vízhatlan anyag, például poliészter.

 

 • A matracok gyártásához használt anyagok elvileg nem nedvszívóak, mivel úgy tervezték, hogy a földre helyezzék őket, ahonnan a nedvesség felszivárog. Inkább az anyag csúszásgátló felületkezelésére koncentrálnak.

 

Ez a paraméter szorosan kapcsolódik a 'Tartósság' paraméterhez, amely a felhasznált anyag minőségét és szilárdságát határozza meg. Ezért javasoljuk, hogy olvasd el a következő pontot is:

 

Tudtad, hogy:

Az évszak nem befolyásolja annyira a matrac kiválasztását, mint a hálózsákok esetében, de elmondható, hogy egyes matracok három évszakos használatra, mások pedig téli használatra alkalmasak. (A felfújható, belső szigeteléssel ellátott, önfelfúvódó típusúak általában azok, amelyeknek az anyaga nagyobb hőkomfortot biztosít. A gyártó 4,5/5/6-os hőellenállást ad meg. Habszivacs és normál önfelfúvódó matracok esetében ez nem meghatározott.)

 

4. Súly

Nagyon fontos paraméter, amely az anyag minőségére, a matrac méreteire és mindenekelőtt a matrac típusára vonatkozik.

 

 • legalacsonyabb súllyal az alumínium matrac (kb. 100 g) rendelkezik. A habszivacs matracok súlya általában 150-400 g között van, az EVA habból készültek valamivel nehezebbek.
 • Az önfelfújódó matracok anyagtól és mérettől függően 650 g-tól 2 kg-ig terjednek.
 • A leggyakoribb súly 1 kg körül van, a könnyebbek vagy keskenyebbek és rövidebbek, vagy jobb minőségű anyagokból készülnek.
 • A felfújható matracok átlagosan 200-400 g-mal könnyebbek, ez szintén a mérettől, az anyagtól és a felhasznált szigetelés típusától függ.

 

Ez a paraméter szorosan kapcsolódik a 'Tartósság' paraméterhez, amelyet a felhasznált anyag minősége és szilárdsága határoz meg. A súly a tartóssággal együtt nő. Ezért javasoljuk, hogy olvasd el a következő pontot is.

 

5. Méret

A méretek mindenki számára kulcsfontosságúak. Ezek befolyásolják, hogy mennyire alszol jól, és milyen nagy tokba pakolod végül a matracot. Ha összehasonlítom a két végletet, egy felfújható derékaljat és egy felfújható kempingmatracot, akkor a matracot egy nagy zsákba csomagolom és az autóm csomagtartójába teszem, egy becsomagolt derékalj pedig a kezemben elfér.

 

 • A leginkább használatos önfelfújódó túramatracok 1-6 cm magasak, a leggyakoribb a 2,5-3 cm-es magasság. Minél nagyobb a magasság, annál kényelmesebb a matrac, ami különösen hasznos, ha hát- vagy veseproblémáid vannak.
 • Ami a hosszúságot illeti, vannak rövidített változatok (120 cm), 160-170 cm-esek és az átlagnál hosszabbak is (2 m). Az önfelfújódó vagy felfújható derékaljak leggyakoribb mérete 183 cm.

 

Ez a paraméter szorosan kapcsolódik a 'Forma' és a 'Csomagolhatóság' paramétereihez, mivel ezek mind hatással vannak egymásra. Ezért javasoljuk, hogy olvasd el a következő pontokat is.

 

 

 

6. Csomagolhatóság

Ez szorosan összefügg a matrac méreteivel és típusával. Ha jó alvást szeretnél, és a hátad puhább, kényelmesebb fekvésre vágyik, akkor nem ajánlunk olyan matracot, amelyik a kezedben elfér. Ugyanakkor, ha mindent a hátadon cipelsz egy túrán, a kis csomagméret kulcsfontosságú. Valószínűleg egy derékaljat fogsz magaddal vinni. A döntést ugyanakkor a matrac vastagsága is befolyásolja, ami a jó szigetelő képességgel is összefügg.

 

 • Ha összehasonlítunk például egy 2,5-3 mm vastag önfelfújódó matracot egy 6 mm-el, akkor az előbbi egyharmaddal könnyebb és a csomagmérete kb. a fele lesz.
 • Ha a csomagolhatóság fontos szempont, akkor néhány milliméter vastagságról érdemes lemondani.

 

Tudtad, hogy:

A derékaljak mérete összehajtogatott állapotban körülbelül 10 × 26 cm. A hosszabb matracok általában drágábbak (több anyag). A jobb csomagolhatósági paraméter jobb minőségű anyagokkal és ezért magasabb árral jár. Néha különböző formákat (vízszintes és függőleges üregek kombinációja) faragnak a habba a jobb csomagolhatóság érdekében, ami némileg csökkenti az anyag súlyát is.

Ez a paraméter a figyelembe veendő 'Méretek' kiválasztását is befolyásolja. Ezért javasoljuk, hogy olvasd el a következő pontot is.

 

7. Tartósság

A tartósabb anyag mindig nehezebb, erősebb vagy drágább. Át kell gondolnod, hogy milyen körülmények között fogod használni a matracot.

 

 • Sok felhasználó a habszivacs matracokat a tartósságuk miatt részesíti előnyben - még akkor is, ha egy kő belenyomódhat - ez nem befolyásolja a funkcionalitásukat és a további használatot.
 • Az önfelfújódó és felfújható matracoknál a leeresztődéstől való félelem kerül előtérbe.

 

Ez a paraméter szorosan kapcsolódik az 'Anyag' paraméterhez, amelyet feltétlenül olvass el. Minél nehezebb és erősebb az anyag, annál tartósabb - minél vékonyabb, annál könnyebb és jobban csomagolható.

 

8. Hőellenállás

Ezt r-értékkel vagy R-rel jelölik. Ez a hőbehatolással szembeni ellenállás mértékét jelzi - mennyire szigetel jól a matrac, és mennyire akadályozza meg, hogy a hő elszökjön a testtől.

 

 • A hőtényező általában nem a hétköznapi felhasználók számára jelent figyelmet, hanem azok számára, akik szélsőségesebb körülmények közé merészkednek (magashegyi túrázás, alpinizmus, stb.).
 • Az érték azt jelzi, hogy a matrac hideg időjárásra is, vagy csak nyárra alkalmas-e.
 • Valójában a matrac szigetelőképességéről van szó.
 • Ez az érték nem alacsonyabb, mint 1, és 9,5-nél végződik, ami a maximális szigetelés.

 

Tudtad, hogy:

A 2,6/2,8/3,5 átlagos értékeket találunk a derékaljaknál. Ha téli vagy három évszakos matracra van szükséged, az 1-es érték nem lesz elég. Ebben az esetben magasabb, 4-5/5/6-os, jobb minőségű és tartósabb matracra van szükséged.

Ez a paraméter a 'Szigeteléssel' kapcsolatos, amelyről szintén érdemes olvasni. Jobb szigetelés = nagyobb hőellenállás.

 

9. Ár

Kulcsfontosságú paraméter, ha ár-érzékeny vagy. Ebben az esetben ez a paraméter lehet az első helyen. Természetesen egy habszivacs matrac is jól szolgálhat, minden attól függ, hogy milyen tevékenységre fogjuk használni.

 

 • A félig nyitott pórusú habszivacs matracok ára körülbelül 6-7 ezer Ft, a zárt pórusúaké átlagosan 15 ezer Ft is lehet.
 • felfújható matracoknak széles árkategóriája van, már 6-7 ezer Ft-ért is hozzájuthatsz, de egyes modellek ára akár 40-60 ezer Ft-ot is elérhet.
 • A felhasznált anyagok és a kivitelezés kulcsfontosságúak.
 • Ugyanez vonatkozik az önfelfújódó matracokra is, ahol az átlagár 8 ezer Ft körül van, de rendszerint 15-20 ezer Ft-ba kerülnek.

 

Tudtad, hogy:

Ha összehasonlítod az olcsóbb és a drágább kategóriát az összes matracra vonatkoztatva, a fő különbség a tartósságban, a kivitelezés minőségében és a felhasznált anyagok típusában rejlik. Ha szaküzletben vásárolsz, az ár több okból is magasabb lehet. Egy jónevű márka esetén a saját kutatás, fejlesztés és gyártás ára is benne foglaltatik az árban. Így finanszírozza a laboratóriumait és a fejlesztésen dolgozó embereket. A másik ok az, amikor a jobb minőségű anyagért vagy a jobb minőségű megoldásért fizetsz.

 

10. Forma

Ha éjszaka sokat forgolódsz, fontos, hogy foglalkozz a matrac formájával is, és szélesebb matracot válassz, legalább a vállaknál. Ha nyugodtabban alszol, akkor "spórolhatsz" a súlyon és a méreten, választhatsz egy keskeny és kellően hosszú matracot (ideális esetben téglalap alakút).

 

 • matracok leggyakoribb formája a téglalap alak, de létezik belőlük múmia vagy ovális forma is. A téglalapnak lehetnek lekerekített sarkai (az összes, vagy csak a lábfej területén). Ha kevesebb anyagot használunk, a matrac könnyebben csomagolható, valamint könnyebb lesz, de kisebb is lesz a felület, amelyen fekszünk.
 • A forma a méretektől függ, amelyek sokfélék lehetnek. Ezért nem árt elolvasni a méretekkel, és azok típusaival foglalkozó fejezetet. Ugyanis a végső csomagolhatóság kéz a kézben jár ezekkel a tulajdonságokkal.

 

Ez a paraméter kapcsolódik a legszorosabban a többihez, amelyek elolvasását ajánljuk:

 

11. Élettartam

Mennyi ideig használható a matrac?

 

 • A matracok élettartama általában nem olyan hosszú, mint például a sátraké. Rendszeres használat és nem megfelelő karbantartás esetén az élettartam egy-két év után csökkenhet, bár egyes gyártók hosszabb élettartamot garantálnak az egyes anyagok esetében.

 

A tartósságot leginkább az anyag minősége és szilárdsága befolyásolja, erről bővebben itt olvashatsz.

 

12. Laminálás (rétegek összekapcsolása)

Mennyire fontos számodra a rétegek belső elrendezése?

 

 • Az önfelfújódó és felfújható matracok egy huzatból és egy belső habból állnak. Azok, amelyek nem rendelkeznek habbal, valójában csak egy borítást tartalmaznak egy szeleppel, amelyen át fel lehet fújni. Ezután csak levegő van benne, ami megtart, és ha felmelegszik, hőszigetelő lehet. A hab vagy mikroszál biztosítja a levegő megtartását és keringését, ami elengedhetetlen az ebből eredő hőkomforthoz.
 • Egy másik lehetőség belülről, a burkolathoz olvasztott hab, ahol a felső és alsó oldalakat vízálló, vagy nagyon ellenálló anyaggal laminálnják, ez az eljárás az oldalakon is szükséges. A matrac minden oldalán történő laminálás biztosítja annak alakstabilitását.

 

Mint látható, érdemes a minőségi kivitelezésre összpontosítani, és magáról az anyagról is tájékozódni. Itt olvashatod, hogy ez mennyire fontos.

 

 

 

TESZT: Felfújható Zulu Alex matrac

A mai tesztelt termék a Zulu Alex, amely kellemes kialakításával és kiváló ár-érték arányával nyűgöz le.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Gyakorlati tanácsok

1. Ár-érték arány

Ha igazán jó minőségű terméket szeretnél vásárolni, válassz neves márkák közül, ne vásárolj ismeretlen márkákat, ne vásárolj olyan üzletekben, amelyek nem túrázásra és szabadtéri felszerelésekre szakosodtak. Bár a jó hírű márkák drágábbak, a minőség, amelyet megfizetsz, azt jelenti, hogy a matrac sokkal hosszabb ideig fog tartani, mint egy ismeretlen gyártótól származó matrac.

2. Megfelelő karbantartás

Általában ajánlatos a matracokat nedves ruhával áttörölni a szennyeződések és a por eltávolítása érdekében. Az biztos, hogy nincs értelme impregnálni őket. A felfújható matracok esetében hangsúlyozni kell, hogy nem vízi matracnak szánják őket!

3. Megfelelő szezonon kívüli tárolás

Javasoljuk, hogy a matracokat (különösen a felfújható és az önfelfújódó matracokat) kicsomagolva tárold. A habszivacs matracok esetében ez garantálja a formastabilitást is.

 

Gyakran ismételt kérdések

1. Mi a helyes eljárás a matrac javításakor?

Fontos, hogy a foltnál nagyobb területen zsírtalanítsd, vagy legalább a lehető legjobban tisztítsd meg a felső anyagot. Kend be a foltot és a felületet ragasztóval, helyezd fel és nyomd rá. A javítókészletek mindig tartalmaznak használati utasítást. Egyes gyártók azt javasolják, hogy a tapaszt felfújt matracra, mások pedig azt, hogy leeresztett matracra (a legtöbb esetben) helyezd fel, ezért kövesd az ajánlásaikat.

 

2. Milyen nagy a sérülés veszélye a felfújható és az önfelfújódó matracoknál?

A felhasználók leggyakoribb aggodalma az önfelfújódó vagy felfújható matracok használatával kapcsolatban az, hogy azok kiszúródhatnak. Óvakodj az éles kövektől és általában az éles tárgyaktól. Az égés elkerülése érdekében tartsd őket biztonságos távolságban a sugárzó hőforrásoktól, óvd az erős napfénytől.
A szállító csomagoláson kívül egy javítókészletet (folt, ragasztó) is mellékelnek, ami segíthet, de csak akkor, ha a matrac a szelep területén kívül lyukad ki. Ha a matrac a szelepnél lyukad ki, a javítókészlet nem segít.

 

3. Mennyi ideig tart egy matrac felfújása?

Ez mindig attól függ, hogy mekkora a szelep, és hogy mekkora és milyen magas a matrac.

 

4. Milyen matracot vegyek edzésekhez?

Az edzésekhez, sportoláshoz ne matracot válassz, inkább egy jógaszőnyeget, amely speciális csúszásgátló réteggel bír. A matracokhoz képest más tulajdonságokkal rendelkezik, a hőszigetelési szempont nem fontos, de kifejezetten a testmozgáshoz igazodik, tartósabb, nem nyúlik meg. Különböző árkategóriákban kapható, néhány száztól néhány ezerig, attól függően, hogy mennyire gondolod fontosnak a testmozgást.

 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: A 4camping csapata

Forrás: szerzői archívum, unsplash.com

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Hogyan válasszunk hálózsákot?

Tanácsadás

Toll vagy üreges szálú? Nyári vagy három évszakos? Múmia vagy szögletes? Mi megmondjuk, hogyan válaszd ki a megfelelőt.

Válogatásunk

Önfelfújódó matrac Zulu Airo 3,8

27 880 Ft (44.8 %) 15 390 Ft

Összehasonlítom

Felfújható derékalj Zulu Moonlight Comfort

38 730 Ft (40.38 %) 23 090 Ft

Összehasonlítom

Önfelfújódó matrac Pinguin Sherpa 38 NX

25 520 Ft (12.66 %) 22 290 Ft

Összehasonlítom

80 008 Ft (17.55 %) 65 970 Ft

Összehasonlítom

94 393 Ft (35.24 %) 61 130 Ft

Összehasonlítom

73 048 Ft (16.89 %) 60 710 Ft

Összehasonlítom

46 945 Ft (17.8 %) 38 590 Ft

Összehasonlítom

Felfújható derékalj Robens PrimaCore 60

65 048 Ft (40.97 %) 38 400 Ft

Összehasonlítom